Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τσίκνα

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2018 20:06
*ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ περιστατικό, καθόλου στημένο ή φτιαχτό. Αλήθεια, χθες στη Λάρισα, να σερβίρεται εσπρεσάκι με σουβλάκι. (Αντί για βουτήματα;)  Ζ. *ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ περιστατικό, καθόλου στημένο ή φτιαχτό. Αλήθεια, χθες στη Λάρισα, να σερβίρεται εσπρεσάκι με σουβλάκι. (Αντί για βουτήματα;) Ζ.

*ΚΑΘΕ χρόνο και ανώτερα για τη Λάρισα. Πολύ δυνατή η χθεσινή Τσικνοπέμπτη, από πριν το μεσημέρι ακόμα. Στο κέντρο και τις συνοικίες. Καταρχάς δεν υπήρξε χασάπης που να σέβεται τον εαυτό του και να μην έχει στήσει ψησταριά.

Τα δε σουβλατζίδικα στην ανέχεια, είχαν αναλάβει οι ερασιτέχνες με επαγγελματικό ενθουσιασμό. Κάθε καφετζής και ψήστης, όλοι οι bartender για μια μέρα σε ρόλο τυλιχτή.

Ένα απόγευμα, το χθεσινό, που το κέντρο της Λάρισας θύμιζε έντονα Τύρναβο. Διερχόμενοι να παραπατούν ελαφρά, χαμογελαστοί να τραυλίζουν. Είχε κάνει στάση στην πόλη ο Διόνυσος.

Ζ.

Χορός

*ΑΠΟ τους δρόμους της πόλης ξεκίνησε το γλέντι που διοργάνωσε ο Δήμος χθες, Τσικνοπέμπτη, για να καταλήξει στην Κεντρική πλατεία. Πίσω η κομπανία και μπροστά κόσμος να χορεύει. Από τους πρώτους που έσερναν τον χορό ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Απόστολος Σουρλαντζής. Άξιος πρωτοχορευτής.

Π.Φ.

Και το κίνημα;

*ΠΟΛΥ σοβαρό ζήτημα το σκάνδαλο Novartis, την ύπαρξη σκανδάλου ουδείς αμφισβητεί, η σύνθεση των συνδαιτυμόνων αμφισβητείται αλλά υπάρχουν δικαστές να τη συντάξουν. Ουδείς επίσης αμφισβητεί το λεγόμενο «πάρτι» που ελάμβανε χώρα στη χώρα επί πολλά χρόνια στον τομέα της Υγείας. Και με τις άλλες φαρμακευτικές και με τις προμήθειες υλικών και τα νοσήλια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, άγριο πάρτι, δεκάδες δισεκατομμύρια σπατάλης, καθοριστική συνεισφορά στη χρεοκοπία.

Έτσι, είχε να κάνει μια επιπλέον επισήμανση ο γνωστός Λαρισαίος: που όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε μια ανακοίνωση, μια καταγγελία από κάποιο φορέα, από έναν ιατρικό σύλλογο, μια οργάνωση της κοινωνίας. Μα δεν το ήξεραν όλοι οι εμπλεκόμενοι; Εκ των υστέρων τα μαθαίνουν; Μα κανένας;

***

*ΚΙ ο άλλος από δίπλα που βρήκε ευκαιρία.

- Σωστό, σωστό… Κι αυτό που μ’ ενοχλεί τώρα εμένα πάρα πολύ είναι η στάση των κοινωνικών φορέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, του συνδικαλιστικού κινήματος, απέναντι στο 30ωρο.

Ζ.

Λαρίσης

*ΤΟΥ μινού τσι Τσικνοπέμτ’ς. Τότε απού παέν το ψ’τό γόνα.

Σουβλάκ’, παϊδάκ’, πρατίνα, κουκουρέτσ’, σπληνάντιρου, κουτοπλάκ’ σ’ σχάρα, λουκάνκου, μπιφτέκ’, μι τζατζίκ’ να παένι σα κατ’ κι κουακόλα λάιτ για τ’ δίητα.

