Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξονικός

Δημοσίευση: 12 Απρ 2018 19:45
* ΟΠΟΥ ο έρωτας λυγίζει τα σίδερα της φυλακής. Ναι, εδώ στη Λάρισα. Στις φυλακές της πόλης.  Ένας κρατούμενος που συμμετέχει ως εκπαιδευόμενος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αποφάσισε να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο. Ο γάμος τελέστηκε στο παρεκκλήσι της φυλακής. Οι ευχές όλων πολλές και μάλιστα διπλές…  Κ.Γ. * ΟΠΟΥ ο έρωτας λυγίζει τα σίδερα της φυλακής. Ναι, εδώ στη Λάρισα. Στις φυλακές της πόλης. Ένας κρατούμενος που συμμετέχει ως εκπαιδευόμενος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αποφάσισε να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο. Ο γάμος τελέστηκε στο παρεκκλήσι της φυλακής. Οι ευχές όλων πολλές και μάλιστα διπλές… Κ.Γ.

* ΛΥΧΝΙΑ και... 90 - όχι ευρώ αλλά χιλιάρικα. Τόσο είναι το κόστος της καμένης λυχνίας στον βοηθητικό αξονικό τομογράφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που παραμένει εκτός λειτουργίας.

Η διοίκηση του ιδρύματος φυσικά καλείται να βάλει το χέρι στο ταμείο και να την αντικαταστήσει και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Τι έχει συμβεί; Ο συγκεκριμένος αξονικός τομογράφος αν και βοηθητικός -οι ασθενείς του νοσοκομείου εξυπηρετούνται κανονικά από τον κύριο αξονικό- διαθέτει ειδικό πρόγραμμα για την προετοιμασία όσων ασθενών πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία με ακτινοβολία για την αντιμετώπιση όγκων.

Όσο η αντικατάσταση της λυχνίας καθυστερεί τόσο καθυστερεί και η έναρξη της θεραπείας των νέων ασθενών με αποτέλεσμα να αυξάνονται ανησυχία και προβληματισμός για την πορεία της θεραπείας, με τη διοίκηση να διαβεβαιώνει ότι η αποκατάσταση του προβλήματος είναι θέμα ημερών και να συστήνει -τι άλλο;- υπομονή.

Εύκολο να το λες, δύσκολα όμως το εφαρμόζεις στην πράξη, ειδικά όταν είσαι ασθενής ή συγγενής ασθενούς, που ο χρόνος ενίοτε αποδεικνύεται άλλοτε σύμμαχος, άλλοτε αντίπαλος για τη θεραπεία μιας ασθένειας...

Δ.Κ.

 

Μόνωση

* ΔΕΝ μπορεί, πολλές διαρροές για τις πολιτικές υγείας στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας πρέπει να διαπίστωσαν εκεί στην 5η ΥΠΕ. Δεν εξηγείται διαφορετικά η απόφαση του διοικητή Νέστορα Αντωνίου να αναθέσει σε τοπική εταιρεία την ηχομόνωση των 3 γραφείων των διοικητών και υποδιοικητών της Υγειονομικής Περιφέρειας. Επενδύσεις στις πόρτες με γυψοσανίδες, ειδικές αντικραδασμικές ταινίες και μονώσεις καθώς και ηχοαπορροφητικά πάνελ στις ψευδοροφές περιλαμβάνονται στις εργασίες για να διασφαλιστεί ότι κανένας ήχος μέσα στα τρία γραφεία δεν θα ακούγεται απ’ έξω. Και όλα αυτά με κόστος λίγο κάτω από 2.500 ευρώ, ποσό μάλλον μικρό σε σχέση με την αξία του έργου.

Δ.Κ.

 

Συνενώσεις

* ΣΕ προχθεσινό του άρθρο για το ζήτημα της προοπτικής συνένωσης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο συντάκτης του, καθηγητής του ΤΕΙ, έγραψε για τα όσα ακούγονται για «πρόσκτηση» των υποδομών του ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο. Επειδή η λέξη δεν χρησιμοποιείται και πολύ, αναζητήσαμε να μάθουμε «τι εννοούσε ο ποιητής». Η λέξη λοιπόν που ακούγεται, και που τόσο ευγενικά απέφυγε να αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου, είναι «πλιάτσικο»! Αυτό λοιπόν θέλει να πει με τη λέξη «πρόσκτηση» ο «ποιητής». Πλιάτσικο των υποδομών του ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο! Και το «ωραίο» είναι, ότι αυτό δεν ακούγεται μόνο από τους ανθρώπους του ΤΕΙ (ως κίνδυνος), αλλά και από ορισμένους ανθρώπους του πανεπιστημίου, κάποιους μάλιστα με πονηρό χαμόγελο γεμάτο προσδοκίες... «Συνένωση» λοιπόν οι μεν, «πρόσκτηση» οι δε...

 

Πλυντήρια

* ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ μόλις ημέρες πέρασαν από το εργατικό ατύχημα στον χώρο των πλυντηρίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ολοκληρώθηκαν, όπως είχε δηλώσει το διοικητής Παναγιώτης Νάνος, οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του παλαιωμένου εξοπλισμού με την προμήθεια νέου. Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα αναδείχθηκε ο μειοδότης από τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την αγορά ενός πλυντηρίου ιματισμού και μιας διπλωτικής μηχανής συνολικής δαπάνης 145 χιλιάδων ευρώ.

Ο διαγωνισμός κατοχυρώθηκε και ήδη προωθήθηκε η παραγγελία στο εργοστάσιο της Γερμανίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και με πρόβλεψη να εγκατασταθεί στη Λάρισα μέχρι το τέλος Μαΐου.

Στο μισό από τον προβλεπόμενο χρόνο των 100 ημερών παράδοσης. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα και για το Νοσοκομείο και για τις εργαζόμενες στο τμήμα των πλυντηρίων.

Δ.Κ.

 

Προνήπια

* ΘΕΤΙΚΗ ανταπόκριση βρίσκει μέχρι στιγμής, η υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον νομό Λάρισας, με τους δύο δήμους  Κιλελέρ και Ελασσόνας, να δέχονται να ανοίξουν τις σχολικές υποδομές τους, ώστε να λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά, το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας Σωτήρης Βούλγαρης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας Δημήτρης Παπαποστόλου, μέλη της τριμερούς επιτροπής για την εφαρμογή του προγράμματος, οργώνουν τον νομό να ολοκληρώσουν το έργο τους και όπως διαπιστώνεται, καταφέρνουν να πείσουν.

Στον Δήμο Ελασσόνας, αντί του κ. Παπαποστόλου στην επιτροπή είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Ευαγγελία Παπαδοπούλου, επίσης δραστήρια και ένθερμη υποστηρίκτρια του θεσμού της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Σειρά έχει η συζήτηση με τον δήμαρχο Λάρισας…

Λ.Κ.

 

Διευθυντές

* ΓΙΑ τέσσερις διευθυντικές σχολικές καρέκλες στη Θεσσαλία, θα διαγωνιστούν οι εκπαιδευτικοί, που επιθυμούν να αναλάβουν τα ηνία των τεσσάρων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, αντίστοιχα και για πέντε διευθυντικές καρέκλες όσοι ενδιαφέρονται για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Οι αιτήσεις λήγουν αύριο, στις 13 Απριλίου και για τις θέσεις υποδιευθυντών στις παραπάνω εκπαιδευτικές δομές.

Λ.Κ.

 

Σκοτάδι

* ΕΓΙΝΕ η Ανάσταση, ήρθε «το φως το Αληθινό», αλλά από Δευτέρα του Πάσχα στο Κόκκινο Νερό η πλήρης συσκότιση λόγω προβλήματος στον δημοτικό φωτισμό. Ωστόσο όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής η λύση στην ηλεκτροδότηση πρέπει να δοθεί από τη ΔΕΗ. Με την οποία προσπαθούν όλες αυτές τις μέρες -αλλά μάταια- να επικοινωνήσουν με κάποιον αρμόδιο. Οπότε αποφάσισαν να το δημοσιοποιήσουν. Τώρα η ΔΕΗ δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν ήξερε.

Γ.Ρ.

 

Στα κάρβουνα...

* ΣΕ αναμμένα κάρβουνα… Η υπό έκδοση απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου προκαλεί πανικό… Η δήλωση και μόνο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου ότι όταν το ΣτΕ πει «έξω οι αγρότες από τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να αποφανθεί κιόλας πώς θα παίρνουν συντάξεις»… μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος που θα ανακύψει… Λύση θα βρεθεί αλλά με ποιο κόστος;  Και το όλο ζήτημα δεν αφορά μόνο σε αγρότες. Τόσες επαγγελματικές τάξεις είναι από πίσω. Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά «ξηλώνεται» όλο το νομοθέτημα, σε μια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει χρονικά τη νέα μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή του αφορολογήτου για μετά το 2019. Ξέχωρα που ο ΕΦΚΑ θα είναι με το «πιστόλι στον κρόταφο». Γιατί ποιος εγγυάται ότι μέχρι να βγει η απόφαση δεν υπάρξει «αποχή» από τις πληρωμές εισφορών από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς και δικηγόρους; Μύλος…

Γ.Ν.

 

Συγκάτοικοι...

 * ΑΝ μη τι άλλο θα έχει και την πρωτοτυπία του… Δύο ορόφους έχει όλους και όλους το κτίριο όπου έχει βρει στέγη η υποδιεύθυνση της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλίας. Πρόκειται για το ίδιο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν το ΣΔΟΕ. Μόνο που το πρώην ελεγκτικό σώμα κάλυπτε για τις ανάγκες του και τους δύο ορόφους. Τώρα, η νεοσύστατη Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων θα στεγάζεται μόνο στον πρώτο όροφο καθώς στο ισόγειο ανοίγει σούπερ μάρκετ… Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου το νοίκιασε σε αλυσίδα λιανεμπορίου δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνύπαρξή τους…

Γ.Ν.

 

Μετά μουσικής…

* ΚΙ ενώ ο κόσμος παρακολουθούσε με ενδιαφέρον το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής που γινόταν στην Κεντρική πλατεία και προχθές βράδυ, ξαφνικά το ενδιαφέρον στράφηκε προς το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, εκεί που λάμβανε χώρα η άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής. Λίγο οι σειρήνες, λίγο τα φώτα, λίγο η εντυπωσιακή ανάπτυξη της «σκάλας» των οχημάτων μέχρι τον τρίτο όροφο. Ε, δεν ήθελε και πολύ. Κάποια στιγμή σταμάτησαν και τα μουσικά όργανα να παίζουν. Όμως εν συνεχεία αποφάσισαν να συνεχίσουν και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό. Απεγκλωβισμός ατόμων υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων… Δεν γίνεται και κάθε μέρα.

Κ.Γ.

 

Φως

* ΣΤΑ σκοτάδια βυθίστηκε η οδός Σαλαμίνος στη Λάρισα. Εδώ και μέρες ένα μεγάλο μέρος του δρόμου έχει μείνει χωρίς φωτισμό μιας και παραμένουν σβηστές οι λάμπες.  Ευτυχώς υπάρχουν και οι λαμπάδες της Λαμπρής.

Ζ.Π.

 

Χακάρισμα

* ΤΗΝ ώρα που κάποιοι σβήνουν τους λογαριασμούς τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook δίνει τη δυνατότητα να δουν οι χρήστες αν τα δεδομένα τους «μεταφέρθηκαν» στην Cambridge Analytica. Με τέσσερα απλά βήματα κλικάροντας αρχικά το εικονίδιο του κέντρου βοήθειας που βρίσκεται στη βασική μπάρα δεδομένων, στο άνω μέρος της οθόνης. Αν δεν «ασχολήθηκαν» μαζί σας, τότε το μήνυμα που λάβετε είναι «Ούτε εσείς, ούτε οι φίλοι σας δεν συνδέθηκαν με την Cambridge Analytica μέσω της εφαρμογής This is your digital life».

Ζ.Π.

 

Έρωτά μου

παράλογε

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ μεταξύ των Ελλήνων έδειξε μεταξύ άλλων (όχι ότι δεν το ξέραμε) ότι ο δημοφιλέστερος ηγέτης στην Ελλάδα είναι ο... Πούτιν. Αν κατέβαινε για Πρόεδρος στην Ελλάδα, τότε το 70% που του έδωσαν προσφάτως οι συμπατριώτες του Ρώσοι θα ωχριούσε. Τι κι αν ο Πούτιν κάνει «κονέ» με τους Τούρκους εξοπλίζοντάς τους; Τι κι αν δεν μας έχει δώσει ρούβλι στα χρόνια της κρίσης και παρά τις ρεβεράντζες του Παναγιώτη Λαφαζάνη; Η ρωσοφιλία των Ελλήνων είναι διαχρονική και δεν έχει λογική. Είναι ένας παράλογος και αδιέξοδος έρωτας, όπου ο άλλος σε «φτύνει» κι εσύ κολλάς όλο και πιο πολύ.

 

Δικαίωση

* ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ αν μη τι άλλο εμφανίζεται ο Λαρισαίος αγρότης Γιώργος Μαχάς. Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν συμμετέχει στη μικρή ομάδα των συναδέλφων του αγροτών από ολόκληρη την Ελλάδα που συνυπέργαψε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ένταξη των αγροτών στο ΕΦΚΑ –αυτή που φαίνεται να ξεπέρασε κάθε προσδοκία επιφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα στον νόμο Κατρούγκαλου. Τι λέει ο Λαρισαίος αγρότης μετά την θετική εξέλιξη της υπόθεσης στο ΣτΕ; Οι αγροτοσυνδικαλιστές δεν έχουν –και δεν πρέπει να έχουν- τα μπλόκα στους δρόμους ως μοναδική πρόταση κινητοποίησης και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων ενός κλάδου. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, ενίοτε και πιο αποτελεσματικοί…

 

HRUE H TEXNH *ΗΡΘΕ η τέχνη της φωτογραφίας στα αρχαία μάρμαρα και κόβει τη μια θητεία του Λουκά Κατσαρού στο νέο μάρμαρο. Καλά που είχε δηλαδή μόνο δύο εκλεγμένους νομάρχες η Λάρισα…

Ζ.

 

ANOIJH LIAKADA*ΑΝΟΙΞΗ, λιακάδα με καλές θερμοκρασίες και η Τυρναβίτισσα στη βεράντα ενημερώνεται άμεσα και έγκυρα από την εφημερίδα της.

Κ.Τσ.

 

DEN PHRAN LEPTO TA MATIA* ΔΕΝ πήραν λεπτό τα μάτια τους από την άσκηση της Πυροσβεστικής στο Δικαστικό Μέγαρο. Ο λόγος για τη διευθύνουσα του Εφετείου Λάρισας κ. Χρυσούλα Χαλιαμούρδα, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Σταμάτη Δασκαλόπουλο και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας κ. Ιωάννη Μαγκούτα. Από κοντά και ο διοικητής του τμήματος Μεταγωγών κ. Αρίσταρχος Κουλουκτσής.

Πώς να μην πάρουν «φωτιά» οι πυροσβέστες με τέτοια επιτήρηση…

Κ.Γ.

 

ME TON EPITROPO* ΜΕ τον επίτροπο της Ε.Ε. Χρήστο Μιχαηλίδη, με τον οποίο γνωρίζονται από την εποχή που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος του «αδελφού» κόμματος της ΝΔ στην Κύπρο, του Δημοκρατικού Συναγερμού, είχε την ευκαιρία να τα πει πρόσφατα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου του Λιβάνου για τη συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ο Λαρισαίος μαζί με τους Κύπριους που μετέχουν στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας είχαν συνομιλία με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τον Μάξιμο «το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην Ε.Ε. είναι τεράστιο και ευτυχώς που στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν είναι δύο Έλληνες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Κύπριος Χρήστος Μιχαηλίδης».

Στη φωτ. και οι βουλευτές Κων/νος Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ (δεξιά) και Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ.