Εκδήλωση με παγκόσμιο αντίκτυπο...

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2016 12:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαϊ 2016 13:16

 Ίσως ήταν η πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά της πόλης, που τόσοι πρέσβεις και διπλωμάτες, από 18 κράτη του κόσμου, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Δεκάδες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Διεθνούς Συμμαχίας (IHRA), μαζί με τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας και τους επίσημους προσκεκλημένους της, σε μια εκδήλωση γεμάτη από συμβολισμούς και νοήματα, έστειλαν από τη Λάρισα σε όλο τον κόσμο το μήνυμα πως η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν αποτελεί μόνο ένδειξη σεβασμού, αλλά και κινητήρια δύναμη στην καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας...

* Η χθεσινή εκδήλωση δεν ήταν απλά ένα μνημόσυνο για όλους εκείνους που φονεύθηκαν χωρίς να έχουν ούτε την τύχη ενός τάφου στη γη. Ήταν και μια πράξη τιμής σε εκείνους τους λίγους που επέζησαν της ναζιστικής βαρβαρότητας. Γι’ αυτό και τα δακρυσμένα μάτια της Νάκης Μπέγα, της μοναδικής εν ζωή Λαρισαίας που επέζησε από τη φρίκη των στρατοπέδων του Αουσβιτς, τη στιγμή της βράβευσής της από τον πρέσβη της Ρουμανίας σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όσους παρευρέθηκαν στη Συναγωγή της ΙΚΛ. Εμφανή τα σημάδια στην ψυχή της... "Σας ευχαριστώ που κρατάτε ζωντανή τη μνήμη αυτών που περάσαμε..." ψέλλισε με τρεμάμενη φωνή και περισσή σεμνότητα... Παρά τον πόνο της απώλειας, παρά τις αμέτρητες δυσκολίες, κατόρθωσε να ξαναπιάσει το κομμένο νήμα της ζωής της.

* Σημαντική πρωτιά... Οι μαθητές των 3ου και 8ου Γυμνασίων Λάρισας ήταν τελικά ο νικητές του πανελλήνιου διαγωνισμού για το βίντεο του Ολοκαυτώματος. Μαζί με τους καθηγητές τους που τους βοήθησαν και τους ενέπνευσαν στην προσπάθειά τους αυτή κέρδισαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Αουσβιτς. Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί συνέχεια μιας έκθεσης, που υλοποιήθηκε το 2012 με πρωτοβουλία της ΙΚΛ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εκπαίδευση Θεσσαλίας.

EBRAIOI 3 CYUIRISTA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* "Οφείλουμε, όμως να σκεφτούμε καλά το μονοπάτι που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, ιδιαίτερα τώρα που ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην Ευρώπη"... Η συζήτηση του διευθύνοντα συμβούλου της "Ε" Γιώργου Μιχαλόπουλου με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Μωυσή Κωνσταντίνη είχε προχωρήσει στα "ενδότερα', στις ρίζες του φυλετικού εθνικισμού και στην προσέγγισή του ως πολιτισμικό ζήτημα...

 

EBRAIOI B2 CYUIRISTA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass