Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2014 15:42 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:40

Τηλέφωνα που φοριούνται στο χέρι, βιονικά γυαλιά, κυρτές τηλεοράσεις. Είναι μόνο μερικές από τις συσκευές που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας την επόμενη χρονιά και πολλές από αυτές μπορεί να ξεπεραστούν πριν καλά καλά τις πιάσουμε στα χέρια μας.

Phablets

Τα tablet σας φαίνονται μεγάλα και με τα κινητά δε μπορείτε να κάνετε αρκετές από τις δουλειές που θα θέλατε, όσο μακριά από τον υπολογιστή σας; Γνωρίστε τα phablets. Η λέξη – και η συσκευή φυσικά – προκύπτει από τον συνδυασμό των phones και των tablets. Όσο για τη λειτουργία τους, συγκεντρώνει όλες τις δυνατότητες των δύο παραπάνω ειδών, καλύπτοντας τις ανάγκες των χρηστών στο έπακρο. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν προβλέπεται ότι οι πωλήσεις των ταμπλετόφωνων, θα ξεπεράσουν σε παγκόσμιο επίπεδο αυτές των μικρών tablets. Συγκεκριμένα, όπως λένε οι αναλυτές, οι πωλήσεις των phablets θα φτάσουν τις 175 εκατομμύρια για το 2014, ενώ οι πωλήσεις των μικρών tablets αναμένεται να φτάσουν τις 165 εκ.

 

Κυρτές τηλεοράσεις

Είδαμε την τεχνολογία πρώτα στα τηλέφωνα. Ευλύγιστες συσκευές που ισιώνουν και καμπυλώνουν με απλές κινήσεις. Τώρα η ιδέα μεταφέρεται και στο χώρο της (μεγάλης) μικρής οθόνης με τηλεοράσεις μεγέθους 75 και περισσοτέρων ιντσών να γίνονται από επίπεδες, κυρτές με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού. Φυσικά, πρόκειται για πρωτότυπα μοντέλα, ενώ οι αντίστοιχες «οικιακές» συσκευές θα κυκλοφορήσουν σύντομα. Οι τιμές τους, βέβαια, θα είναι απαγορευτικές για τον μέσο καταναλωτή. Όπως λένε, πάντως, εκείνοι που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τέτοιες τηλεοράσεις, προσφέρουν μία καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία και αλλάζουν ριζοσπαστικά τον τρόπο θέασης. Η κυρτή οθόνη προσφέρει μία νέα αίσθηση που δεν προσφέρουν οι επίπεδες τηλεοράσεις και, επιπλέον, ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο που δημιουργεί πανοραμικό αποτέλεσμα.

Έξυπνα ρολόγια

Μετά το smartphone, η νέα μανία του νεανικού κοινού δεν είναι άλλη από τα smartwatches, δηλαδή τα έξυπνα ρολόγια. Έκαναν τα πρώτα τους δειλά βήματα στις αρχές του 2013, και πλέον έχουν κατακτήσει τις παγκόσμιες αγορές. Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας δεν έχουν κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία τους, αλλά σύντομα θα γίνει και αυτό. Τα "έξυπνα" ρολόγια θα ενσωματώνουν πλήθος λειτουργιών όπως η μέτρηση της αναπνοής και των παλμών της καρδιάς, οι φωνητικές εντολές, οι ειδοποιήσεις από τα social networks και πολλά άλλα. Ουσιαστικά, λειτουργούν επικουρικά με το τηλέφωνο, αφού μας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε ποιος μας κάλεσε ή μας έστειλε μήνυμα, χωρίς να χρειάζεται να δούμε το τηλέφωνό μας. Στα αρνητικά τους, συγκαταλέγεται ο πολύ μικρός χρόνος διάρκειας της μπαταρίας τους, που κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο και τη χρήση, από μία έως επτά μέρες.

 Smartphones κατά παραγγελία

Για τα phonebloks έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Πρόκειται για τηλέφωνα, που αποτελούνται από μικρά τετράγωνα κομμάτια που αντιπροσωπεύουν τα διάφορα στοιχεία ενός τηλεφώνου, όπως γρήγορος επεξεργαστής, μεγάλη οθόνη, μνήμη, κ.λπ. και φτιάχνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Ε λοιπόν, κάποιες εταιρείες πίστεψαν σε αυτή την φιλόδοξη ιδέα ενός απόλυτα εξατομικευμένου τηλεφώνου και αποφάσισαν να την υλοποιήσουν. Τώρα, κατά πόσο θα είναι εύκολη αυτή η υλοποίηση, ως το τελικό στάδιο θα το δούμε σύντομα.

Υπολογιστές …ματιού

Η αρχή έγινε με το περίφημο google glass, ένα gadget που όμοια του είχαμε δει μόνο σε ταινίες. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν "υπολογιστή που φοριέται" (wearable computer), έχει το σχήμα ενός ζευγαριού γυαλιών, φοριέται ως τέτοιο και αντί για φακούς στο ύψος του δεξιού ματιού έχει μια μικρή οθόνη.  Τα γυαλιά αυτά προσφέρουν επαυξημένη εμπειρία της πραγματικότητας, δίνουν τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο και επιτρέπουν στο χρήστη να ελέγχει τη συσκευή και να πραγματοποιεί μια σειρά από ενέργειες, όπως θα έκανε και με τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή. Πλέον και άλλες εταιρείες έχουν μπει στο παιχνίδι της δημιουργίας τέτοιων γυαλιών, όποτε δεν είναι απίθανο – κάποια στιγμή – να γίνουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, σε λογικές τιμές.

 

 

Gadgets

Μίνι φωτογραφική

Η Polaroid παρουσίασε μεταξύ άλλων την C3, μία κυβική action camera 35 χιλιοστών και η οποία σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αμερικάνικη αγορά, στην τιμή των 99 δολαρίων. Τι κι αν είναι μικρή; Διαθέτει φακό γωνίας 120 μοιρών, μπορεί να κάνει λήψη βίντεο σε ανάλυση 1280 x 720 και 640 x 580 και οι φωτογραφίες της να είναι ανάλυσης μέχρι 5 megapixel. Είναι αδιάβροχη και μπορεί να αντέξει βύθισμα έως και 2 μέτρα και, μπορεί η εσωτερική της μνήμη να είναι μόλις 2ΜΒ, αλλά μπορεί να επεκταθεί με SD Card μέχρι και στα 32 GB, ενώ διαθέτει μικρόφωνο και LED. Αν η ποιότητα της είναι καλή θα το δείξει η ιστορία, πάντως το σίγουρο είναι ότι είναι πολύ μικρή και χαριτωμένη.

Έξυπνες λάμπες

Αφού πλέον όλα έχουν γίνει «έξυπνα», γιατί να μη γίνουν και οι λαμπτήρες; Πλέον, οι λάμπες νέας γενιάς θα έχουν διάρκεια ζωής δέκα χρόνια, και θα μπορούν να ελέγχονται μέσω Bluetooth από το κινητό σας τηλέφωνο. Δηλαδή, θα μπορείτε να χαμηλώσετε τη φωτεινότητα, όπως έκαναν ως σήμερα οι διακόπτες dimmer, ή ακόμη και να σβήσετε τα φώτα.

e-οδοντόβουρτσα

Και η λίστα δε σταματά. Το επόμενο «έξυπνο» προϊόν δεν είναι τίποτα άλλο από μια οδοντόβουρτσα, η οποία συνδέεται επίσης με το κινητό σας τηλέφωνο μέσω Bluetooth. Με αυτό τον τρόπο κάθε βούρτσισμά σας καταγράφεται και όλα τα δεδομένα συγχρονίζονται στο smartphone σας μέσω της εφαρμογής, έτσι άμεσα μπορείτε να γνωρίζετε αν το βούρτσισμά σας ήταν αποτελεσματικό για τα δόντια και τα ούλα σας. Μάλιστα, η εφαρμογή μπορεί να «συνδεθεί» με πολλές διαφορετικές οδοντόβουρτσες Kolibree, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα δεδομένα ολόκληρης της οικογένειας.

Πληκτρολόγιο Lego

Χρησιμοποιώντας ένα τυπωμένο κύκλωμα από ένα κανονικό πληκτρολόγιο και αυθεντικά κομμάτια από τουβλάκια Lego, o Jason Allemann δημιούργησε ένα πρωτότυπο πληκτρολόγιο. Έτσι, σε κάποια από τα καλύτερα κομμάτια της ιδιαίτερης αυτής κατασκευής του, το home button μοιάζει ένα «πραγματικό» σπιτάκι lego house, το caps lock button έχει πάνω του ένα... καπέλο ενώ το πλήκτρο των Windows είναι φτιαγμένο από Lego windows. Το αποτέλεσμα είναι συνολικά ιδιαίτερα διασκεδαστικό, αλλά, ταυτόχρονα, και ένα πολύχρωμο και λειτουργικό πληκτρολόγιο, το οποίο σας επιτρέπει να γράψετε κανονικά στον υπολογιστή.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass