Χειρουργός ρομπότ για τους αστροναύτες

ΤΟ MIRA ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΣΤΗ ΓΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2022 13:32

Με χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποστήριξη από τη NASA επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα και της εταιρείας VirtualIncision δημιούργησαν το MIRA. Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα που σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να πραγματοποιεί λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις εντελώς αυτόνομα, χωρίς τηλεχειρισμό από άνθρωπο, όπως συμβαίνει με τους υπάρχοντες ρομποτικούς μηχανισμούς πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά πλέον.


Στόχος είναι αυτός και άλλοι παρόμοιοι ρομποτικοί μηχανισμοί να μπορούν να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα ρήξη σκωλεικοειδούς απόφυσης (περιτονίτιδα) ή αφαίρεση θραυσμάτων απόρροια κάποιας έκρηξης, στο Διάστημα, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια σε μακρινές επανδρωμένες αποστολές, όπως αυτές που προετοιμάζονται να γίνουν στον Άρη. Προφανώς το MIRA θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στη Γη για παροχή ιατρικής βοήθειας σε περιοχές που η πρόσβαση σε οργανωμένες και εξοπλισμένες ιατρικές μονάδες δεν είναι εύκολη.
Όπως έγινε γνωστό, το MIRA θα σταλεί το 2024 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου θα ξεκινήσουν εκεί δοκιμές του αρχικά σε προσομοιωμένους ανθρώπινους ιστούς και αναλόγως των αποτελεσμάτων των δοκιμών θα αποφασισθεί η επόμενη φάση δοκιμών σε ανθρώπους αυτήν τη φορά. Σε βίντεο παρουσίασης του MIRA τον ρομποτικό μηχανισμό φαίνεται να χειρίζεται ένας άνθρωπος, αλλά το σύστημα που θα σταλεί στον ISS θα είναι η αυτόνομη εκδοχή του.
Το MIRA είναι μικρό σε μέγεθος και βάρος γεγονός που το καθιστά εύκολο στη μεταφορά και εγκατάσταση σε διαστημόπλοια και διαστημικές εγκαταστάσεις γενικότερα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass