Τι κοινό έχουν το webtv, το webradio και ο ηλεκτρονικός αθλητισμός;

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2015 23:28 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:47

 

Ένα βράδυ αποφάσισα μετά από καιρό να παρακολουθήσω μία εκπομπή στο webtv ενός καναλιού. Μεγάλος φαν και των ιντερνετικών ραδιοφωνικών σταθμών (webradio- λόγο τακτική και καθημερινής ενασχόλησης με τον υπολογιστή) αλλά και οπαδός των e-sports (ηλεκτρονικός αθλητισμός),  που τα παρακολουθώ σε τακτικά διαστήματα στο twitch.tv ,σκέφτηκα πώς αυτά τα τρία έχουν μεταξύ τους κάτι κοινό, και δεν είναι μόνο το ίντερνετ. Αυτό που τα συνδέει μεταξύ τους είναι κάτι το μοναδικό το οποίο ονομάζεται streaming.

Τι είναι άραγε αυτό;

Το streaming είναι υπηρεσία που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία συνεχούς, real-time (ζωντανής) αναμετάδοσης πολυμέσων (mutlimedia) περιεχομένου ήχου ή και εικόνας, σε πολλαπλούς χρήστες, μέσω ίντερνετ. Ο κυριότερος λόγος που το streaming συναντάται και αξιοποιείται ευρέως, είναι η δυνατότητα για ζωντανή πρόσβαση σε περιεχόμενο, καθώς και η δυνατότητα άμεσης αναπαραγωγής αρχείων που έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος για λήψη από χρήστες με αργή σύνδεση. Χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς, ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και για λόγους επικοινωνίας και διαφήμισης.

Πώς πραγματοποιείται αυτό;

Τα αρχεία προς αναμετάδοση είναι μορφής ήχου (audio) ή video που έχει συμπιεστεί, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι χαμηλότερες δυνατές απαιτήσεις κατά την μετάδοση. Οι Media Servers (διακομιστές) είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τη διαδικασία μετάδοσης του περιεχομένου από την πηγή του αρχείου σε πολλαπλούς χρήστες του διαδικτύου. Η αναπαραγωγή μέσω streaming μπορεί να γίνει ζωντανά, την δεδομένη στιγμή που πραγματοποιείται μία ηχητική ή video μετάδοση, είτε από video ή audio αρχείο που είναι αποθηκευμένο σε κάποιον Media Server. Αυτό που απαιτείται από τον τελικό χρήστη, είναι ένας player (πχ Windows Media Player, RealPlayer κ.α.), ο οποίος αποσυμπιέζει την πληροφορία και την αναπαράγει με την μορφή εικόνας και ήχου.

Βλέπετε δεν είναι κάτι τόσο απλό, μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε αλλά χρειάζεται μια τεράστια διαδικασία ενεργειών ώστε η πληροφορία να ταξιδέψει από το πομπό στο δέκτη, το μόνο σίγουρο στο συγκεκριμένο θέμα είναι πως το μέλλον επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, στο εξωτερικό ήδη πολλές εταιρίες επεκτείνονται στο χώρο μέσω το streaming αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες καθώς είναι ένα νέος και σχετικά πολύ πιο φθηνός τρόπος μετάδοσης της πληροφορίας. 

Γιάννης Παπαθανασίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass