«Λύθηκε» το μυστήριο του Στόουνχεντζ

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΗΛΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2022 15:13

Tο μυστήριο του Στόουνχεντζ μπορεί τελικά να λύθηκε από ερευνητές που λένε

ότι είναι ένα γιγάντιο ηλιακό ημερολόγιο που μπορεί να συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο με την αρχαία Αίγυπτο.
Σύμφωνα με το SkyNews, o καθηγητής Timothy Darvill, από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μνημείο δημιουργήθηκε με βάση ένα ηλιακό έτος 365,25 ημερών για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Οι εβδομάδες ήταν δέκα μέρες και οι μήνες ήταν περισσότεροι από αυτούς που έχουμε συνηθίσει σήμερα.
«Ένα τέτοιο ηλιακό ημερολόγιο αναπτύχθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο στους αιώνες μετά το 3.000 π.Χ. και υιοθετήθηκε στην Αίγυπτο ως Πολιτικό Ημερολόγιο γύρω στο 2.700 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχή του Παλαιού Βασιλείου περίπου το 2.600 π.Χ.», είπε. Είναι πιθανό το ημερολόγιο που παρακολουθούσε το Στόουνχεντζ να επηρεάστηκε από έναν από αυτούς τους πολιτισμούς. Η τοποθεσία του Στόουνχεντζ είναι ευθυγραμμισμένη προς την κατεύθυνση της ανατολής του ηλίου του θερινού ηλιοστασίου και του ηλιοβασιλέματος του χειμερινού ηλιοστασίου, κάτι που από καιρό έχει ωθήσει τους ανθρώπους να προτείνουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος ημερολογίου, είπε ο καθηγητής Darvill. Το πιο εξωτερικό τμήμα του Στόουνχεντζ –ένας κύκλος από 30 όρθιες πέτρες sarsen– κατασκευάστηκε γύρω στο 2.500 π.Χ. Ο καθηγητής Darvill βασίστηκε σε αυτήν τη γνώση αναλύοντας τις πέτρες και συγκρίνοντάς τες με άλλα ημερολόγια αυτής της περιόδου.
«Το προτεινόμενο ημερολόγιο λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο», είπε.
«Κάθε μία από τις 30 πέτρες στον κύκλο sarsen αντιπροσωπεύει μια ημέρα μέσα σε έναν μήνα, η οποία χωρίζεται σε τρεις εβδομάδες η καθεμία από 10 ημέρες».
Οι χαρακτηριστικές πέτρες στον κύκλο σηματοδοτούν την αρχή κάθε εβδομάδας και το σχέδιο αντικατοπτρίζει επίσης μια μετάβαση την ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια – που χαρακτηρίζεται από τις τέσσερις πέτρες σταθμών έξω από τον κύκλο sarsen, από τις οποίες έχουν απομείνει μόνο δύο. Ένας πενθήμερος μήνας εισήχθη στο ημερολόγιο για να εναρμονιστεί με το ηλιακό έτος – που αντιπροσωπεύεται από τους πέντε τριλίθους στο κέντρο της τοποθεσίας.
Το τρίλιθο είναι μια κατασκευή που αποτελείται από δύο μεγάλες κάθετες πέτρες που στηρίζουν μια τρίτη πέτρα τοποθετημένη οριζόντια στην κορυφή.
Η ευθυγράμμιση του ημερολογίου με τον ήλιο σημαίνει ότι τυχόν σφάλματα στην καταμέτρηση των ημερών θα γίνουν εύκολα αντιληπτά, καθώς ο ήλιος θα βρισκόταν σε λάθος θέση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμερινού ηλιοστασίου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass