Σκέψου σαν την Google πριν σκεφτεί αυτή για σένα!

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2014 14:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:05

 

 

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Δεν είναι και ακατόρθωτο τις εποχές όπου η επικοινωνία έχει ανοίξει πανιά να καταγράψει κανείς με ποιο τρόπο το διαδίκτυο υπεισέρχεται στους αόρατους ως τώρα ανθρώπινους κώδικες επαφής. Η Google, πρωτοπόρος στην διαδικτυακή κοινότητα, με εκατομμύρια διαθέσιμες πληροφορίες με το πάτημα ενός κουμπιού και μόνο, με την παροχή υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, την οργάνωση και αρχειοθέτηση εγγράφων και φωτογραφιών αλλά και την προσθήκη τόσων άλλων υπηρεσιών, έχει από καιρό κατακτήσει την διαδικτυακή κοινότητα.

Ο πρωτοπόρος blogger και δημοσιογράφος, Jeff Jarvis, στο βιβλίο του με τίτλο «Τι θα έκανε η Google;» αποπειράται να ανιχνεύσει τις μεγάλες αλλαγές του διαδικτύου και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αναφορικά με την επικοινωνία. Ένας νέος κόσμος, ο κόσμος της Google και του Facebook, παραδίδεται στα εκατομμύρια των χρηστών που χαράσσουν πλέον μονάχοι κανόνες και όρους επικοινωνίας. Ένα νέο πεδίο ανοίγεται για την γνώση και τις εργασιακές αλλαγές. Ένα πεδίο επικοινωνίας που προκαλεί δυσφορία στις κυβερνήσεις ειδικά των ολοκληρωτικών καθεστώτων, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλλει κατά πολύ στις τελευταίες εξεγέρσεις.

Δεν είναι τυχαίες λοιπόν και οι πρόσφατες ρήσεις Ερντογάν αναφορικά με τον πονοκέφαλο που προκαλεί το Twitter, σε άμεση σχέση βέβαια με την τουρκική εξέγερση. Και όχι μόνο ο Ερντογάν αλλά και όλοι αυτοί που βλέπουν το διαδίκτυο και την πληροφόρηση σε αυτό ως νέα απειλή.  Ο καθένας λοιπόν μπορεί να κάνει ότι θέλει ανά πάσα στιγμή και να το κοινοποιήσει. Εν ολίγοις, η επικοινωνία έχει αλλάξει δραματικά. Ο Jeff Jarvis διαπιστώνει και συμπεραίνει: «Έίναι στρεσογόνο να οργανώνεις και να αλλάζεις τον κόσμο. Αλλά πριν δεις τον εαυτό σου σε κάποιο σανατόριο, θυμήσου ότι το πραγματικό δίδαγμα της Google είναι ότι αν μπορεί να το κάνει αυτή, τότε μπορείς να το κάνεις και εσύ. Η Google  βλέπει προβλήματα, τα λύνει και ανακαλύπτει καινούργιες ευκαιρίες με το να σκέφτεται με νέο τρόπο. Ότι συζητάμε εδώ αφορά την ανακάλυψη της δικής σου κοσμοθεωρίας. Σκέψου σαν την Google για να το πετύχεις σαν την Google, πριν το κάνει αυτή για σένα».

Τα παραδείγματα του Jarvis για το πώς η εταιρεία αυτή δίνει τις λύσεις μέσω της εμπλοκής των ίδιων των χρηστών, στοχεύουν στο να δώσουν την εικόνα της οργάνωσης της ίδιας της ζωής μέσα από ένα τέτοιο μοντέλο. Ακραίο και υπερβατικό το όραμα του Jarvis ή απλά ένας διαφορετικός τρόπος αντίληψης της καθημερινότητας; Το βιβλίο προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες στον αναγνώστη να ξεναγηθεί στον κόσμο του διαδικτύου. Μα πάνω απ΄ όλα του κεντρίζει το ενδιαφέρον για έναν κόσμο που ανατέλλει και που χαρίζει πάνω πρωτίστως την άμεση πρόσδαη σε πληροφορίες και επικοινωνία.

Ο κόσμος αυτός, ο κόσμος της Google, με τους δικούς του κανόνες και όρους, έχει ήδη ένα σεβαστό χρόνο  ύπαρξης. Και με τον καιρό, ολοένα και περισσότερους που συμμετέχουν ενεργά στην διάδραση. Ο διαχειριστής ενός από πιο διάσημα blog στο διαδίκτυο και τα Μέσα, το επονομαζόμενο Buzzmaschine.com, δεν διατείνεται πως έχει βρει την μαγική συνταγή της επιτυχίας. Απλά παραθέτει και εξηγεί το πώς λειτουργεί η Google και βάσει ποιας αρχής. Ένα σίγουρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που ο κάθε μπλόγκερ θα έπρεπε να έχει στην ηλεκτρονική ή μη βιβλιοθήκη του. Κατ΄ επέκταση, μια διαφορετική στάση ζωής, βασισμένης στο αξίωμα «δώσε στους ανθρώπους τον έλεγχο και αυτοί θα τον χρησιμοποιήσουν». Ενστάσεις και αντιρρήσεις επ΄αυτού σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το ζητούμενο όμως είναι ποιος θα είναι ο κόσμος όταν προσφέρεται απλόχερα η δυνατότητα στους πολίτες να τον δημιουργήσουν.

Είναι η Google η νέα εκδοχή του κοινωνικού προσανατολισμού και ευελιξίας; Ο Jeff Jarvis λέει απλά πως αν δεν μπορούν να σε αναζητήσουν δεν θα σε βρουν. Πως πολύ απλά η Google φροντίζει και για αυτό. Είναι σχεδόν αδύνατο να ανταγωνιστείς το δωρεάν, υπογραμμίζει. Η πιο αποδοτική αγορά είναι η δωρεάν αγορά. Το χρήμα έρχεται με τον δικό του τρόπο. Και ο κόσμος του Google δεν κοστίζει αλλά παρέχεται δωρεάν. Στην πορεία όμως βρίσκονται οι τρόποι να αποκτηθούν χρήματα. Η  Google είναι ένας εντελώς νέος τρόπος σκέψης, παρά τις όποιες διαφωνίες.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass