Στα «σκουπίδια» διαστημικό ρόβερ κόστους 1 δισ.

«ΘΥΜΑ» ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2022 17:20

Μεταξύ των θυμάτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συγκαταλέγεται και η ευρωπαϊκή αποστολή εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη.

Ειδικότερα, κινδυνεύει να καταλήξει στα σκουπίδια το ρομποτικό όχημα «Ρόζαλιντ Φράνκλιν», που χρειάστηκε 15 χρόνια για να κατασκευαστεί στη Βρετανία και κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Το όχημα θα συμμετείχε στην αποστολή ΕxoMars της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) που θα εκτοξευθεί τον Σεπτέμβριο. Στόχος του ήταν η συγκέντρωση δειγμάτων από το υπέδαφος του Άρη, όπου θα μπορούσαν να κρύβονται ίχνη ζωής. Όμως η εκτόξευσή του επί ενός γιγαντιαίου ρωσικού πυραύλου Proton αναβλήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
Στην καλύτερη περίπτωση το μικρό όχημα θα περιμένει μία διετία μέχρι να «ανοίξει» το επόμενο παράθυρο για ταξίδι προς τον Κόκκινο Πλανήτη. Πολλοί αστρονόμοι, ωστόσο, φοβούνται ότι οι πιθανότητες είναι ισχνές και το ρομποτικό όχημα ενδέχεται να καθηλωθεί στο έδαφος. «Είναι αδιανόητο ότι την παρούσα στιγμή θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία. Δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα θα διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει ο καθηγητής Αστρονομίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Τζον Ζαρνέκι. «Η σημερινή κατάσταση ενδέχεται να καθυστερήσει το Πρόγραμμα ExoMars επί μία δεκαετία. Είναι προφανές ότι μέχρι τότε η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε θα είναι παρωχημένη», κατέληξε.
Μια λύση θα ήταν η αναζήτηση κάποιου άλλου μέσου για τη μεταφορά του ρομποτικού οχήματος. Κι αυτό το ενδεχόμενο είναι προβληματικό, αφού η Ρωσία θα παρείχε και τη διαστημική βολίδα Kazachok για τη μεταφορά του Ρόζαλιντ Φράνκλιν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. «Ένα αλεξίπτωτο θα μείωνε την ταχύτητα του Kazachok, καθώς θα έμπαινε στην ατμόσφαιρα του Άρη και στη συνέχεια οι πύραυλοί του θα επιβράδυναν περαιτέρω την κάθοδο, ώστε το ρομποτικό όχημα να ακουμπήσει μαλακά στην επιφάνεια» εξηγεί ο καθηγητής Άντριου Κόουτς, του University College London. «Πρόκειται για έναν εξαιρετικά περίπλοκο ελιγμό και ο σχεδιασμός ενός διαφορετικού συστήματος προσεδάφισης είναι δύσκολος», καταλήγει ο καθηγητής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass