Καύσιμα από σκέτο αέρα και ηλιακό φως

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Δημοσίευση: 07 Νοε 2021 15:30

Ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH) με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature» αναφέρουν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν φιλικά στο περιβάλλον καύσιμα κυριολεκτικά από το... τίποτα. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν καύσιμα από στρώματα λεπτού αέρα και ηλιακό φως. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο και αν η ανακάλυψη είναι έτσι όπως περιγράφεται, τότε σύμφωνα με τους ειδικούς ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία καυσίμων υδρογονανθράκων που δεν προκαλούν μόλυνση της ατμόσφαιρας.


Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα καύσιμα που δημιούργησαν θα μπορούν σε πρώτη τουλάχιστον φάση να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία των αερομεταφορών η οποία μαζί με τη ναυσιπλοΐα συμβάλλουν σε ποσοστό 8% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία αρχικά αποσπάται διοξείδιο του άνθρακα και νερό από τον αέρα. Το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα τοποθετούνται σε έναν ηλιακό αντιδραστήρα που τα μετατρέπει σε ένα μείγμα μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου. Το μείγμα αυτό μετατρέπεται στη συνέχεια σε υγρούς υδρογονάνθρακες όπως κηροζίνη, βενζίνη, μεθανόλη και άλλους τύπους καυσίμων.
Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η μέθοδος λειτουργεί προ το παρόν σε καθαρά πειραματικό επίπεδο και θα χρειαστεί αρκετή ακόμα προσπάθεια για να μπορέσει να γίνει αξιοποιήσιμη σε βιομηχανική κλίμακα ώστε να παράγονται μεγάλες ποσότητες καυσίμων. Το σύστημα που παράγει τα καύσιμα αποτελείται από τρεις μονάδες τις οποίες έχουν εγκαταστήσει οι ερευνητές στην ταράτσα του εργαστηρίου τους.
To σύστημα μπορεί να παράγει 32 χιλιοστά του λίτρου μεθανόλης σε επτά ώρες. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για να μπορέσει το υπάρχον σύστημα που δημιούργησαν να παράγει τις ποσότητες καυσίμων που χρειάζεται η αεροπορική βιομηχανία (περίπου 415 δισ. λίτρα κηροζίνης προ πανδημίας) θα χρειαστεί ένα εργοστάσιο παραγωγής καυσίμων έκτασης 45 χιλιάδων τετρ. χλμ. και τα καύσιμα θα είναι μεν πιο φιλικά στο περιβάλλον αλλά πολύ πιο ακριβά από την κηροζίνη. Παρόλα αυτά όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις το σημαντικό είναι να γίνει το πρώτο βήμα και αυτό έχει ήδη γίνει. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass