Τεχνητή χιονόπτωση εναντίον ξηρασίας

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΨΕΚΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2022 17:05

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη ξηρασία στις δυτικές περιοχές των ΗΠΑ, ομάδα επιστημόνων ψεκάζει τα σύννεφα πάνω από τα όρη αυτών των περιοχών με χημικές ουσίες.

Στόχος είναι η πρόκληση τεχνητής χιονόπτωσης. Οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ βιώνουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 1.200 ετών, προκαλώντας μια σειρά από συνέπειες και προβλήματα στο τοπικό περιβάλλον και τους κατοίκους αυτών των περιοχών, όπως η έλλειψη νερού.
Μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι να γίνει προσπάθεια πρόκλησης τεχνητής βροχής και χιονόπτωσης. Τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται αρκετές δεκαετίες και είναι κοινή πρακτική στην Κίνα και σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ, αλλά στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ είναι μια καινούργια πρακτική. Η ερευνητική ομάδα που ανέλαβε το εγχείρημα θα πραγματοποιήσει περίπου 30 πτήσεις πάνω από τα όρη της πολιτείας, στις οποίες θα γίνουν ρίψεις χημικών ουσιών, όπως ιωδιούχος σίδηρος, στα σύννεφα, με στόχο να προκληθεί χιονόπτωση, η οποία στη συνέχεια θα δημιουργήσει τις απαραίτητες ποσότητες νερού.
Οι ερευνητές έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους, αφού από τα τέλη Απριλίου η παρουσία και η ισχύς των άνεμων στις επίμαχες περιοχές περιορίζεται σημαντικά, γεγονός που δεν ευνοεί τη δημιουργία των κρυστάλλων του χιονιού. Πάντως δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτήν την πρακτική, με κάποιους να προβάλουν πιο φιλοσοφικού χαρακτήρα αντιρρήσεις, λέγοντας ότι «δεν πρέπει ο άνθρωπος να παίρνει τον ρόλο του Θεού» και άλλοι να θέτουν επιστημονικά ζητήματα όπως ότι η μέθοδος αυτή περιορίζει τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα η οποία είναι απαραίτητη για άλλες φυσικές διεργασίες.
Οι ερευνητές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα τεχνητής πρόκλησης χιονόπτωσης ελήφθησαν υπόψη όλες οι παράμετροι και οι πιθανές αρνητικές συνέπειες αυτής της διαδικασίας, αλλά το εξαιρετικά έντονο πρόβλημα λειψυδρίας στην πολιτεία κατέστησε υποχρεωτική την προσπάθεια επέμβασης στις καιρικές συνθήκες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass