Οι συνδέσεις VPN «όπλο» των Ρώσων πολιτών

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ INTERNET

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2022 17:00

Οι χρήστες υπολογιστών στη Ρωσία προσπαθούν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που θέτει η Κυβέρνηση στη χρήση του Διαδικτύου μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Εκτός από διάφορες ιστοσελίδες του δυτικού κόσμου, στη Ρωσία μπλοκαρίστηκε η χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Έτσι οι Ρώσοι χρήστες υπολογιστών έχουν στραφεί στα δίκτυα VPN μέσα από τα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα και υπηρεσία ή εφαρμογή επιθυμούν.


Από τις 5 Μαρτίου ο αριθμός των αιτημάτων για νέες συνδέσεις VPN στη Ρωσία έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με τον συνήθη αριθμό τέτοιων αιτημάτων το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί όσο ο πόλεμος διαρκεί και οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή και να αυξάνονται όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου στη Ρωσία, ειδικά αν μπλοκαριστούν δημοφιλείς υπηρεσίες και εφαρμογές που προς το παρόν συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως το App Store και το Google Play Store.
Η Surfshark που είναι εταιρεία παροχής συνδέσεων VPN αναφέρει ότι από τις 24 Φεβρουαρίου που πραγματοποιήθηκε η εισβολή στην Ουκρανία οι πωλήσεις της στη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατά 3,500%, με τη ζήτηση να εκτοξεύεται από τις 5 Μαρτίου και μετά όταν και έγινε η διακοπή λειτουργίας του Facebook στη χώρα. «Τέτοια ραγδαία αύξηση σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν στη Ρωσία αναζητούν τρόπους να αποφύγουν την κυβερνητική παρακολούθηση και να ξεφύγουν από τις απαγορεύσεις» δήλωσε στην ιστοσελίδα CNBC εκπρόσωπος της Surfshark.
Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ
Το VPN είναι ένα εικονικό δίκτυο που δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα σε έναν χρήστη και έναν διακομιστή. Το δίκτυο VPN επιτρέπει έτσι σε κάποιον χρήστη που βρίσκεται σε μια χώρα να συνδέεται με έναν διακομιστή που βρίσκεται σε μια άλλη χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση ο διακομιστής με τον οποίο θα συνδεθεί κάποιος θα συνδεθεί με το Διαδίκτυο επιτρέποντας έτσι και στον χρήστη με τον οποίο είναι συνδεδεμένος να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο αν αυτός για κάποιον λόγο δεν έχει πρόσβαση μέσω του δικτύου που χρησιμοποιεί.
Το κλειδί στην όλη ιστορία είναι ότι το δίκτυο VPN αντικαθιστά την IP διεύθυνση ενός χρήστη με μια διεύθυνση IP του διακομιστή στον οποίο έχει συνδεθεί. Στην προκειμένη περίπτωση ένας χρήστης στη Μόσχα συνδέεται με ένα δίκτυο VPN το οποίο τον στέλνει σε έναν διακομιστή π.χ. στη Νέα Υόρκη και έτσι ο χρήστης αυτός αποκτά μια αμερικανική IP διεύθυνση. Ο χρήστης στη Μόσχα μπορεί να σερφάρει ελεύθερα και χωρίς κανέναν περιορισμό στο Διαδίκτυο χωρίς μάλιστα να μπορεί κάποιος να μάθει ποιες ιστοσελίδες επισκέφτηκε.
Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο αποκτά πρόσβαση και σε διάφορες υπηρεσίες και εφαρμογές της χώρας που βρίσκεται ο διακομιστής στον οποίο είναι συνδεδεμένος. Στο παράδειγμά μας ο χρήστης από τη Μόσχα που έχει συνδεθεί με τον διακομιστή στη Νέα Υόρκη θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο Netflix όπως αυτό εμφανίζεται και λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass