Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2018 19:45
*ΜΙΑ εικόνα, χίλιες λέξεις! Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη και τρανταχτή απόδειξη, από αυτή τη φωτογραφία, που να αποδεικνύει τον λόγο για τον οποίο χθες οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου, στη Λάρισα, βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.  Στη διασταύρωση της εθνικής οδού Λάρισας - Βόλου, με τη λεωφόρο Καραμανλή, άνθρωποι και κίνδυνος, σε απόσταση αναπνοής!  Λ.Κ. *ΜΙΑ εικόνα, χίλιες λέξεις! Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη και τρανταχτή απόδειξη, από αυτή τη φωτογραφία, που να αποδεικνύει τον λόγο για τον οποίο χθες οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου, στη Λάρισα, βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Στη διασταύρωση της εθνικής οδού Λάρισας - Βόλου, με τη λεωφόρο Καραμανλή, άνθρωποι και κίνδυνος, σε απόσταση αναπνοής! Λ.Κ.

*ΥΠΑΡΧΕΙ ένα κλίμα ανησυχίας, είναι αλήθεια, στα ελληνοτουρκικά που έχει περάσει και στον κόσμο.

Υπάρχει δυσθυμία, ανησυχία, απογοήτευση. Πάνω που η χώρα πασχίζει να εξέλθει από την οικονομική κρίση, έρχονται τα ελληνοτουρκικά να την πάνε και πάλι πίσω.

Ήδη στις παρέες συζητιέται ευρύτατα το θέμα, και στα αστεία του τύπου «σειρά, πού παρουσιάζεσαι;» αποτυπώνεται μια ανησυχία για πολεμικά πια επεισόδια.

* * *

*Η ανησυχία αυτή έχει διπλή υπόσταση. Από τη μια η Τουρκία που εδώ και χρόνια μεγαλώνει πληθυσμιακά, στρατιωτικά, οικονομικά. Έχει φανερό και διακηρυγμένο πια πλάνο επιδιώξεων και, καθώς διοικείται δικτατορικά, χωρίς κοινή γνώμη, η ηγεσία της (ο αλλοπρόσαλλος πια Ερντογάν) είναι εύκολο να αποφασίζει και να προωθεί «θερμά επεισόδια» (τουλάχιστον).

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η… μόνιμη πια κατάσταση χρειάζεται μια εθνική στρατηγική σοβαρή, μόνιμη, έξυπνη και ευέλικτη που θα πάρει χρόνια... Θέλει ένα άλλο δόγμα. Τέτοια πολιτική ποτέ δεν είχαμε. Τρέχαμε πάντα πίσω από τα γεγονότα. Ακόμη και ο Αντρέας Παπανδρέου, περιστασιακά τους αντιμετώπιζε με εφήμερους τσαμπουκάδες όπως τότε με το «Σισμίκ». Σήμερα, και ενώ η Τουρκία προκαλεί ανοιχτά, Τσίπρας και Μητσοτάκης κάνουν μια φτηνή πολιτική επιπέδου… φοιτητικού αμφιθεάτρου δεκαετίας ’80! Κοκορομαχίες, εύκολη κριτική, μικροκομματισμοί, επικοινωνιακά τρικ, καμιά εθνική συνεννόηση. Όλα για την κομματική τους επιβίωση. Σα να μην χειρίζονται τις τύχες ανθρώπων, τις τύχες όλων των Ελλήνων…

Δεν έχουν καν αντιληφθεί πως αν γίνει οιαδήποτε «στραβή» θα εξαφανιστούν από προσώπου γης… Και γι’ αυτούς ποιος νοιάστηκε… Η πατρίδα είναι το θέμα…

 

Παροχολογία

*ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ενώ καλά – καλά δεν βγήκε η χώρα από τα Μνημόνια και η «πρώτη φορά Αριστερά» άρχισε υποσχέσεις για παροχές. Ήδη ανακοίνωσαν διορισμούς (στην Τ.Α. και στην εκπαίδευση), ήδη κλείνουν το μάτι για επιστροφή… αναδρομικών (σε δικαστές, ένστολους, πανεπιστημιακούς…), ενώ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας υπαινίχθηκε μείωση φόρων σε επιχειρήσεις και αύξηση κατώτατου μισθού. Τα αντέχει όλα αυτά η αναιμική οικονομία;

Ποιος μπορεί να το εγγυηθεί; Δεν αντιλαμβάνονται πως όταν ένας ασθενής βγαίνει από την εντατική, δεν τον βάζεις από την άλλη μέρα κιόλας να… σκάψει, να κάνει τις πιο σκληρές δουλειές; Θέλει τον χρόνο της η ανάρρωση. Αλλά φαίνεται να επικρατεί η λογική «τις εκλογές να κερδίσουμε κι άσε τον παλιόκοσμο να λέει». Δυστυχώς…

 

Ζητείται λογική

*ΑΛΗΘΕΙΑ, πόσο θα κέρδιζε ο Τσίπρας μεταξύ των λογικών πολιτών της χώρας αν έβγαινε και έλεγε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και ό,τι πλεονάζει στη χώρα θα πάει πρώτα στην άμυνα (που έχουμε για χρόνια αμελήσει) και δεύτερον στους πραγματικά αδύναμους και όχι σε ομάδες προνομιούχων που ξέρουν να πιέζουν; Μάλλον έχουν χάσει τον στόχο, τη δυνατότητα να σκέφτονται στρατηγικά.

 

Χρεοκοπημένο μοντέλο

*Μ’ ΑΥΤΑ και μ’ αυτά πληθαίνουν τα γκάλοπ που δίνουν 10 μονάδες διαφορά στον υιό Μητσοτάκη. Θα έρθει κι αυτός, αλλά τι θα αλλάξει; Το μοντέλο «φύγε εσύ να έρθω εγώ να τα κάνω καλύτερα» είναι εξαιρετικά αδύναμο στην παρούσα συγκυρία. Η χώρα έχει ανάγκη από έναν συνασπισμό των μεγάλων κομμάτων που θα στηρίξουν μια σταθερή Κυβέρνηση από πραγματικά αποφασισμένους ανθρώπους…

(Και μετά ξύπνησα… Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…)

 

Το… «γκάλοπ»

*ΕΦΥΓΕ -καλή του ώρα- ο πρώην βουλευτής Νίκος Μαμμωνάς, στον οποίο η τοπική πολιτική σκηνή χρωστά πολλά περιστατικά και ευφυολογήματα. Χιουμορίστας, με σκωπτική πάντα διάθεση ήταν εκείνος που είχε αναπτύξει μια πρωτότυπη μέθοδο να κάνει το προσωπικό του… «γκάλοπ». Ο Νίκος Μαμμωνάς διέσχιζε την -πολυσύχναστη τότε- Κεντρική Πλατεία της Λάρισας και… χρονομετρούσε τον εαυτό του. «Εάν -έλεγε στους δημοσιογράφους- χρειάζεσαι πάνω από 10 λεπτά, επειδή σε σταματούν άνθρωποι να σου μιλήσουν για το πρόβλημά τους, πας καλά. Εκλέγεσαι. Κάτω από 10 λεπτά, σκούρα τα πράγματα!».

Βέβαια ο Νικόλας, πάντα ανοιχτός σε κουβέντα χτυπούσε συχνά… 20λεπτα και τα απολάμβανε μάλιστα! Κι έτσι, «αιώνιο πειραχτήρι» θα τον θυμόμαστε.

 

Ο προπονητοφάγος

*ΑΣ χαλαρώσουμε… Ευτυχώς που υπάρχει και ο προπονητοφάγος… Κούγιας να δίνει ένα ενδιαφέρον στη ζωή μας… Ακόμη και μετά από ένα εντελώς αδιάφορο ματς, δίνει ειδήσεις.

Πάει λοιπόν και ο Ράτκο Ντόστανιτς… Δεν άντεξε άλλο ο Σέρβος. Ο Πρόεδρας τον κατηγόρησε πως ήθελε για βοηθό έναν αρτοποιό, οπότε… λίγα τα ψωμιά του.

Κι επειδή στην ΑΕΛ δεν βλέπουμε να γυρνάει πια ούτε ο πιστός… Φυντάνης, λέμε μήπως ήρθε η ώρα να αφήσει ο Πρόεδρας κατά μέρος τα προσχήματα και να κάνει αυτό που πάντα έκανε στην ΑΕΛ: τον προπονητή!

 

Νόμιμος μεν…

*ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ και επίσημα στα καθήκοντά του από σήμερα ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Ο κ. Αχιλλέας καταδικάστηκε μεν για δωροδοκία, στήσιμο αγώνων και άλλα… «ευγενή» σπορ, πλην όμως το αδίκημα κρίθηκε «πλημμέλημα» και όχι «κακούργημα» από την ελληνική Δικαιοσύνη. Άρα, συγχωρητέος.

Κατά πώς λέμε, ο Μπέος δεν θα είναι «ηθικώς» εντάξει, αλλά θα είναι νόμιμος. Και ήδη δηλώνει –με τον γνωστό «μπέικο» κομπασμό- ότι στις επόμενες εκλογές ίσως και να μην τολμήσει να κατέβει κανείς ως αντίπαλός του– τόσο επιτυχημένο θεωρεί τον εαυτό του!

Και ποιο είναι το ωραίο; Πως όταν μιλάς με σοβαρούς Βολιώτες, σού λένε ότι… μπορεί και να γίνει έτσι! (Μάλιστα…)

 

Το πιο μεγάλο

*ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν πρόκειται να γίνει σύντομα και έτσι επιτέλους θα μάθουμε ποιος το έχει πιο… μεγάλο (το κουμπί ω πονηροί!).

 

Λόφου κατάντια

*ΑΣ μην έχουμε παράπονο! Μπορεί να μην έκανε υπόγεια πάρκινγκ η παρούσα δημοτική Αρχή, έκανε όμως… υπαίθρια και μάλιστα… στεγασμένα.

Τουτέστιν, χαλάρωσαν τα πράγματα και πολλές φορές ο Λόφος του Φρουρίου ξαναγίνεται το γνωστό… απέραντο πάρκινγκ που ξέραμε (να πιάσουν τόπο και τα βιοκλιματικά… πανιά).

Αυτό θέλαμε για τον Λόφο;

 

Άμα… πρέπει

*ΔΙΚΑΙΟ ήταν που πήρε ο ΠΑΟΚ πίσω τους τρεις βαθμούς. Δεν χρωστούσε τίποτε η ομάδα να χάσει το πρωτάθλημα επειδή ένας χαχόλος πέταξε αντικείμενο μέσα στο γήπεδο.

Αλλά, πώς να αισθάνεται άραγε ο πολίτης αυτής της χώρας που τραβολογιέται χρόνια στα δικαστήρια βλέποντας πως άμα… πρέπει η Δικαιοσύνη βγάζει αποφάσεις τάχιστα, δουλεύοντας υπερωρίες ακόμη και ώρα 3 τα ξημερώματα;

Πώς λένε ότι… ξημερώματα δίνεις δικαιώματα; Έτσι ακριβώς!

 

Η αστυνομικός

*ΑΓΕΡΩΧΗ και στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια των πολιτών ήταν χθες η αστυνομικός, που ήλεγχε την πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου.

Ηρεμη, προπορευόταν του πλήθους και διασφάλιζε να μην κινδυνεύσει κανείς, έχοντας τα μάτια της δεκατέσσερα.

Η προστασία είναι γένους θηλυκού και το αποδεικνύει!

Λ.Κ.

 

Υδροφόρα

*ΑΝΑΓΚΑΙΑ έργα εν εξελίξει στην πολύπαθη οδό Βόλου, μεγάλη όμως και η ταλαιπωρία οδηγών και περιοίκων. Κάποιοι εκ των οποίων -διαμηνύουν μέσω της «ΕτΔ»- ότι ενοχλούνται σφόδρα απ’ τη σκόνη των συνεργείων. Τουλάχιστον, λένε, να στέλνουν μία υδροφόρα οι αρμόδιοι, θα ‘ταν μια κάποια ανάσα. Κι είναι άνοιξη ακόμη...