Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΑΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΥΠΕΡΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Αυτός που νίκησε το Facebook

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2015 0:04

 

ΒΙΕΝΝΗ

Ο νεαρός Αυστριακός Μαξ Σρεμς, που πέτυχε χθες την ακύρωση του δικαστικού πλαισίου που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, έχει εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη του Facebook στα τέσσερα χρόνια που διαρκεί η μάχη του εναντίον αυτού του Γολιάθ του Διαδικτύου.

Ο "σταυροφόρος" της προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν δίστασε πάντως να εκφράσει τον ενθουσιασμό του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης: έστειλε ένα "θριαμβευτικό τιτίβισμα" στο Twitter λίγα λεπτά αφότου πληροφορήθηκε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον δικαίωσε.

Το Facebook είναι "ένα καταπληκτικό εργαλείο για να διατηρείς επαφή με τους γνωστούς σου", είχε δηλώσει ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο σε μια συνέντευξή του. "Όμως ποτέ δεν θα μοιραζόμουν εκεί πληροφορίες πολύ προσωπικού χαρακτήρα", πρόσθεσε.

Η πολιτική απορρήτου του Facebook και των άλλων κολοσσών του διαδικτύου συνιστά ουσιαστικά τον στόχο του 28χρονου δικηγόρου με την εφηβική εμφάνιση, που δηλώνει έτοιμος να "εκτεθεί" στα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου προκειμένου να υπερασπιστεί τον αγώνα του.

Ο Μαξ Σρεμς, που χρησιμοποιεί το Facebook από το 2007, έχει αφηγηθεί πολλές φορές στους δημοσιογράφους πώς αποφάσισε να αφοσιωθεί σ' αυτή τη "μάχη" για καλό σκοπό. Αφορμή στάθηκε ένα συνέδριο στη Σίλικον Βάλεϊ όπου βρέθηκε, στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. "Οι Αμερικανοί κορόιδευαν ανοιχτά τους Ευρωπαίους" για την επιμονή των τελευταίων στα θεμελιώδη δικαιώματα, εξήγησε.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, την Αυστρία, ο νεαρός —πού ακόμη έκανε το διδακτορικό του— ζήτησε από το Facebook να του στείλει τα προσωπικά δεδομένα του που είχε συγκεντρώσει. Προς μεγάλη του έκπληξη έλαβε ένα αρχείο έκτασης 1.222 σελίδων όπου ήταν καταγεγραμμένες λεπτομερώς όλες οι πληροφορίες που τον αφορούσαν, ακόμη και αυτές που νόμιζε ότι είχε διαγράψει από τον "τοίχο" του στον ιστότοπο.

Το σοκ αυτό του έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα: για τους κολοσσούς του διαδικτύου "τα προσωπικά δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο, θέλουν να τα αποκτήσουν, αυτό είναι όλο".