«Πράσινο» αεροσκάφος με καύσιμα υδρογόνου

ΠΕΤΑΞΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΤΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2023 11:00

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να δημιουργήσει καύσιμα διαφόρων ειδών (βιοκαύσιμα, συνθετικά καύσιμα κ.ά.) που να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Έχουν παρουσιαστεί διάφορα τέτοιου είδους καύσιμα τα οποία περνούν τις διαδικασίες δοκιμών και ελέγχων για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους. Πάντως, οι ειδικοί φαίνεται ότι συμφωνούν ότι το υδρογόνο είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα υλικά για χρήση ως καύσιμο μηδενικών ρύπων και πολλές ερευνητικές ομάδες είτε ακαδημαϊκές είτε του ιδιωτικού τομέα προσπαθεί να αναπτύξει τεχνολογίες χρήσης υδρογόνου ως καύσιμο.
Όσον αφορά τις αερομεταφορές οι ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογίες είτε μέσω ηλεκτροκινητήρων με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είτε μέσω κινητήρων αεριωθουμένων που καίνε απευθείας το υδρογόνο. Η αμερικανική Universal Hydrogen ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική πτήση διάρκειας 15 λεπτών σε ένα επιβατικό αεροπλάνο Dash-8 40 θέσεων χρησιμοποιώντας κινητήρα υδρογόνου κυψελών καυσίμου. Η εταιρεία χαρακτήρισε την πτήση «ιστορική» και είπε ότι «έχει δεσμευτεί να είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία μηδενικών εκπομπών ρύπων της Βόρειας Αμερικής».
Το Dash-8 τροποποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για να χωρέσει τον κινητήρα υγρού υδρογόνου και δύο ράφια με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αισθητήρες κ.ά. Ενώ ο κινητήρας χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την απογείωση οι πιλότοι χρησιμοποίησαν για την πτήση ένα δεύτερο σύστημα κίνησης αυτό που λειτουργούσε με υδρογόνο. Το σκάφος έφτασε σε ύψος περίπου ενός χλμ.
«Αν και η ανισορροπία στην ισχύ δημιούργησε αρχικά κάποια προβλήματα σταθερότητας τελικά ο θόρυβος και οι κραδασμοί αποδείχτηκαν σημαντικά μικρότεροι από τον συμβατικό τουρμπινοκινητήρα» είπε ο επικεφαλής πιλότος (και πρώην πιλότος δοκιμής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ) Άλεξ Κρολ. Η εταιρεία έλαβε την έγκριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) για την πτήση πριν από λίγες εβδομάδες. Υπάρχουν διάφορες νεοφυείς εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες χρήσης του υδρογόνου ως καύσιμο, αλλά και γίγαντες της αεροπορικής βιομηχανίας όπως η Airbus.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass