ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Ιατρική μέσω και... κινητού τηλεφώνου!

* Πηγαίνοντας κόντρα στην κρίση την υλοποίησε στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2013 2:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:13
 
Του Δημήτρη Βάλλα
Ο Λαρισαίος Κώστας Τζωαννόπουλος διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης χρόνια έλειπε από την πόλη θέλοντας να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Νέος επιστήμονας, έπεσε και αυτός όπως και όλοι μας σε αυτή τη χώρα στη... λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.
Ο πειρασμός για μετανάστευση και φυγή στο εξωτερικό αναζητώντας κάτι καλύτερο, μεγάλος.
Όμως ο Κώστας επέμενε στην Ελλάδα και στην πόλη του, στη Λάρισα. Έβαλε...κάτω τις ιδέες του και μαζί με φίλους του επιστήμονες αποφάσισε να τις υλοποιήσει!
Έχοντας την ειδικότητα του μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης και σε συνεργασία με υψηλής κατάρτισης άτομα στον χώρο της πληροφορικής, αλλά και κορυφαίους γιατρούς κατάφερε και δημιούργησε μια πρωτοποριακή εφαρμογή σε πανελλαδικό επίπεδο για τους γιατρούς που πλέον θα μπορούν να παρακολουθούν τους ασθενείς τους εξ...αποστάσεως και θα μπορούν να παρεμβαίνουν ακόμα και στη θεραπεία τους.
Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στη Λάρισα όπου και μας μιλά για την πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή που έχει μεγάλη ζήτηση ακόμα και στο εξωτερικό, αλλά και για το ξεκίνημά του που αν μη τι άλλο δίνει κουράγιο στα νέα παιδιά να μείνουν στην πατρίδα τους....
Ιατρική από το...κινητό!
* Κύριε Τζωαννόπουλε πώς σας ήλθε η ιδέα για αυτό το ξεκίνημα που σας φέρνει κατευθείαν στα... βαθιά;
 «Να σας πω, αφορμή για το ξεκίνημα της προσπάθειάς αυτής ήταν το γεγονός ότι στην Ελλάδα, λόγω πολλών παραγόντων, η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των παρόχων φροντίδας υγείας υστερεί πάρα πολύ σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες. Όπως αναφέρθηκε σε έρευνα του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Νίκου Μανιαδάκη στο 3ο Πανελλήνιο και 2ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, ένας στους δυο Έλληνες γιατρούς χρησιμοποιεί Η/Υ, με την Ολλανδία και τη Φινλανδία να βρίσκονται στο 100%. Όμως, η τήρηση ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων η οποία προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης ανάκτησης του ιατρικού ιστορικού, με καλές δυνατότητες ανάλυσης και εξαγωγής συμπερασμάτων βρίσκεται σε απογοητευτικά επίπεδα. Έχουμε μόλις 17%, έναντι του 90% που παρατηρήθηκε στη Σουηδία ή του 88% στην Ολλανδία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας».
* Η κρίση στην Ελλάδα δεν σας επηρέασε...
«Κοιτάξτε, είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπήρχε πάντα και υπάρχει ένα καθεστώς εχθρικό προς τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Αυτό με την κρίση και τις εντελώς παράλογες και εκτός τόπου και χρόνου συνταγές που υπαγορεύθηκαν, εφαρμόστηκαν και διαφημίστηκαν ως λύσεις και πανάκειες έγινε ακόμα πιο εχθρικό, αλλά δεν είναι εδώ ο χώρος για τέτοιες αναλύσεις. Το σίγουρο είναι ότι η εύκολη, ενδεχομένως και χαμηλού ρίσκου, λύση για μας θα ήταν η μετανάστευση στο εξωτερικό. Όμως, για ποιο λόγο να παράγουμε προστιθέμενη αξία και τεχνογνωσία για κάποια επιχείρηση του εξωτερικού, άρα για κάποια ξένη χώρα; Για ποιο λόγο να παράγουμε έσοδα από φόρους για κάποια ξένη χώρα; Προτιμήσαμε λοιπόν να μείνουμε εδώ και να παλεψουμε παρά τις αντικειμενικά τεράστιες δυσκολίες».
* Εξηγήστε μας, όμως πώς λειτουργεί αυτή η εφαρμογή και πού έγκειται η καινοτομία της...
«Το πρώτο προϊόν της ομάδας είναι η διαδικτυακή εφαρμογή διαχείρισης ιατρείων MediPortal, η οποία ήδη, από το 2012 που βγήκε στην αγορά, έχει τύχει αποδοχής από πανεπιστημιακές κλινικές, αλλά και ιδιωτικά ιατρεία. «Ουσιαστικά δίνουμε στο γιατρό τη δυνατότητα να έχει παντού μαζί του το ιατρείο του, αρκεί να έχει κάποια συσκευή – smartphone, υπολογιστή, tablet – με πρόσβαση στο ίντερνετ», μας εξηγεί. «Έτσι, μπορεί να εξυπηρετήσει άμεσα και εύκολα τους ασθενείς του σε περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης, από όπου κι αν βρίσκεται. Επίσης, η εφαρμογή έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες προσαρμογής στις απαιτήσεις και στις ανάγκες κάθε ειδικότητας, αλλά και κάθε ιατρείου ξεχωριστά. Έτσι, τελικά προσαρμόζεται το σύστημα στον τρόπο εργασίας του γιατρού κι όχι το αντίστροφο. Επίσης, παρέχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες για επεξεργασία, εξαγωγή και ανάλυση στατιστικών στοιχείων και φυσικά, υπάρχουν πάντα όλες οι αναμενόμενες δυνατότητες διαχείρισης των εργασιών ενός ιατρείου, όπως προγραμματισμός ραντεβού, διεκπεραίωση και καταγραφή εξετάσεων κ.ο.κ. Με τη χρήση τέτοιων εφαρμογών, ένας γιατρός μπορεί να βελτιώσει κατακόρυφα την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους ασθενείς του, με σαφή θετικά αποτελέσματα για τον ίδιο».
* Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά μιλάμε για νέα μοντέλα ανάπτυξης εφαρμογών.
«Πράγματι, σήμερα, όλο και περισσότερες εφαρμογές γίνονται διαδικτυακές, δηλαδή 'τρέχουν' σε έναν απομακρυσμένο ισχυρό υπολογιστή κι εμείς τις χρησιμοποιούμε μέσω ίντερνετ από όπου κι αν βρισκόμαστε. Αυτό έχει ήδη γίνει πραγματικότητα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια με διάφορες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κι έχει επεκταθεί πλέον σε πολλούς άλλους τομείς: βλέπουμε στελέχη επιχειρήσεων να διαχειρίζονται σε πραγματικό χρόνο τις εργασίες τους, ακόμα κι αν βρίσκονται πολύ μακριά από την εταιρία τους. Ομάδες εργασίας συνεργάζονται και συντονίζονται από μακριά, χωρίς να είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη φυσική τους παρουσία στον ίδιο χώρο. Πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα, προσφέρονται κι άλλα ωφελήματα: για παράδειγμα, η λήψη αντιγράφων ασφαλείας γίνεται πολύ πιο τακτικά από ό,τι θα γινόταν αν στήνατε μια σχετική εφαρμογή στο γραφείο σας. Επίσης, αντί να έχετε πολλές κόπιες του ίδιου κειμένου ή αρχείου στον υπολογιστή σας ή σε διάφορα αποθηκευτικά μέσα ή ακόμη και μοιρασμένες στους συνεργάτες σας, με κάποιες να είναι πρόσφατες και κάποιες άλλες πιο παλιές, εδώ εξασφαλίζεται συγχρονισμός: όλοι δηλαδή έχουν την πιο πρόσφατη έκδοση του εγγράφου. Στην Ελλάδα, αυτό το μοντέλο ακόμα δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως κι εμείς είμαστε από τους πρώτους που όχι απλά το υιοθετήσαμε, αλλά και το πάμε ένα βήμα παραπέρα, καθώς προσφέρουμε εξατομίκευση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη».
* Μου λέγατε για «ανοιχτό κώδικα» και «ελεύθερο λογισμικό», τι ακριβώς σημαίνουν αυτά;
«Χωρίς να υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες, ανοιχτός κώδικας και ελεύθερο λογισμικό σημαίνει ελευθερία για χρήση, μελέτη και τροποποίηση, αλλά και διαφάνεια – εφόσον έχετε τις γνώσεις ή απευθυνθείτε σε κάποιον που τις έχει, μπορείτε να μελετήσετε την εφαρμογή, να την προσαρμόσετε όπως νομίζετε, αλλά και να την ελέγξετε και να διαπιστώσετε αν όντως κάνει αυτά που υπόσχεται κι αν είναι ασφαλής. Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση απόκρυψης προβλημάτων. Επίσης, με τις εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), αποφεύγεται πλήρως η εξάρτηση από εταιρικά μονοπώλια και ολιγοπώλια, η οποία συνεπάγεται εξαιρετικά υψηλό κόστος για τους χρήστες, είτε είναι ιδιώτες είτε είναι το δημόσιο. Ακόμα περισσότερο στην περίπτωση του δημοσίου, αυτή η εξάρτηση με το υψηλό της κόστος επιβαρύνει τελικά τους φορολογουμένους. Υπενθυμίζω επίσης ότι το ίδιο το ίντερνετ βασίζεται σε εργαλεία ανοιχτού κώδικα, ενώ το Linux, το πιο ασφαλές και ισχυρό λειτουργικό σύστημα σήμερα, το οποίο χρησιμοποιείται από πληθώρα απαιτητικών χρηστών (αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, κέντρα υπερυπολογιστών σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, το CERN, μεγάλα χρηματιστήρια), είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση επιτυχίας έργου ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού. Εμείς ως εταιρία πιστεύουμε ακράδαντα στη σπουδαιότητα και στην προσφορά των έργων ΕΛ/ΛΑΚ για την κοινωνία και την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας, και γι' αυτό από την ίδρυση της εταιρίας μας μέχρι και σήμερα βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς φορείς, αλλά και εταιρίες, του εξωτερικού – κυρίως των ΗΠΑ – για περαιτέρω εξέλιξη έργων ιατρικού λογισμικού ανοιχτού κώδικα».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass