Φουσκωτό ρομποτικό προσθετικό χέρι

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΗΛΑΦΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2021 10:10

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία προσθετικών μελών. Παρουσιάζονται συνεχώς προσθετικά μέλη που επιτρέπουν στους κατόχους τους να έχουν ολοένα και μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων ενώ αυξάνεται παράλληλα όσο περισσότερο είναι εφικτό η αίσθηση της αφής.


Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και του Πανεπιστημίου Shangai Jiao Tong στην Κίνα δημιούργησαν ένα νέο διαφορετικό από τα συνηθισμένα προσθετικό μέλος. Πρόκειται για ένα φουσκωτό ρομποτικό χέρι που σύμφωνα με τους δημιουργούς του προσφέρει υψηλά επίπεδα προσομοίωσης της αφής και ειδικά της ψηλάφησης. Επιπλέον το προσθετικό αυτό μέλος έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Τα φουσκωτό χέρι είναι μέρει προϊόν τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης. Αυτό το προσθετικό χέρι κοστίζει περίπου 500 δολάρια όταν τα σύγχρονα βιονικά προσθετικά μέλη κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Στις δοκιμές που γίνονται το φουσκωτό προσθετικό χέρι λειτούργησε με επιτυχία σε διαφόρων ειδών κινήσεις που κάνει στην καθημερινότητα του κάποιος όπως το να κλείσει μια τσάντα, να πιάσει μια συσκευασία με χυμό ή γάλα και να την αδειάσει σε ένα ποτήρι, να χαϊδέψει ένα κατοικίδιο κ.α. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το χέρι αυτό λειτουργεί καλύτερα και προσφέρει καλύτερη αίσθηση από θεωρητικά πιο προηγμένα προσθετικά μέλη που διαθέτουν νευροπροσθετική τεχνολογία. To χέρι αυτό είναι μάλιστα ιδιαίτερα ανθεκτικό και μπορούν να αποκατασταθούν γρήγορα ζημιές που μπορεί να υποστεί από κάποιο χτύπημα. Στις δοκιμές το χέρι χτυπήθηκε με σφυρί, πέρασαν από πάνω του οι ρόδες ενός αυτοκινήτου και δεν καταστράφηκε αλλά επιδιορθώθηκε. Το χέρι αυτό δεν είναι ακόμη έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά αφού οι ερευνητές συνεχίζουν την προσπάθεια ώστε να το τελειοποιήσουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass