To Metaverse θα «σκοτώσει» την τηλεόραση

ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2022 12:00

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιλαμβάνεται ότι οι νεότερες γενιές έχουν στραφεί στις οθόνες των κινητών, των υπολογιστών και των tablet, περιορίζοντας πολύ την κατανάλωση χρόνου στις οθόνες των τηλεοράσεων. Όμως οι ειδικοί εξηγούν το φαινόμενο περιγράφοντας το τέλος της τηλεοπτικής εποχής και την έναρξη της διαδραστικής.


«Η τηλεόραση θα πεθάνει μαζί με το κοινό της» υποστηρίζει ο Φρέντερικ Καβάτζα, συνιδρυτής της γαλλικής εταιρείας Sysk που δραστηριοποιείται στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. «Οι άνθρωποι της νέας γενιάς εξελίχθηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε από παθητικοί θεατές τηλεόρασης να γίνουν ενεργοί χρήστες διαδραστικών μέσων. Έχουν στραφεί από τις τηλεοπτικές οθόνες σε αυτές των κινητών τηλεφώνων. Τα τηλεοπτικά κανάλια θα πεθάνουν μαζί με το κοινό τους εκτός» υποστηρίζει ο Καβάτζα, αφήνοντας ένα ενδεχόμενο αυτή του η πρόβλεψη να μην επαληθευτεί αν οι τηλεοπτικοί σταθμοί βρουν τρόπο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και τάσεις.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα συμβατικά τηλεοπτικά κανάλια παρακολουθούν οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, ενώ οι μεσήλικες έχουν ήδη στραφεί στις πλατφόρμες streaming, όπως το Netflix. Ο αριθμός των τηλεθεατών ηλικίας κάτω των 35 ετών μειώνεται με πολύ ταχύ ρυθμό από τη δεκαετία του 2010 και η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί όσο αναπτύσσονται και εξελίσσονται οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών και κυρίως οι νέοι εικονικοί κόσμοι, όπως το Metaverse.
Η αμερικανική εταιρεία Dubit που αναπτύσσει παιχνίδια για το Metaverse και πραγματοποιεί έρευνες, οι οποίες σχετίζονται με τα μίντια αναφέρει ότι το 50% των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών εισέρχονται συχνά στη δημοφιλή για αυτές τις ηλικίες πλατφόρμα Roblox, όπου επικοινωνούν με τους φίλους τους, παίζουν παιχνίδια ή παρακολουθούν συναυλίες κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια συναυλία του διάσημου ράπερ Lil Nas X που δόθηκε αποκλειστικά για τους χρήστες του Roblox είχε 33 εκατομμύρια θεατές, αριθμός τριπλάσιος από τον αριθμό των θεατών που παρακολούθησε τον ίδιο καλλιτέχνη πριν από λίγες μέρες στα μουσικά βραβεία Γκράμι που προβλήθηκαν από την τηλεόραση.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τις εφημερίδες και τα περιοδικά η τηλεόραση δεν έχει βιώσει σε σημαντικό βαθμό την επέλαση των νέων ψηφιακών και online media, επειδή τα διαφημιστικά τους έσοδα δεν μειώθηκαν αξιοσημείωτα και έτσι η τηλεοπτική βιομηχανία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να κάνει βήματα προσαρμογής στις νέες τάσεις και συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι έχουν ακόμη λίγο μπροστά τους να το κάνουν, όμως όποιοι δεν το αποφασίσουν θα εξαφανιστούν.
«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε πρέπει να τοποθετηθούμε μέσα σε όλες τις νέες μορφές media» αναφέρει η Κάτι Μπρέμε, επικεφαλής καινοτομίας του δημόσιου τηλεοπτικού οργανισμού της Γαλλίας France TV, ο οποίος έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με τη χρήση συστημάτων επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας σε τηλεοπτικά προϊόντα αρχής γενομένης με αθλητικούς αγώνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass