«Υπέρβαση»

Δημοσίευση: 11 Απρ 2018 19:45
* TΗΝ Ελάτεια επισκέφθηκε ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Εκεί είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Σήμερα Γάμος Γίνεται» στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Μαζί και η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος επί Λουκά Κατσαρού, κ. Αντωνία Πετρωτού. Η υποδοχή στην έκθεση έγινε από τον επιμελητή της Γιάννη Μάγγο. Ο περιφερειάρχης συγχάρηκε επίσης τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελάτειας για τη συμβολή στην έκθεση ενώ είχε εγκάρδια συνομιλία με τον εορτάζοντα πρόεδρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τεμπών, Λάμπρο Ζάρρα, στον οποίο ευχήθηκε χρόνια πολλά.  Κ.Τσ. * TΗΝ Ελάτεια επισκέφθηκε ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Εκεί είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Σήμερα Γάμος Γίνεται» στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Μαζί και η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος επί Λουκά Κατσαρού, κ. Αντωνία Πετρωτού. Η υποδοχή στην έκθεση έγινε από τον επιμελητή της Γιάννη Μάγγο. Ο περιφερειάρχης συγχάρηκε επίσης τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελάτειας για τη συμβολή στην έκθεση ενώ είχε εγκάρδια συνομιλία με τον εορτάζοντα πρόεδρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τεμπών, Λάμπρο Ζάρρα, στον οποίο ευχήθηκε χρόνια πολλά. Κ.Τσ.

* «ΕΔΩ και δεκαετίες πιστεύω στην υπέρβαση!» τόνιζε σε άρθρο του στην προχθεσινή «Καθημερινή», ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Διευκρινίζοντας πως «υπέρβαση σημαίνει: Να ξεπεράσουμε τις παλαιές διαχωριστικές γραμμές, να συγκλίνουμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες του παρελθόντος, σε κοινές –και καινοτόμες– πολιτικές για το μέλλον της χώρας».

Στο διά ταύτα, για να μην φλυαρούμε, σημείωνε πως «τα καταφέραμε με τις υπερβάσεις που τολμήσαμε τότε στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ». Επειδή… το αίμα, νερό δεν γίνεται ο κ. Σαμαράς, προτείνει μετεκλογική συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Χαλώντας τη… σούπα και της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ που για τους δικούς τους λόγους, επιθυμούν αυτόνομες εκλογικές πορείες (και νίκες εννοείται) ενώ το πώς θα τις διαχειριστούν μετεκλογικά, δεν είναι προς συζήτηση, σήμερα τουλάχιστον.

Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που με την, εξίσου μνημονιακή, πολιτική του, τους ανέστησε πολιτικά και εκεί… που δεν είχαν πού να κρυφτούν, εμφανίζονται δικαιωμένοι και κουνάνε και το δάκτυλο στους ψηφοφόρους. Ότι λάθεψαν…

Β.Κ.

 

Δημοσιογράφοι

* ΠΟΛΛΑ τα ενδιαφέροντα ευρήματα στη δημοσκόπηση της «Κάπα Research» που δημοσίευσε χθες η «Ε». Πέραν δηλαδή των πολιτικών παραμέτρων της έρευνας (παράσταση νίκης κλπ) που έτσι και αλλιώς παρουσιάζουν ενδιαφέρον, με αφορμή και τις διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τα πανελλαδικά ποσοστά.

Έχουμε την εντύπωση λοιπόν πως είναι άξιο αναφοράς το εύρημα ότι ο πολίτης, μετά τον πρωθυπουργό, στη δεύτερη θέση των δημοσίων αξιωμάτων, κατατάσσει τον δήμαρχο. Αυτόν δηλαδή που συνδέει με την καθημερινότητά του.

Όπως επίσης στις εκλογές του 2019, θα επιλέξει περιφερειάρχη και δήμαρχο με βάση, πρωτίστως το έργο και τα πεπραγμένα τους και, δευτερευόντως, με βάση την προσωπικότητά τους ενώ «αδιαφορεί» για την κομματική τους προέλευση (3η θέση) και το πολιτικό τους πρόγραμμα (4η θέση).

Αλλά αυτό που επίσης δεν μπορεί να παραβλεφθεί είναι πως, στο ερώτημα «ποιος μπορεί σήμερα να ασκήσει μεγάλη επιρροή» (στην κοινωνία), ο δημοσιογράφος είναι η απάντηση που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Β.Κ.

 

Ζωνάρι

* ΛΥΜΕΝΟ, για καβγά το έχουν το ζωνάρι, «πατριώτες» διαφόρων κατηγοριών. Με αφορμή το κλίμα έντασης που καλλιεργούν οι γείτονες και το κλίμα ηττοπάθειας από μερίδα Μέσων Ενημέρωσης που υιοθετούν αβίαστα τα όσα λέγονται, μόνο και μόνο για να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση, οι διάφοροι πατριώτες λοιπόν μόνο που δεν ανακήρυξαν τη χθεσινή ημέρα σε… εθνική επέτειο.

Επειδή η φρουρά στη νήσο Ρω απάντησε – πράττοντας τα προβλεπόμενα - στη σκοτεινή πτήση του ελικοπτέρου. Πατριώτες έτοιμοι για πυρ κατά βούληση σε έναν διπλωματικό πόλεμο, που χρειάζεται ψυχραιμία, σε έναν πόλεμο προπαγάνδας. Καθότι χθες τα τουρκικά ΜΜΕ, έκαναν αφωνία.

«Ετοιμοπόλεμοι» πατριώτες που ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς που σήμερα με μεγάλη ευκολία καλούνε στα όπλα, θα… λακίσουν πρώτοι.

Δημιουργείται ένα κλίμα έντασης που εκτός των άλλων, ευνοεί και την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων ως αναγκαίο κακό. Ας μην έχουμε να φάμε…

Β.Κ.

 

Μύκονος

* ΜΥΚΟΝΟΣ του κάμπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κοσμικό Ομορφοχώρι. Το βράδυ της Ανάστασης αποτέλεσε προορισμό για γνωστούς πολιτικούς και αθλητές. Στο χωριό του Δήμου Κιλελέρ βρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος, μιας και έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή. Το Πάσχα κοντά σε συγγενικά του πρόσωπα επέλεξε να περάσει και ο πρώην βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ Θάνος Πλεύρης. Εκεί και ο βοηθός προπονητή της ομάδας Γυμναστικός Λάρισας – Φάρος Αβραάμ Παπαδόπουλος λόγω καταγωγής αλλά και ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα Νίκος Καρανίκας.

Ζ.Π.

 

Τα δύσκολα νέα

ΤΑ καλά νέα είναι ότι με την περυσινή τουριστική έκρηξη η Ελλάδα κατέστη ο Νο 10 πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Τα... δύσκολα νέα είναι ότι καθώς η τρομοκρατία του ISIS τείνει να εκλείψει, ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι Τουρκία, Αίγυπτος και λοιπή Βόρεια Αφρική, με ιδιαίτερα χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές.

Που σημαίνει ότι κάποιοι, ειδικά στην Αθήνα και τα νησιά που πήγαν να... ξεφύγουν από απόψεως τιμών χωρίς να υπάρχει λόγος, μάλλον θα προσγειωθούν.

 

Για τις κάλπες…

* ΠΡΩΤΑ ο βουλευτής, ακολουθεί ο δήμαρχος σε απόσταση αναπνοής και έπεται περιφερειάρχης και ευρωβουλευτής… Αυτή είναι η σειρά προτίμησης των Θεσσαλών πολιτών για το ενδιαφέρον που δείχνουν στις εκλογικές αναμετρήσεις. Έξι στους δέκα νοιάζονται κυρίως για τον βουλευτή τους και τον δήμαρχό τους και μόνο ένας στους δύο δείχνει ενδιαφέρον για το ποιος πρέπει να είναι περιφερειάρχης ή ευρωβουλευτής…

Το δημοκοπικό εύρημα στην έρευνα της «ΚΑΠΑ RESEARCH», που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα μας, έχει ιδιάζουσα τη σημασία του καθώς δίνει ένα στίγμα προτεραιοτήτων ένα χρόνο πριν ανοίξουν οι κάλπες για… όλα και για όλους. Γιατί αν σας διαφεύγει, το 2019 θα έχουμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, για δήμους και περιφέρειες, ευρωεκλογές και εθνικές.

Για τις δύο πρώτες δεν γεννάται ζήτημα. Οι τελευταίες ευρωεκλογές έγιναν τον Μάιο του 2014 και συνεπώς θα ξαναγίνουν του χρόνου την άνοιξη. Τότε είχαν γίνει και οι αυτοδιοικητικές. Θα ξαναγίνουν το 2019 συνεπώς και όπως λέγεται έχουν «κλειδώσει» για τον επόμενο Οκτώβριο. Σε λίγο θα ξέρουμε… Το αργότερο έως τα τέλη του μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον νέο Καλλικράτη και τα «χαρτιά» θα ανοίξουν. Ήδη η ΚΕΔΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 17 Απριλίου, ενώ στις 18 –19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση με την Ένωση Περιφερειών. Είναι προετοιμασμένοι και πονηρεμένοι…

Τι μένει λοιπόν; Οι εθνικές… Ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο; Να γίνουν και οι τρεις το 2019 ή να έχουμε μια πρόωρη προσφυγή στην κάλπη εντός το 2018; Λέτε να χρειάζεται και άλλη δημοσκόπηση γι’ αυτή την απάντηση;

Γ.Ν.

 

...και την οικονομία

* ΜΑΥΡΑ και άραχνα για την οικονομία… Τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Αυτό αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στην έρευνα της «ΚΑΠΑ RESEARCH. Απαισιοδοξία, πεσιμισμός και ζοφερότητα για την πλειονότητα των Θεσσαλών πολιτών τους σχετικά με τη μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας.  Μόνο το 40% της κοινωνίας πιστεύει πως η επόμενη δεκαετία 2020-2030, θα βρει τη χώρα χωρίς προβλήματα και με σταθερή οικονομία. Το 60% των πολιτών της, δηλαδή έξι στους δέκα πιστεύουν πως η χώρα δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση και θα αντιμετωπίζει είτε τα ίδια είτε ακόμη χειρότερα προβλήματα…

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι στο ευρύ κοινό έχει παγιωθεί η άποψη ότι η κακή εικόνα της οικονομίας θα συνεχιστεί. Οι περισσότεροι δηλαδή θεωρούν χαμένο το παιχνίδι της οικονομίας και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Γιατί αν δεν υπάρχει προσδοκία, ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει σ’ αυτό τον τόπο, θα δυσκολευτούμε πολύ να βγούμε από τον φαύλο κύκλο…

Γ.Ν.

 

Σκουπίδια

* ΓΕΜΑΤΟΙ οι κάδοι το Πάσχα στα παράλια της Λάρισας. Όχι γιατί είχε τόσο πολύ κόσμο και «τίγκαραν». Απλώς η αρμόδια υπηρεσία του δήμου δεν φρόντισε να τους αδειάσει ενόψει του εορταστικού τριημέρου, με αποτέλεσμα μετά τα ψησίματα και τα τσιμπούσια, σκουπίδια και αποφάγια να μένουν εκτός κάδων. Τουλάχιστον, έκαναν καλό τσιμπούσι και τα αδέσποτα.

Π.Φ.

 

Σεζόν

* ΜΠΟΡΕΙ κάποιος βολτάροντας στην πολλών χιλιομέτρων παραλία από τον Αγιόκαμπο ως τη Βελίκα τις ημέρες του Πάσχα, να έβλεπε ελάχιστο κόσμο, αλλά στις καφετέριες που ήταν ανοιχτές γινόταν το αδιαχώρητο. Τόσο εκείνοι που βρέθηκαν στην περιοχή για να περάσουν το τριήμερο, όσο και εκείνοι που απλώς έκαναν μια μίνι εκδρομή, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον καφέ και το ποτό τους μπροστά στη θάλασσα κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό. Λέτε να βοηθήσει ο καιρός και να ξεκινήσει η σεζόν μια ώρα αρχύτερα, σχολίαζαν κάποιοι.

Π.Φ.

 

Περί... ιστορίας

ΕΚΛΟΓΕΣ χτες στην Ουγγαρία, μια χώρα το πάλαι ποτέ κομμουνιστική. Τις κέρδισε, για τρίτη μάλιστα φορά, ο Βίκτορ Όρμπαν, ένας ηγέτης που για τα ευρωπαϊκά δεδομένα θεωρείται ακροδεξιός. Είναι αυτός που κατήργησε πολλές προσωπικές ελευθερίες, που έχτισε φράχτη στα σύνορά του, που συλλαμβάνει και φυλακίζει τους μετανάστες, που δηλώνει θαυμαστής του Πούτιν και του Ερντογάν.

Ποιο είναι το κωμικόν της υποθέσεως;

Ότι ο Όρμπαν ξεπέρασε κατά… 30 ολόκληρες μονάδες το δεύτερο κόμμα που ήταν η... ακροδεξιά! (Καλά, αυτοί τι πρεσβεύουν; Εθνοκαθάρσεις και κρεματόρια;). Κι όλα αυτά όπως είπαμε σε χώρα που… διαπαιδαγωγήθηκε με τις αρχές του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τι σκαρώνει καμιά φορά η ιστορία!

 

Τσαγκαροτρίτη

* ΤΣΑΓΚΑΡΟΤΡΙΤΗ η χθεσινή.

Μετά από την ανάπαυλα του Πάσχα, με φαγοπότι δύο ημερών, οι ρυθμοί άρχισαν να παίρνουν σταδιακά τη ροή της προ γιορτών καθημερινότητας, εντάσσοντας στο πρόγραμμα και τους διαιτολόγους…, καθότι μετράμε αντίστροφα για το καλοκαίρι.

Λ.Κ.

 

Παραλία

* ΤΙ κι αν ο Δήμος Αγιάς συστήνει στους κατοίκους και παραθεριστές των παραλίων του, να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό, τι κι αν οι επαγγελματίες της περιοχής προσπαθούν να διατηρήσουν μια όμορφη εικόνα στα παράλια, τι κι αν ο Σύλλογος Καταστηματαρχών παραλίων ν. Λάρισας συμβάλει εθελοντικά στο έργο του δήμου, με δικά του μέσα στον καθαρισμό της παραλίας, τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και η στάση των ανθρώπων απέναντι στο περιβάλλον του τόπου που ζουν.

Λ.Κ.

 

TOI KOINVNIKO TOY PROSVPO * ΤΟ κοινωνικό του πρόσωπο έδειξε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου κατά τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Σούλτης και ο γραμματέας κ. Αθανάσιος Καράμπελας επισκέφτηκαν σπίτια σε Μεσάγγαλα και Καστρί Λουτρό και έδωσαν σε ευπαθείς ομάδες τρόφιμα και προϊόντα για να περάσουν με αξιοπρέπεια το Πάσχα. Οι ψαράδες ευχαρίστησαν θερμά τους χορηγούς για τα προϊόντα και τα τρόφιμα που τους διέθεσαν. Ψαράδες στο νερό, μα πραγματικοί άνθρωποι στη στεριά…

Κ.Γ.

 

 

 

EPIGRAFH SE TSIPOYRADIKO * ΕΠΙΓΡΑΦΗ σε τσιπουράδικο στο κέντρο της πόλης. Και για όσους δεν κατάλαβαν, η επιγραφή σημαίνει «Ωθήσατε». Απλά γιατί αυτές τις μέρες η Λάρισα γέμισε… Αθηναίους.

 

 

MEGALVSE TO PAIDI *ΜΕΓΑΛΩΣΕ το παιδί, άλλαξε και κρεβάτι. Προφανώς δεν υπήρχε άλλος χώρος αποθήκευσης στο σπίτι, ούτε φιλική οικογένεια που να το χρειάζεται και οι ιδιοκτήτες το κατέβασαν στα σκουπίδια. Τυχερός ο περαστικός που θα το δει και θα μπορέσει να το μεταφέρει. Ανακύκλωση! Τίποτα δεν πάει χαμένο.

Ζ.Π.

 

MEXRI PERYSI UA PREPEI * ΜΕΧΡΙ πέρυσι θα πρέπει να ήταν που η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Ελλάδα, αποτελούσε αιτία πολέμου για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονταν για την απόδοση τιμών αρχηγού κράτους κ.λπ.

Τώρα πλέον το κλίμα αντιστράφηκε (;) και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλή ώρα ο βουλευτής Λάρισας Νίκ. Παπαδόπουλος, παρίστανται πλέον στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός, όπως συνέβη το βράδυ του Μεγ. Σαββάτου στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Πολιτική είναι η παρατήρηση, τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός, αποτελούν προσωπικά θέματα και δεν είναι προς συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς μεταλλάσσεται… σοσιαλδημοκρατικά. Το μάθημα των θρησκευτικών και ο αποκεφαλισμός Φίλη, αποτέλεσαν το πρώτο ισχυρό δείγμα γραφής. Ον παίδες ευλογείτε…

Β.Κ.

 

BAZEI KAGKELA O DHMOS

*ΒΑΖΕΙ κάγκελα ο Δήμος στις παιδικές χαρές της Λάρισας. Κι έτσι δεν θα μπορούν να βγαίνουν τα παιδιά και να ενοχλούν τα σκυλιά.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass