Άι Γιώργης

Δημοσίευση: 23 Απρ 2018 20:02
Ποιος γραμματέας, απ’ τα χείλη του προέδρου κρέμονται τα παλικάρια Ποιος γραμματέας, απ’ τα χείλη του προέδρου κρέμονται τα παλικάρια

* ΠΙΑΣΑΜΕ και τον ‘Αι Γιώργη… Στη λαϊκή παράδοση ήταν το προοίμιο του καλοκαιριού, όπως ο ‘Αι Δημήτρης προάγγελος του χειμώνα.

Μαζί με τα χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και τις Γεωργίες, και το κλασικό κουΐζ:

Ερώτηση: Γιατί ο ‘Αι Γιώργης είναι προστάτης των Βλάχων;

Απάντηση: Διότι σκότωσε το... φίδι!

(Καλή -και μετεωρολογικώς θερμή όπως προβλέπεται- εβδομάδα).

Δόξες

* ΣΕ μεγάλες δόξες οι πλατείες, οι πεζόδρομοι της Λάρισας και ο λόφος του Φρουρίου. Κοσμοπλημμύρα… Για τον πρόσθετο λόγο ότι αρκετά σχολεία (κυρίως από Βόρεια Ελλάδα) επέλεξαν την πόλη μας για την εκδρομή τους. (Τον σχολικό τουρισμό μην τον υποτιμάς). Γενικά η εικόνα της πόλης δεν δείχνει μια κοινωνία σε κρίση. Και έτσι όπως πάει ο καιρός, δεν είναι μακριά η ώρα που θα αρχίσουμε να μιλάμε για τα πρώτα μπάνια (με τα παράλιά μας αποκλεισμένα από τη νέα εθνική οδό για ένα ακόμη καλοκαίρι).

Κλάδος ελαίας

* ΜΙΑ ζέστη, μια κρύο, κάτσε βγάλε άκρη με τον Ερντογάν. Η αιφνιδιαστική «επίθεση φιλίας» προς την Ελλάδα γίνεται ήδη δεκτή με επιφυλακτικότητα στη χώρα μας και θα αντέξει μέχρι τα επόμενα... γρυλίσματα του κυκλοθυμικού Ταγίπ. Πού στοχεύει με τη νέα στροφή; Πιθανότατα, είναι μια δήλωση προεκλογική. Αφού έπιασε με τσαμπουκάδες το εθνικιστικό ακροατήριο, προσεγγίζει τώρα τη μετριοπαθή κοινή γνώμη της Τουρκίας με κλάδους ελαίας. Πολύ καλή δήλωση πάντως για να είναι αληθινή…

«Δυναμικός»

* «Ο ΤΣΙΠΡΑΣ είναι νέος και δυναμικός» είπε επίσης στις δηλώσεις του ο Ερντογάν.

(Ωχ! Τον... έκαψε. Δεν του είπαν ότι και ο Τσίπρας έχει εκλογές μπροστά του;

Πάνω - κάτω

* ΤΑ πάνω κάτω θα έρθουν σε Δήμους και Περιφέρειες έτσι και ισχύσει η απλή αναλογική. Για παράδειγμα, ο Αγοραστός μπορεί να κερδίσει (ως παράταξη) τις εκλογές, αλλά να μην είναι ο περιφερειάρχης επειδή οι της Αντιπολίτευσης θα συνασπιστούν και θα ψηφίσουν άλλο πρόσωπο. Οι της ΝΔ δεν αντιδρούν και πολύ διότι δεν παίρνουν σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό. Θεωρούν ότι οι εκλογές θα γίνουν με Κυβέρνηση Μητσοτάκη, άρα με τον ισχύοντα Νόμο. Πάντως είναι προφανές γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην απλή αναλογική. Γιατί, απλούστατα, δεν έχει- και ούτε ανέδειξε- στελέχη ικανά να διεκδικήσουν Δήμους και Περιφέρειες. Στη Θεσσαλία, ας πούμε, ξέρετε κανέναν ΣΥΡΙΖαίο ικανό να διεκδικήσει σοβαρά την Περιφέρεια; Μέχρι στιγμής στον... (πράσινο) Τσιλιμίγκα προσανατολίζονται.

Ηγέτες (1)

* ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ από Τσιπρομητσοτάκηδες οι Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται έναν πραγματικό ηγέτη. Κάπως έτσι προέκυψαν εσχάτως σενάρια και δημοσιεύματα για δημιουργία κόμματος με ηγέτη τον Πρόεδρα... Αλέξη Κούγια.  Και με Κούγια πρωθυπουργό, να μην έχεις ίσα με... οχτώ ανασχηματισμούς κατ’ έτος με τόσους «άχρηστους συνεργάτες» που θα διώχνει κατά καιρούς;

Ηγέτες (2)

* ΑΛΛΟΙ πάλι, βλέπουν ηγέτη τον Απόστολο Γκλέτσο. Μια ιδέα είναι να συνεργαστεί ο Γκλέτσος με τον Κούγια και να αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας διότι μετά τον Καμμένο οι Τούρκοι... χρειάζονται κάποιον ανάλογο ώστε να μην πέσουν αίφνης σε... μελαγχολία.

Πράσινο παντού

* ΑΝΟΙΞΗ, χορτάριασε ο τόπος και παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων και του αντιδημάρχου Γ. Ζαούτσου που δίνουν μάχες εκ του... συστάδην, δεν έχουμε καταφέρει καν να βάλουμε σε τάξη τα βασικά σημεία του «Αλκαζάρ».

Δεν υπάρχει προσωπικό, λένε από τον Δήμο – κατ’ άλλους το προσωπικό δεν είναι σωστά κατανεμημένο. Σε κάθε περίπτωση θέλει έναν άλλο σχεδιασμό - δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να είναι αυτός.

Και οι εθελοντές;

* ΜΙΑ ιδέα θα ήταν διάφοροι σύλλογοι της πόλης να αναλάβουν την κοπή των χορταριών σε δημόσιους χώρους με... εθελοντικές δράσεις. Αλλά μάλλον ο εθελοντισμός δεν είναι και πολύ στα πάνω του τελευταία.

Σηκωτοί

ΔΙΑΝΟΗΘΗΚΑΝ σε κάποια Πανεπιστήμια της Γαλλίας να κάνουν καταλήψεις οι φοιτητές αυτές τις ημέρες και με εντολή Μακρόν η Αστυνομία τούς βγάζει... σηκωτούς.

Ναι, ξέρω, ο Μακρόν είναι φασίστας, εκπρόσωπος του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, μπλαμπλαμπλα… κλπ κλπ. Φτάνει παίδες, δώκαμε...

Ξεχασμένη «Επταετία»

* ΜΙΣΟ αιώνα μετά, τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας ακόμη θυμούνται τη Χούντα και στην επέτειό της εξακολουθούν να βγάζουν ανακοινώσεις. Μόνο που πλέον απευθύνονται σε ένα κοινό που, ηλικιακά και μόνο, κατά τα 2/3, δεν έχει ζήσει τη Χούντα! Και φυσικά που δεν είναι σε θέση να καταλάβει για τι πράγμα μιλάμε. Κάποτε η Χούντα προκαλούσε αντιδράσεις, ήγειρε μνήμες και φορτισμένα συναισθήματα. Η σημερινή «πιτσιρικάδα» αγνοεί σχεδόν την ύπαρξή της.

Παραδοξότητες

* ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ… Πώς γίνεται Ελλάδα, Κύπρος, Ουγγαρία, Σλοβενία και λοιποί μπατίρηδες της Ευρώπης να εμφανίζουν – για το 2017- τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων νέων ΙΧ την ίδια ώρα που (οι κατασκευαστές) Γερμανοί και Άγγλοι εμφανίζουν μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν;

Εκδοχή πρώτη: η φτώχεια θέλει καλοπέραση, διότι «μια φορά μονάχα ζούμε μες στον ψεύτικο ντουνιά» κλπ κλπ.

Εκδοχή δεύτερη: τι θα τα κάνεις ρε παλιοτσιφούτη Γερμανέ τα φράγκα που μαζεύεις;

Νέο σκηνικό

* ΒΑΡΥ πρόστιμο για φοροδιαφυγή επέβαλε η Εφορία σε μπουζουξίδικο της Λάρισας, όπως πληροφορηθήκαμε από σχετικό δελτίο Τύπου.

Η Εφορία ασφαλώς έκανε τη δουλειά της. Αλλά είναι βέβαιο ότι με όλα αυτά που γίνονται το σκηνικό της νυχτερινής διασκέδασης στην Ελλάδα θα αλλάξει ριζικά. Είναι γνωστό δηλαδή ότι τα «μπουζούκια» -μοναδική ελληνική πατέντα- υπήρχαν και βασίζονταν πάντα στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Στο μαύρο χρήμα δηλαδή, που καρπώνονταν όλοι, από τον ιδιοκτήτη και τη «φίρμα» του καταστήματος μέχρι τις λουλουδούδες και τα γκαρσόνια. Τώρα η Εφορία –λένε άνθρωποι της νύχτας- κυνηγά άγρια. Οπότε κέρδος δεν μένει. Άρα, γιατί να διατηρήσει ο άλλος το μαγαζί;

Με δύο λόγια, πάμε να γίνουμε... Γερμανία, όπου όλοι διασκεδάζουν ήσυχα, «πολιτισμένα», και από τις... 10 το βράδυ στο σπίτι για... νάνι. Η ελληνική μας «ταυτότητα» απειλείται.

Οι υποψήφιοι

* ΟΛΑ τα ονόματα των ψηφοδελτίων της ΝΔ διατείνεται ότι έχει η «Kontranews» στο χθεσινό της φύλλο.

Καταρχάς, διευκρινίζει για τους ενδιαφερόμενους, ότι με τα ψηφοδέλτια ασχολούνται ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Στέλιος Πέτσας, ο σύμβουλος στρατηγικής Τάκης Θεοδωρικάκος (είναι ανοικτό εάν θα είναι σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και οι προεδρικοί σύμβουλοι, Γιώργος Μυλωνάκης, Θανάσης Νέζης και Γρηγόρης Δημητριάδης (αυτός κάνει το κεντρικό παιχνίδι στο παρασκήνιο).

***

* ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ τις λίστες, φτάνεις σ’ αυτή της Λάρισας, στην οποία λέει θα βρίσκονται: «οι νυν βουλευτές Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, όπως και η εκπαιδευτικός Θεοδώρα Κάλλα, ο Θανάσης Παιδής και από το Μητρώο Στελεχών ο Γιώργος Καραβάνας, διευθύνων σύμβουλος τράπεζας κρυοσυντήρησης κυττάρων και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, αλλά και η δικηγόρος Αθηνά Σιαφαρίκα. Άγνωστο τι θα γίνει με τον πρώην δήμαρχο Κώστα Τζανακούλη». (Αυτά τα ολίγα, πέραν του μακροσκελούς καραβανικού τίτλου, τα ήδη γνωστά.)

***

* ΣΤΙΣ υπόλοιπες λίστες της Θεσσαλίας λίγο περισσότερα.

Καρδίτσα: Εκτός από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, θα είναι και πάλι υποψήφιοι οι πρώην βουλευτές Ασημίνα Σκόνδρα και Γιώργος Αναγνωστόπουλος. Συζητείται το όνομα του πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Πασχάλη Μπουχώρη, ενώ σίγουρη είναι όπως λένε η υποψηφιότητα του κομματικού στελέχους Κώστα Πάσχου.

Μαγνησία: Εκτός από τον νυν βουλευτή Χρήστο Μπουκώρο, υποψήφια θα είναι η πρώην βουλευτής Ζέττα Μακρή και ίσως ο γιατρός Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ενώ συζητείται το όνομα του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Χρήστου Χρόνη. Στη λίστα θα είναι μάλλον ο Νικήτας Παπαντωνίου (το γένος Καρτάλη), γιος του Γιάννου Παπαντωνίου από τον πρώτο του γάμο και συζητούνται τα ονόματα της Κατερίνας Πατσογιάννη, του Σάκη Κοκκίνη (λέγεται ότι θα είναι πιθανότατα εντός λίστας) και της Έλενας Αντωνοπούλου.

Τρίκαλα: Εκτός από τον νυν βουλευτή Κώστα Σκρέκα, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης, καθώς και ο Θανάσης Λιούτας. Ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη, με έντονη πλέον κινητικότητα στην περιοχή, θα είναι στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Επίσης στη λίστα θα είναι οι γιατροί Ηλίας Τσιαούσης και Χρήστος Λιάπης και συζητούνται η Ζέφη Νικολάου, ο Χρήστος Κρητικός, ο ΟΝΝΕΔίτης Βαγγέλης Καραμίντζιος και ο Γιάννης Αναγνώστου. (Αυτά και εν αναμονή διατελούντες καθώς μπορεί να πάρει καιρό ακόμη…)

Καλοκαιράκι

* ΜΕ τον υδράργυρο σκαρφαλωμένο στους 30 βαθμούς Κελσίου ίσως και λίγο παραπάνω, η χθεσινή ημέρα ήταν ιδανική ευκαιρία για τους Λαρισαίους για εξόρμηση στα παράλια. Τα παράλια του νομού χθες είχαν την τιμητική τους αφού από νωρίς το πρωί οι εκδρομείς, εγκατέλειψαν το κλεινόν άστυ και αναζήτησαν τη δροσιά της θάλασσας. Άλλοι έκαναν τις πρώτες τους βουτιές και άλλοι απόλαυσαν τον καφέ και το φαγητό τους με θέα τη θάλασσα. Οι Λαρισαίοι που απέμειναν στην πόλη ήταν λόγω επαγγελματικών ή κοινωνικών υποχρεώσεων αφού χθες στην πόλη τελέστηκαν αρκετά μυστήρια βάπτισης. Πέρα από το κέντρο που η κίνηση ήταν υποτονική, η Νεάπολη χθες το πρωί έσφυζε από ζωή και δύσκολα έβρισκε κανείς τραπέζι σε ταβέρνα. Πάντως σύμφωνα και με τις μετεωρολογικές προγνώσεις οι υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με το καλοκαιράκι να μας δείχνει από τώρα τα «καυτά δόντια του».

Ν.Π.

Έργα

* ΚΑΙ ενώ η Κυριακή είναι μέρα αργίας και ξεκούρασης, τα μηχανήματα του Δήμου πήραν φωτιά αφού χθες ήταν ημέρα ασφαλτοστρώσεων. Έτσι κεντρικοί δρόμοι της Λάρισας χθες έκλεισαν προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Το καλό είναι ότι μια τέτοια μέρα όπως η χθεσινή, με πολλούς Λαρισαίους να λείπουν, ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να γίνουν τα συγκεκριμένα έργα. Από σήμερα στη ρουτίνα μας.

Ν.Π.

Γόπες

* ΑΛΛΟΙ διαμαρτύρονται για τα σκυλιά στις παιδικές χαρές και άλλοι για τις γόπες. Λαρισαία αγανακτισμένη καταγγέλλει στην «ΕτΔ» ότι είναι συχνό φαινόμενο γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά, να ανάβουν το τσιγαράκι τους και μετά να το σβήνουν με το πόδι τους κάτω στο χώμα που παίζουν τα παιδιά. «Η άμμος που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις παιδικές χαρές της πόλης είναι γεμάτη με αποτσίγαρα. Ό,τι κάνουν στην παραλία, το κάνουν και στην παιδική χαρά που παίζουν τα μικρά παιδιά. Άσχημη εικόνα. Σκουπίδι σε κάθε περίπτωση» λέει χαρακτηριστικά. Δεν έχει και άδικο. Στο σπίτι μας έτσι θα κάναμε;          Ν.Π.4

                                                              ΕΛΕΥΘΕΡιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass