Μυρμήγκια οσμίζονται τον καρκίνο

ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΟΣΦΡΗΣΗ, ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2022 17:30

Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος στρέφεται στο ζωικό βασίλειο σε μια προσπάθεια να εντοπίζονται εύκολα, γρήγορα και με ανώδυνο τρόπο διάφορες ασθένειες. Οι σκύλοι έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να οσμίζονται τον καρκίνο, τον διαβήτη, την ελονοσία και εσχάτως τον κορονοϊό.


Όμως επιστήμονες του φημισμένου Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) κάνουν λόγο για ένα πραγματικά απρόσμενο ον που μπορεί να... μυρίσει τον καρκίνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιου είδους διαγνώσεις. Πρόκειται για το Formica fusca, ένα είδος μαύρου μυρμηγκιού που ζει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Αφρική και σε περιοχές της νότιας Ασίας.
Στα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές διαπιστώθηκε ότι το μυρμήγκι αυτό μπορεί να διακρίνει τα υγιή από τα καρκινικά κύτταρα μέσω της όσφρησής του. Στα πειράματα πήραν μέρος 36 μυρμήγκια τα οποία εκπαιδεύθηκαν στον εντοπισμό οργανικών ενώσεων που εκπέμπουν τα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια τα μυρμήγκια κλήθηκαν να εντοπίζουν αυτές τις οργανικές ενώσεις. Κάθε φορά που επιτύγχαναν στην αποστολή τους ανταμείβονταν με τροφή.
Οι ερευνητές αναφέρουν στο άρθρο τους στην επιθεώρηση iScience ότι πρέπει να γίνουν και άλλες κλινικές δοκιμές πριν τα μυρμήγκια αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία για διαγνώσεις. Πάντως οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό τα μυρμήγκια να είναι πιο αποτελεσματικά από τους σκύλους στον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων στους ανθρώπους. Όπως υποστηρίζουν τα μυρμήγκια και γενικότερα η εκπαίδευση εντόμων στον εντοπισμό ασθενειών είναι ταχύτερη, σημαντικά χαμηλότερου κόστους και εξίσου, αν όχι περισσότερο ακριβής από την αντίστοιχη εκπαίδευση των σκύλων, άρα μπορούν τα μυρμήγκια να αποτελέσουν τη βασική επιλογή για διάγνωση στον καρκίνο από το ζωικό βασίλειο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass