Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαιτίας

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2018 19:57
* ΟΠΟΤΕ καλομελέτα και να ’την έρχεται η ομελέτα.  Ζ. * ΟΠΟΤΕ καλομελέτα και να ’την έρχεται η ομελέτα. Ζ.

* ΤΩΡΑ που ακούσαμε και την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μάθαμε επιτέλους γιατί χρεοκοπήσαμε ως χώρα.

Όπως είπε χθες ο κ. Τσίπρας «η χώρα κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια, εντός της χώρας.

Κατέληξε εκεί που κατέληξε εξαιτίας και της ηθικής παρακμής και του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που, απ’ ό,τι φάνηκε δεν ορρωδούσε προ ουδενός προκειμένου να αναπαράξει τον εαυτό του σε βάρος της κοινωνίας και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος».

Σύμφωνοι, μόνο που τη χρεοκοπία δεν την πλήρωσε το πολιτικό σύστημα της χώρας αλλά οι πολίτες. Οι πολιτικοί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο παραμένουν στο προσκήνιο. Λοιπόν τίποτα καινούργιο δεν μας είπε ο κ. Τσίπρας. Από πολιτικές υπέρ των εργαζομένων πάσχουμε, από διαπιστώσεις να φαν’ και οι κότες…

Β.Κ.

Χάπια

* ΟΠΩΣ και με την υπόθεση Novartis» «τίποτε» δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη. Όλοι -μα όλοι- γνώριζαν και γνωρίζουν πως η υπόθεση φάρμακο στη χώρα μας, αποτελεί πραγματικό σκάνδαλο, άσχετα με τις εξελίξεις γύρω από την εν λόγω εταιρία. Δηλαδή ποιος του χώρου δεν ήξερε ότι οι εταιρίες «στήριζαν» πολιτικούς, «χρηματοδοτούσαν» ιατρικά συνέδρια, προωθούσαν «ανεξάρτητα» δημοσιεύματα; Διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Η κόντρα στο πλαίσιο των επιχειρηματικών συμφερόντων έφερε το θέμα στην επικαιρότητα, η κυβέρνηση θα το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά στο έπακρο, η αντιπολίτευση λέει κουταμάρες. Ως εκεί.

Από το σκάνδαλο ωστόσο της σπατάλης στη φαρμακευτική δαπάνη, με τα μνημόνια, φθάσαμε στο άλλο άκρο. Όπου το κόστος της φαρμακευτικής (όπως και της ιατρικής) δαπάνης μετακυλήθηκε στην τσέπη του πολίτη, του ασφαλισμένου.

Για να πάρει κάποιος φάρμακα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του, επιπλέον εννοείται από τις εισφορές που καταβάλλει στον ασφαλιστικό του φορέα. Αυτό το πρόβλημα θα το λύσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ή θα συνεχίσουν τον καβγά περί ευθυνών; Ο προϋπολογισμός της χώρας «σώθηκε», ο οικογενειακός προϋπολογισμός πώς θα σωθεί;

Β.Κ.

Ποτάμια

* «ΔΩΣΑΜΕ χρήματα, αγοράσαμε γη και μας έδωσαν ποτάμια». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική έκφραση μιας μόνιμης κατοίκου -τα τελευταία χρόνια- των Μεσαγγάλων, που έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι της, με τον ανάπηρο σύζυγό της, από το περασμένο Σάββατο.

 «Δεν φοβάμαι να πω το όνομά μου και να τα γράψετε. Όποιος αμφισβητεί ότι πνιγήκαμε στο νερό και δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας, στη θέση Νέα Πολιτεία, όποιος αμφισβητεί ότι χρόνια τώρα συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, χωρίς να έχει γίνει κανένα έργο, ας έρθει στα Μεσάγγαλα να το διαπιστώσει» συνεχίζει, με τη φωνή της να τρέμει από αγανάκτηση και φόβο.

* * *

* ΤΑ έντονα καιρικά φαινόμενα, που ξέσπασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο δημιούργησαν προβλήματα στους περισσότερους οικισμούς των παραλίων του νομού Λάρισας και παράλληλα ενέτειναν το αίσθημα ανασφάλειας όσων τα βίωσαν.

Ποιος φταίει; Η αλήθεια για τις καταστροφές είναι κάπου στη μέση! Πουλήθηκαν οικόπεδα σε βάλτους και ρέματα, όχι μόνο στα Μεσάγγαλα, αλλά και στον Αγιόκαμπο και στη Σωτηρίτσα…

Χτίστηκαν σε αυτά σπίτια, τα οποία απειλούνται σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση, από το νερό των ρεμάτων, που ακολουθεί τον «δρόμο» που ακολουθούσε πάντα.

Απ’ την άλλη, η κάθε δημοτική αρχή, το γνωρίζει αυτό. Στους ώμους της πέφτει το βάρος να δώσει λύσεις.

Είναι ο αρμόδιος φορέας και σίγουρα υπάρχουν ειδικοί για να προτείνουν πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.

Λ.Κ.

Δικαστήρια

* ΜΕ προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί η ΚΕΔΕ, με αφορμή το θέμα των σχολικών επιτροπών και ειδικότερα της σύνθεσής τους. Είναι οι επιτροπές των Δήμων που διαχειρίζονται τις πιστώσεις (του Υπουργείου Εσωτερικών) για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (εξόφληση λογαριασμών, προμήθεια υλικών κλπ).

Με βάση πρόσφατη, λοιπόν, υπουργική απόφαση αλλάζει η σύνθεση των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών. Για να αντιδρά η ΚΕΔΕ υποθέτουμε πως οι Δήμοι θα χάνουν την πλειοψηφία άρα δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο, οπότε δεν θα μπορούν να κάνουν μικροπολιτικά παιχνίδια.

* * *

* ΣΤΗ Λάρισα, κατά κανόνα, επικεφαλής των επιτροπών έμπαιναν εκπαιδευτικοί, άρα άνθρωποι που γνώριζαν τα προβλήματα των σχολείων. Κατά καιρούς βεβαίως – λέμε για το παρελθόν – ακούγονταν ψίθυροι περί «ειδικών» μεταχειρίσεων διευθυντών. Όσοι δηλαδή είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη» έπαιρναν το κάτι τις παραπάνω αλλά δεν ήταν και τόσο σπουδαία η διαφορά. Άλλωστε οι επιτροπές τη φτώχεια τους διαχειρίζονται.

Αυτό που φαίνεται να παραβλέπει πάντως το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πως, με βάση πάντα την εμπειρία του παρελθόντος, φαινόμενα διαφθοράς στη διαχείριση πιστώσεων, είχαμε και από εκπαιδευτικούς - διευθυντές σχολείων. Ελάχιστα αλλά υπαρκτά…

Β.Κ.

Έφυγε

στα δύσκολα

* ΕΞΗΓΕΙ και επιτίθεται ο Ρίζος Κομήτσας…

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στην παρουσία του στην εκδήλωση κοπής της πίτας της παράταξης της Ρένας Καραλαριώτου, συνεργάτες του τη χαρακτήριζαν «αυθόρμητη και δίχως ιδιαίτερη πρόσκληση», εξηγώντας ότι θέλησε να τιμήσει την πατριώτισσά του για την ειλικρινή σχέση που έχουν όλα αυτά τα χρόνια και την προσφορά της στη Νίκαια και την ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά όμως στο δηκτικό σχόλιο του Αχιλλέα Χατζούλη, ο πρώην δήμαρχος εμφανίζεται λάβρος θυμίζοντας (σ.σ.: στον κ. Χατζούλη) ότι «ήταν αυτός και όχι ο κ. Κομήτσας, που στις εποχές του ισχυρού ΠΑΣΟΚ έδινε τη γραμμή για τη σταυροδοσία στη Νίκαια εξυπηρετώντας τα προσωπικά του συμφέροντα και μόνο. Μόλις ήρθαν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, ξέχασε πώς έφθασε από απόφοιτος γυμνασίου να γίνει εφοριακός και μεγάλος συνδικαλιστής και εγκατέλειψε το Κίνημα. Έκτοτε βολοδέρνει πολιτικά ψαρεύοντας σε θολά νερά. Να είναι βέβαιος ότι δεν λείπει σε κανέναν από τους παλιούς του συντρόφους».

Η προεκλογική περίοδος θα αρχίσει νωρίς στον κάμπο του Δήμου Κιλελέρ…

Λέλης

* ΚΟΣΜΟΣ και κοσμάκης στην εκδήλωση του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας. Βραβεύσεις να δει το μάτι σου. Έτσι ο τοπικός σύλλογος έχει βρει το μυστικό για να είναι γεμάτη η αίθουσα του ΟΥΗΛ. Λέει με τον τρόπο του ένα μεγάλο ευχαριστώ σε χορηγούς, φορείς, αθλητές και πρόσωπα που στηρίζουν.

***

* ΦΕΤΟΣ στα 11 χρόνια τιμήθηκε και ένα πρόσωπο που οι παλιοί ποδοσφαιρόφιλοι θυμούνται για τα μεγάλα του αράουτ. Ο Ρίζος Λέλης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, όμως, δεν έγινε γνωστός μόνο για τις ικανότητες στο χόρτο αλλά και για την αγάπη του για το τρέξιμο. Μαραθωνοδρόμος και αυτός και μάλιστα τότε που ήταν λίγοι στην εποχή του. Είπε και τη μικρή του ιστορία από την παλιά Λάρισα και μοίρασε γέλιο στους παρευρεθέντες.

«Μια μέρα βγήκα από την τράπεζα και ήμουν με τα πόδια. Κρατούσα ένα τσαντάκι με λεφτά» είπε «και με πλησίασε ένας αστυνομικός. Μου λέει ρε Ρίζο δεν φοβάσαι αν περάσει κάνας κλέφτης με μηχανάκι και σου αρπάξει το τσαντάκι». Πήρε μια ανάσα ο Ρίζος Λέλης και είπε «Ε, πού θα πάει; Κάποια στιγμή θα του τελειώσει η βενζίνα».

***

* Η ΙΣΤΟΡΙΑ αυτήν αποτέλεσε και μια πάσα για έναν άλλο παλαίμαχο αθλητή της ΑΕΛ και μάλιστα πρωταθλητή. Τον Γιάννη Αλεξούλη που βρέθηκε εκεί και ως εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων καθότι σύμβουλος επί των αθλητικών. Αφού πρώτα παρομοίασε και τη δική τους πορεία (του ’88) ως μαραθώνιο θυμήθηκε τον Γιάτσεκ Γκμοχ «Σε μια προετοιμασία μας πήγε σε ένα βουνό χιλιόμετρα μακριά και μας είπε γυρίστε με τα πόδια. Αυτός ήταν με το μηχανάκι». Κάποιοι τα καταφέραν, είπε ο Αλεξούλης, μα κάποιοι γυρίσαν στις 11 το βράδυ όπως ο Βαλαώρας. «Ε, την επόμενη ημέρα σηκωθήκαμε όλοι αλλά το μηχανάκι του Γκμοχ είχε χαλάσει. Ο λόγος; Ζάχαρη στο ντεπόζιτο…».

Κ.Γ.

Καρκίνος

*ΑΞΙΖΕΙ όμως να σταθούμε και λίγο παραπάνω στην εκδήλωση των Μαραθωνοδρόμων για ένα λόγο που δεν είναι άλλος από τα όσα είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών. Η Ιωάννα Καραβάνα μίλησε μέσα από την καρδιά και ταυτόχρονα μίλησε στις καρδιές όλων όσοι την παρακολούθησαν. Μίλησε για τα πράγματα που συνδέουν τους μαραθωνοδρόμους και τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.

«Είστε δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Είμαστε δρομείς εξαιρετικά δύσκολων και συχνά μεγάλων αποστάσεων» είπε και συνέχισε: «Είστε άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω και πολεμάτε να φτάσετε στο τέρμα ξεπερνώντας τα φυσικά και ψυχικά σας όρια. Είμαστε αναγκασμένοι να μην το βάζουμε κάτω, υπερνικώντας τις σωματικές και ψυχικές μας αντοχές. Αναμετριέστε με τον μεγαλύτερο αντίπαλό σας. Τον εαυτό σας. Αναμετριόμαστε με τους μεγαλύτερους φόβους και όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες μας. Ξέρετε να βάζετε στόχους και να τους ξεπερνάτε. Ονειρευόμαστε στόχους και κάποιοι, ολοένα και περισσότεροι καταφέρνουμε να τους φτάσουμε».

***

* ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ η Ιωάννα Καραβάνα «Στην προσπάθειά σας υποφέρετε. Λυγίζετε. Κάμπτεστε μα συνεχίζετε. Στην αρρώστια μας υποφέρουμε. Λυγίζουμε. Πέφτουμε μα ελπίζουμε πως θα ξανασηκωθούμε.

Νοιάζεστε για τους συναθλητές σας, γιατί όσο και αν το τρέξιμο μοιάζει ή είναι μοναχικό άθλημα, στην ουσία οι μαραθωνοδρόμοι είστε ομάδα. Από την άλλη όσο κι αν η ασθένεια είναι δρόμος βαθιά μοναχικός, αντικρίζοντας και μόνο τους συνοδοιπόρους μας στη δύσκολη νόσο, γνωστούς ή άγνωστους, κοιταζόμαστε στα μάτια κι αναγνωρίζοντας τον ίδιο αρχέγονο πόνο και φόβο στα δικά τους, γινόμαστε μεμιάς ομάδα. Σφιχτή, δεμένη και αδιάσπαστη με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό. Σε έναν αγώνα κοινό.

Ζείτε και πονάτε και νοιάζεστε γι’ αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Σας νοιάζει ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, η σωστή διατροφή και η άσκηση, που είναι ο δικός σας τρόπος να ζείτε. Ζούμε και πονάμε και νοιαζόμαστε για αυτόν τον ίδιο τόπο και τους ανθρώπους του. Αγωνιούμε για το μολυσμένο περιβάλλον, που καθορίζει συχνά την εμφάνιση της νόσου μας, μάθαμε σε περίπτωση που δεν το ξέραμε, πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση για να παραμείνουμε ελεύθεροι νόσου».

***

* «ΜΙΛΑΤΕ στα παιδιά για όλα αυτά, για να χτίσουν εκείνα έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που ζείτε οι ίδιοι» πρόσθεσε «Μιλάμε στα παιδιά για όλα αυτά, για να ξέρουν τι περνάει από το χέρι τους για να ζήσουν εκείνα σε έναν κόσμο χωρίς αρρώστια και πόνο.

Πιστεύετε στη δύναμη και την αξία του καλού και αγαθού αγώνα, της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας. Πιστεύουμε στο μαζί που μόνο αυτό μπορεί να μας πάει ένα βήμα παρακάτω.

Μας δώσατε την ευκαιρία να βγούμε «προς τα έξω», μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Πολεμάμε κάθε μέρα να νικήσουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Κάθε που τελειώνει ένας αγώνας σας, δίνετε ραντεβού για το επόμενο «είμαι εδώ σας». Δίνουμε κάθε μέρα έναν αγώνα, για να μπορούμε να λέμε για όσο πιο πολύ μπορούμε, το δικό μας «είμαστε εδώ».

Είστε γιοι, κόρες, αδέρφια, γονείς, φίλοι, συνάδερφοι ανθρώπων που νόσησαν ή νοσούν από καρκίνο. Είμαστε οι γονείς, τα αδέρφια, τα παιδιά, οι συνάδερφοι και οι φίλοι σας που παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί σας».

 

 

1STA NOSOKOMEIA AGIOS PAYLOS MPARGIVTAS

* ΣΤΑ νοσοκομεία Άγιος Παύλος και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και γιατρός, Κώστας Μπαργιώτας.

Όπου ενημερώθηκε για τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα των νοσοκομείων ενώ προηγήθηκε προσυνεδριακή σύσκεψη για τον τομέα υγείας του Κινήματος Αλλαγής παρουσία του γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, κ. Παπαδούλη. Ο οποίος είναι Λαρισαίος.

 

 

2DEKA XRONIA PRVUIERARXIAS

*«ΔΕΚΑ χρόνια πρωθιεραρχίας και άλλα σαράντα χρόνια εκκλησιαστικής διακονίας είναι ένα μεγάλο δώρο του Θεού» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στις ευχές του Λαρισαίου αν. τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Χρήστου Κέλλα, που έδωσε το «παρών» στην εορταστική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών διακονίας του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε μία ταραγμένη περίοδο για πολιτεία αλλά και Εκκλησία, ο Λαρισαίος πολιτικός είχε μέσω ενός ένθερμου τετ-α-τετ την ευκαιρία να συζητήσει την πλούσια επικαιρότητα με τον ανώτατο ιεράρχη.

 

 

3O PROEDROS NIKOS KAI O PROEDROS FERAIOS

*O πρόεδρος Νίκος και ο πρόεδρος Φεραίος, πάντοτε του κόμματος, ακλόνητοι. Και δικηγόροι παλαιάς κοπής αμφότεροι, με αξιοσύνη και πάθος.

Ζ.

 

4AENAVS SYKEPTOMENOI SOYLTHS

*ΑΕΝΑΩΣ συσκεπτόμενοι για τα εν Δήμω.

Ζ.

 

 5PERASAN OI GIORTES PARKO EYXVN

* Πέρασαν οι γιορτές, ολοκληρώθηκε το Πάρκο των Ευχών, μικροί και μεγάλοι έμαθαν από πατινάζ αλλά τώρα μάλλον θα μάθουν και από… ψάρεμα.

Η εξέδρα ξέμεινε μέσα στη λίμνη στο πάρκο Αλκαζάρ, οι βροχές τη γέμισαν με νερό και την άνοιξη θα είναι ιδανικά για ηλιοθεραπεία και παιχνίδι.

Ζ.Π.

 

 

7PAS KAI FEYGEIS HREMOS

*ΠΑΣ και φεύγεις ήρεμος.

Ζ.