Τέλειο οικόπεδο

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2018 19:47
ΓΙΑ να σουτάρουν τρίποντα οι κ...φαρδοι…  Ζ. ΓΙΑ να σουτάρουν τρίποντα οι κ...φαρδοι… Ζ.

*ΤΙ ΑΟΖ και ποια οικόπεδα εξόρυξης στο υπέδαφος. Αυτός ο τόπος είναι το καλύτερο επίγειο οικόπεδο στον κόσμο. Σαν να πρόκειται για τη Μεσοποταμία κι ακόμα καλύτερα, τη Γη της Επαγγελίας, τη σύγχρονη Χαναάν.

Με κλίμα που αγγίζει την τελειότητα, με μεγέθη ιδανικά, ανθρώπινα, το έδαφος εύφορο που παράγει τα πάντα, το πιο λαμπρό φως από οπουδήποτε, θάλασσες, βουνά, ποτάμια, κάμπους, εναλλαγές διαρκείς σε μια στάλα μέρος. Ποιος δεν θα το ζήλευε;

Ζ.

Μη χειρότερα…

*- ΚΑΙ λέμε εμείς για σκοπιανό και κυπριακό και για Αιγαίο… Μιλάμε για οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης…

Ο Λαρισαίος οίκτιρε τους φουκαράδες της μέσης Ανατολής. Επτά χρόνια πόλεμος στη Συρία. Και τι πόλεμος. Από το 2011 μάχονται ανά ζεύγη ή κατά τριάδες και τετράδες αναλόγως την περίοδο. Ο Άσαντ με το κράτος του, η συριακή αντιπολίτευση, ο ISIS, οι Κούρδοι, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Τουρκία, το Ισραήλ. Περισσότερο κι από τουρλουμπούκι, με το αίμα όμως να ποτίζει την άμμο της ερήμου. Ποιος να βρει άκρη και πώς; Ιδίως αναλογιζόμενος ότι ο εμφύλιος στον Λίβανο εκεί δίπλα, με λιγότερους εμπλεκόμενους εξωτερικούς συνεργάτες, είχε διαρκέσει δεκαπέντε χρόνια.

Ζ.

Άντε λα

φουμέντο

*ΚΙ όμως η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί αίφνης καθεστώς στα μαγαζιά της Λάρισας. Στην αρχή κάποιοι χάνουν, ορισμένοι ωφελούνται, αναλόγως το είδος υπηρεσιών που παρέχουν και τη σύνθεση των θαμώνων, ωστόσο οι καταστηματάρχες φαίνεται ότι τα έχουν βρει μεταξύ τους. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα έχει πείσει τους πάντες ότι επιβάλλεται η εφαρμογή του νόμου αυτοβούλως.

***

 *Και διακινούν και το γνωστό πλέον επιχείρημα, το ότι το κάπνισμα έξω από το μαγαζί ευνοεί το φλερτ. Να βγαίνει η άλλη ή ο άλλος έξω για τσιγάρο, αφήνει την παρέα μέσα, εκεί στη μοναξιά της εισόδου, μπορεί λέει να γίνει παιχνίδι με συγκαπνίστριες ή συμφουμαδόρους.

Βέβαια τα περισσότερα καφεμπάρ της Λάρισας διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους άριστα προστατευμένους, πρακτικά ημιϋπαίθριους, όπου το κάπνισμα επιτρέπεται κανονικά. Επιπλέον, πόσο θα βαστάξει ακόμα ο χειμώνας, κάνα μήνα; Μετά όλοι έξω. Άντε λα φουμέντο με τε γκομενέτε ο ντεκέ, όλοι Σπύρο Ζαγοραίο.

***

*ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και το ντεσού της υπόθεσης. Δεν κάμφθηκαν τόσο εύκολα οι μαγαζάτορες. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα διαθέτει και μυστική ατζέντα. Ναι στην απαγόρευση του καπνίσματος λέει, μέχρι τις 10 το βράδυ όμως. Μετά ελεύθερα παντού. Δεν το λέει ο νόμος. Απλώς εκείνη την ώρα τελειώνει η βάρδια των δημοτικών αστυνόμων οι οποίοι εντέλλονται να τον εφαρμόσουν.

Ζ.

Μικροί-μικροί…

*ΝΑ επανέλθει «το δικαίωμα ελεύθερης μεταγραφής των πολύτεκνων φοιτητών». Ο Λαρισαίος διάβαζε χθες την ανακοίνωση του συλλόγου πολυτέκνων και δεν καταλάβαινε.

- Μα καλά, γιατί να μην ισχύει αυτό; Πόσοι πολύτεκνοι φοιτητές υπάρχουν δηλαδή; Με τέσσερα παιδιά και πάνω… Πότε να προλάβουν να τα κάνουν;

-Α, θα εννοούν τους φοιτητές παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών μάλλον.

Ζ.

Σε οίστρο

*«Αγαπητέ φίλε Ζ.

Ουδέν ασθενέστερον του ψεύδους. Καταπίπτει εύκολα, όπως ο ιστός της αράχνης. Γι’ αυτό και δεν ασχολήθηκα μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και δεν ανταπέδωσα, δεν ανησύχησα. Και πίστεψέ με, αδικούμενος ένιωσα χαρά». Ευρισκόμενος σε οίστρο ποιητικό και σε άκρως ρομαντική όσο και διδακτική διάθεση, ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Παπαδημόπουλος, βρήκε ευκαιρία να εμφανιστεί στο προσκήνιο επισημαίνοντας: «Για το προχθεσινό δημοσίευμα, όπου υπάρχουν οι δύο φωτογραφίες δίπλα- δίπλα, απεικονίζουσες η μία τον περιφερειάρχη με δύο συμπολιτευόμενους δημάρχους (Αγιάς και Τεμπών) να δουλεύουν όπως σχολιάζεις, κατ’ αντιδιαστολή με φωτογραφία που απεικονίζομαι εγώ με αντιπολιτευόμενους του Δήμου Τεμπών να είμαστε βόλτα, σου λέγω τα εξής: Ως ασκών το λειτούργημα του δημοσιογράφου γνωρίζεις ότι πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και ακριβής χρησιμοποίηση των φωτογραφιών, χωρίς υπονοούμενα». (Διατελών διά μακρών εκτός πραγματικής δράσης μπέρδεψε το ρεπορτάζ έστω το εορταστικό με τον σχολιασμό, και μάλιστα τον περιπαικτικό).

***

*ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ άφθονο χρόνο, βάσει των αρμοδιοτήτων που-δεν- του έχουν εκχωρηθεί, ο αντιπεριφερειάρχης ξεδιπλώνει το παράπονό του: «Πού είναι το περίεργο, όταν όπως όλοι μας, παρευρίσκομαι σε μία εθιμική εκδήλωση των συμπολιτών μας στο Συκούριο; Ο καθένας μας παρευρέθηκε σε πλήθος εκδηλώσεων. Αυτό δε το λες ‘‘βόλτα’’. Για ανέτρεξε – όχι μακριά – αλλά στις πόσες δημοσιεύσεις και πόσα σχόλια έκανες για συναδέλφους της αυτοδιοίκησης επί τη ευκαιρία διαφόρων δράσεων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Αποκριάς. Κι αυτοί βόλτα έκαναν;» (Σωστά, μερικοί θα διαμόρφωναν το διαστημικό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης).

***

*Και συνεχίζει ακάθεκτος, τα καλύτερα στο τέλος: «Τώρα όμως οι Αποκριές πέρασαν. Οι μάσκες έπεσαν. Καιρός για περισυλλογή. Κι αν θέλεις, και άλλου είδους φωτογραφίες, έχω πολλές να σου δώσω. Και με δουλειά, και με συμπολίτευση και με αντιπολίτευση. Διότι διακρίσεις δεν κάνω. Κι όλους τους χαίρομαι και φίλοι είμαστε. Μακάρι να μπορούσα να σκάψω μέσα σου να δω. Γιατί αυτή η καταχνιά Σωτήρη; Γιατί η έκλειψη ηλίου μέσα σου, επιλεκτική, σε σχέση με εμένα; Ξέρεις, ο ήλιος φωτίζει, ζεσταίνει. Ισηγορία, πολυφωνία, χωρίς διακρίσεις, φίλε Σωτήρη. Χαμογέλασε λίγο, γιατί με το χαμόγελό σου, χαμογελάω κι εγώ.» (Χο, χο, χο… Ωραία περάσαμε και σήμερα. Ακούς εκεί καταχνιά, έκλειψη ηλίου… Μα και ισηγορία αλλά και εν γένει διάφορα δικηγορίστικα. Κλασική περίπτωση επίθεσης στο καημένο το σαμάρι).

Ο Ιούλιος

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ μαθητές σε κέφια χθες.

- Ήρθα, είδα και επλήρωσα. Ιούλιος Κέρασας.

***

*- ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ νέα όρια. Τα παλιά ξεπεράστηκαν.

***

*- ΤΟ αγαπημένο μου ρητορικό ερώτημα είναι μα πόσο βλάκας είσαι;

Ζ.

Επιπόλαιοι

*ΚΑΜΑΡΩΝΑΝ στο τέλος του πρώτου γύρου ότι η ΑΕΛ είχε ήδη σωθεί, κορδώνονταν ότι πάει για ψηλά. Μετά ο άλλος έγινε πρώην προπονητής. Μόνο που κι αυτός έλεγε εκείνα που του έλεγαν. Τους το είχαν ψιθυρίσει ορισμένοι αλλά πού ν’ ακούσουν. Ότι το πρόγραμμα των αγώνων στον β’ γύρο αντιστρέφεται και πως θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η συγκομιδή βαθμών, με τους σκληροτράχηλους αντιπάλους στη Λάρισα και τους μικρούς στην έδρα τους. Τζάμπα χαλούσαν σάλιο και μελάνι.

Ζ.

Τα ξερά σας…

*ΕΚΛΟΓΕΣ στον σύλλογο δημοτικών υπαλλήλων, παρότι στο απερχόμενο Δ.Σ. δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον απολογισμό δράσης της θητείας. Καθεμία από τις παρατάξεις τα δικά της.

Ωστόσο είχαν συμφωνήσει να κηρύξουν στάση εργασίας στις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να γίνει η συνέλευση σε εργάσιμη ημέρα. Συμφώνησαν και στο περιεχόμενο της πρόσκλησης για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Όπου παραξενεμένος ο Λαρισαίος διάβαζε όχι για τα αιτήματα, αυτό το κατανοούσε, η φρασεολογία ήταν που τον ενοχλούσε. «Κάτω τα ξερά σας…» και «Κοντά τα χέρια σας…»

-Μα έτσι στο ανέμελο υιοθέτησαν και οι άλλες παρατάξεις την ορολογία που χρησιμοποιεί τελευταία το ΚΚΕ;

Ζ.

Λόγω

που λείπει

*ΜΕΘΑΥΡΙΟ Δευτέρα στη Λάρισα ο Γ. Παπανδρέου, μετά από πολύ καιρό. Ο μηχανισμός λειτούργησε κι ο πρώην πρωθυπουργός τα κατάφερε τελικά. Ακέφαλοι οι καθοδηγούμενοι, δεν κατάφεραν να αντιδράσουν. Ομολογούν ότι η απουσία του Big Mal από την πιάτσα ήταν καταλυτική.

- Ας μην ήταν χειμώνας, ας κυκλοφορούσε έξω ο Μαλικόπουλος και να βλέπαμε αν τολμούσε να εισέλθει στον εναέριο χώρο του.

Ζ.

Πείσμων αλλά…

*Ο φάκελος φέρει λέει σφραγίδα ΕΛΤΑ 26 Ιανουαρίου. Περιέχει λογαριασμό ΔΕΗ που έληγε στις 16 Φεβρουαρίου. Και έφτασε στον παραλήπτη χθες 23 Φεβρουαρίου. Σε διεύθυνση στο κέντρο της Λάρισας.

Φυσικά και ενοχλήθηκε ο πελάτης. Χάνει καταρχάς το μπόνους της ΔΕΗ με την έκπτωση 15% για την εμπρόθεσμη πληρωμή. Δεν θα του τα δώσουν προφανώς απ’ το Ταχυδρομείο.

***

*Κι επιπλέον έμπλεξε. Πήρε στη ΔΕΗ, τον παρέπεμψαν στα ΕΛΤΑ. Πήρε λέει κι εκεί, στον διευθυντή, εκείνος τον έστειλε στον προϊστάμενο, αυτός στον ταχυδρόμο, ο οποίος δήλωσε ασθένεια κι επομένως τον ανέπεμψε στον προϊστάμενο. Παρότι πείσμων, απηύδησε. Πήρε στην εφημερίδα τα είπε κι ησύχασε. (Συμπέρασμα τα ΕΛΤΑ;)

Ζ.

 

Τι ζώδιο;

*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι αφοσιωμένοι στα θέματά τους.

-Τι ζώδιο είσαι;

-Του νερού, εσύ;

-Της μπύρας.

***

*- ΜΕ ρωτάνε αν θα απέχω από το σεξ τη Σαρακοστή, λες και τον υπόλοιπο χρόνο βαράω διπλοβάρδιες.

Ζ.

Στα χιόνια

*ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ ο Λάζαρος Αρσενίου με τον Χρ. Καραμπούζη, διαβάζοντας στην εφημερίδα τον πρόεδρο του Ορειβατικού να λέει απ’ την Κορέα ότι το κλίμα της χώρας δεν την ευνοεί να διεκδικήσει και να οργανώσει χειμερινούς Ολυμπιακούς. Πού το ενδιαφέρον;

Μα ο υπεραιωνόβιος δημοσιογράφος θυμάται. Με κάθε ευκαιρία, όλο και κάτι πολύ παλιό θυμάται.

***

*ΛΟΙΠΟΝ, πριν από μισό αιώνα είχε καταφτάσει στη Λάρισα ο Ωνάσης. Με ένα μικρό αεροπλάνο περιηγήθηκε λέει από ψηλά την περιοχή του Ολύμπου, διερευνώντας τη δυνατότητα να κατασκευαστεί μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο. Προέκυψε αρνητικό συμπέρασμα.

Το μόνο θετικό ότι φεύγοντας για Όλυμπο ο διάσημος εφοπλιστής άφησε στην πόλη τη Μαρία Κάλλας, την επί πολλά χρόνια σύντροφό του. Κινητά δεν υπήρχαν φυσικά και γι’ αυτό την άφησε λέει κοντά στον ΟΤΕ, ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν αν χρειαστεί. Η διάσημη σοπράνο κάθισε να περιμένει στην ψησταριά του Αδάμου, η οποία είχε τότε είσοδο από τη Φιλελλήνων.

***

*Ο Αδάμος ειδοποίησε τότε μόνο τον φίλο του τον Λάζαρο, ο οποίος έσπευσε φυσικά αμέσως και είχε την αποκλειστικότητα με την ντίβα. Συνάντησε λέει μια σπουδαία αλλά πολύ απλή γυναίκα, δίχως ένα χρυσαφικό πάνω της.

Και αργότερα, είδε και τον Ωνάση, είπαν και για τα χιονοδρομικά και τον Όλυμπο, παλιός ορειβάτης και χιονοδρόμος ο μεσήλικος τότε δημοσιογράφος.

-Και τι έκανε ο Ωνάσης;

-Έφαγε κοκορέτσι. ‘’Γεια στα χέρια σου βρε μάστορα’’ παίνεψε τον Αδάμο.

Ζ.

Τι έργα…

*-ΒΡΕ είναι το μέρος έτσι…

Ο πολύ παλιός αλλά με το μυαλό να παραμένει ξουράφι, ο Θανάσης Ριζάκης που κατάγεται απ’ την περιοχή, λέει ότι στη Σωτηρίτσα ήταν βάλτος.

-Θυμάμαι ότι προπολεμικά πιάναμε εκεί χέλια, τρώγαμε και ψάρια και αγριόπαπιες.

***

*ΛΕΕΙ ότι εκεί που ξαναπλημμύρισε με τη νεροποντή, εκεί μαζεύονται τα νερά από τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι. Ότι πάντα είχε εκεί πέντε ξηρορέματα, πως το Μπουρί κατέβαζε πολύ νερό, το ‘49 το πέρασε με κίνδυνο να πνιγεί αφού τον νερό έφτανε ως τη μέση του. Ήταν τσιφλίκι εκεί, θυμίζει. Η θάλασσα μπροστά είχε όλο βλάστηση, ο άμμος ως απάν’, δεν την άφηναν να βγει προς τα έξω. Τα ρέματα ωστόσο πάντα έπνιγαν τον τόπο, γι’ αυτό και ο βάλτος. Μετά το αποξήραναν το μέρος, έριξαν και χώμα, το έκαναν οικόπεδα.

***

*ΓΙΑΤΙ τα λέει όλα αυτά;

-Να, διαβάζω που κάνουν κριτική στον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο που δεν κάνουν έργα. Εγώ δεν έχω ανάγκη να ξεσκονίσω κανέναν αλλά τι έργα να κάνουν; Άμα διαθέσουν καμιά διακοσαριά εκατομμύρια μπορεί κάτι να γίνει αλλά και πάλι…

Ζ.

Λάθεψε

*ΑΦΗΡΗΜΕΝΟΣ κι αποκαλύφθηκε ο νεαρός Λαρισαίος.

 - Πόσα μπάνια έκανες φέτος;

- Τρία.

- Μόνο τρία; Δεν σου αρέσει η θάλασσα;

- Α, στη θάλασσα λες;

Ζ.

 

 

XAIRETISMATA AP TO AIGAIO LERO MAJIMOS*ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ απ’ το Αιγαίο, απ’ τη Λέρο. Ο Χρήστος Πάσχος από το Δρυμό, ο Δημήτρης Γεωργατζής από τον Σταυρό Φαρσάλων και ο Κώστας Παράσχης από τη Λάρισα, αστυνομικοί που βρίσκονται στο νησί εξαιτίας του hotspot μεταναστών, για τις ανάγκες φύλαξης. Μεταβαίνοντας εκεί σε κομματική αποστολή ο σκιώδης γαλάζιος υπουργός Μ. Χαρακόπουλος, ήπιε καφέ με τους συντοπίτες του.

Ζ.

 

 

DIARKVS ANANEOYMENH H XORVDIA PEAEA

*ΔΙΑΡΚΩΣ ανανεούμενη η χορωδία της ΠΕΑΕΑ, κάνα αετόπουλο και αν δηλαδή, απόγονοι των αντιστασιακών τραγουδούν τα αντάρτικα στις εκδηλώσεις.

Ζ.

 

 

PERNA PERNA ADVNI

*- ΠΕΡΝΑ, πέρνα Άδωνι… Δεν είναι κανένας από τους κατσαπλιάδες εδώ μέσα, μονάχα καπετάνιοι κι όχι του αντάρτικου μη μπερδευτείς, Φαρσαλινοί, εγγύηση.

Ζ.

 

DEN PROLABE NA SHMEIVUEI H KATOLISUHSH

*ΔΕΝ… πρόλαβε να σημειωθεί η κατολίσθηση, παρασύροντας τις γραμμές, και πολυμελές συνεργείο του ΟΤΕ έσπευσε στην περιοχή για την αποκατάσταση της ζημιάς. Ήδη στήθηκαν κολώνες και η σύνδεση έγινε εναέρια, έως ότου επισκευασθεί ο δρόμος.

Αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το δίκτυο οπτικής ίνας είναι «υψίστης σημασίας» και στο συνεργείο του ΟΤΕ υποδείχθηκε με ακρίβεια πού είναι η βλάβη για να την αποκαταστήσουν άμεσα. Όπως και έγινε…

Β.Κ.

 

 

 

 OROI PORTA

*ΠΑΛΙΟ είναι το παλιό νοσοκομείο της Λάρισας, οι τεχνικές ατέλειες λύνονται καθημερινά με πατέντες. Βάζουμε κάμποσα σακουλάκια με ορούς σ’ ένα χαρτοκούτι, φρενάρει η πόρτα της κλινικής, μένει ανοιχτή.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass