Η ρύπανση σκοτώνει 1.200 παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2023 10:55

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί κάθε χρόνο στην Ευρώπη τον πρόωρο θάνατο τουλάχιστον 1.200 παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Ε.Ο.Π.) που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα.


Όπως ακριβώς και για τους ενήλικες, η μόλυνση του αέρα είναι ο κυριότερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία των ανηλίκων και ακρωτηριάζει το προσδόκιμο ζωής τους, αποκαλύπτει η μελέτη αυτή που αφορά τριάντα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.
«Η μόλυνση του αέρα προκαλεί πάνω από 1.200 πρόωρους θανάτους τον χρόνο (στην ηλικιακή κατηγορία) κάτω των 18 ετών στην Ευρώπη και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας αργότερα στη ζωή των ανηλίκων», τονίζει ο Ε.Ο.Π. στην έκθεσή του.
«Παρά τις προόδους κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών, το επίπεδο των κυριότερων ατμοσφαιρικών ρύπων παραμένει πάνω από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ειδικά στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην Ιταλία», συνεχίζει ο Ε.Ο.Π., μέρος του συστήματος της Ε.Ε.
Αρκετές χώρες της Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και της Ουκρανίας- δεν μελετήθηκαν, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως ο απολογισμός στην ήπειρο πιθανόν είναι ακόμα πιο βαρύς.
Σύμφωνα με άλλη έκθεση, που είχε δημοσιοποιηθεί από τον Ε.Ο.Π. τον Νοέμβριο, τουλάχιστον 238.000 άνθρωποι -ανεξαρτήτως ηλικίας- πέθαναν πρόωρα το 2020 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις χώρες-μέλη του οργανισμού (Ε.Ε., Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Τουρκία).
Η έκθεση που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα είναι η πρώτη του Ε.Ο.Π. που επικεντρώνεται στους ανήλικους.
Αν και το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι «συγκριτικά μικρό» σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, το ότι πεθαίνουν ή ότι αρρωσταίνουν τόσο νωρίς σημαίνει «την απώλεια μελλοντικού δυναμικού και μεγάλο μέρος χρόνιων ασθενειών, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και αργότερα στη ζωή», υπογραμμίζει ο Οργανισμός.
Ο Ε.Ο.Π. συστήνει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα του αέρα γύρω από τα σχολεία και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στις συγκοινωνίες. Οι συνέπειες της ρύπανσης αρχίζουν πριν καν από τη γέννηση, καθώς η έκθεση της μητέρας σε αυτή «συνδέεται με το μικρό σωματικό βάρος κατά τη γέννηση και τους πρόωρους τοκετούς», επισημαίνεται στο κείμενο.
Μετά τη γέννηση, η περιβαλλοντική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα -που πλήττει το 9% των παιδιών και των εφήβων στην Ευρώπη-, η αναπνευστική ανεπάρκεια και διάφορες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, τονίζει ακόμη στην έκθεση ο Ε.Ο.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass