Τέλος Απριλίου θα εμφανιστεί το ελληνικό UAV «Αρχύτας»

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2022 13:10

Ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος του ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος “Αρχύτας” έκανε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, φέρνοντας καλά νέα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.       


«Συμπληρώθηκε το 2ο τρίμηνο των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας”, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων», αναφέρει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος "Αρχύτας".
Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των αρμοδίων, η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό.
Οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε κάποιες από τις εργασίες κατά το 2ο τρίμηνο, αναμένεται να καλυφθούν κατά το 3ο τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου.
Στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα στο τέλος Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του HUV στην πραγματική του μορφή, με τη δημιουργία μοντέλου υπό κλίμακα.
Η δέσμευσή μας ότι οι Έλληνες πολίτες που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα “Αρχύτας” διά του Υπουργείου Οικονομικών, θα ενημερώνονται για την εξέλιξη των εργασιών, με πραγματικά στοιχεία, ανά τρίμηνο, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία της εξέλιξης του έργου, ισχύει απολύτως. Η Ελλάδα κάνει τα βήματα που πρέπει».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχει σχεδιαστεί η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Εν προκειμένω, υφίσταται επιχειρησιακή αναγκαιότητα, για την προμήθεια ή και την ανάπτυξη Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), τόσο αεροσκαφών (Α/Φ) όσο και ελικοπτέρων (Ε/Π), με το όλο πρόγραμμα να έχει την έγκριση του ΣΑΓΕ.
Με το drone ΑΡΧΥΤΑΣ, εισερχόμαστε σε τελικού σχεδίου στο τέλος Απριλίου σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα  παραγωγής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος, στο οποίο στη συνέχεια θα ενσωματώσουμε τεχνολογίες που θα αφορούν την παρατήρηση και δυνατότητα εκτόξευσης πυρών είτε με διαμόρφωση που θα μπορεί να φέρει πολυβόλο, ή μικρούς πυραύλους.
Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν προσπάθειες στον τομέα που αφορά το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με έτερες ελληνικές εταιρείες, με στόχο τη δημιουργία σχετικών προϊόντων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».
Δεν μιλάμε για δυνατότητες παραγωγής ισάξιων με την Τουρκία  BAYRAKTAR TB2, διότι οι Τούρκοι ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό εδώ και κάποια χρόνια, αλλά για την ενσωμάτωση μορφής  όπλου, όπως για παράδειγμα, πολυβόλου, και στη συνέχεια την τοποθέτηση συστήματος εκτόξευσης μικρών πυραύλων, μετά από δοκιμές και εργασίες.
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία είτε με ξένους φορείς, αλλά και εξειδικευμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass