Φωτοβολταϊκά δημιουργούν φρέσκα τρόφιμα

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2022 15:11

Ερευνητές πειραματίζονται με μια επαναστατική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία.

Πρόκειται για φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν παράγουν μόνο ηλεκτρική ενέργεια αλλά και... τρόφιμα. Το σύστημα ονομάζεται WEC2P και αποτελείται από ηλιακούς συλλέκτες στους οποίους τοποθετείται ως επίστρωμα ένα υδροτζέλ, ένα υδρόφιλο πολυμέρες υλικό. Οι συλλέκτες συνδέονται με ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί που λειτουργεί ως ένα είδος θερμοκηπίου. Μέσα στο κουτί τοποθετούνται φυτά για καλλιέργεια.
Οι ηλιακοί συλλέκτες μετατρέπουν τους υδρατμούς που βρίσκονται στον αέρα σε νερό, το οποίο διοχετεύεται στο κουτί για να ποτίζονται τα φυτά. Στα πειράματα που διεξάγονται έχει αναπτυχθεί με απόλυτη επιτυχία σπανάκι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνολογία αυτή αποτελεί μια χαμηλού κόστους και βιώσιμη στρατηγική παραγωγής φρέσκων τροφίμων, αλλά και νερού, το οποίο εκτός από πότισμα είναι ασφαλές και για κατανάλωση. Είναι προφανές ότι αν η τεχνολογία αποδειχθεί αποδοτική, ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα θα δώσει πολύτιμες λύσεις σε περιοχές οι κάτοικοι των οποίων εκτός από προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν παράλληλα επισιτιστικά προβλήματα και προβλήματα πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Οι ερευνητές που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των δοκιμών στην επιθεώρηση «Cell Reports Physical Science» αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ. γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για την ανάπτυξη τέτοιου είδους τεχνολογιών. «Το σύστημά μας δημιουργεί νερό από τον αέρα χρησιμοποιώντας καθαρή ενέργεια και είναι ένα σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργούνται μικρές φάρμες σε ερήμους, νησιά σε ωκεανούς και άλλα απομονωμένα σημεία του πλανήτη» αναφέρει ο Πενγκ Γουάνγκ, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής και επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah (KAUST) στη Σαουδική Αραβία, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass