Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγίες φυτοπροστασίας μ’ ένα «κλικ»

ΜΕΣΩ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ - ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ - ΝΕΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2022 21:11

Ενας πλήρης οδηγός, μέσω της εφαρμογής Counter Agriculture, που έχει ως στόχο να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους γεωπόνους όσο και για τους παραγωγούς, είναι στη διάθεση αγροτών και γεωπόνων, καθώς «κατεβάζοντάς» την από το διαδίκτυο οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν άμεση ενημέρωση και βοήθεια, σχετικά με την πλήρη φυτοπροστασία των καλλιεργειών με πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την εφαρμογή μπορεί κάποιος να τη βρει δωρεάν στο link: https://www.christosapostoloudev.eu/counteragriculture και πρόκειται για ένα ακόμα πρότζεκτ του Λαρισαίου προγραμματιστή, Χρήστου Αποστόλου.


Ο νεαρός, ανήσυχο πνεύμα, είχε ξεκινήσει πιλοτικά την εφαρμογή πριν από έναν χρόνο, ενώ τώρα δηλώνει περήφανος, γιατί η εφαρμογή ολοκληρώθηκε και ήδη μετρά πάνω από 10.000 ακόλουθους. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, «ουσιαστικά μέσω της εφαρμογής μπορεί ένας γεωπόνος και ένας γεωργός να ενημερωθεί σε σχέση με την καταπολέμηση και την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία διαφόρων καλλιεργειών. Προς το παρόν η εφαρμογή υποστηρίζει 55+ καλλιέργειες, αλλά κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων θα προστεθούν ακόμα περισσότερες. Ταυτόχρονα η εφαρμογή αποτελεί μία βάση δεδομένων, όπου κάθε γεωπόνος και κάθε γεωργός θα μπορεί να καταθέσει επιπλέον τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλίο που ο καθένας θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του οποιαδήποτε στιγμή, προκειμένου να ανατρέξει στις πληροφορίες που χρειάζεται. Η ενημέρωση πάνω στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία και καταπολέμηση προς το παρόν επιτυγχάνεται μέσω των λεκτικών πληροφοριών, αλλά αργότερα θα προστεθεί και μία μεγάλη βάση δεδομένων από εικόνες που θα μπορούν να δοθούν από γεωπόνους, γεωργούς και φορείς όπως τα Πανεπιστήμια. Γνωρίζουμε ότι κάθε περιοχή διαθέτει τα δικά της προβλήματα, είτε αυτά είναι εντονότερα από κάποια άλλη είτε πιο σπάνια. Για παράδειγμα, η κατάθεση των σχολίων για το πού εμφανίζονται περισσότερο μερικές ασθένειες, θα βοηθήσει πολύ, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν απόψεις και εμπειρίες που αργότερα θα αποτελέσουν αρωγό στη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ γεωργών και γεωπόνων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Αποστόλου έχει δημιουργήσει μία ακόμα εφαρμογή, το «Φύτεψέ το», το οποίο ξεκίνησε σαν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, στο οποίο ο χρήστης ερχόταν σε επαφή με ορισμούς και προσπαθούσε μέσω ενός αναγραμματισμού να βρει τις λέξεις και να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Στόχος ήταν μέσω του google play store να συγκεντρωθούν χρήματα και να φυτευτούν στην καμένη Βόρεια Εύβοια 5 δέντρα, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη. Μία ακόμα εφαρμογή είναι το natage, που βγαίνει από το national heritage, δηλαδή εθνική κληρονομιά και προσφέρει μία μεγάλη βάση δεδομένων από φωτογραφικό υλικό διαφόρων ειδών, από φυτά, πουλιά, θηλαστικά έντομα, κ.λπ., που έχουν υποβληθεί από χρήστες, φυσιολάτρες κι άλλους.
Γ. Ρούστας

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα