Εντοπίστηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance

ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΘΛΙΒΗ ΑΠΟ ΠΑΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2022 16:30

Ο σερ Έρνεστ Χένρι Σάκλετον ήταν εξερευνητής, Άγγλο-Ιρλανδικής καταγωγής, ο οποίος συμμετείχε σε τρεις εξερευνητικές αποστολές στην Ανταρκτική και αποτελεί μία από τις κύριες προσωπικότητες της λεγόμενης «ηρωικής εποχής των εξερευνήσεων» της ιστορίας της παγωμένης ηπείρου.


Χάνοντας την κούρσα για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου από τον Νορβηγό εξερευνητή Ρόαλντ Αμούνδσεν ο Σάκλετον αποφάσισε να διασχίσει την παγωμένη ήπειρο, από θάλασσα σε θάλασσα, περνώντας μέσω του Νότιου Πόλου. Η αποστολή αυτή, η ονομαζόμενη «Αυτοκρατορική Δια-Ανταρκτική Αποστολή Εξερεύνησης» (Imperial Trans-Antarctic Expedition), πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1914-1917. Παρά τις προετοιμασίες, η αποστολή υπήρξε αποτυχημένη. Η καταστροφή ήρθε όταν το πλοίο του, Endurance, παγιδεύτηκε στον πάγο, ο οποίος άρχισε σιγά-σιγά να το συνθλίβει. Μέσω μιας σειράς ηρωικών κατορθωμάτων ο Σάκλετον κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη απόδραση, επιτυγχάνοντας να απεγκλωβίσει το σύνολο των μελών του πληρώματος χωρίς την ελάχιστη απώλεια. Η οργάνωση Falklands Maritime Heritage Trust που ασχολείται με έρευνες και δραστηριότητες γύρω από τη ναυτική ιστορία των νησιών Φόκλαντς στον Νότιο Ειρηνικό οργάνωσε με τη συνεργασία του National Geographic μια αποστολή αναζήτησης του Endurance. Η αποστολή κατάφερε να εντοπίσει το ναυάγιο σε βάθος τριών χιλιάδων μέτρων στη θάλασσα Γουέντελ της Ανταρκτικής. Το μήκος 44 μέτρων και με τρία κατάρτια πλοίο εντοπίστηκε από αυτόνομα υποβρύχια με κάμερες υψηλής ανάλυσης. Όπως φαίνεται στις εικόνες που καταγράφηκαν, το σκάφος διατηρείται σε καλή κατάσταση επειδή οι συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στις οποίες βρίσκεται έχουν εμποδίσει την παρουσία στο πλοίο οργανισμών που θα προκαλούσαν διαβρώσεις σε αυτό.
Η θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται το ναυάγιο είναι σχεδόν πάντοτε καλυμμένη από πάγους τους οποίους δυσκολεύονταν να σπάσουν ακόμη και τα παγοθραυστικά πλοία για αυτό και δεν ήταν εφικτή η αναζήτησή του τόσες δεκαετίες. Φέτος όμως η παγοκάλυψη της περιοχής ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ και έτσι κατέστη εφικτή μια αποστολή έρευνας. Ο εντοπισμός του ναυαγίου δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει και κάποια προσπάθεια ανέλκυσής του ή ανάκτησης κάποιων πραγμάτων από αυτό αφού στο πλαίσιο της Συνθήκης της Ανταρκτικής καθορίζεται ότι αν εντοπιστεί το ναυάγιο του Endurance αυτό θα παραμείνει απολύτως ανέγγιχτο αφού θεωρείται ιστορικό μνημείο της παγωμένης ηπείρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass