Σπίτια στη Σελήνη και τον Αρη

ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ… ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2021 16:00

Σε λίγα χρόνια ο άνθρωπος θα επιστρέψει στη Σελήνη ενώ όπως όλα δείχνουν θα έχει πραγματοποιήσει και το φιλόδοξο ταξίδι στον Άρη. Ήδη οι μεγάλες κρατικές αλλά και ιδιωτικές διαστημικές υπηρεσίες και εταιρείες σχεδιάζουν βάσεις στη Σελήνη και τον Κόκκινο Πλανήτη. Η δημιουργία καταλυμάτων μακριά από τη Γη δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα αφού θα πρέπει να μεταφερθούν από τον πλανήτη μας τα υλικά κατασκευής τους. Είναι επίσης εξαιρετικά κοστοβόρο εγχείρημα. Υπολογίζεται ότι το κόστος για να ταξιδέψει ένα μόλις τούβλο από τη Γη στον Άρη ανέρχεται αυτήν τη στιγμή σε δύο εκατ. δολάρια.


Για να υπερπηδηθούν όλα αυτά τα εμπόδια οι επιστήμονες αναζητούν κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Η χρήση τοπικών υλικών κάθε πλανήτη σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης αποτελεί μια ιδέα πάνω στην οποία έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών ιδέες και προτάσεις. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ρίχνουν τώρα στο τραπέζι μια νέα όχι απλά επαναστατική αλλά πραγματικά απρόσμενη πρόταση. Όπως υποστηρίζουν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό για κατασκευή οικημάτων σε άλλους κόσμους μια ουσία που θα αποτελείται από μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο ανθρώπινο αίμα, από τον ιδρώτα, τα δάκρυα και τα ούρα. Η ουσία αυτή θα μοιάζει με κόλλα και θα μπορεί με αυτή να σχηματιστεί ένα είδος τσιμέντου από το έδαφος της Σελήνης ή του Άρη. Οι ερευνητές ονόμασαν την ουσία αυτή, AstroCrete, μια διαστημικού τύπου παράφραση της λέξης concrete που είναι το τσιμέντο στην αγγλική γλώσσα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών μια αποστολή έξι αστροναυτών στη Σελήνη ή τον Άρη μπορεί να δημιουργήσει έναν τόνο τσιμέντου AstroCrete και μάλιστα υψηλής αντοχής. Οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Materials Today Bio» αναφέρουν ότι κάθε αστροναύτης θα μπορεί κατά τη διάρκεια της αποστολής του να φτιάξει τόσο τσιμέντο ώστε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα που θα χωράει έναν ακόμα αστροναύτη.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει προοδευτικά να δημιουργηθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μια μεγάλη βάση αρχικά και στη συνέχεια ακόμη και μια αποικία σε κάποιον άλλον κόσμο έξω από τη Γη. Πέρυσι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης είχαν προτείνει τη δημιουργία οικημάτων στον Άρη αποτελούμενα από λέπια ψαριών και μύκητες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass