Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το μαλακό

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2018 19:45
*ΕΛΑ. Κάνε το λάθος και πες πως αυτό το χταπόδι δεν είναι νηστίσιμο. Πες το. Για να σε δω…  Κ.Γ. *ΕΛΑ. Κάνε το λάθος και πες πως αυτό το χταπόδι δεν είναι νηστίσιμο. Πες το. Για να σε δω… Κ.Γ.

*- ΠΟΤΕ θα γίνει η επανάσταση μωρέ;

Ήταν φανερό χθες το πρωί πως είχε ξυπνήσει ορμητικός ο Λαρισαίος.

-Κάτσε βρε να ξανοίξει πρώτα λιγάκι ο καιρός… Αγάντα.

Ζ.

 

Εν τέλει

*ΤΕΛΙΚΑ σκάνδαλο Novartis υπάρχει, ναι ή όχι; Αναρωτιέται ο Δ. Κ. Ρητορικό το ερώτημα, όταν συμφωνούν ακόμα και οι περισσότεροι από όσους φέρονται να εμπλέκονται. Γιατί, λοιπόν, να υπάρχει μόνο προς τη μία πλευρά; Δηλαδή η Novartis έσπρωχνε χρήμα, εφόσον αποδειχθεί ότι έσπρωχνε, μόνο προς το ιατρικό και όχι και προς το πολιτικό προσωπικό; Τι τους κάνει να το πιστεύουν αυτό, αλήθεια;

- Οι γιατροί τις συνταγές, βρε παιδιά, εντάξει. Των φαρμάκων τις τιμές; Τις πληρωμές, ποιοι τα κανόνιζαν αυτά;

***

*- ΜΑ καλά, όλοι αυτοί του παλιού πολιτικού συστήματος που έριξε τη χώρα στα βράχια, είναι δυνατόν τώρα να κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτε;

Οι Λαρισαίοι τη συνέχιζαν τη συζήτηση και μετά την ολοκλήρωση της αντίστοιχης στη Βουλή.

- Αλλά κι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ; Μια σωστή σκευωρία δεν μπορούν να στήσουν… Γιατί δηλαδή να τον εξαιρέσουν τον Κουρουμπλή; Δεν τους φτάνει καθόλου; Και μόνο σαν πολιτικό άλλοθι να το έβλεπαν…

- Εντάξει οι δεξιοί δεν μπορούσαν να αποφύγουν ούτε τον Σαμαρά ούτε τον Άδωνι. Ήταν υποχρεωμένοι να τους ακούσουν και να τους χειροκροτήσουν. Βλέποντας απέναντι τους συριζαίους να τρίβουν τα χέρια τους.

-Κατανοητό…

-Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τον Πολάκη τι τον ήθελε στην πρώτη γραμμή; Αφού και δίκιο να έχει ο άνθρωπος, έτσι όπως κάνει, το χάνει.

Ζ.

 

Παράλια

*ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ τα παράλια κάθε που ο καιρός αγριεύει. Βελίκα, Σωτηρίτσα, Αγιόκαμπος. Γνωστή η ιστορία κάθε χρόνο. Τα ρέματα κατεβαίνουν με ορμή, τα έργα κακοφτιαγμένα. Συνδυασμός απαγορευτικός. Μεγάλη πληγή για τους ντόπιους, ειδικά για τους επιχειρηματίες που επενδύουν τις οικονομίες τους στην περιοχή. Φοβούνται από τώρα πως θα έχουν απώλειες στη φετινή καλοκαιρινή σεζόν. Από Φλεβάρη μήνα ξεκινούν απαισιόδοξα. Χωρίς ψυχολογία οι άνθρωποι… Και όχι άδικα.

Κ.Γ.

 

Ματσενσλάβια

*ΕΔΩ και οκτώ χρόνια, όταν είχε ανακινηθεί πάλι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Λαρισαίος Θ. Τ. είχε στείλει την πρότασή του στον Γ. Παπανδρέου. Ουδείς του απάντησε.

Τώρα, που τα πράγματα σοβάρεψαν, τη δημοσιοποιεί. Προτείνει λοιπόν να ονομαστεί το κράτος των βόρειων γειτόνων Ματσενσλάβια. Σύνθετη ονομασία, να περιέχει και το Ματσεν-τόνια, όπως το προφέρουν αυτοί, να προσδιορίζεται και η σλαβική τους προέλευση. Ωραίο; (Τον λόγο έχει τώρα ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.)

Ζ.

 

Κόρνα

*Ο ερωτευμένος Λαρισαίος είπε να εντυπωσιάσει το «πρόσωπο». Της λέει «στις 9 περίπου θα περάσω. Όταν ακούσεις κόρνα κατέβα».

«Έχεις αυτοκίνητο;» ρωτάει αυτή με ενθουσιασμό.

«Όχι, έχω κόρνα».

Ντιτ, ντιτ.

 

Με τον παλιό

*ΣΤΑ γραφεία της γαλάζιας Νομαρχιακής χθες ο Νίκος Κατσαρός. Το ιστορικό στέλεχος της παράταξης, τόσα χρόνια βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής, με προσφορά δεκαετιών στο κόμμα και στον τόπο, βρέθηκε στα παλιά λημέρια. Τον περίμενε με τον προσήκοντα σεβασμό ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας Χρ. Καπετάνος και συζήτησε μαζί του για τα πάντα. Δικηγόροι κι οι δυο τους συνεννοήθηκαν ευκολότερα.

Ζ.

 

Πέρα απ’

το τέρμα

*ΜΕ κεφάκια, αεράτοι οι Λαρισαίοι μαθητές.

- Είδα μια γριά που βγήκε από το φαρμακείο με τρεις σακούλες γεμάτες. Λογικά, ρε σεις, θα είχε τραπέζι στις φίλες της.

***

*- ΜΗ λες ποτέ σε κάποιον ‘’τώρα το τερμάτισες’’. Τα ρεκόρ υπάρχουν για να σπάνε.

***

*- ΠΑΙΔΑΚΙ μου γιατί ξύπνησες πάλι μεσημέρι;

- Μάνα; Έχω μεγάλα όνειρα…

Ζ.

 

Εις διπλούν

*-ΚΑΛΑ, μονάχα έξι προπονητές έχει πάρει στην ομάδα ο Κούγιας αυτά τα τρία χρόνια;

Παραξενεύτηκε ακούγοντάς τον ο Λαρισαίος. Του φάνηκαν λίγοι. Ή μάλλον μεγάλο το διάστημα παραμονής που αναλογεί στον καθένα.

-Σωστά σκέφτεσαι. Τους μισούς τους έχει πάρει από δύο φορές.

***

*-ΣΟΥΤΑΡΕΙ ο Ντόστανιτς από μακριά και ισοφαρίζει αγαπητοί μου ακροατές, 2-2… Η μπάλα τώρα στα πόδια του Τσιώλη, κατεβαίνει, πλησιάζει στην περιοχή…

Ζ.

 

Ενδιαφέρεται;

*ΤΙΣ προάλλες το είχε πει ο δήμαρχος δημοσίως, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χθες, γενομένης συζήτησης, από τις κλασικές, το ανέσυρε και το χρησιμοποίησε ο δημοτικός παράγοντας.

-Βρε ξέρετε τι της είπε ο Καλογιάννης της Καραλαριώτου;

-Τι; Για πες…

-Κάποιοι με τους οποίους συνεργάζεστε, να ξέρετε, σας πριονίζουν…

-Και τι καημός τον πήρε αυτόν;

-Ε πώς… (Κι έφυγε χαμογελώντας πονηρά.)

Ζ.

 

Μοντέλα

*ΕΙΝΑΙ κι αυτό το φέισμπουκ ρε παιδί μου, απαυδισμένος ο Λαρισαίος, τα περιγράφει στους φίλους του, συνομηλίκους που ακόμα (άκουσον, άκουσον) δεν έχουν σελίδα στο «φουμπού».

Φτιάχνονται που φτιάχνονται σου λέει οι γυναίκες, επιλέγουν ανάμεσα από χιλιάδες φωτογραφίες την καλύτερη. Εντάξει ως εδώ. Μα να υπάρχει εφαρμογή που της κάνει σαν σταρ του σινεμά και να μην υπάρχει γυναίκα για γυναίκα που να μην το έχει δοκιμάσει; Εξανίσταται «είναι σαν να κάθεσαι από το πρωί στο γραφείο και να βλέπεις φαγητά βραβευμένα σε όψη και σε γεύση και να γυρνάς όλο λαχτάρα και να σε περιμένει μια κρύα φασολάδα». Βροχή τα λάικ από άνδρες…

Κ.Γ.

 

‘’Πτη Χίο

*ΝΕΑ λήμματα στο διαρκώς επεκτεινόμενο Ελληνολαρισαϊκό λεξικό.

- Δεσκάτη είναι το χωριό μεταξύ Λαρίσης - Γρεβενών και η ερώτηση στη Λάρισα το καλοκαίρι με τον καύσωνα.

- Πτυχίο είναι το χαρτί που παίρνεις όταν τελειώνεις τη σχολή και στη Λάρισα η καταγωγή του Χιώτη.

Ζ.

 

Πράσινη μέριμνα

*ΑΣ έχουν το νου τους οι ενδιαφερόμενοι. Όσοι δεν είχαν ψηφίσει για πρόεδρο στο νεότευκτο υπό τη Φώφη κόμμα της κεντροαριστεράς, έχουν περιθώριο μέχρι Δευτέρα να εγγραφούν, ηλεκτρονικά φυσικά, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογή συνέδρων 16-18 Μαρτίου του Κινήματος Αλλαγής. Για το ίδιο πρέπει να μεριμνήσουν λέει και όσοι θέλουν να ψηφίσουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό τόπο απ’ την προηγούμενη. (Είναι να χάνονται ψήφοι;)

Ζ.

 

Πρώην «αφεντικά»

*ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ επεισόδιο στο Εντευκτήριο της Βουλής, όπως τουλάχιστον αναφέρει η ‘’Αυγή’’ αλλά και άλλα ΜΜΕ, από πρόσωπα που δήλωσαν ότι είναι συνεργάτες του γραφείου Σαμαρά εις βάρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά και Δημήτρη Γάκη. (Βρήκαν κι αυτοί να ξυθούν. Πού; Στην Α. Βαγενά…)

***

*ΜΕΤΑ την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού οι συγκεκριμένοι τραμπούκοι, γράφτηκαν και τα ονόματά τους, γνωστά πρόσωπα, πλησίασαν λέει τους βουλευτές αποκαλώντας τους «κατσαπλιάδες». Φώναζαν στους βουλευτές πως «θα τους ξαναφυτέψουν έτσι όπως τους φύτεψαν στον Γράμμο και στο Βίτσι» και ότι «θα τους σφάξουν με κονσερβοκούτι». Χρειάσθηκε να παρέμβει η Φρουρά τη Βουλής η οποία απομάκρυνε τους τραμπούκους για τα περαιτέρω.

***

*Η Λαρισαία βουλευτής περιορίστηκε χθες να δηλώσει για το επεισόδιο: «Δυστυχώς κάποιοι συμπεριφέρονται μέσα στη Βουλή, είτε από το βήμα είτε στους άλλους χώρους, σαν να είναι «αφεντικά». Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολο να αποδεχτούν ότι μία παγιωμένη κατάσταση πολλών χρόνων έχει αλλάξει. Όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις».

Ζ.

 

Λάθεψαν

*«ΓΙΑ την αποκατάσταση της αλήθειας», παρεμβαίνει αμέσως ο Δημ. Παπαποστόλου. Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας μίλησε για «ένοχη σιωπή που τους εκθέτει ανεπανόρθωτα», όμως λάθεψαν και μάλλον εκείνοι εκτέθηκαν.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης ενημερώνει ότι «η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ έβγαλε ανακοίνωση για τη Novartis πριν την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για ‘’αφωνία της ΑΔΕΔΥ‘’. Στο συγκεκριμένο ψήφισμα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό, η παράταξη του ΠΑΜΕ δεν συμμετέχει συνήθως στα ψηφίσματα και πέρασε με την ψήφο όλων των υπόλοιπων παρατάξεων. (ΔΑΚΕ, ΔΗ.ΣΥ., ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ).

 ***

*ΨΗΦΙΣΜΑ σκληρό «για την υπόθεση Novartis και τις μνημονιακές πολιτικές στην υγεία». Που αναφέρεται στο σκάνδαλο το οποίο «αναδεικνύει τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εδώ και χρόνια ασκούνται και θέλουν τα Δημόσια Κοινωνικά αγαθά να εμπορευματοποιούνται και να ιδιωτικοποιούνται. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία παρακολουθούμε ένα ακόμη σκάνδαλο, που για χρόνια εξελισσόταν εις βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων…» κλπ κλπ. (Τι παραπάνω δηλαδή. Τώρα λογικά αναμένουν τη συγγνώμη των απρόσεκτων.)

Ζ.

 

Της φακής

*ΥΠΗΡΧΕ μια αποφασιστικότητα χθες στις κινήσεις των νεαρών Λαρισαίων.

- Λοιπόν, θέλω ν’ αδυνατίσω. Το είπα και μου έφυγε ένα βάρος ρε παιδιά.

-Θα ζυγίζεις λες και ελαφρύτερα τώρα;

***

*- ΓΡΑΦΤΗΚΑ στο γυμναστήριο χθες. Ναι σας λέω, εγώ. Στη σελίδα τους, στο facebook.

***

*- ΠΑΝΤΑ μου άρεσαν οι φακές. Τώρα τελευταία, μου αρέσουν και τα παλικάρια τους.

Ζ.

 

Διέξοδος

*ΤΗ δική τους παρουσία στην ημερίδα για την εκπαίδευση στις φυλακές που έγινε χθες Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ είχαν τα μέλη της Διεξόδου, του σύλλογου που σχετίζεται με τον σωφρονισμό και την επανένταξη. Οι άνθρωποί του ετοίμασαν ένα «μπαζάρ» εκθέτοντας έργα τόσο των έγκλειστων στη φυλακή Λάρισας όσο και των μελών του Συλλόγου.

Σπουδαία και αξιέπαινη η προσπάθειά τους η οποία είναι απλά ένας κρίκος στην αλυσίδα της γενικότερης προσφοράς τους.

Μαζί με μέλη της εταιρίας προστασίας αποφυλακιζόμενων νομού Λάρισας συνθέτουν ένα σύνολο που δύο φορές κάθε μήνα μπαίνει στις φυλακές. Εκεί μιλάνε με ανθρώπους που είναι έτοιμοι να αποφυλακιστούν. Ακούνε τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς. Και δεν ακούνε μόνο, αλλά προσπαθούν να τους ετοιμάσουν και ένα βοήθημα. Τα έσοδα αυτών των ενεργειών πηγάζουν και από τέτοιου είδους «μπαζάρ» όπως το χθεσινό. Γι’ αυτό χρειάζονται τη στήριξη των πολιτών.

Κ.Γ.

 

Πάλι, ξανά

*ΑΣΦΑΛΕΙΣ πληροφορίες αναφέρουν ότι γνωστός Θεσσαλός δημοσιογράφος, όχι Λαρισαίος, παντρεύεται ξανά με πολύ γνωστή και μεγάλη ηθοποιό στην Αθήνα. Ναι την ίδια, που είχαν πάρει διαζύγιο μεν ωστόσο διατηρούσαν άψογη σχέση. Ποιος, ποια; Πανευκολάκι καλέ.

Ζ.

 

Ακλόνητος

*ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, πότε; Και ας τάσσεται η κυβέρνηση υπέρ εκσυγχρονιστικών μέτρων και πάλι τίποτε. Στηριγμένος σε αναχρονιστικούς νόμους, ο ΓΟΕΒ εξακολουθεί να χρεώνει στους αγρότες το χαράτσι για αποστραγγιστικά έργα υποτίθεται. Ναι, υπάρχει ακόμη ΓΟΕΒ. Μονάχα για να εισπράττει.

Τίποτε δεν αλλάζει κι ας είναι αντιπεριφερειάρχης ο Γ. Λαδόπουλος παλιός πρόεδρος του ΤΟΕΒ, διαφορετικός οργανισμός αυτός, χρήσιμος, ας είναι βουλευτής και μάλιστα κυβερνητικός ο Ν. Παπαδόπουλος, επίσης από το Ομορφοχώρι, επίσης γνώστης της κατάστασης. Δηλαδή, τι;

Ζ.

 

Γίνονται βούκινο

*ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ο Λαρισαίος να το εξηγήσει και στους υπόλοιπους της παρέας. Ποιο, το ανεξήγητο. Που ωρύονται οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί στην υπόθεση Νοβάρτις, ότι σπιλώνονται, ότι γίνονται βούκινο χωρίς πειστικά στοιχεία.

-Μα άμα δεν προκύψουν στοιχεία για ξέπλυμα χρήματος θα αθωωθούν, δεν θα παραπεμφθούν καν σε δικαστήριο…

-Τι να το κάνεις τότε, που θα έχει λερωθεί το όνομά τους, που τους έβγαλαν στη σέντρα.

-Μα ηθελέστα και παθέστα…

***

*- ΑΣ όψεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, περί μη ευθύνης των πολιτικών δηλαδή…

-Δηλαδή;

-Μα μόλις πέσει ο εισαγγελέας πάνω σε όνομα πολιτικού στέλνει την υπόθεση στη Βουλή. Δεν μπορεί να συνεχίσει να ερευνά, να δει πόσο βάσιμη είναι η καταγγελία, να διασταυρώσει. Άσε του λένε, θα το δούμε εμείς πρώτα, είναι δική μας δουλειά. Κι άμα θεωρήσουμε ότι κάτι τρέχει, άμα σε ξαναχρειαστούμε σε φωνάζουμε. Που δεν θα χρειαστεί, παραγράφονται μωρέ αυτά. (Έτσι όμως μπορεί να βουίξει ο τόπος ακόμη και για έωλες κατηγορίες. Κι όπως έπραξαν ας τα λουστούν.)

Ζ.

 

Μακάρι

*ΤΟ ζευγάρι των Λαρισαίων κοιμάται όταν ξαφνικά ακούγεται ένας περίεργος θόρυβος απ’ το μπάνιο.

Η γυναίκα ξυπνά τρομαγμένη και σκουντάει τον άντρα της.

-Ξύπνα. Κάποιος προσπαθεί να ανοίξει το παράθυρο του μπάνιου.

- Μμμ… Μακάρι να τα καταφέρει. Εγώ δύο μήνες προσπαθώ να το ανοίξω και δεν μπορώ.

Ζ.

 

Παρέλαση

*ΠΑΡΕΛΑΥΝΟΥΝ οι δρομείς; Αμέ και μάλιστα κατά χιλιάδες. Ο λόγος για το Run Greece που έχει εξελιχθεί σε πραγματικό θεσμό σε όλη την Ελλάδα. Φέτος για τη Λάρισα θα γίνει στις 24 του Μάρτη. Μια ημέρα πριν από την παρέλαση λοιπόν. Εν δυο, αλλά στο πιο γρήγορο ένα πράμα…

Κ.Γ.

 

Προσβάσιμο

για όλους

*ΤΟ Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Πλούσιες και αξιόλογες δράσεις, στηρίζουν τις εξαιρετικές εκθέσεις του. Στο θέμα των υποδομών από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να είναι φιλικό προς τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, προσφέροντας ειδικές προθήκες αφής, πινακίδες με γραφή Braille, προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους, ανελκυστήρες, χώρο στάθμευσης και τουαλέτες ΑμεΑ.

Οι δυνατότητες εξυπηρέτησης αναβαθμίστηκαν σημαντικά, μετά την ευγενική δωρεά ενός αναπηρικού αμαξιδίου, από φίλο του Μουσείου που όπως έγραψαν και οι υπεύθυνοι του μουσείου στη σελίδα τους στο διαδίκτυο, επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Συγκινητική χειρονομία και σίγουρα χρήσιμη πολύ.

Ν.Π.

 

 

2 ENAI FRONTISE O LARISAIOS *Ε ναι, φρόντισε ο Λαρισαίος. Δεν άνοιξε δα και τις πίσω πόρτες να μην περνάει κουνούπι απ’ τον πεζόδρομο…

Ζ.

 

3 ANTIDHMARXOS K FILIPPOYLHS *ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Κ. Φιλιππούλης απ’ το Μελισσοχώρι και αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος απ’ το Ομορφοχώρι. Με την εργατικότητα της μέλισσας και την εμφάνιση λόγω προέλευσης, αντάμα ‘’βρε να καούν τα κάρβουνα’’.

Ζ.

 

 

4 OY GAR ERXETAI MONO *ΟΥ γαρ έρχεται μόνο… Με την πανέμορφη βασίλισσα του τυρναβίτικου καρναβαλιού, αλλά εκείνοι περί άλλα τυρβάζουν. (Οπότε τώρα θ’ ανοίξει η απολύτως κρίσιμη φιλολογική συζήτηση, περί άλλων ή περί άλλα τυρβάζει και θα χαθεί εντελώς η ουσία.)

Ζ.

 

 

5 GIA TI PRAGMA ANARVTIETAI O LARISAIOS *ΓΙΑ τι πράγμα αναρωτιέται ο Λαρισαίος αν είναι νόμιμο; Για το άπλωμα των ρούχων έξω από το δώμα.

Ζ.