Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοιξη

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2018 19:45

*ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είναι σαν να μπαίνει η Ανοιξη. Οι καμπύλες των θερμοκρασιών να σημαδεύουν το ταβάνι, ο Κέλσιος να ισχυρίζεται ότι θα φέρει και εικοσάρι κάποια στιγμή. Κι όλοι χαμογελαστοί. Λες και περιμένουν να τον συγχαρούν.

Ζ.

 

Χωρίς αφίσα

*- ΟΧΙ, δες και πες… Έχεις δει αφίσα παράνομη στη Λάρισα όλο αυτό τον τελευταίο καιρό;

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας νιώθει σίγουρος. Γιατί ξέρει ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου το έχουν πάρει προσωπικά κι έχουν τακτοποιήσει τα πράγματα. Αλλά κι ο Απ. Σουρλαντζής δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ούτε εμπορική αφίσα της νύχτας ή της μέρας, σε 18 επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Ούτε πολιτική αφίσα, μήτε δήμου γειτονικού ή και Λαρίσης. Τέρμα τα τριτοκοσμικά κι η ρύπανση. Αποφασιστικότητα χρειαζόταν.

Ζ.

 

Λογαριάζει χωρίς…

*- ΚΑΛΑ αυτός τα κανόνισε όλα, καλά θέλει, τον Μπαλατσό τον ρώτησε;

Ο Φαρσαλινός σχολίαζε που ο Χρ. Καπετάνος επιδιώκει να ξαναείναι υποψήφιος και να γίνει δήμαρχος και γι’ αυτό δεν θα συνεχίσει ως πρόεδρος της γαλάζιας Νομαρχιακής μετά τις εσωκομματικές του Μαΐου.

Και θύμιζε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2010 με υποψήφιους Καραχάλιο-Μπαλατσό-Καπετάνο, είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι. Νεοδημοκρατικός εμφύλιος. Κι είχε κερδίσει τότε ο Καραχάλιος καθώς θεωρήθηκε ότι τον είχε υποστηρίξει κι ο Καπετάνος. Το 2014, ο Μπαλατσός ανταπέδωσε καθώς θεωρούμενοι ως δικοί του άνθρωποι μετείχαν στους συνδυασμούς Καραχάλιου, ο οποίος και κατατρόπωσε τον Καπετάνο.

***

*ΤΩΡΑ ο Χρ. Καπετάνος θα δοκιμάσει τρίτη προσπάθεια και δείχνει να τα έχει τακτοποιήσει όλα. Στο κόμμα του. Ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ έχει προλειάνει το έδαφος για το χρίσμα της ΝΔ. Έφερε στην πόλη του όλο το καϊμάκι της ΝΔ. Και Άδωνι και Ντόρα και τον γραμματέα Αυγενάκη και την Άννα-επανειλημμένως-Καραμανλή κι άλλους κι άλλους, με όλους καλά. Όμως δεν έχει εξομαλύνει την κατάσταση με τον Βαγγέλη Μπαλατσό. Ο οποίος δεν έχει αφοπλιστεί, ίσα-ίσα.

- Και με τον Γιώργο Αγγελακόπουλο επίσης, πετάχτηκε ο άλλος από δίπλα. Θυμίζοντας τη δυσαρέσκεια του ‘’σαράντα χρόνια’’ προέδρου, που τον έριξαν άγρια για να εκλεγεί στη θέση του η Μαργαρίτα Γκότη. (Κι ο οποίος ακούγεται ότι ενδιαφέρεται επίσης για δήμαρχος.)

Ζ.

 

Προετοιμασμένος

*«ΓΡΑΦΕΙ» κάθε φορά που μιλάει ο Ρίζος Λέλλης, σαν να κάνει μακρινό αράουτ στη μικρή περιοχή του χιούμορ. Καλωσορίζοντας τώρα τον Δομάζο, είπε μιλώντας στην εκδήλωση για το βιβλίο του στη Λάρισα: «Πριν έρθω έκανα ζέσταμα, πήγα κι έτρεξα. Διότι σκέφτηκα ότι ο Μίμης είναι τόσο ερωτευμένος με την μπάλα, που δεν αποκλείεται να πετάξει μια κι εδώ μέσα και να πει να παίξουμε…»

Ζ.

 

Ο… ή ο…;

*ΚΟΙΝΟ μυστικό επίσης στα Φάρσαλα ότι ενδιαφέρεται για δήμαρχος κι ο Κ. Τύμπας, δεν είναι τυχαία η αέναη κόντρα του με τον Α. Καραχάλιο. Ο περιφερειακός σύμβουλος κυκλοφορεί διαρκώς μαζί με τον παραιτηθέντα αντιδήμαρχο Στ. Πουλαράκη, τον και αντιπρόεδρο της ΑΕΛ, ο οποίος θεωρείται υποστηρικτής του. Εκτός αν… Εκτός αν συμβαίνει το αντίστροφο και πάει εκείνος για δήμαρχος. Έτσι ακούστηκε να λέει. Και γιατί όχι; Ένας γεωτρυπανιστής μπορεί να δουλέψει εις βάθος τις υποθέσεις των Φαρσάλων.

Ζ.

 

ΣΥΡΙΖεργασίες

*Η συνδικαλίστρια ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον διευθυντή θεωρούμενο ΣΥΡΙΖΑ κατά της ιεραρχίας του υπουργείου ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, εγγράφως και με πάθος. Διδάσκουν συνεργασίες οι Λαρισαίοι καθηγητές. Και συντροφικά μαχαιρώματα. (Ακυρώνουν και την αντιπολίτευση, τα κάνουν όλα μόνοι τους.)

Ζ.

 

Κάνναβη

* ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο Χρ. Κέλλας ότι επιχειρείται αποποινικοποίηση της κάνναβης. Γράφει:

Αγαπητέ Ζ,

«Φαντάζομαι πως είναι κατανοητό, ότι ο φυσικός χώρος αντιπαράθεσης των βουλευτών είναι το Κοινοβούλιο.

Θέλω, όμως, να κάνω κάποιες επισημάνσεις αναφορικά με το σχόλιό σου και πάντα σε σχέση με το Νομοσχέδιο για την κάνναβη που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί με αυτό το Νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί επιτομή της προχειρότητας, της αοριστολογίας και της γενίκευσης, να νομιμοποιήσει τη χρήση της κάνναβης, που σημειωτέον, δεν έχει καμιά θεραπευτική, αλλά μόνον αναλγητική και ευφορική δράση.

Η νομιμοποίηση και η πλήρης αποποινικοποίηση της κάνναβης, αποτελούν, βέβαια, και απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου… με τις οποίες κι εγώ προσωπικά αλλά και η παράταξή μου, δεν πρόκειται ποτέ να ταυτιστούμε…».

Και το «καρφί» στον συνάδελφό του:

«Κατά τα άλλα, πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό πως πολιτικοί χαρακτηρισμοί που παραπέμπουν στο… παρελθόν, ούτε συγκινούν, ούτε βοηθούν, τόσο τη χώρα, όσο και την κοινωνία…».

 

Μείον 25%

*ΜΑΝΤΑΛΩΣΕ ο ΟΠΑΠ 25 από τα 100 περίπου προποτζίδικα της Λάρισας, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν υπέγραψαν τις νέες επαχθείς κατ΄ αυτούς συμβάσεις. Κατά μία εκδοχή όλοι αυτοί βρέθηκαν στην κερκίδα της ΑΕΛ κατά του Μελισσανίδη και της ομάδας του.

Σοβαρά τώρα.

- Δηλαδή ο τζίρος των εναπομεινάντων πρακτορείων θ΄ ανέβει τώρα κατά 25%; Απορροφώντας τη δουλειά εκείνων που κατέβασαν ρολά…

- Για ορισμένους μεγάλους κεντρικούς, μπορεί και περισσότερο. Αν και από κείνους που έκλεισαν, οι περισσότεροι ήταν περιφερειακοί, μικροί και αδύναμοι. Καναδυό απαλλάχτηκαν κι από τα έξοδα της Μεταφορικής, τώρα που πήγε το φορτηγό του ΟΠΑΠ και τους άδειασε το μαγαζί.

Ζ.

 

Αμισθί

*«ΠΑΜΕ καλά», λέει για τις σχολικές επιτροπές ο Θωμάς Δαούλας. Ο δημοτικός σύμβουλος έχει επιφορτιστεί με τη διαχείριση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, δημοτικών και γυμνασιολυκείων. «Οι πιστώσεις μπορεί να είναι λιγοστές, όμως υπάρχει μια νοικοκυροσύνη και πολύ καλή συνεργασία με τους διευθυντές». Γνωρίζει και τον χώρο ο παλιός συνδικαλιστής δάσκαλος, παράγει έργο αθόρυβα. Σε μια προεδρία άμισθη, που μόνο περίβλεπτη δεν είναι.

Ζ.

 

Συνέβησαν

*ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΑΝ απόψεις οι Λαρισαίες, χθες στον καφέ του Σαββάτου. Και εξυπνάδες.

- Φήμες λένε ότι υπήρξε ιατρείο όπου κάποιος έγινε δεκτός την ώρα που είχε κλείσει ραντεβού.

***

*ΚΑΙ ρωτάει η άλλη στο γυμναστήριο.

-Καλέ τι είναι αυτό το τέλειο όργανο;

-Αυτό; Παγκάκι.

***

*-ΝΑ είστε αισιόδοξες. Δεν γίνεται να πάνε χειρότερα τα πράγματα.

Ζ.

 

Μήπως στο σαμάρι;

*ΚΙ ήταν τόσο σοβαρό ζήτημα αυτό με την παρατυπία του Κ. Τύμπα στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Κι ούτε καν εκεί, στο εσωτερικό της παράταξής του συνέβη, η οποία βρίσκεται και στον άχαρο ρόλο της αντιπολίτευσης, όπου έχει συνηθίσει κιόλας, μια εικοσαετία σχεδόν, μετά τον Γιάννη Φλώρο έχουν μπει στο ψυγείο. Κι όμως, πανικός, κόντρες, βαριές εκφράσεις, ανακοινώσεις, δηλώσεις, άγριο παρασκήνιο. Σιγά τα ωά δηλαδή…

***

*Ο νους πολλών πήγε στην παροιμία με το σαμάρι και το γομάρι. Μήπως στόχος δεν ήταν ο Φαρσαλινός σύμβουλος αλλά ο επικεφαλής της παράταξης. Ο Ν. Τσιλιμίγκας είχε καλύψει τον Κ. Τύμπα στη συνεδρίαση, προσπάθησε να κατευνάσει τους αντιδρώντες, απέτυχε. Αλλά κι ο Φαρσαλινός τον επικαλέστηκε λέγοντας ότι ενημερώνοντας τον αρχηγό νόμιζε ότι ήξερε και όλη η παράταξη. (Είναι κι η περίοδος των διεργασιών για τις επόμενες εκλογές, μαγειρεύονται υποψηφιότητες και στην Περιφέρεια και στο ΠΑΣΟΚ. Και στον ΣΥΡΙΖΑ, και στον ΣΥΡΙΖΑ…)

***

*ΑΝ μην τι άλλο πάντως αποδείχτηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Περιφέρεια χωλαίνει, μπορεί και να μην λειτουργεί. Παρά μόνον ίσως ως βιλαέτια. Ο Ν. Τσιλιμίγκας δεν κάνει άλλα κι άλλα, ούτε προεκλογικά δεν ασχολήθηκε συστηματικά, πόσο μάλλον μετά.

* * *

* ΛΕΓΕΤΑΙ λοιπόν πως ούτε συγκαλείται η ομάδα των περιφερειακών συμβούλων, ούτε τίποτ΄ άλλο γίνεται. Ο αρχηγός της πασοκικής παράταξης δεν συνηθίζει καν να μιλάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Καμιά φορά μόνο λένε τοποθετείται, για διάφορα τρέχοντα θέματα, ξεκινώντας με την κλασική πλέον ατάκα του «εμείς στη Γερμανία…», αντιδιαστέλλοντας με το τι δεν γίνεται σωστά στη Θεσσαλία.

Ζ.

 

Παρασκήνιο

*«ΣΤΟ χωριό μου λένε πως απ΄ αυτό που φοβόνταν δεν γλίτωσε κανένας». Με παροιμία γνωματεύει ο αδερφεεέ-Γ. Ακριβούλης για τις εξελίξεις στον Δήμο Κιλελέρ. Νεότερα, μετά παρέλευση δεκαημέρου.

Εν τω μεταξύ έντονο το παρασκήνιο στον νεοδημοκρατικό χώρο. Επειδή η υπόθεση εμπλέκεται εκ των πραγμάτων και με τα δημοτικά πράγματα της Λάρισας, το κόμμα λένε λαμβάνει τα μέτρα του.

Ζ.

 

Μπαμπέσα

*ΤΗΝ κακοτυχία των καιρών περιγράφει στιχουργικώς ο Λαρισαίος ποιητής ‘’Αλάργας’’.

Οι πρώην μας κατέσφαξαν, οι τωρινοί μας γδέρνουν,

κουρσάροι γίναν, φίλε μου, ό,τι να βρουν το παίρνουν.

Φαντάσου να γυρνάς αργά, στο σπίτι κουρασμένος

και να διαβάζεις έγγραφο, στην πόρτα, σαστισμένος:

"Χρωστάς στο κράτος κύριε, ειδοποιήσεις δέκα,

γι’ αυτό και μεις σου πήραμε, δυο μήνες τη γυναίκα."

Χαρές εσύ και ξορκισμούς, στην τύχη την μπαμπέσα,

"βρήκαν, αντί τη σύζυγο, την πεθερά μου μέσα."

Ζ.

 

Συνήθειες

*ΜΠΑΙΝΕΙ η Λαρισαία στην κουζίνα και βρίσκει τον άντρα της να κουνάει πέρα δώθε τη μυγοσκοτώστρα.

-Τι κάνεις εκεί;.

-Κυνηγάω μύγες.

-Σκότωσες καμία;

- Φυσικά. Μία αρσενικιά και μία θηλυκιά.

-Και πώς κατάλαβες τι φύλο ήταν;

-Επειδή η μία ήταν στην μπύρα και η άλλη στο τηλέφωνο.

Ζ.

 

Μειδίαμα…

ΤΙ σου είναι ο Έλληνας λοιπόν.

Χθες στη Λάρισα έβλεπες πιο πολλά χαμογελαστά πρόσωπα. Ξέρετε με εκείνο το πονηρό μειδίαμα στα χείλη. Που δεν οφειλόταν βεβαίως στη λιακάδα…

Μετά ήρθαν οι δεύτερες σκέψεις.

Έχει γούστο να έχουν καεί όλα μας τα στοιχεία και… φτου κι από την αρχή.

Και δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία. Πιστεύει κανείς ότι το κόστος την ανάκτησής των θα το αναλάβει το δημόσιο;

Δ.Χ.

 

EINAI AYTOI OI AFANEIS

* ΕΙΝΑΙ αυτοί οι αφανείς ήρωες, οι πυροσβέστες, που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς. Το στιγμιότυπο κατέγραψε χθες το πρωί ο φακός του Βασίλη Ντάμπλη την ώρα που πυροσβέστης συνδράμει συνάδελφό του καθώς πρόκειται να εισέλθει στο φλεγόμενο κτίριο της Β’ ΔΟΥ Λάρισας.

Με τον συντονισμό του 1ου ΠΣ Λάρισας, της ΠΥ Λάρισας και της Περιφερειακής Διοίκησης Θεσσαλίας, δεκάδες πυροσβέστες από όλη την περιοχή επενέβησαν χθες, σε μια από τις μεγαλύτερες φωτιές, στον αστικό ιστό στο Κέντρο της Λάρισας. Αυτή τη φορά δεν ήταν άσκηση…

Β.Κ.

 

OXI DEN BADIZEI 

* ΟΧΙ, δεν βαδίζει τον μοναχικό δρόμο της εξουσίας, απλά ο δήμαρχος Κιλελέρ ήθελε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι ο χείμαρρος Νεμπεγλεργιώτης δεν θα ξαναδημιουργήσει πρόβλημα στη Νίκαια.

Μεγαλωμένος στην αγροτική γη, ο Θανάσης Νασιακόπουλος ξέρει καλά να περπατάει με ασφάλεια στις όχθες των χειμάρρων, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές και τα ορμητικά νερά που αυτοί κατεβάζουν…

Ήλεγξε τη ροή των βρόχινων υδάτων προς τον χείμαρρο ύστερα από τον καθαρισμό των αγωγών που έγινε για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Λ.Κ.

 

 META TON EMPORAKO

* ΜΕΤΑ τον εμποράκο και ο «θάνατος» του Προποτζή. Ανακοινώσεις σαν της φωτογραφίας, συναντούν τις ημέρες αυτές οι Λαρισαίοι σε κλειστά καταστήματα του ΟΠΑΠ. Αρκετά πρακτορεία κατεβάζουν ρολά, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται να «υποταχθούν», όπως λένε, στις συμβάσεις που τους προτείνει η ιδιοκτήτρια εταιρία. Η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Μάλιστα θεωρήθηκε σκάνδαλο η πώληση της «κότας με τα χρυσά αυγά», αντί μόνο 650 εκατ. ευρώ. Πολλοί ιδιοκτήτες πρακτορείων θεωρούν αποικιοκρατικές τις συμβάσεις καθώς, από αφεντικά μετατρέπονται σε υπαλλήλους.

Δ.Χατζ.