GP Αζερμπαϊτζάν Baku όπως... αρένα

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2021 13:15

H Formula 1 επιστρέφει στους δρόμους του Μπακού έπειτα από δύο χρόνια για το δεύτερο συνεχόμενο Grand Prix σε δρόμους πόλης.


Με μήκος 6.003 μ. το Μπακού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μήκος πίστα μετά το Spa-Francorchamps.
Το αριστερόστροφο σιρκουί του Μπακού χαρακτηρίζεται από κάποιους ως μισό Μονακό και μισό Monza, καθώς αποτελεί έναν συνδυασμό αργών στροφών με μια περίοδο τέρμα γκάζι μήκους 2 χλμ. τη μεγαλύτερη στο Πρωτάθλημα, που ξεκινάει από την έξοδο της στροφής 16 και εκτείνεται μέχρι τα φρένα για την 1η στροφή.
Οι ομάδες προσπαθούν να βρουν έναν συμβιβασμό όσον αφορά την αεροδυναμική απόδοση του μονοθεσίου, ώστε να έχουν υψηλή τελική ταχύτητα στο τέλος της μεγάλης ευθείας για τον αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να επιτυγχάνουν προσπεράσματα και να μην αποτελούν εύκολο στόχο στην ευθεία.
Οι περισσότερες στροφές έχουν πολύ μικρή διάρκεια, γεγονός που δυσχεραίνει την ανάπτυξη θερμοκρασιών στα ελαστικά. Επιπλέον, φρένα και ελαστικά κρυώνουν αρκετά στη μεγάλη ευθεία και οι οδηγοί πρέπει να το έχουν υπ’ όψιν αυτό καθώς προσεγγίζουν την 1η στροφή.
Παρά το μεγάλο πλάτος της πίστας στην ευθεία, όπου το φαινόμενο του slip streaming μπορεί να φέρει τρία μονοθέσια δίπλα-δίπλα στην προσέγγιση για την πρώτη στροφή, το Μπακού διαθέτει το πιο στενό κομμάτι ολόκληρου του Πρωταθλήματος. Στο κομμάτι όπου τα μονοθέσια περνάνε από το κάστρο, το πλάτος είναι μόλις 7,6 μ.
To πρώτο τμήμα της πίστας αποτελείται από 4 στροφές 90 μοιρών. Μεταξύ της 2ης και της 3ης βρίσκεται η δεύτερη ζώνη DRS. Το δεύτερο κομμάτι περιέχει όλες τις αργές στροφές, ενώ το τρίτο τμήμα είναι ουσιαστικά μια ευθεία.
Ο ασφαλτοτάπητας του Μπακού παρέχει χαμηλές τιμές πρόσφυσης και η πίστα εξελίσσεται ραγδαία κατά τη διάρκεια του τριημέρου, καθώς η αγωνιστική γραμμή στρώνεται με γόμα.
Το Μπακού διαθέτει τον χαμηλότερο μέσο όρο πλευρικών φορτίων του Πρωταθλήματος, καθώς απουσιάζουν οι γρήγορες στροφές. Κατά συνέπεια, το GP του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός αγώνας όσον αφορά τη φυσική κατάσταση των οδηγών. Με την παρεμβολή της μεγάλης ευθείας, που επιτρέπει στους οδηγούς να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, ο αγώνας δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός ούτε στον πνευματικό τομέα.
Παρ’ ότι 8 από τις 11 ζώνες φρεναρίσματος υπερβαίνουν τα 2G, δεν υπάρχει κανένα φρενάρισμα που να κατατάσσεται στα «βαρέως τύπου», να ξεπερνά δηλαδή τα 4G για περισσότερο από 0,4 δλ. Το κιβώτιο λειτουργεί... υπερωρίες, στο Μπακού, αφού σε έναν γύρο υπάρχουν 70 αλλαγές σχέσης, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο της σεζόν.
Η πιθανότητα παρέμβασης του αυτοκινήτου ασφαλείας είναι αρκετά αυξημένη, καθώς 50% των αγώνων που έχουν διεξαχθεί στο Αζερμπαϊτζάν είδαν την παρέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας. Επίσης, αρκετά δύσκολη είναι για τον πρωτοπόρο η διαχείριση ταχύτητας στην επανεκκίνηση, λόγω της μεγάλης ευθείας.
Φλέγον ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει η χρήση εύκαμπτων πίσω αεροτομών και το ενδεχόμενο κάποιες ομάδες να διαμαρτυρηθούν εναντίον τους κατά τη διάρκεια του τριημέρου.
Τα φώτα σβήνουν και η μάχη ξεκινά στις 15.00.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass