Μαζική επανεμφάνιση πτεροφαλαινών στην Ανταρκτική

ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2022 16:15

Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος κητώδους, μετά τη γαλάζια φάλαινα.

Οι μεγαλύτερες ξεπερνούν σε μήκος τα 25 μέτρα και φτάνουν σε βάρος τους 74 τόνους. Οι πληθυσμοί των πτεροφαλαινών της Ανταρκτικής αποτέλεσαν αντικείμενο μαζικής εξολόθρευσης με αποτέλεσμα να υπάρξει απαγόρευση του κυνηγιού τους το 1976. Υπολογίζεται ότι μέχρι τη στιγμή της απαγόρευσης είχαν εξολοθρευθεί περισσότερες από 700 χιλιάδες πτεροφάλαινες και το είδος αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.
Σαράντα έξι χρόνια μετά την απαγόρευση μια μεγάλη ομάδα πτεροφαλαινών έκανε την εμφάνισή της στα νερά της Ανταρκτικής δημιουργώντας αισιοδοξία ότι το είδος ανακάμπτει. Ερευνητές του Ινστιτούτου Alfred Wegener έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια πτεροφάλαινες να κυκλοφορούν στα νερά της Ανταρκτικής, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είτε επρόκειτο για μια μεμονωμένη πτεροφάλαινα είτε για ομάδες αποτελούμενες συνήθως από 2-4 πτεροφάλαινες και σε ορισμένες περιπτώσεις ομάδες από περίπου 12 πτεροφάλαινες.
Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» οι ερευνητές αναφέρουν τον εντοπισμό μεγάλων ομάδων πτεροφαλαινών που αριθμούσαν 150 άτομα. Οι ομάδες αυτές εντοπίστηκαν να κινούνται στα νερά του νησιού Elephant που έγινε γνωστό επειδή βρήκε σε αυτό καταφύγιο το πλήρωμα του θρυλικού εξερευνητικού πλοίου Endurance στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι φάλαινες βρέθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή επειδή εκεί υπήρχαν τεράστιες ποσότητες κριλ για να τραφούν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πέρα από το ευχάριστο γεγονός της ανάκαμψης των πληθυσμών της πτεροφάλαινας, η ανάκαμψη αυτή αναμένεται να βοηθήσει και στην ανάκαμψη των τοπικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αφού η παρουσία των φαλαινών ενισχύει τη συνολική παραγωγικότητα του ωκεάνιου περιβάλλοντος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass