Φλοράλ

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2018 20:00

*ΜΠΗΚΕ η άνοιξη, άνθισαν τα λουλούδια, στη Λάρισα όμως ανθίζουν και τα φουστάνια. Προϊδεάζοντας για ένα πολύ λουλουδάτο καλοκαίρι. Τα φλοράλ φορέματα πλήθος, στην αγορά, στη βόλτα.

Υφάσματα λεπτά αέρινα με αποτυπωμένα μεγάλα τροπικά άνθη, σε μαύρο συνήθως φόντο, ίσως και σε μπλε σκούρο. Φουστάνια λουλουδάτα, κατά κανόνα μακριά, κάτω απ΄ το γόνατο, αυτό είναι ένα μείον, όμως ένας απελευθερωμένος ώμος ισοφαρίζει την κατάσταση καμιά φορά και με το παραπάνω.

Ζ.

 

Λαϊκοί δεξιοί

*ΜΕ τον Μητσοτάκη είναι όλοι οι νεοδημοκράτες και στη Λάρισα. Δεν είναι φυσικά μητσοτακικοί, όμως συντάσσονται με την κομματική νομιμότητα. Ιδίως όσο η ηγεσία δείχνει να τραβάει καρφί για την περιπόθητη για όλους τους εξουσία. Με στόχο να σώσουν τη χώρα από τη λαίλαπα αλλά να βοηθήσουν και τον εαυτό τους ο καθένας. Τα γνωστά.

Με τον Μητσοτάκη λοιπόν ενόψει και των εσωκομματικών εκλογών αλλά όχι ντε και καλά και με τον Άδωνι και με τον Σαμαρά και με τους ακραίους που φαίνεται να σέρνουν προς το παρόν τον πρόεδρο, ο οποίος τους χρειάζεται όλους για να κερδίσει τις εκλογές. Κάνουν λοιπόν υπομονή οι Λαρισαίοι λεγόμενοι καραμανλικοί. Στις εκλογές για τη νέα Νομαρχιακή όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα επιχειρήσουν να εκφραστούν. Με την ηγεσία πάντοτε μεν, ως λαϊκοί δεξιοί δε. (Ποιος θα ηγηθεί για υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ίδωμεν…)

Ζ.

Προς τι;

*ΔΥΟ αλλεπάλληλες βραδιές με τον Ευκλείδη οι Λαρισαίοι συριζαίοι. Μία στο Ωδείο η επίσημη ομιλία και μία το προηγούμενο βράδυ στο «Μετροπόλ» η μυστική συνάντηση. Με τον υπουργό αλλά και τον επικεφαλής της γνωστής τάσης 53+ στο κόμμα, αν κι ο Τσακαλώτος είναι πια 57+ στα χρόνια.

Ορισμένοι έδειξαν να πονηρεύονται, τι την ήθελε την κομματική σύναξη; Να παίζει κάτι υπογείως, στη λογική της μελλοντικής, κάποτε, διαδοχής του Τσίπρα; Και άρα της εσωκομματικής ενδυνάμωσής του; Ή επρόκειτο για την αγνή πρόθεση του συντρόφου Ευκλείδη να ενημερώσει και να συνεγείρει τους ανθρώπους του κόμματος, που όσο να ΄ναι έχουν κατσιάσει; Τη διάθεση του έμπειρου μαρξιστή να αναζωογονήσει το κόμμα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε ήταν αδύναμος στις οργανώσεις του… (Προς τη δεύτερη εκδοχή συνέκλιναν οι περισσότεροι.)

Ζ.

Ανακύκλωση

*ΚΑΜΠΑΝΙΑ της δημοτικής υπηρεσίας Καθαριότητας για την ανακύκλωση και γέμισε η πόλη χαρτί. Είναι τα διαφημιστικά της δίπτυχα, τα οποία σχολιάστηκαν κάμποσο στη Λάρισα. Όχι τόσο για τα ορθογραφικά τους λάθη, ιδίως στη λέξη απορρίμματα, ανεπίτρεπτο ειδικά σ΄ αυτήν από την υπηρεσία των απορριμμάτων, κι είναι και φιλόλογος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απ. Σουρλαντζής. Αυτό που φάνηκε να ενόχλησε είναι ότι ξοδεύτηκε πολύ χαρτί και μάλιστα γυαλιστερό, ακριβό ιλουστρασιόν, βαρύ ενώ όλοι θα περίμεναν να προέρχεται τουλάχιστον από ανακυκλωμένο προϊόν. Είθε να πείθονται διαβάζοντάς τα οι Λαρισαίοι και τα πετούν στους μπλε κάδους, ανακυκλώνοντάς τα.

Ζ.

Ούτε στα μάτια

*Ο καιρός περνά αλλά ουδόλως βελτιώνονται οι σχέσεις μεταξύ του διοικητή του Πανεπιστημιακού και του προϊσταμένου του διοικητή της 5ης ΥΠΕ. Διορισμένοι από την ίδια κυβέρνηση αλλά τόσο διαφορετικοί ως χαρακτήρες. Βέβαια δεν είπε κανείς να αρραβωνιαστούν, άλλο μπορεί να φταίει που ούτε στα μάτια δεν κοιτιούνται.

Πιθανότατα οι πολιτικές καταβολές του καθενός τους. Κλασικός πασοκτζής ο Παν. Νάνος, του αντισυστημικού αριστερού χώρου ο κομαντάντε Νέστορ, εντελώς διαφορετικές οι προσεγγίσεις τους.

Δεν φαίνεται ωστόσο να περνάει του προϊσταμένου. Ίσως και λόγω της ιδιοσυγκρασίας του καθενός. Γι’ αυτό ίσως ο Νέστορ προτιμάει να ταξιδεύει, επισκεπτόμενος κάθε γωνιά της ευρύτατης περιφέρειάς του, συναντώντας διοικητές μικρών νοσοκομείων και λύνοντας θέματα απόμακρων Κέντρων Υγείας. Ενώ τη γέφυρα της «ναυαρχίδας» την αποφεύγει, ούτε στο κατάστρωμα δεν πατάει. (Κι οι συριζαίοι επιτηρητές αδιαφορούν. Γίνεται όμως δουλειά έτσι;)

Ζ.

 

Βιολέτες του Μάρτη

* Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του (αν)ήθικου ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, θρύλος της νουάρ λογοτεχνίας Φίλιπ Κερ, έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο φιλοαναγνωστικό κοινό ανά την υφήλιο, ιδιαίτερα όμως στην Ελλάδα, όπου ο Σκοτσέζος συγγραφέας ήταν πολύ αγαπητός και δημοφιλής.

Ο εμβληματικός συγγραφέας της «Τριλογίας του Βερολίνου» είχε ήδη γράψει ένα βιβλίο με σημείο αναφοράς την Ελλάδα, το «Χέρι του Θεού», με πρωταγωνιστή τον προπονητή-ντετέκτιβ Σκοτ Μάνσον, ενώ ο Μπέρνι Γκούντερ θα περπατήσει στην κατοχική Αθήνα στο βιβλίο «Greece bearing gifts» που θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου. Οι εγκληματίες μπορούν πια να κοιμούνται καλύτερα, ένας απηνής διώκτης τους αναπαύεται στο λογοτεχνικό πάνθεον...

Θ.Α.

Χειραγώγηση

*ΕΝΩ όλοι το συζητούν κι ας μην καταλαβαίνουν οι περισσότεροι, ο Γιάννης Παπαϊωάννου (Lifo) αναλύει τι συνέβη με το Facebook και τον Τραμπ, γιατί συνταράχτηκε το ιντερνετικό σύμπαν.

Η εταιρεία λοιπόν ενεργοποίησε μια αόρατη μηχανή που ψάρεψε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών. Κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες είχαν χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα στο παρελθόν, αλλά όλες μαζί, όπως το έκανε η Cambridge Analytica, λειτούργησαν ως μια σχεδόν αδιαπέραστη μηχανή χειραγώγησης των ψηφοφόρων.

***

*«Ο Τραμπ σε ξέρει καλύτερα από τον εαυτό σου» είχαν πει. Σωστά, διότι λένε «Με 10 απλά Likes το χρησιμοποιηθέν μοντέλο θα μπορούσε να εκτιμήσει τον χαρακτήρα ενός ατόμου καλύτερα από έναν μέσο συνεργάτη του. Με 70 Likes, θα μπορούσε να ξέρει ένα θέμα καλύτερα από έναν φίλο του. Με 150 Likes, το σύστημα τον ήξερε καλύτερα από τους γονείς του. Με 300 Likes, το σύστημα του Kosinski θα μπορούσε να προβλέψει καλύτερα τη συμπεριφορά του ατόμου από τον συνεργάτη του. Με ακόμα περισσότερα Likes θα μπορούσε να υπερβεί αυτό που ένας άνθρωπος νομίζει ότι ξέρει για τον εαυτό του».

* * *

* ΟΙ πολιτικοί αναλυτές της Χίλαρι, οι οποίοι βασίστηκαν στην παραδοσιακή μέθοδο των δημοσκοπήσεων, γέλασαν όταν προγραμματίστηκαν εμφανίσεις του Τραμπ στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, τρεις πολιτείες που πάντα προσχωρούσαν στους Δημοκρατικούς. Όμως, η Cambridge Analytica είχε δει μέσω Facebook ότι υπήρχε ένα άνοιγμα, το οποίο και αξιοποιήθηκε. Ήταν αυτά τα μικρά περιθώρια αμφιταλάντευσης στις τρεις πολιτείες που έδωσαν στον Τραμπ τη νίκη.

***

*ΤΩΡΑ το Facebook κατέβασε τη σελίδα της Cambridge Analytica, έδιωξε το καρφί που μαρτύρησε πώς αυτή κακομεταχειρίστηκε τα δυνητικά δεδομένα του για να χτίσει το δικό της προπαγανδιστικό όπλο. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια: το Facebook είναι ο βασικός υπεύθυνος για την τροφοδότηση του συστήματος ανάλυσης που επέτρεψε στον Τραμπ να κάνει κινήσεις στοχευμένες και αποτελεσματικές με ελάχιστο προϋπολογισμό. Δεν ήταν ούτε οι Ρώσοι ούτε κανένας άλλος. Ήταν δύο αμερικανικές εταιρείες που πούλησαν τα δεδομένα τους στην εκστρατεία του Τραμπ, ο οποίος με τη σειρά του τα χρησιμοποίησε για να πείσει τους φιλελεύθερους να μην ψηφίσουν στις πιο κρίσιμες πολιτείες. Αν το καλοσκεφτείς είναι τρομακτικό όσο και πανέξυπνο.

Ζ.

Σαλάτα είδε

*ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΙ στα γαστρονομικά τους οι Λαρισαίοι φοιτητές.

- Θες χυμό; Είναι με εννέα φρούτα.

- Αλήθεια; Τι φρούτα;

- Μήλο, ακτινίδιο και εφτά πορτοκάλια.

***

*ΓΥΡΙΣΕ ρε σεις η κοπέλα μου απ΄ το μάθημα νωρίτερα και βλέπει πάνω στο τραπέζι μια σαλάτα του σεφ, με κοιτάει και χαμογελάει, «μπράβο που παρήγγειλες μόνο μια σαλάτα να φας» μου λέει. Εν τω μεταξύ, η σαλάτα πήγαινε δώρο με τις δύο πίτσες που είχα φάει.

***

*-ΠΡΟΒΛΗΜΑ σας λέω ρε παιδιά. Πίνω για να κάνω κεφάλι και τελικά κάνω κοιλιά.

Ζ.

Πιο έτοιμος

*Η ‘’Νέα Δύναμη’’ μπορεί να πάλιωσε λιγάκι αλλά δυνάμωσε κιόλας, είναι πολύ πιο έμπειρη πια, έμαθε κι από κακοτοπιές, βαδίζει πιο σταθερά. Προς τις επόμενες εκλογές του 2019. Ο Γιώργος Μανώλης δεν θα καθόταν να περιμένει, πότε και αν θα δώσει χρίσματα η συνονόματη ΝΔ, ‘’Νέα Δημοκρατία’’ αυτή. Ο καιρός περνάει. Οπότε το τράβηξε κι αυτός και ξεκίνησε ξανά ως υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών. Κολλάτος ξανά μπροστά του αλλά κι αυτός έχει πάρει το κολάι πια.

Η παράταξη συγχρονίζεται ανά χωριό και περιοχή του Δήμου, βρίσκει βηματισμό. Κι ο αρχηγός της αφού τράβηξε τον μοναχικό ανηφορικό χαλικόδρομο της αντιπολίτευσης τέσσερα χρόνια τώρα, μπήκε πια σε γήπεδο με χόρτο και ξεκίνησε ζέσταμα.

Ζ.

Οι 2 από τους 7

*ΚΑΤΑ παράδοση, δύο τουλάχιστον από τους εφτά δημάρχους της περιοχής Λαρίσης, δεν θα επανεκλεγούν του χρόνου. Συνήθως δύο γίνονται …ιστορία μετά την κάλπη. Μπορεί και τρεις αλλά το πιθανότερο είναι οι πέντε να παραμείνουν στις θέσεις τους. Ποιοι, άγνωστο, στατιστικού χαρακτήρα η πρόβλεψη. Επομένως, από τους καμιά τριανταριά συνολικά υποψήφιους δημάρχους που θα προκύψουν συνολικά στο τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία θα προβάρει το δημαρχιακό κοστούμι μόνο στον ύπνο της. Κι αυτό άσχημο δεν είναι για την ανθρώπινη ματαιοδοξία, ωφελεί την ισορροπία του ατόμου. Ναι και τη Δημοκρατία.

***

*ΑΠΟ τους 7 δημάρχους της περιοχής, ως γνωστόν οι τρεις είναι ΠΑΣΟΚ, οι δύο ΝΔ και οι δύο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι τουλάχιστον είχαν εμφανιστεί στις εκλογές του 2014, στην πορεία προέκυψαν μικρές μεταλλάξεις, τίποτε στη ζωή δεν παραμένει αναλλοίωτο, πόσο μάλλον σε εποχές που ο καύσωνας των μνημονίων τσουρουφλίζει τα πάντα προκαλώντας συνεχείς ανατροπές.

Όλα δείχνουν πως και οι 7 θα ξαναβάλουν, διεκδικώντας την επανεκλογή τους, άγνωστο όμως ακόμη με τι ακριβώς σχήματα θα πορευτούν στις κάλπες και πόσο θα διευρύνουν, όπως άπαντες επιδιώκουν, τους συνδυασμούς τους.

***

*«ΚΙ έτσι μαζί με τους εφτά κατηφοράμε… Απ’ το ποδόσταμο πηδάνε ως τη γαλέτα. Μπορώ ποτέ να σου χαλάσω το χατίρι;» έγραφε ο Καββαδίας και τραγουδούσε ο Μικρούτσικος. «Εφτά. Σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις». (Καθότι ένα τι αριστερά τους παίρνει όλους, με τον λαό πάντοτε οι δήμαρχοι.)

Ζ.

 

MPONAMAS GIA THN HMERA TOY EYAGGELISMOY GOYLIANOS

* ΜΠΟΝΑΜΑΣ για την ημέρα του Ευαγγελισμού όπου καταλύεται το ψάρι για τους δύο ψαράδες στον Πηνειό ποταμό στο ύψους του Αισθητικού Άλσους. Ο Νίκος Φιλίππου δεξιά με τον Κώστα Δημουλά, τον γνωστό και ως Κηπουρό με καλάμι ψάρεψαν προχθές ένα τεράστιο γουλιανό μήκους 1.5 μέτρων και βάρους πάνω από δέκα κιλά. Ψάρι νοστιμότατο το οποίο σήμερα του Ευαγγελισμού θα θρέψει δύο οικογένειες τουλάχιστον. Καλοφάγωτο…

Κ.Τσ.

 

 

TON PERIPOIHUHKAN TON YPOYRGO TSAKALVTO

 

*ΤΟΝ περιποιήθηκαν τον υπουργό Ευκλείδη στο γραφείο Αγοραστού. Καφεδάκι από την Κατερίνα Λάππα της γραμματείας, τσεκάρισμα - ξεσκόνισμα από ton ακοίμητο φρουρό Γ. Λαδόπουλο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass