Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δημ. Νανόπουλος υποψήφιος διευθυντής του CERN

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2014 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:25

ΑΘΗΝΑ

Τη θέση του γενικού διευθυντή στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, διεκδικεί ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας και καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρης Νανόπουλος.

Ο Δ. Νανόπουλος είναι αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και εκλεγμένος πρόεδρος για το 2015, ενώ επί σειρά ετών διετέλεσε και ερευνητής στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του CERN.

Επίσης, όπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», είναι και διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M και διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον, Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.

Μάλιστα σχετίζεται και με την ανακάλυψη του σωματιδίου της ύλης, αφού το 1975 ήταν ο πρώτος που περιέγραψε με την επιστημονική του ομάδα το μηχανισμό παραγωγής του μποζονίου Higgs και αυτή η συμβολή που αναγνωρίστηκε από τον ίδιο τον Πίτερ Χιγκς κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής του Βραβείου Νομπέλ τον Δεκέμβριο του 2013.

Η υποψηφιότητα του για τη θέση του γενικού διευθυντή κατατέθηκε επίσημα στο Συμβούλιο του CERN από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Γενεύη την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014. Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014.