Ζ.

Αστειευόμενοι

*ΚΑΙ πολύ άργησαν τα ανεκδοτάκια για την υπόθεση. Κι άρχισε ο Λαρισαίος. «Το σκάνδαλο Novartis είναι το πρώτο στην ιστορία της χώρας στο οποίο δεν έχει εμπλοκή η οικογένεια Μητσοτάκη». (Κάντον καλά τον Έλληνα.)

Ζ.

Νέα ήθη

*ΕΤΡΙΒΑΝ τα μάτια τους χθες όσοι διάβαζαν την ντιτοριανή τράμπα. Με τον Συντονιστή να μαζεύει κόσμο για την αυριανή εκδήλωση όπου θα μιλήσει ο πολιτικός του γκουρού, δίνοντας άδεια στους δημόσιους υπαλλήλους τη Δευτέρα εφόσον αυτοί πάνε σαββατιάτικα να την παρακολουθήσουν. Σήμερα θα τα τρίβουν οι συριζαίοι της Λάρισας, μη πιστεύοντας τα νέα συστήματα που λανσάρει η κυβέρνησή τους.

***

*ΠΕΡΑΝ της νομιμότητας της συγκεκριμένης απόφασης, πράγμα που μπορούν να δουν και οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση, δεν έχει διευκρινιστεί πόση είναι η απαιτούμενη ελάχιστη ώρα παραμονής των υπαλλήλων στην αίθουσα ώστε να κατοχυρώνεται η εξτρά παροχή άδειας τη Δευτέρα.

***

*ΑΓΝΩΣΤΗ παραμένει επίσης η διαδικασία με την οποία θα καταγραφούν οι υπό αδειοδότηση δημόσιοι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης που θα δώσουν το «παρών» στην ημερίδα. Κανένας δεν γνωρίζει αν την άδεια μπορούν να διεκδικήσουν και υπάλληλοι άλλων δημοσίων φορέων που θα παραστούν.

Πιθανολογείται ότι ο Ν. Ντίτορας, που ανέλαβε καθήκοντα επιλεγμένος από τον νυν υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, θα ορίσει συνεργείο έμπιστων υπαλλήλων που θα διαχειριστεί την καταγραφή των παρόντων και τη χορήγηση των αντισταθμιστικών αδειών. Σ’ αυτούς ίσως χορηγήσει και δεύτερη ημέρα αδείας.

Ζ.

Και αριστερός

*ΚΟΙΝΗ συνέντευξη Τύπου τριών υπουργών στην Αθήνα Σκουρλέτης –Χαρίτσης –Φάμελλος, παρόντος του Κ. Αγοραστού. Έδινε τον λόγο ο Σωκρ. Φάμελλος, παρενέβη ο Π. Σκουρλέτης με λογοπαίγνιο «από τα αριστερά να ξεκινήσουμε, να είναι ο κ. Αγοραστός». Δεν μπλόκαρε ο περιφερειάρχης: «Υπουργέ μου, εάν η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο είναι φιλελευθερισμός, τότε ας χαρακτηρισθώ φιλελεύθερος. Αν όμως η αγάπη προς τον άνθρωπο και η ευαισθησία και στήριξη των αδυνάμων είναι αριστερά, τότε ας χαρακτηριστώ και αριστερός». Τον κοιτούσαν οι Αθηναίοι. (Πού το βρήκε ο μπαγάσας, στο τσεπάκι τα έχει τα αποφθέγματα;)

Ζ.

Τηλεοπτικοί

*ΗΤΑΝ ειλικρινής και γλαφυρός συνάμα ο μεσήλικος Λαρισαίος.

- Πόσο χρονών είσαι;

- Ένα θα σου πω. Όταν άνοιγα την τηλεόραση μικρός περίμενα 3 λεπτά να ζεσταθεί για να λειτουργήσει...

***

*ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ κι ο επιστήμονας από δίπλα.

- Η κλιματική αλλαγή φαίνεται και στην τηλεόραση παιδιά, τα τελευταία χρόνια δεν έχει χιόνια.

Ζ.

Μετά το 90’’

*-ΑΣ λένε ό,τι θέλουν οι Γιαννιώτες κι ο προπονητής τους…

Ο Λαρισαίος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική ανάλυση.

-Το μεγάλο λάθος που έκανε ο ΠΑΣ ήταν που πήγε το ματς στην παράταση, που το άφησε να κριθεί μετά το 90’. Τότε ως γνωστόν η ΑΕΛ βάζει γκολ ευκολότερα, τόσες φορές είχε ξανασκοράρει στο ‘’ενενηντατόσο’’, δεν το θυμόντουσαν;

Ζ.

Χάλια έγινε

*ΠΟΙΟΣ δήμαρχος θα έβλεπε την καλοβαλμένη δικηγορίνα και δεν θα φοβόταν. Φουρκίστηκε άσχημα η γυναίκα. Εκεί που περπατούσε βιαστικά χθες το πρωί στην Ταχυδρομείου πάτησε σε κυβόλιθο που είχε χαλαρώσει. Τόσα βαριά οχήματα διέρχονται καθημερινά. Παλαντζάρισε, ισορρόπησε πλην όμως πιτσιλίστηκε άσχημα, είχε βρέξει τη νύχτα, από κάτω βαστούσε λάσπη. Ντυμένη στην τρίχα η καημένη, φούντωσε βλέποντας μετά τα χάλια της. Και τα έβαλε μεγαλοφώνως με τον δήμαρχο. Τον πρώην, τον νυν και τον επόμενο…

Ζ.

Παράξενα

*- ΔΕΝ ξανάγινε…

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα ποδοσφαιρικά. Και στις φοβερές δηλώσεις Μαρινάκη μετά το πρώτο πατατράκ του Ολυμπιακού, την Κυριακή.

- Καλά, έχασε απ’ την ΑΕΚ και τα έβαζε με τον ΠΑΟΚ;

- Για σκέψου λίγο. Συνυπολόγισε και το γιατί κατά βάθος ασχολείται με το ποδόσφαιρο…

***

*ΤΟ επίσης πρωτοφανές; Που ο Μαρινάκης έκανε δηλώσεις πλαισιωμένος από ανθρώπους που δεν κοίταζαν την κάμερα αλλά ανάποδα. Δυο χτισμένοι, τεράστιοι ακόμα και μπροστά του, οι οποίοι φύλαγαν τα νώτα του. Κι ας ήταν εντός έδρας, στο Καραϊσκάκη. (Αντίστοιχου τύπου και μεγέθους συνοδεύουν Μελισσανίδη, Σαββίδη και άλλους.)

***

*ΜΕ την ευκαιρία.

-Αυτοί οι άνθρωποι τι εμπόδιο έχουν και δεν μπορούν να ασχοληθούν οι ίδιοι με τις ομάδες τους; Γιατί χρειάζονται αχυρανθρώπους; Τι εμπόδια παρακάμπτουν έτσι;

-Μιλάς με γρίφους…

-Εγώ; Μα διαβάζουμε κι ακούμε ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ. Α ναι, ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ επίσης.

Ζ.

Με ένα χέρι

*ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι φοριέται πολύ αυτόν τον καρό ο «αριστερός φασισμός». Ίσως επειδή τσούζει πολύ κάθε φορά τους αποδέκτες. Και δεν μπορούν να παραπονούνται μόνο οι κυβερνητικοί. Τις προάλλες δεν ήταν που ο Λαρισαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε παραμάζωμα τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ; Φασίστες δεν τους είχε χαρακτηρίσει ο Ν. Παπαδόπουλος; (Από την οδό Πανός δεν είχε δοθεί συνέχεια.)

***

*ΩΣΤΟΣΟ ο Θανάσης Ριζάκης δεν το ξέχασε. Μπορεί να έχασε το ένα χέρι στην Αντίσταση, ωστόσο με το άλλο που του απέμεινε ρίχνει κάτι ξεγυρισμένες. Γράφοντας, εννοείται. Είναι και συνομίληκος του Μίκη, αμετακίνητος όμως αυτός Αριστερά. Πήρε την προσβολή προσωπικά. Και μέσω της εφημερίδας ζήτησε, με επιστολή του προ τριημέρου, μια συγγνώμη από τον βουλευτή ή εξηγήσεις απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. (Ακόμα θα το σκέφτονται.)

Ζ.

Ξερόλες

*ΕΛΕΓΑΝ τα δικά τους στον καφέ οι Λαρισαίες.

- Δεν θεωρείται γιορτή σε σπίτι, αν δεν κάνεις ζημιά με κόκκινο κρασί και δεν μαλώσεις για πολιτικά.

***

*-ΕΔΩ που τα λέμε πάντως, πιστεύω ότι τις δουλειές του σπιτιού πρέπει να τις κάνει το σπίτι το ίδιο.

***

*- ΓΙΑ ξερόλες πάντως λίγα ξέρετε.

Ζ.

Πώς, POS;

*Ο νόμος υποχρεώνει τα μαγαζιά να έχουν POS, μηχανάκι για να πληρώνει ο κόσμος ηλεκτρονικά, με κάρτα. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι ποιος μεριμνά ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος. Που παράλληλα απαιτεί από τους πελάτες να συγκεντρώνουν συγκεκριμένο ποσό σε ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε να χτίζουν το αφορολόγητό τους. Και στη Λάρισα είναι πολλές οι επιχειρήσεις που αποφεύγουν το μηχανάκι συστηματικά.

***

*ΑΛΛΟΣ δεν λειτουργεί, άλλος έπεσε το σύστημα, το οποίο μάλλον δεν σηκώνεται ποτέ, άλλος διακριτική πινακίδα στην τζαμαρία ‘’δεν έχω ίντερνετ’’. Απηύδησε ο Λαρισαίος. Και;

-Πήγα στην Εφορία το και το, με έστειλαν στο Επιμελητήριο. Πήγα στο Επιμελητήριο, αναρμόδιοι με ξαναέστειλαν στην Εφορία. (Τελικά ποιος ελέγχει;)

Ζ.

Κεφτές

*ΕΒΑΛΕ τα γέλια ο Λαρισαίος διαβάζοντας στην εφημερίδα ότι οι παλιοί της Νομαρχιακής υπό τον Βασ. Μπατζηλιώτη ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν και «Γιορτή κεφτέ». Λογικό, με τον εστιάτορα Νίκο Αστερίου στη σύνθεσή τους.

-Γιορτή με νουρές, πότε με το καλό;

-Α, τότε κοντά στις δημοτικές εκλογές.

-Σωστά ο κτηνίατρος γνωρίζει καλά ότι πίσω έχει η αχλάδα τη νουρά.

Ζ.

Ο νόμος

*-ΔΕΝ έγινε δα και κανένα παλατιανό πραξικόπημα… Ούτε είναι θέμα γενναιοδωρίας της Αναστασοπούλου…

Οι γνωρίζοντες τα εκπαιδευτικά γνωματεύουν ότι δικαίως τοποθετήθηκε στο ΠΥΣΔΕ ο πασοκτζής Χρ. Παλάτος στη θέση του παραιτηθέντος συριζαίου Δημ. Γεωργούση. Απολύτως φυσιολογικό. Η περιφερειακή διευθύντρια λένε ήταν υποχρεωμένη να επιλέξει βάσει πίνακα. Οπότε…

Ζ.

Χαλαρά

*- ΣΕ λίγα χρόνια δηλαδή οι μπλοκατζήδες αγρότες θα είναι πολύ κεφάτοι…

Έχοντας διαβάσει στην εφημερίδα την κυβερνητική ανακοίνωση για την επικείμενη νομιμοποίηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, ο Λαρισαίος μιλούσε για τα μελλοντικά μπλόκα, όταν οι καλλιεργητές θα διεκδικούν αποζημιώσεις για τη νέα καλλιέργεια και καλύτερες τιμές.

-Χαμός θα γίνεται. Χαμογελαστοί, χαλαροί, αργά-αργά θα απαριθμούν και τα αιτήματα.

-Α, δεν πιστεύω να μας ρίξουν; Το κέντρο έρευνας και πιστοποίησης για τη νέα καλλιέργεια θα πρέπει να γίνει στη Μελιβοία. Αναμφιβόλως.

-Α να δούμε. Θα το διεκδικήσει ο δήμαρχος;

Ζ.

Το σανίδι

*- ΜΕ κέρδισε το σανίδι.

Συστηνόταν σε άγνωστή του στην παρέα ο Λαρισαίος.

- Του θεάτρου; Σώπα καλέ, ηθοποιός;

- Της σκαλωσιάς. Οικοδόμος.

Ζ.

Χάλκινα

*ΓΝΩΡΙΜΗ στους Λαρισαίους η κομπανία που συμμετείχε στο χθεσινό γλέντι. Έχει παίξει πολλάκις ο Θανάσης Ασαρτζής με τα χάλκινα της Γουμένισσας στην πόλη. Αυτή τη φορά, στην πλατεία, συνέπραξε μαζί του και ο δικός μας, ο βλάχος Μιχάλης Μαντέλας, που έδωσε τη δική του νότα στο αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Π.Φ.

Συγχωνεύσεις

*ΕΡΧΟΝΤΑΙ συγχωνεύσεις σχολείων στον νομό Λάρισας, και όχι μία και δυο, αλλά πενήντα, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με πληροφορίες από συνδικαλιστές.

Μάλιστα ισχυρίζονται ότι δεν κινδυνολογούν για εντυπωσιασμό, αφού οι συγχωνεύσεις αποτέλεσαν θέμα στην πρόσφατη σύσκεψη των Περιφερειακών Διευθυντών με την ηγεσία του Υπουργείου και παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης…

Λ.Κ.

 

 

TA GRAFEIA THS E EPISKEFUHKE ASTYNOMIKOS

*ΤΑ γραφεία της «Ε» επισκέφθηκαν, χθες, ο νέος γενικός αστυνομικός περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. υποστράτηγος Ιωάννης Τόλιας και ο διευθυντής Αστυνομίας Λάρισας ταξίαρχος, Βασίλης Καραπιπέρης, οι οποίοι και συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ε», Γεώργιο Μιχαλόπουλο. Η επίσκεψη είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα με αφορμή και την ανάληψη καθηκόντων.

 

 

 

ME 13 STO PLANO PERIMENAN

* ΜΕ 13 στο πλάνο, περίμεναν στο Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ότι θα είχε τύχη η φωτογραφία ώστε να δημοσιευτεί; (Κι όμως…)

Ζ.

 

 

AYTOI OI SYGGRAFEIS DIHGHMATVN

 

*ΑΥΤΟΙ οι συγγραφείς, διηγημάτων και άλλων πονημάτων, οι εραστές της γλώσσας και της γραφίδας… Έχουν κοινά ενδιαφέροντα ο βουλευτής Μ. Χαρακόπουλος με τον Νίκο Κύρκο, ο οποίος νάτος, σπανίως μεν αλλά εμφανίζεται και δημοσίως.

Ζ.

 

 

NAI EINAI PARKARISMENOS

*ΝΑΙ, είναι παρκαρισμένος. Εκεί στη στροφή της Ρούσβελτ, και Γρηγορίου Ε’. Διπλοπαρκαρισμένος για την ακρίβεια, μόνο που έφυγε ο ανεύθυνος από την εσωτερική. Τελικά, «δεν χωράνε όλοι σ’ αυτή την πόλη».

Ζ.