Ο κλιματικός «Εωσφόρος» απειλεί την Ευρώπη

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 07 Νοε 2021 15:00

Τα τρομερά κύματα καύσωνα που σαρώνουν τα τελευταία χρόνια την ιταλική χερσόνησο οδηγώντας τον υδράργυρο των θερμόμετρων το περασμένο καλοκαίρι στους 48,8 βαθμούς Κελσίου οφείλονται σε έναν αντικυκλώνα που ονομάστηκε «Εωσφόρος». Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σχηματίζεται από μια ζώνη υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης όπου ο αέρας βυθίζεται εκτοξεύοντας τις θερμοκρασίες.


Στη διάρκεια των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκώβη το Met Office, η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, προχώρησε σε μια άκρως ανησυχητική πρόβλεψη. Οι επιστήμονες του Met Office υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα δραστικός περιορισμός των εκπομπών αερίων ο «Εωσφόρος» θα κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη κάθε τρία χρόνια προκαλώντας κύματα καύσωνα 50 βαθμών Κελσίου.
«Οι πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων ακραίων φαινομένων αυξάνονται συνεχώς. Μπορούμε να είμαστε πλέον πιο σίγουροι από όσο ποτέ πριν για το ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα για το ότι όσο ταχύτερα μειώσουμε τις εκπομπές βλαβερών αερίων τόσο περισσότερο θα αποφεύγουμε τις βαρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει ο καθηγητής Πίτερ Σκοτ, στέλεχος του Met Office.
Τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει πλέον να μηδενιστούν οι εκπομπές βλαβερών αερίων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2050.
Όμως χώρες που αποτελούν μεγάλους ρυπαντές όπως η Κίνα και η Ρωσία δεν δείχνουν προς παρόν διάθεση να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Κίνα έχει οριοθετήσει την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα ενώ η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην ανακοίνωση κάποιου σχετικού στόχου. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θέλουν να αποκτήσουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass