Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαρκές

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2018 19:45

*ΞΕΚΙΝΗΣΕ από χθες το μεσημέρι με τα καθιερωμένα τσίπουρα της Παρασκευής.

Και η τρελή Αποκριά της Λάρισας θα συνεχιστεί μέχρι το απογευματάκι της Καθαράς Δευτέρας. Φάε, πίνε, ευφραίνου και χόρευε μασκαρά. Καρναβαλιστές και μη στο αέναο γλέντι. Αν και κάποιοι επιμένουν ότι το εναρκτήριο λάκτισμα είχε δοθεί από την παραμονή της Τσικνοπέμπτης. Άμα δεν συμπληρωθεί δωδεκαήμερο, δεν μαζεύεται ο Λαρισαίος. (Ε ναι, δεν είναι διαρκώς οι ίδιοι έξω, μεσημέρι-βράδυ, αλλάζουν. Η σκυτάλη όμως πάντα στον αέρα.)

Ζ.

 

Καρναβάλια

*Η πολιτική φυσικά εμπλέκεται σε όλα.

-Τι θα ντυθείς τελικά;

-Στις απόκριες;

-Στο συλλαλητήριο.

***

*ΜΕΤΑ τον Γ. Μπουτάρη, ακολούθησε ο Λαρισαίος με δική του πρόταση.

- Σε ένδειξη καλής θέλησης να μετονομάσουμε κι εμείς τον Κώστα Μακεδόνα σε Κώστα-Νίκο Γκάλη.

Ζ.

 

Με ρέγουλα

*ΚΙ ενώ ανοίγει ένα παράθυρο για την οικονομία της χώρας, ο Λαρισαίος ακολουθούσε ρυθμό μεσογειακό.

-Τι θέλουμε οι Έλληνες;

-Να φύγουμε από την κρίση.

-Πότε το θέλουμε;

-Ε κάτσε ρε φιλαράκι, να πιούμε τον καφέ μας πρώτα.

Ζ.

 

Σχήμα Λαρίσης

*ΟΙ πάντες κινούνται πια ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του ‘19. Σε δήμους και περιφέρειες. Και στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας κάνουν τα δικά τους σχέδια. Έχουν και το know how από το 2014, την τεχνογνωσία συνεργασιών που τους τη ζήτησε όπως λέγεται κι ο Τσίπρας. Δεν είναι όμως μονάχα η «Συμπαράταξη» στη Λάρισα, που βελτιούμενη και διευρυνόμενη θα επιδιώξει να ξανακερδίσει.

***

*ΕΚΕΙΝΟ που δείχνει να έχει γοητεύσει τους συριζαίους είναι το εγχείρημα που τελικά δεν είχε κερδίσει. Το σχήμα που είχε δημιουργηθεί με τους Θεσσαλούς δημάρχους και επικεφαλής παρατάξεων για τις εκλογές στην ΠΕΔ Θεσσαλίας. Τότε που οκτώ δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ είχαν συμπράξει με Καλογιάννη και Σαρχώση αλλά εν τέλει έχασαν από Κωτσό και Τζανακούλη. Αυτός ο τελευταίος ήταν που είχε κάνει το κρίσιμο προξενιό με τον Μπέο που έγειρε και την πλάστιγγα.

***

*ΤΟ σχήμα αυτό της συνεργασίας με τον πασοκικό χώρο είναι που φαίνεται ότι θα επιδιώξουν να γενικευτεί. Και στους υπόλοιπους δήμους της Λάρισας, μα και της Θεσσαλίας, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές. Κατά τα φαινόμενα και ακουόμενα, αναλόγως θα κινηθούν οι συριζαίοι αυτοδιοικητικοί πανελλαδικά.

Ζ.

 

Ξηλώνουν

*ΚΑΙ να πέσει η στάθμη των νερών του Πηνειού, το Λιμανάκι δεν θα φανεί. Αφού την προβλήτα του την έχει αποσύρει ο Δήμος. Ήταν μετά που είχε κόψει αλυσίδα κι είχε πάρει δρόμο για Τσάγεζι.

Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή Καλογιάννη ξηλώνει το έργο της προηγούμενης διοίκησης. Αφού έχουν βγάλει και τις κορίνες Τζανακούλη από τους δρόμους. Αν βγάλουν και τους άχρηστους διαφημιστικούς πύργους από τις πλατείες…

Ζ.

 

Δίχως «γάμα»

*ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ στην εφημερίδα μετά το χθεσινό σχόλιο ο Στέλιος Καραφέριας (Σ.Κ.), σύμβουλος του δημάρχου Θαν. Νασιακόπουλου, όχι για να διαμαρτυρηθεί, κατέγραψε από μνήμης τη συνομιλία με τον Ζ. και επειδή του άρεσε την έστειλε πίσω για δημοσίευση. Λανσάροντας μια νέου τύπου απάντηση.

-Σ.Κ. : Καλημέρα Σωτήρη (οι απαραίτητες φιλοφρονήσεις…) είσαι προβοκάτορας με τα γραφόμενά σου.

- Ζ.: (γέλια) Σάμπως εσύ δεν είσαι;

- Σ.Κ.: Η προβοκάτσια δεν ήταν ίδιον της ανανεωτικής αριστεράς.

- Ζ.: (γέλια) Βρε ακόμα αναθεωρητής;

- Σ.Κ.: Και ανιστόρητος είσαι…

-Ζ.: Ναι;

- Σ.Κ.: Γιατί η ΔΗΜΑΡ στη Βουλή του 2012 δεν συνυπήρξε με τον ΛΑΟΣ, το οποίο δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί, άρα πώς να κοντέψει να συνεργαστεί με αυτό το κόμμα;

- Ζ.: Μα τι γράφει η εφημερίδα; Ότι κόντεψε. Θα μπορούσε. Στη Νίκαια όμως, με μια χρονοκαθυστέρηση η συνεργασία έφτασε μέχρι τις χρυσαυγίτικες παρυφές, ατύπως.

***

*- Σ.Κ.: Σωτήρη σοβαρέψου επιτέλους… Αλλά είσαι και ανορθόγραφος.

- Ζ. : Αποκλείεται. Μπορεί εσύ να είσαι του κλασικού αλλά κι εμείς στο πρακτικό καλοί ήμασταν, εκτός από λατινικά βέβαια.

-Σ.Κ.: Καραφέριας το όνομά μου, και όχι Καραφέργιας, όπως ανορθόγραφα γράφεις, χωρίς γ όπως «καινούριος και όχι καινούργιος» κατά τη γραμματική του Τριανταφυλλίδη. Ξέρεις οι Αμερικάνοι λένε να μη σε νοιάζει τι γράφουν τα ΜΜΕ για σένα αρκεί να γράφουν σωστά το όνομά σου.

- Ζ.: Βρε, στην ηλικία μας ένα «γάμα» επιπλέον, τι πειράζει; Καταφέρια μόνο να μην σε γράψω κατά λάθος.

- Σ.Κ.: Για να μην καταγραφείς στους ελάσσονες δημοσιογράφους, όπως οι ελάσσονες ποιητές του μεσοπολέμου, που έζησαν και έγραψαν στη σκιά του Καρυωτάκη και της Πολυδούρη, ποιητές που δεν πήραν ποτέ θέση στις σελίδες της ιστορίας φρόντισε, αγαπητέ μου Σωτήρη, να διασταυρώνεις τις πληροφορίες σου, να τις ελέγχεις, γιατί διαφορετικά τα γραφόμενά σου θα έχουν χειρότερη τύχη από τα ποιήματα εκείνων.

- Ζ.: (γέλια) Βρε, άντε γειααά.

 

Χωρίς

ανταπόκριση

*ΠΗΡΕ ξαναπήρε στον ΟΤΕ να αναγγείλει βλάβη σε σταθερό τηλέφωνο στο Σωτήριο, τζάμπα κόπος, καμία απόκριση. Πήγε ξαναπήγε στον ΟΤΕ στη Φιλελλήνων, άσκοπο, καμία τύχη. Από τη Δευτέρα τρέχει και δεν εξυπηρετήθηκε. Κι έφτασε στην εφημερίδα να διαμαρτυρηθεί. Έχει τη μάνα του στο χωριό, ανησυχεί να την έχει δίχως τηλέφωνο. (Ήρθε και το τριήμερο αργίας τώρα…)

Ζ.

 

Στην προσφυγιά

*«ΤΟ πρώτο προσφυγόπουλο που γεννήθηκε στη Λάρισα» καμαρώνουν από τον Δήμο στην ανακοίνωσή τους. Μετά αναφέρουν, παρεμπιπτόντως ότι είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε από πρόσφυγες στεγασμένους με το πρόγραμμα ESTIA που χρηματοδοτεί ο ΟΗΕ. Διότι όλον αυτό τον καιρό της προσφυγιάς, στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου έχουν γεννηθεί κάμποσα μωρά.

-Να τα βλέπουν αυτά μερικές δικές μας, σχολίαζε ο μεσήλικος Λαρισαίος. Που περιμένουν να είναι όλα στην εντέλεια, τακτοποιημένα, πριν το αποφασίσουν…

Ζ.

 

Χωρίς πλάκα

*ΣΕ κεφάκια οι Λαρισαίοι μαθητές.

- Δεν είμαι αστείος πλέον…

- Γιατί;

- Επειδή έπλυνα τα δόντια μου με σούπερ οδοντόκρεμα.

- Ε και;

- Αφαιρεί την πλάκα.

***

* - ΤΙ σύνδεση έχετε;

- Οτενέτ, εσείς;

- Γειτονέτ.

***

* - O σκύλος σας είναι επιθετικός;

- Κανονικά όχι, δεξί μπακ παίζει…

Ζ.

 

Με φλουρί

*ΟΧΙ μόνο πίτα αλλά πίτα με φλουρί για την παράταξη Νασιώκα. Και μάλιστα φλουρί που αντιστοιχούσε σε δώρο αξίας. Ήτοι, όπως ανακοινώθηκε ένα διήμερο για δύο άτομα σε ένα από τα πεντάστερα ξενοδοχεία στο Καρπενήσι ή στη Λευκάδα του ομίλου Α. Γατένιου, προσφορά της νέας μεγάλης μονάδας «Σύγχρονη Πολυκλινική», στον δρόμο για τη Νίκαια, η οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο. Το κέρδισε ο Μάκης Παπακρίβος, επίσης γιατρός.

***

*ΚΑΤΑ τα λοιπά, ο Έκτορας Νασιώκας επανέλαβε ότι η παράταξη θα είναι ξανά παρούσα στις επόμενες δημοτικές. Άλλωστε τώρα πια κοντεύουν, έχουν μπει όλοι στα μεράκια. Δεν ήταν δα και κατάμεστη η αίθουσα της εκδήλωσης, ωστόσο η παράταξη εξακολουθεί να υφίσταται. Παρουσίες οι αναμενόμενες, ανάμεσά τους καθηγητής Γιαν. Μεσσήνης, πρύτανης Παν. Γούλας, δήμαρχος Χρ. Κουμπούρας, διευθυντής Σωτ. Βούλγαρης αλλά κι ο επίσης υψηλόβαθμος γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Βαγγ. Γιαννούλας.

***

*ΕΚΕΙ κι ο Μάριος Ξηρομερίτης, ο Μάριος που πάει παντού, παντού όπου τον καλούν, ακαταπόνητος σαν το ομώνυμο παιχνίδι «Σούπερ Μάριο», άλλωστε όπως λέει «με τον Ε. Νασιώκα συμφωνούμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που θα είναι νικηφόρο». (Μάριος, ένας δήμαρχος που ενώνει. Τους υποψήφιους δημάρχους.)

Ζ.

 

Παράπλευρες

*Δεν είναι που τυγχάνουν αμφότεροι νεοδημοκράτες, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φώτης Παπαδόπουλος κι ο ξηλωθείς προκάτοχός του Χρ. Σιδερόπουλος, οι οποίοι βρίσκονται στα μαχαίρια. Και στα δικαστήρια μάλλον. Ο καβγάς έχει και παράπλευρες απώλειες. Αφού αμφότεροι είναι ένθερμοι υποστηρικτές της Ρ. Καραλαριώτου. Μαζί τώρα πια δεν χωράνε. Οπότε ποιoν να φτιάξει ποιον να χαλάσει. (Αν και εκείνους τώρα αυτό είναι το λιγότερο που τους νοιάζει.)

Ζ.

 

Στο Θιβέτ

*ΕΠΑΙΖΑΝ με τις λέξεις στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Νομίζω το κόμικς που έφτιαξες είναι λίγο κλεμμένο.

- Όχι ρε. Είναι ποντιακό καθαρά.

- Και ποιος θα είναι ο τίτλος;

- Ο Αστερίκας κι ο Οβελίκας...

***

*- ΓΕΙΑ ΣΑΣ, χασάπικο εκεί;

- Μάλιστα, τι θα θέλατε;

- Να μου μάθετε τα βήματα.

***

*- ΘΑ πάω στο Θιβέτ, τέλος.

- Μοναχός;

- Όχι, έχω κλείσει με γκρουπ.

Ζ.

 

Τω καιρώ εκείνω

*Ε ναι, δεν υφίσταται πρόβλημα πρόσβασης στα παράλια της Λάρισας. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, οι δε ζημιές που προκάλεσε η «Ιοκάστη» θα αποκατασταθούν σύντομα. Άλλωστε παρόμοια εικόνα καταστροφών προέκυψε και σε παράλια του Πηλίου, το Αιγαίο είχε θυμώσει με όλους.

***

*ΛΕΝΕ για την περίφημη Γέφυρα Καλατράβα που πάλι ζημιές κλπ κλπ. Μόνο που ούτε αυτή τη φορά έπαθε κάτι η γέφυρα, τριγύρω οι καταστροφές και τούτη τη φορά, στον δρόμο. Η γέφυρα, λένε αυτοί που ξέρουν, πασσαλωμένη σε απύθμενο βάθος και γερά γαντζωμένη, ειδική κατασκευή επί τούτου, δεν θα κλονιστεί ούτε σε τσουνάμι, τακ-τακ χτύπα ξύλο.

***

*ΚΑΠΟΙΟΙ θεωρούν αναμενόμενες τις ζημιές λόγω οικολογικών παραβάσεων. Που καταστράφηκε η βλάστηση στα βουνά από πάνω, που έχει παραβιαστεί ο φυσικός αιγιαλός και τέτοια. Όχι ότι δεν παίζει ρόλο αλλά έρχεται ο Θανάσης Ριζάκης, ο γνωστός με το ένα χέρι και το διπλό μυαλό να συνεισφέρει με τη μνήμη του.

Μιλάει λοιπόν για την πλημμύρα του 1937, ογδόντα χρόνια πριν. Τω καιρώ εκείνω λοιπόν, εντεκάχρονος τσομπάνης τότε εκείνος αναφέρεται σε μια πρωτοφανή καταιγίδα, που την έζησε όντας στο ύπαιθρο. «Ήταν μεσημεράκι αλλά πολύ γρήγορα η μέρα έγινε νύχτα, η θάλασσα κόχλαζε, βγήκε στη στεριά. Έβρεξε τόσο πολύ και τόσο δυνατά, κατέβασε τόσο νερό απ’ το βουνό… Έπνιξε πρόβατα, έπνιξε γελάδια, γέμισε η παραλία ξυλεία…».

Και τι είχε τότε στην παραλία της Βελίκας; «Μια καλύβα μονάχα του Σφυρή, αυτή που αργότερα έγινε καφενεδάκι. Και τη γαλιάγρα του Μούμου, που την περιεργαζόταν παραξενεμένος ο κόσμος που δεν είχε ξαναδεί τέτοιο ελαιοτριβείο, σύγχρονο για την εποχή.» (Δεν υπήρχαν ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση.)

Ζ.

 

Μυρουδιές

*ΕΙΧΑΝ όρεξη, όπως πάντα στην παρέα των Λαρισαίων. Πρωτίστως όρεξη για φαγητό.

- Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει.

-Τι να σου πω… Εμένα πάντως μου μυρίζουν τα παϊδάκια από την ταβέρνα δίπλα.

***

*- ΨΗΝΟΥΝ δίπλα στην ψησταριά κοντοσούβλι και περνάνε οι γατούλες της γειτονιάς και τους πετάνε. Θα πάω κι εγώ να νιαουρίσω.

***

*- ΤΙ εννοείς ότι δεν είναι πλήρες γεύμα το πιτόγυρο; Αφού είναι απ’ όλα.

Ζ.

 

Επιθυμητή

*- ΑΥΤΗ είναι υποψηφιότητα δευτέρου γύρου…

- Σώπα… Το λες εσύ; Δεν το περίμενα.

- Ναι, υποψηφιότητα επιθυμητή για τον δεύτερο γύρο. Για να κερδίσουμε εμείς. (Μπερδεύεται κάποιος όταν δεν ξέρει τι πρεσβεύουν αυτοί που τους κρυφακούει εκεί στο Δημαρχείο.)

Ζ.

 

Με άδεια;

*ΕΒΑΛΑΝ κάγκελα έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, για να προστατευτούν από νέα απόπειρα κατάληψης, αλλά τα πράγματα δεν είναι κι τόσο απλά. Αναγνώστης της εφημερίδας διαβάζοντάς το χθες αναρωτήθηκε.

-Πήραν άδεια από την Πυροσβεστική;

-Γιατί;

-Μα τι, άντε έτσι μπορείς να αποκλείσεις τη σκάλα σε μια πολυκατοικία; Κι άμα συμβεί κάτι. Αυτοί θέλουν να εμποδίσουν τους ανέβαινε, μη χρειαστεί όμως να τρέξουν στο κατέβαινε.

-Και τώρα, τι… Θα τους καταγγείλουν οι αντεξουσιαστές στην Πυροσβεστική;

-Εσύ πιστεύεις ότι θα παρέμβει αυτεπαγγέλτως η υπηρεσία στο κυβερνών κόμμα; (Ε ρε φωτιές που τους άναψε…)

Ζ.

 

Απέτυχε

*ΕΚΑΝΕ φιλότιμη προσπάθεια συνεννόησης ο Λαρισαίος.

- Όταν είναι να φύγουμε θα σου κάνω νόημα, εντάξει;

-Τι νόημα;

- Θα σου κλείσω το μάτι.

- Ποιο απ’ τα δύο;

- Το δεξί.

- Το δεξί όπως σε βλέπω;

- Παράτα το. Θα φύγω μόνος μου.

Ζ.

 

MONO KALA LOGIA EIXAN AGORASTOS

*ΜΟΝΟ καλά λόγια είχαν Αγοραστός και Χαρακόπουλος για τον Καραμανλή τζούνιορ στην Ελασσόνα, με αποτέλεσμα ο νεοεκλεγείς βουλευτής Σερρών με το “βαρύ όνομα” να πει ότι “κάποιος πρέπει να κοκκινίζει με τόσα επαινετικά”. Είναι γνωστές οι καλές σχέσεις του περιφερειάρχη και του βουλευτή με το ‘’καραμανλέικο’’, άλλωστε επί Καραμανλή είχαν πρωτομπεί κι οι δυo τους στη Βουλή.

Μάλλον δεν ήταν τυχαίο, ιδίως αυτές τις μέρες, που ευχαριστώντας όσους τον προλόγισαν στη χοροεσπερίδα της Ελασσόνας, ο Σερραίος αποκάλεσε μεταξύ άλλων τον Μ. Χαρακόπουλο «φίλο του Κώστα Καραμανλή». Κι ήταν πολλοί όσοι έπιασαν το υπονοούμενο. Φάνηκε στο χειροκρότημα.

Ζ.

 

XIONISMENOS TOPIO STH BERDIOYSIA

* ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ τοπίο στη Βερδικούσια, χθες, με το Γυμνάσιο σε πρώτο πλάνο.

Ανταπόκριση από τον καθηγητή Νίκο Παναγιώτου, που υπηρετεί την εκπαίδευση στο χωριό του Δήμου Ελασσόνας και…βλέπει τουλάχιστον άσπρες μέρες, περιμένοντας τον λευκό καπνό και στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

Λ.Κ.

 

PERIMENOYN YPOMONETIKA

*ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ υπομονετικά, έχουν καιρό μέχρι του χρόνου. Έμπειροι Κολλάτος-Γκουντάρας, έχουν φάει τις εκλογές με το κουτάλι. (Έχουν κι αυτόν τον άσο μονίμως πάνω απ’ το κεφάλι τους.)

Ζ.

 

RVTOYSES POY PAEI O ERVTAS

* ΡΩΤΟΥΣΕΣ «πού πάει ο έρωτας σαν ξεφουσκώσει».

Ιδού η απάντηση. Τη φωτογράφισε κάποιος μια μέρα μετά του Αγίου ερωτευμένου…

Σ ένα δρομάκι της Λάρισας.

Κ.Γ.