Οικοδομική επανάσταση με γυάλινα τούβλα

ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2023 9:10

Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Journal of Building Engineering» επιστήμονες του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (Empa) παρουσιάζουν έναν επαναστατικό τύπο τούβλων που κατάφεραν να δημιουργήσουν.


«Πίσω το 2017, είχαμε την ιδέα να ενσωματώσουμε το μονωτικό υλικό απευθείας σε ένα οικοδομικό τούβλο και παρουσιάσαμε έναν νέο τύπο τούβλου γεμάτο με αερογέλη, το λεγόμενο αερότουβλο. Χάρη στην εξαιρετική του θερμομόνωση, αυτό το τούβλο εξοικονομεί κόστος θέρμανσης — χωρίς να απαιτείται πρόσθετη μονωτική στρώση στην τοιχοποιία. Ωστόσο, το αεροτζέλ μπορεί επίσης να είναι σχεδόν διαφανές, γεγονός που δημιουργεί ένα ημιδιαφανές, μονωτικό σύστημα κτιρίου», εξηγεί ο Τζάνις Βέρνερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τούβλο από γυαλί αερογέλης που έχει υψηλή θερμομονωτική απόδοση για το περιορισμένο πάχος του και ταυτόχρονα αυξάνει τα ηλιακά κέρδη, μειώνει τη χρήση του τεχνητού φωτός και βελτιώνει την οπτική άνεση.
«Πετύχαμε αυτόν τον συνδυασμό αντοχής, μόνωσης και μετάδοσης φωτός χρησιμοποιώντας διαχωριστές μετατόπισης μεταξύ των υαλοπινάκων μέσα στο γυάλινο τούβλο, που εξασφαλίζουν στατική σταθερότητα με ελάχιστη μετάδοση θερμότητας. Αυτή είναι η υψηλότερη μονωτική απόδοση από οποιοδήποτε τούβλο που βρέθηκε στην τεχνική βιβλιογραφία, πόσο μάλλον στην αγορά. Επιπλέον, έρχεται με την ιδιότητα της μετάδοσης φωτός. Το τούβλο από γυαλί αερογέλης είναι κατάλληλο για εφαρμογές στις οποίες υπάρχουν ταυτόχρονες απαιτήσεις για υψηλή διείσδυση στο φως της ημέρας, προστασία από το φως και προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως σε γραφεία, βιβλιοθήκες και μουσεία. Μια σημαντική πτυχή είναι ότι ένα κτίριο από τέτοια υαλότουβλα συνδυάζει το εσωτερικό του κτιρίου με το εξωτερικό όσον αφορά το φως της ημέρας. Αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στον κιρκάδιο ρυθμό των χρηστών του κτιρίου» αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass