Πρόσβαση στο Internet και χρήση 2013

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2013 21:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:42

 

Του Φίλιππου Ζάχαρη (filippos.zaharis@yahoo.gr)

H πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη στον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας - Eurostat, το 2013 στην EU -28, το 79%  των νοικοκυριών είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 76% είχε ευρυζωνική σύνδεση , σε σύγκριση με 55% και 42% αντίστοιχα  το 2007.

Οι περισσότεροι πολίτες στην EU -28 χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τακτικά, μεταξύ αυτών  62%  σε καθημερινή βάση και 10% τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ποσοστό 21% των ευρωπαίων  πολιτών  δήλωσαν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο το 2013, σε σύγκριση με το 37% του 2007.

Για την επικοινωνία με τις αρχές ή δημόσιες υπηρεσίες (e-government)  41% πολιτών στην EU -28, χρησιμοποίησαν  το Διαδίκτυο εντός του 2013 . Με αυτόν τον τρόπο ήρθαν σε επαφή με τις αρχές αναφορικά με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος (44%), προσωπικά έγγραφα  (20%), κοινωνικές παροχές  (16%) και εγγραφές σε κολέγια ή πανεπιστήμια (9%). Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης χρησιμοποιούνται περισσότερο στα σκανδιναβικά κράτη - μέλη και τις Κάτω Χώρες.  Στατιστικά λοιπόν,  οι  χώρες όπου οι πολίτες  ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιήσει  περισσότερο το Διαδίκτυο εντός του 2013 για να επικοινωνήσουν με τις αρχές ή δημόσιους Οργανισμούς ήταν  η Δανία (85%),  οι Κάτω Χώρες (79%), η  Σουηδία (78%), η Φινλανδία (69%), η Γαλλία (60%), το Λουξεμβούργο (56%), η Αυστρία (54%) και η Σλοβενία (52%).

Στους χρήστες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για το 2013 με κύρια αιτία την επαφή με τις αρχές για την  κατάθεση ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (82%), η Δανία (74%), τη Λιθουανία (70%) και την Πορτογαλία (69%). Για άλλους σημαντικούς λόγους, όπως αναζήτηση προσωπικών εγγράφων, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (39%), την Ισπανία και τη Μάλτα (34%), την Σουηδία (31%) και την Ελλάδα (30%), ενώ για την αξιοποίηση  παροχών,  το υψηλότερο ποσοστό ήταν  στη Σουηδία (32%), τη Γαλλία (30%),τη Ρουμανία και τη Σλοβενία ( 27%).

Τα στοιχεία αυτά της Εurostat  αποτελούν ένα μικρό μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στα νοικοκυριά και τους ιδιώτες στα κράτη μέλη της ΕΕ-28, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Τουρκία. Εκτός από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τη χρήση του e-government, ένας πλούτος από στοιχεία συλλέχθηκαν επιπροσθέτως στην έρευνα αναφορικά με  την χρήση του mobile Internet, τις αγορές μέσω Διαδικτύου (e-commerce) και άλλες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για την προώθηση των στόχων στις διάφορες πρωτοβουλίες πολιτικής της ΕΕ, ιδίως για το ψηφιακό θεματολόγιο και ατζέντα.

Η Πρόσβαση στο Internet κυμαίνεται από 54% στη Βουλγαρία έως 95% στις Κάτω Χώρες.  Τα κράτη - μέλη με  το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο το 2013, ήταν  το Λουξεμβούργο (94%), η Δανία και η Σουηδία (93%) και οι Κάτω Χώρες (95%). Τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (54%), την Ελλάδα (56%) και τη Ρουμανία (58%). Η ευρυζωνική σύνδεση, όπως είναι γνωστό, επιτρέπει μεγαλύτερη ταχύτητα κατά την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και άλλες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο. Το 2013, τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των νοικοκυριών σε κάθε κράτος- μέλος μέσω έμπαινε στο internet μέσω  μιας ευρυζωνικής σύνδεσης.

Η Φινλανδία (88%) κατέγραψε σε αυτό το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση, ακολουθούμενη από τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (87%) και τη Γερμανία (85%).  Περισσότερο από το 80% των πολιτών στη Δανία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και την Σουηδία έχουν καθημερινή πρόσβαση στο Διαδίκτυο  Στα περισσότερα κράτη - μέλη, η πλειοψηφία των ανθρώπων  χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται  στη Δανία (84%), την Ολλανδία (83%), το Λουξεμβούργο (82%), τη Σουηδία (81 %), τη Φινλανδία (80%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (78%). Τα υψηλότερα ποσοστά των ατόμων που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καταγράφηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία (16%), την Εσθονία, την Ιρλανδία και την Αυστρία (και οι δύο 14%).

Περίπου το ένα τρίτο ή και περισσότερο των ατόμων που δεν χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο καταγράφηκαν ποσοστιαία  στη Ρουμανία (42%), τη Βουλγαρία (41%), την Ελλάδα (36%), την Ιταλία (34%), την Πορτογαλία (33%), την Κύπρο και την Πολωνία (32%). Τέλος,  τα υψηλότερα ποσοστά των χρηστών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που χρησιμοποίησαν ιστοσελίδες  για εγγραφή σε κολέγια ή πανεπιστήμια, καταγράφηκαν στη Σλοβενία (24%), τη Βουλγαρία (23%) και την Ιταλία (21%).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass