Στην Κίνα έπιναν μπύρα πριν 9.000 χρόνια

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2021 16:35

Στοιχεία πως πριν από 9.000 χρόνια, στη νότια Κίνα, οι άνθρωποι έπιναν μπύρα, πιθανότατα στο πλαίσιο τελετών προς τιμήν των νεκρών βγήκαν στη δημοσιότητα.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια ανάλυση αρχαίων αγγείων που βρέθηκαν σε χώρο ταφής στο Κιαοτού, καθιστώντας τον συγκεκριμένο χώρο έναν από τους αρχαιότερους στον κόσμο ως προς την κατανάλωση μπύρας. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται στο PLOSONE.
Τα αρχαία σκεύη ανακαλύφθηκαν σε μια «τούμπα» - πλατφόρμα (80 x 50 m, τρία μέτρα πάνω από το επίπεδο του εδάφους) που περιτριγυριζόταν από μία τάφρο. Δεν βρέθηκαν κτίσματα-κατοικίες στον χώρο.
Στην «τούμπα» βρίσκονταν δύο ανθρώπινοι σκελετοί και πολλαπλοί χώροι με σκεύη, πολλά από τα οποία ήταν ολοκληρωμένα και βαμμένα. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, πρόκειται πιθανότατα για κάποια από τα αρχαιότερα βαμμένα σκεύη στον κόσμο.
Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε διαφορετικά είδη σκευών, διαφόρων μεγεθών. Κάποια ήταν σχετικά μικρά και παρόμοια σε μέγεθος με αγγεία – ποτήρια που χρησιμοποιούνται σήμερα, και με σκεύη που έχουν βρεθεί σε άλλα μέρη του κόσμου. Μπορούσαν να κρατιούνται στο ένα χέρι σαν κύπελλο και επτά από είκοσι που αναλύθηκαν ήταν κύπελλα Hu, που χρησιμοποιούνταν για την κατάποση αλκοόλ σε μεταγενέστερες περιόδους.
Η εξέτασή τους έδειξε μικροβοτανικά και μικροβιακά υπολείμματα στα κύπελλα, που συνάδουν με απομεινάρια από ζύμωση μπύρας και δεν συναντώνται φυσικά στο χώμα ή σε άλλα αντικείμενα εκτός και αν περιείχαν αλκοόλ. Επίσης, βρέθηκαν ίχνη μούχλας, που χρησιμοποιούσαν στη διαδικασία παραγωγής μπύρας και ήταν παρόμοια με τη μούχλα που είναι παρούσα στο koji, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή σάκε και άλλων αλκοολούχων στην ανατολική Ασία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass