Αναλογική

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2017 19:45
* ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ το λιμάνι στον Πηνειό. Τελάρα, λάστιχα αυτοκινήτων, μπουκάλια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους εμφανίστηκαν κάτω από τις καλαμιές. Οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν τους κάδους και τα καλαθάκια απορριμμάτων και όχι να πετούν τα σκουπίδια στο ποτάμι.  Ζ.Π. * ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ το λιμάνι στον Πηνειό. Τελάρα, λάστιχα αυτοκινήτων, μπουκάλια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους εμφανίστηκαν κάτω από τις καλαμιές. Οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν τους κάδους και τα καλαθάκια απορριμμάτων και όχι να πετούν τα σκουπίδια στο ποτάμι. Ζ.Π.

* ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΜΕΝΟΣ εμφανίζεται ο δήμαρχος Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης.

Και πώς να μην είναι όταν με μια απρόσμενη εξέλιξη ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά –ανάλογο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει και πέρυσι αλλά το πρόβλημα και τότε αντιμετωπίστηκε. Έτσι ο δήμαρχος μπορεί να σχεδιάζει μια ήσυχη και χωρίς πονοκεφάλους αλλαγή της χρονιάς.

Η καλή διάθεση του δημάρχου δεν πέρασε απαρατήρητη, με το πειραχτήρι της παρέας να μην χάνει την ευκαιρία:

- Βλέπεις δήμαρχε πόσα προβλήματα μπορεί να προκύψουν με την απλή αναλογική, την οποία στηρίζεις πολιτικά, όταν η δημοτική αρχή δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Με τον δήμαρχο να απαντά αμέσως:

- Αυτά συμβαίνουν γιατί ακόμα κάποιοι επιμένουν ακόμα και για τοπικές υποθέσεις να κινούνται με πολιτικά κριτήρια…

* * *

* ΜΕ άλλα λόγια, όπως και εκείνος αργότερα συμφώνησε, για να είναι η απλή αναλογική λειτουργική χρειάζεται πολιτική παιδεία. Από τις οργανωμένες ομάδες και παρατάξεις που λειτουργούν στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι και τον πολίτη που προσέρχεται στις κάλπες. Και επειδή πολιτική παιδεία ακόμα δεν υπάρχει, με την απλή αναλογική θα υπάρχουν προβλήματα, όπως αυτό της κατάρτισης προϋπολογισμού στον Τύρναβο, μια από τις σημαντικότερες διεργασίες της αυτοδιοίκησης, που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή πολιτικών για ολόκληρη τη χρονιά. Και θα λύνονται ακόμα και με απουσίες συμβούλων αντί της δημιουργικής παρουσίας τους…

Δ.Κ.

 

Κίνηση

*ΗΡΩΩΝ Πολυτεχνείου και Φαρσάλων γωνία. Αν κάποιος επιλέξει να κινηθεί επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και στο ρεύμα που πηγαίνει προς Νέα Σμύρνη τότε θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι δύο λωρίδες κίνησης για αρκετά μέτρα μετατρέπονται σε μια. Ο λόγος είναι πως οι οδηγοί επιλέγουν να αφήσουν τα ΙΧ τους πάνω στον δρόμο με σκοπό να πάρουν κάτι να φάνε ή να πιουν. Όταν μάλιστα η μέρα είναι βροχερή η κατάσταση είναι απλά τραγική. Ως αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μεγάλη «ουρά» με τα αυτοκίνητα της μιας λωρίδας που προσπαθούν να περάσουν στην άλλη. Κάποια στιγμή πρέπει να δοθεί μια λύση.

Κ.Γ.

 

Έγκλειστοι

*ΑΞΙΟΙ συγχαρητηρίων οι εκπαιδευόμενοι του 2ου Σ.Δ.Ε. Λάρισας, έγκλειστοι στο Κατάστημα Κράτησης της πόλης αφού είπαν να αντιστρέψουν τους ρόλους και με αυτόν τον τρόπο να πούν ένα «ευχαριστώ» σε όλους όσοι τους στηρίζουν. Γι’ αυτό τον λόγο έβαλαν έναν κουμπαρά στο σχολείο και συγκέντρωσαν από το υστέρημά τους χρηματικό ποσό προκειμένου να το δώσουν στον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις "Ιασώ". Μόνο μπράβο για την πράξη τους. Πραγματικά συγκινητική ενέργεια.

Κ.Γ.

 

Οι αργίες

του 2018

* ΠΑΝΤΑ η πρώτη κίνηση που κάνουμε όταν πέφτει στα χέρια μας ένα ημερολόγιο είναι να δούμε ποιες μέρες δεν δουλεύουμε, λόγω αργιών. Για τους λίγους που ακόμη δεν το έχουν κάνει, η παρακάτω υπενθύμιση θα είναι χρήσιμη. Καταρχήν το πρώτο… τριήμερο, που το 2018 δεν είναι τριήμερο, είναι αυτό το Θεοφανίων. Φέτος, τα Φώτα πέφτουν Σάββατο. Το παραδοσιακό τριήμερο, αυτό της Καθαράς Δευτέρας είναι στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ η Πρωτομαγιά φέτος θα πέσει Τρίτη. Η γιορτή του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου πέφτει την Τρίτη 15 του μήνα, ενώ η Κυριακή του Πάσχα είναι φέτος στις 8 Απριλίου. Η 25η Μαρτίου πέφτει Κυριακή, όπως Κυριακή είναι φέτος και η 28η Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα 28 Μαΐου είναι του Αγίου Πνεύματος, ενώ Τετάρτη η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου. Τα Χριστούγεννα του 2018 είναι Τρίτη, όπως και η Πρωτοχρονιά του 2019.

Γ.Ρ.

 

Σχέδια

*ΞΕΚΙΝΗΣΕ να υλοποιεί τα σχέδιά της η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού. Ανακοίνωσε χθες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αποκλειστική συνεργασία με το ευρωπαϊκό θεατρικό δίκτυο EURODRAM, το οποίο αυτήν την περίοδο δέχεται θεατρικά έργα συγγραφέων στο πλαίσιο διαγωνισμού. Τα έργα που θα βραβευτούν θα παρουσιαστούν αποκλειστικά στο Θεσσαλικό την ερχόμενη άνοιξη. Σημαντική η συνεργασία, ευχάριστα νέα. Εξωστρέφεια και συνέργεια είπε ότι θέλει άλλωστε.

Ν.Π.

 

Δικηγόροι

*ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ το νέος έτος, πλησιάζει και η ημέρα που το νέο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας θα συγκροτηθεί σε σώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό πρόκειται να συμβεί την Τετάρτη 3 του Γενάρη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το προεδρείο να είναι διαπαραταξιακό. Να υπάρχουν δηλαδή πρόσωπα τόσο από την ομάδα της προέδρου Μπασδέκη, την ομάδα Γραβάνη, την ομάδα Καλογερά αλλά και από τους ανεξάρτητους. Μέχρι στιγμής όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

***

* ΠΑΝΤΩΣ κάνοντας μια πρόβλεψη στην «Ε» για το προεδρείο ο Θανάσης Τσιοβαρίδης που ήταν υποψήφιος πρόεδρος στις πρόσφατες εκλογές, τόνισε πως ενόψει της συγκρότησης θα «πρυτανεύσει η λογική της ενότητας» άσχετα με το αν ο ίδιος δεν είναι στο ΔΣ. Αρκετές ημέρες μετά τις εκλογές αποτιμώντας το αποτέλεσμά τους ανέφερε ότι όλα είναι σχετικά καθώς «εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει ο καθένας».

Κ.Γ.

 

Πρωτοχρονιάτικα

*ΣΤΟΥΣ καφέδες των Λαρισαίων κυριαρχούν και τα ανέκδοτα σε αντιστοιχία με το κλίμα των ημερών.

-Σε ποιο μέρος η Πρωτοχρονιά βρίσκεται πιο μπροστά από τα Χριστούγεννα;

Στο λεξικό.

-Φέτος την πρωτοχρονιά αντί για Βασιλόπιτα θα κόψουμε το ρεύμα…

-Ευτυχώς που μεσολαβούν μερικές μέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για να προλάβουμε να χωνέψουμε…

-Ακούς εκεί γκαντεμιά… Να θέλεις να φτιάξεις φασολάδα την Πρωτοχρονιά και να έχεις χάσει όλα σου τα φασόλια στα χαρτιά…

-Γιατί θα βάλετε δύο φλουριά φέτος στη βασιλόπιτα;

Γιατί πέρυσι είχαμε τζακ ποτ!

-Τρεις είναι οι φάσεις του ανθρώπου την Πρωτοχρονιά:

-Πιστεύει στον Άγιο Βασίλη.

-Δεν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη.

-Είναι ο Άγιος Βασίλης!

***

* ΕΛΑ όμως που ο δικηγόρος είχε «φρέσκα» κουλούρια και είπε να τα διηγηθεί στην παρέα των συναδέλφων του που έπιναν καφέ πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο. Τα είπε κάπως έτσι:

Ένας δικαστής που εκδίκαζε μια υπόθεση λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, ρωτάει τον κατηγορούμενο.

- «Γιατί βρίσκεσαι εδώ;»

- «Επειδή ψώνισα πολύ νωρίς τα χριστουγεννιάτικα δώρα» απαντάει εκείνος.

- «Αυτό δεν είναι ποινικό αδίκημα», λέει ο δικαστής, «πόσο πιο νωρίς ψωνίσατε;»

- «Λίγο πριν ανοίξει το κατάστημα…», του απαντάει ο κατηγορούμενος.

Ε σα να βιάστηκε λιγάκι…

Κ.Γ.

 

Επίθεση

* «ΚΑΛΗ χρονιά σε όλο τον κόσμο και φώτιση πρωτίστως σε όσους κυβερνούν τον τόπο!» εύχονται στους κυβερνώντες οι ομοσπονδίες των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας.

Η αλήθεια είναι πως και λίγα τους σέρνουν οι συνδικαλιστές, γιατί όλοι θα θυμούνται τη δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ως αντιπολίτευση εννοείται) για εφαρμογή των «αμετάκλητων αποφάσεων του ΣτΕ για την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012». Όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν λοιπόν, με τους συνδικαλιστές. Σήμερα βεβαίως με αφορμή και τα οικονομικά της χώρας, είναι ένα ερώτημα αν παραμένει ρεαλιστικό το αίτημα για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του ’12. Ωστόσο δεν είναι προς διαπραγμάτευση η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Πότε εφαρμόζονται οι αποφάσεις δικαστηρίων δηλαδή; Όταν συμφέρουν την κυβέρνηση ή όταν δεν τη συμφέρουν;

Β.Κ.

 

Σπουδές

* ΣΤΗ βράβευση νέων φοιτητών αφορούσε χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Μια ακόμη γενιά, φοιτητών σήμερα – αποφοίτων αύριο, που θα πρέπει να αναζητήσει το μέλλον της σε μια αγορά εργασίας, ανύπαρκτη για τη χώρα μας, απαιτητική για το εξωτερικό.

Είναι αυτές οι γενιές που, χωρίς να φταίνε, θα πληρώσουν τα σπασμένα αποφάσεων που έλαβαν οι «πάντα σοφοί» μεγαλύτεροι. Οι οποίοι μεγαλύτεροι, ακόμη και σήμερα, αντί να κάνουν αυτοκριτική αντί να σωπάσουν, επιμένουν να νουθετούν.

Είναι αυτές οι γενιές που από μόνες τους, πρέπει να σταθούν στα πόδια τους. Που σωστά, όπως τονίσθηκε στη χθεσινή εκδήλωση, πρέπει να επενδύσουν στη μόρφωση και να διεκδικήσουν. Ξεκινώντας από τις χαμένες αξίες και τα ιδανικά...

Β.Κ.

 

 Ταμείο

* ΜΕΤΑ τις γιορτές λένε οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης ότι θα κάνουν ταμείο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Λάρισας, Γιάννης Μπιώτης, σχολιάζει την αυξημένη κίνηση λόγω των εορτών, ωστόσο υποστηρίζει ότι αν και ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, το «ταμείο» θα γίνει με το πέρας των γιορτών.

Ζ.Π.

 

Αναβάθμιση

* ΑΠΟ δάσκαλος διευθυντής έγινε έστω και για μία ημέρα ο Θανάσης Νασιάρας. Μπροστά στα παιχνίδια με την μπάλα αναφέρθηκε ως διευθυντής του Δημοτικού σχολείου, ιδιότητα που δεν έχει -ακόμα- καθώς παραμένει δάσκαλος.

Ζ.Π.

 

Μποϊκοτάζ

* ΤΗΝ απομόνωση, μέσω μποϊκοτάζ, της νέας αυστριακής κυβέρνησης ζητούν ακτιβιστές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και πρώην πολιτικοί. Αφού στον κυβερνητικό συνασπισμό, συμμετέχει και ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα, τις θέσεις των οποίων τις πληροφορηθήκαμε με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση και το κλείσιμο των συνόρων.

Η έκκληση για μποϊκοτάζ συνδέεται και με το γεγονός ότι η Αυστριακή κυβέρνηση, για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα αναλάβει την Προεδρία στην ΕΕ.

Σιγά μη χαλάσει το… προσωπείο της Ε.Ε. που θα αναλάβουν (και) φιλοναζί την προεδρία. Ας μην ξεχνάμε ότι προτού οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, επιβάλλουν τα σκληρά μνημόνια σε βάρος των ελλήνων πολιτών για να ξελασπώσουν οι Γερμανικές τράπεζες (και όχι μόνο), αποδέχθηκαν ως χώρα – μέλος την Κύπρο που κατά το ήμισυ βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας. Όταν παράλληλα, «αγωνιούν» για τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτόνου Τουρκίας. Όπως βολεύει κάθε φορά.

Β.Κ.

 

Της μόδας

* ΤΗ λάνσαρε πέρυσι τις γιορτές πρώτος ο Κώστας Αγοραστός, την μπλου-μπλακ γραβάτα σχολιάζοντας ότι είναι «η τελευταία λέξη της μόδας». Την τάση υιοθέτησε φέτος ο πρόεδρος του κόμματός του, που εμφανίστηκε στο συνέδριο της ΝΔ, με γραβάτα ιδίου χρώματος. Πάντα στιλάτος και «μπροστά» ο Περιφερειάρχης.

Π.Φ.

 

Γεννητούρια

* ΤΡΙΤΗ φορά παππούς έγινε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Η κόρη του Ελένη απέκτησε ένα υγιέστατο αγοράκι, το δεύτερο παιδάκι από τον γάμο της με τον κρητικό επιχειρηματία Χαρίδημο Χαραλαμπάκη. Αυτό ήταν το καλύτερο δώρο για την οικογένεια του δημάρχου, λίγο πριν την έλευση της νέας χρονιάς. Εμείς ευχόμαστε να τους ζήσει, να είναι γερό και καλότυχο.

Π.Φ.

 

Πάρκινγκ

* ΠΡΙΝ ανοίξει το «Πάρκο των Ευχών» είχαμε σχόλια και γκρίνια για το πού θα παρκάρουν οι επισκέπτες. Τώρα, που άνοιξε το Πάρκο και είναι καθημερινά γεμάτο γκρινιάζουν οι κάτοικοι του Πέρα Μαχαλά γιατί οι επισκέπτες τούς πιάνουν τα πάρκινγκ κάτω από τα σπίτια τους. Πάντα κάποιος θα γκρινιάζει…

Π.Φ.

Πτυχίο

* ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ σεμινάρια πάνω στη Διοίκηση Μπαρ και την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων για Bartenders (κοινώς μπάρμεν) έχει ξεκινήσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διότι τη σήμερον ημέρα, την εποχή της εξειδίκευσης χρειάζεσαι «χαρτί» ακόμη και για να δουλέψεις πίσω από την μπάρα. Κανονικά σε μια πόλη σαν τη Λάρισα, «την πόλη του καφέ», «την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», θα έπρεπε να τα επιδοτεί ο Δήμος.

Π.Φ.

 

Τα αυτονόητα

* ΕΞΕΛΙΞΗ στον απόηχο της συνέντευξης της κ. Αναστασίας Ψύρρα στον Δήμο Τυρνάβου και ιδιαίτερα για την αποχώρησή της από τη θέση της επικεφαλής της παράταξης και την παραίτησή της από τη θέση της δημοτικής συμβούλου για να αναλάβει στη συνέχεια ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Νασίκας σημειώνοντας «ο λόγος μου συμβόλαιο».

Χθες ο κ. Νασίκας σχολιάζοντας τις δηλώσεις της συνοδοιπόρου του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές κ. Ψύρρα και ιδιαίτερα αυτή σύμφωνα με την οποία «αν μου ζητήσει ο κ. Νασίκας να παραιτηθώ θα το κάνω» τόνισε με νόημα: «Η κ. Ψύρρα να πράξει τα αυτονόητα».

Και όλα αυτά σε μια εποχή που η φιλελεύθερη παράταξη στον Δήμο Τυρνάβου ψάχνει για νέο υποψήφιο ή υποψήφια δήμαρχο.

Κ.Τσ.

 

Πολιτικά

* ΤΟ ραντεβού δόθηκε για σήμερα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας στην Κούμα 21. Χωρίς προσκλήσεις, χαλαρά με ευχές αλλά και κουβέντα για τις πολιτικές εξελίξεις με αρκετό παρασκήνιο, που τις διαμορφώνει.

Τις ευχές των Λαρισαίων για την ονομαστική του εορτή, όπως γίνεται κατανοητό, θα δέχεται ο Χρήστος Κέλλας με πολλές όμως υποσχέσεις για ένα πολιτικό γεγονός με πολλές, πολλές ειδήσεις.

 

 

MPARGIVTAS CIU

* ΤΗΝ πρώτη του επίσκεψη ως τομέαρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε ο βουλευτής Λάρισας κ. Κώστας Μπαργιώτας. Αυτή ήταν στα γραφεία της «Ε» όπου και είχε συνάντηση-συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας κ. Γιώργο Μιχαλόπουλο.

 

 

MPARTZVKHS CIU

*Ο πορτοκαλένιος αρχηγός με τ’ αστέρια του μαζί, τους υποψηφίους βουλευτές του κόμματος, έναν-έναν διαλεχτούς, απολύτως ταιριαστούς με τις υψιπετείς του φιλολαϊκές φιλοδοξίες, εφορμά. 

Ζ.

 

 

 HYUNDAI CIU

*«ΚΑΜΙΑ φορά, μπορεί να ισχύει και το ακριβώς αντίστροφο», σχολίαζε ο φαλλοκράτης Λαρισαίος.

Ζ.

 

ANASTASIOY CIU

*ΟΠΟΥ ο Μιχάλης Αναστασίου θα μπορούσε να παραδίδει στον συνάδελφό του Δημ. Δεληγιάννη μαθήματα στυλ και μόδας.

Ζ.

 

TSILIMIGKAS CIU

*ΔΕΝ χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα για να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ Αγοραστού –Τσιλιμίγκα. Πνεύμα καταλλαγής μεταξύ των δύο στην Περιφέρεια εσαεί και εις το διηνεκές.

Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass