ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕΤΤ

Τι πρέπει να κάνετε αν σας κλέψουν το κινητό τηλέφωνο

* Με τη δήλωση του κωδικού Ι.Μ.Ε.Ι. η πάροχος εταιρεία «νεκρώνει» πλέον και την κλεμμένη συσκευή

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2014 13:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:29

Νέα διαδικασία, με στόχο «την προστασία των πολιτών από τις κλοπές συσκευών κινητής τηλεφωνίας» καθιερώνει η Ελληνική Αστυνομία μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα.

Οι πολίτες που έπεσαν θύματα κλοπής, θα πρέπει να δηλώσουν την απώλεια της συσκευής τους αρχικά στην ΕΛ.ΑΣ. αναφέροντας τον Διεθνή Κωδικό Κινητών Τηλεφώνων ή κωδικό I.M.E.I. (International Mobile Equipment Identifier) και στη συνέχεια να το αναφέρουν στην εταιρία όπου είναι συνδρομητής, καταθέτοντας παράλληλα το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής.

Ετσι η πάροχος εταιρία θα έχει πλέον τη δυνατότητα να «νεκρώσει» την κλεμμένη συσκευή, καθιστώντας την «άχρηστη» στα χέρια των δραστών ενώ μέχρι σήμερα «ακυρωνόταν» μόνο ο αριθμός της τηλεφωνικής σύνδεσης.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ενημέρωσαν πρόσφατα τους συνεργάτες τους σε όλη τη χώρα, όπως σημειώνει στην «Ε» επίσημος αντιπρόσωπος εταιρείας στη Λάρισα, για την απόφαση της ΕΕΤΤ που τέθηκε σε ισχύ από τις 27 Σεπτεμβρίου ενώ από προχθές Παρασκευή, η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή της καθόρισε τη διαδικασία δήλωσης κλοπής της συσκευής.

Στην ΕΛ.ΑΣ. όπως σημείωνε στέλεχός της στην «Ε», «αναφέρονται κλοπές κινητών κυρίως σε περιπτώσεις τσαντάκηδων» από συγκεκριμένη «κατηγορία» δραστών οι οποίοι «κλέβουν και πουλάνε όσο – όσο». Πρόβλημα υπαρκτό αν και οι επίσημοι αντιπρόσωποι σημειώνουν πως το «φαινόμενο των κλοπών στα κινητά, με αφορμή και το γεγονός ότι διατίθενται και φθηνές συσκευές, σήμερα εστιάζεται κυρίως σε μοντέλα που κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ».

Τα θύματα κλοπής κινητών μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα, μετά την απώλεια, να ακυρώσουν τον αριθμό του τηλεφώνου, έτσι ώστε να μην χρεώνονται τις κλήσεις των δραστών. Με νέα εξέλιξη, ακυρώνεται πλέον και η συσκευή, με την ΕΛ.ΑΣ. να παρεμβαίνει στη διαδικασία, για τους δικούς της λόγους, ζητώντας να αναφερθεί πρώτα στην αστυνομία η κλοπή με τον αληθινό κάτοχο της συσκευής να δηλώσει τον κωδικό Ι.Μ.Ε.Ι., την «ταυτότητα» της συσκευής.

ΔΗΛΩΣΗ

Η νέα διαδικασία δείχνει γραφειοκρατική ενώ προϋποθέτει ο κάτοχος του κινητού να έχει καταγράψει νωρίτερα τον κωδικό Ι.Μ.Ε.Ι. και να τον διατηρήσει, για την περίπτωση κλοπής.

Αναλυτικότερα όπως σημειώνεται από την ΕΛ.ΑΣ. «τέθηκε σε ισχύ απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με στόχο την προστασία των πολιτών από τις κλοπές συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Με την προαναφερόμενη απόφαση, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να απενεργοποιούν (μπλοκάρουν), μέσω του κωδικού Ι.Μ.Ε.Ι., όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση κλοπής συσκευής κινητής τηλεφωνίας και προκειμένου να απενεργοποιηθεί, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης της συσκευής να δηλώσει αρχικά τη κλοπή στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέροντας και τον κωδικό Ι.Μ.Ε.Ι., ενώ θα λάβει αποδεικτικό δήλωσης κλοπής.

Ακολούθως θα πρέπει να υποβάλει στην πάροχο εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είναι συνδρομητής, γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό δήλωσης κλοπής.

Σημειώνεται, ότι ο «Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων – (International Mobile Equipment Identifier, I.M.E.I.) αποτελείται από 15 ή 17 ψηφία και είναι μοναδικός και για αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για την αναγνώριση του τηλεφώνου κατά τη σύνδεση.

Συνήθως ο αριθμός I.M.E.I. αναγράφεται στην «υποδοχή» που φιλοξενεί τη μπαταρία του τηλεφώνου. Είναι εκτυπωμένος ευδιάκριτα σε μία λευκή ετικέτα η οποία περιέχει και άλλα στοιχεία για τη συσκευή. Σε αρκετές περιπτώσεις ο αριθμός IMEI αναγράφεται στη συσκευασία, στα συνοδευτικά έγγραφα, στο εγχειρίδιο χρήσης, αλλά και στη νόμιμη απόδειξη αγοράς των κινητών, ενώ από τη πλειοψηφία των συσκευών κινητής τηλεφωνίας μπορεί να ανακτηθεί και ηλεκτρονικά» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ..

ΟΘΟΝΗ

Ενας πιο άμεσος ωστόσο, τρόπος καταγραφής του Ι.Μ.Ε.Ι., στην περίπτωση κιόλας απώλειας της συσκευασίας αγοράς, είναι ο ιδιοκτήτης της συσκευής να πληκτρολογήσει στην οθόνη του κινητού του: αστέρι – δίεση - μηδέν- έξι - δίεση (*#06#) και θα εμφανισθεί ο κωδικός Ι.Μ.Ε.Ι..

ΕΕΤΤ

Στην απόφαση της ΕΕΤΤ, μεταξύ άλλων διευκρινίζεται πως «οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τηρούν λίστες με τους Διεθνείς Κωδικούς Κινητών Τηλεφώνων (International Mobile Equipment Identity, IMEI) κλεμμένων συσκευών των χρηστών. Η εγγραφή του IMEI ενός κινητού στη λίστα αυτή πραγματοποιείται μετά από σχετική έγγραφη αίτηση του χρήστη, ο οποίος

δήλωσε νομίμως την κλοπή της συσκευής του».

Επίσης αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις των παρόχων σημειώνοντας ότι «κάθε πάροχος δύναται να εισάγει στη λίστα με τα Ι.Μ.Ε.Ι. που τηρεί και Ι.Μ.Ε.Ι. συσκευών που έχουν δηλωθεί ως κλεμμένες σε άλλες χώρες παγκοσμίως.

Η εγγραφή του IMEI ενός κινητού στη λίστα με τους Διεθνείς Κωδικούς Κινητών Τηλεφώνων κλεμμένων συσκευών των χρηστών μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά από σχετικό αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλης διωκτικής Αρχής της χώρας».

Σε ό,τι αφορά τους συνδρομητές, αποσαφηνίζεται τέλος ότι «συνδρομητής, του οποίου ο κωδικός Ι.Μ.Ε.Ι. της συσκευής του μπλοκάρεται με βάση την ανωτέρω διαδικασία, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί από τον πάροχό του την άρση του μπλοκαρίσματος προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία για το Ι.Μ.Ε.Ι. της συσκευής του και το νόμιμο τρόπο απόκτησής της, η οποία σε κάθε

περίπτωση πρέπει να έχει λάβει χώρα πριν την ημερομηνία δήλωσης της κλαπείσας συσκευής».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass