Μια βάση του Αρη στο… Ισραήλ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2021 15:29

Στον κρατήρα Ramon στην έρημο του νότιου Ισραήλ δημιουργήθηκαν συνθήκες προσομοίωσης του περιβάλλοντος που θα συναντήσει και θα ζήσει μια επιστημονική αποστολή στον Άρη. Στην περιοχή έχει τοποθετηθεί μια εγκατάσταση που ονομάζεται AMADEE-20 η οποία

αποτελεί την αρειανή βάση στην οποία καλούνται να ζήσουν έξι επιστήμονες, πέντε άνδρες και μία γυναίκα. Μέσα στη βάση τα μέλη της αποστολής ζουν και πραγματοποιούν πειράματα.
Όταν βγαίνουν από αυτή φορούν ειδικά για την περίσταση προσαρμοσμένες στολές παρόμοιες με αυτές που θα φορούσαν και στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι στολές διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα και συστήματα παροχής οξυγόνου σε αυτούς που τις φορούν. Την προσομοίωση οργανώνουν το Αυστριακό Φόρουμ Διαστήματος και η Διαστημική Υπηρεσία του Ισραήλ και η ομάδα του ισραηλινού ερευνητικού προγράμματος D-MARS που αφορά και αυτό προσομοιώσεις του αρειανού περιβάλλοντος.
Στόχος της νέας προσομοίωσης είναι να αναδειχθούν διαφόρων ειδών προβλήματα και λάθη που μπορούν να γίνουν είτε μέσα στη βάση είτε στις εξόδους που θα κάνουν οι επιστήμονες με τις στολές ώστε να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό των πραγματικών επανδρωμένων αποστολών στον Άρη.
Η προσομοίωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει το 2020 αλλά η πανδημία άλλαξε όπως ήταν αναμενόμενο τον σχεδιασμό. Η βάση έχει συνολικό εμβαδόν 120 τετρ. μέτρων και είναι από τις μεγαλύτερες και καλύτερα εξοπλισμένες του είδους.
Μέσα στη βάση τα μέλη της αποστολής παρακολουθούνται συνεχώς από κάμερες και αναλύονται όλων των ειδών οι κινήσεις που κάνουν για να διαπιστωθούν μοτίβα συμπεριφορών που θα πρέπει να αναλυθούν για τις πραγματικές αποστολές όταν αυτές γίνουν. Παρακολουθείται συνεχώς και η υγεία των μελών της αποστολής, καταγράφονται οι ζωτικές τους λειτουργίες κ.ά. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η προσομοίωση θα διαρκέσει έναν μήνα και τα μέλη της αποστολής θα πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερα από 20 πειράματα σε τομείς όπως η γεωλογία, η βιολογία και η ιατρική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass