Παγωτό

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2018 19:45
*ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ νερό αλλά της ΔΕΥΑΛ, σε μπουκάλι με το σήμα της που το κυκλοφορούν στα γραφεία της επιχείρησης, χθες πρόσφερε ο δήμαρχος στον υπουργό. (Μήπως να προχωρούσε και σε εξαγωγές, στη Θεσσαλονίκη φερειπείν…)  Ζ. *ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ νερό αλλά της ΔΕΥΑΛ, σε μπουκάλι με το σήμα της που το κυκλοφορούν στα γραφεία της επιχείρησης, χθες πρόσφερε ο δήμαρχος στον υπουργό. (Μήπως να προχωρούσε και σε εξαγωγές, στη Θεσσαλονίκη φερειπείν…) Ζ.

*- Η δίαιτα του παγωτού θέλει να τρως κάθε μέρα παγωτό για να αδυνατίσεις…

Είπε τούτο τον καιρό ο Λαρισαίος παγωτατζής. Επικαλούμενος ναι, διατροφολόγους.

***

*ΚΑΠΟΙΑ άλλη όμως συνέχιζε να έχει τις αμφιβολίες της.

- Κάθε βράδυ που γυρίζει απ’ τη δουλειά μού φέρνει παγωτό. Με λατρεύει. Μμμ… Ή μήπως έχει εμφανιστεί καινούρια περιπτερού…

Ζ.

 

Εμποδίζεις

*- Ο άλλος είχε παρκάρει το Ι.Χ. του πάνω στην Ταχυδρομείου, να πιεί καφέ δίχως να περπατήσει πάνω από εφτά-οχτώ βήματα κι ύστερα που ήθελε να φύγει διαμαρτυρόταν εντόνως στον οδηγό αυτοκινήτου κοινής ωφέλειας που του έκλεινε την έξοδο.

Ο Λαρισαίος διηγιόταν απελπισμένος στην παρέα ως αυτόπτης και αυτήκοος του συμβάντος. Και ο διπλανός του υπερθεμάτισε με τη δική του εμπειρία.

- Είμαι στο πεζοδρόμιο κι ο άλλος ρε συ με βρίζει γιατί τον εμποδίζω να παρκάρει. Μισό λεπτό ν’ ανέβω στο δέντρο…

Ζ.

 

Συγκριτικά

*Ο Λαρισαίος καθόταν και σύγκρινε ποινές χθες, διαβάζοντας την εφημερίδα. Οι Θεσσαλονικείς τραμπούκοι που επιτέθηκαν για σκότωμα στον γηραλέο Μπουτάρη, άλλο αν είναι και δήμαρχος, έφαγαν 14 μήνες φυλακή, με αναστολή φυσικά. Κι ο Τρικαλινός που είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο Λυκείου ώστε να προσληφθεί στα ΕΛΤΑ εισέπραξε 13 χρόνια, κι αυτός με αναστολή ως το Εφετείο, που πόσο να ρίξει την ποινή δηλαδή... Εξοντωτική απόφαση, διότι εισέπραξε παρανόμως 200 χιλιάρικα από την υπηρεσία, για μισθούς όμως αφού δούλευε σ’ αυτή 12 χρόνια, τον είχαν επιλέξει όμως παράνομα, έπρεπε να πάρουν άλλον. (Σύγκρινε λοιπόν κι αναλογιζόταν για το αν η δικαστική τιμωρία οφείλει να λειτουργεί και παραδειγματικά.)

Ζ.

 

Μόνο αυτοί

*ΖΩΗΡΟ το νεοσύστατο ΚΙΝΑΛ της Λάρισας βγήκε χθες να υποδεχτεί τον Πάνο Σκουρλέτη. Με αιχμηρή ανακοίνωση της νέας Νομαρχιακής. Η πρώτη της ήταν; Όχι κάτι ιδιαίτερο, τα συνήθη επιθετικά με ιδιαίτερες επισημάνσεις για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τον Καμμένο.

-Μα μόνο το ΚΙΝΑΛ βγήκε εναντίον του με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού, η επισήμανση του Λαρισαίου.

-Και τι ήθελες, να αδιαφορήσει; Να μη τους νοιάζει; Εδώ το πάνε για συνεργασία αυτοί οι δύο, να μην έχει και ναζάκια και πείσματα πριν;

Ζ.

 

Τούνελ Σαμαρά

*Ο Τσίπρας, λέει ο Γ. Λ. εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή κυβέρνησης και διάθεσης στα Σκόπια και ξεκίνησε διαπραγμάτευση για οριστική λύση της εκκρεμότητας με την αναγνώριση της μικρής διπλανής χώρας. Την αναγνώριση από την Ελλάδα. Γιατί το θέμα έχει λυθεί, για όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, με τη γενική χρήση του όρου «Μακεδονία». Σκέτο. Τσίπρας και Κοτζιάς μπήκαν στη διαπραγμάτευση από δυσμενή θέση: η Ελλάδα έχει ηττηθεί και η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή τον Σαμαρά που μποϋκοτάρισε πριν από 25 χρόνια τη λύση, όλοι το θυμούνται. Έκτοτε η χώρα δαπανά ασκόπως διπλωματικό κεφάλαιο για να επιβάλλει τυπικά την ονομασία FYROM.

***

*ΑΥΤΗ λέει είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να πετύχει μια διευθέτηση που θα σώσει τουλάχιστον τα προσχήματα, θα της εξασφαλίσει ασφαλή έξοδο από το τούνελ που την έβαλε ο Σαμαράς και θα ακυρώσει τους αλυτρωτισμούς των γειτόνων, με διεθνή συνθήκη.

Η έκπληξη όμως για τον Τσίπρα δεν ήρθε από την πλευρά των Σκοπιανών, αλλά από τη ΝΔ. Ενώ προωθούσε την εθνική γραμμή που διαμόρφωσε ο Καραμανλής το 2008, είδε να την απορρίπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νεοδημοκρατικό παράδοξο. Αυτός δηλαδή που έπρεπε να πρωτοστατεί και να συντάσσεται με την κυβέρνηση για να πιστωθεί και αυτός την επιδιωκόμενη λύση, ως διαμορφωθείσα από κυβέρνηση του κόμματός του, τάχθηκε με τη μη λύση. Ο λόγος είναι προφανής: ο Σαμαράς, για τον οποίο η λύση θα είναι κόλαφος, τον εκβιάζει με διάσπαση που θα απομακρύνει το όνειρο της πρωθυπουργίας. Έτσι ο Κυριάκος έγινε όμηρός του και προκύπτουν διάφορες ιστορίες τύπου Ίλιντεν…

Ζ.

 

Λογοπαίγνια

*ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΙ οι Λαρισαίοι μαθητές καθώς τελειώνει η χρονιά.

- Θέλω να ξέρω, πού ακριβώς πάει μια μπλούζα όταν πηγαίνει με το παντελόνι;

***

*- ΡΕ συ, κατουριέμαι…

- Δεν μπορείς να κρατηθείς;

- Από πού;

***

*- ΠΟΛΥ καπνό είχε χθες η εκκλησία. Ποιος λειτουργούσε;

- Ο παπαστράτος.

***

*- ΕΦΑΓΑ ρε παιδιά καπνιστό τυρί και ντουμάνιασε το σπίτι.

Ζ.

 

Κι από δω κι από κει

*ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ στο ίντερνετ, αυτές τις μέρες που η ΝΔ κορυφώνει την καμπάνια της για την ασφάλεια με αιχμή την περίπτωση του Ρουβίκωνα, ένα βιντεάκι με τον Ν. Τόσκα να λέει ότι οι ‘’ρουβίκωνες’’ είναι μωρά που μπουσουλάνε. Συγκεκριμένα, σε απόσπασμα απάντησής του ο αρμόδιος υπουργός λέει ότι «πολιτικά κινούνται με τα τέσσερα, σαν μωρά. Έχουν πρωτόγονη πολιτική σκέψη…». Και το βίντεο, εκ δεξιών εκπορευόμενο, έχει χορτάσει like και στη Λάρισα. Πού το παράξενο; Μα που οι επιβραβεύσεις δεν είναι μονάχα επικριτικές από δεξιούς αλλά και αληθινές από αριστερούς και μάλιστα όχι μονάχα συριζαίους. Στη Λάρισα όλοι λίγο πολύ γνωρίζονται. (Θα το πήραν το μήνυμα οι εμπνευστές;)

Ζ.

 

Με τις ευχές του

*ΟΠΩΣ πάντα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Λάρισα, ρωτώντας τον Μ. Χαρακόπουλο, τώρα που βρέθηκαν μαζί πάλι στην Καππαδοκία. Άλλωστε κι ο Άγιος Αχίλλιος ήταν Καππαδόκης στην καταγωγή.

Αυτή τη φορά, ο κ. Βαρθολομαίος ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του μητροπολίτη Ιγνάτιου, ζητώντας από τον βουλευτή να του μεταφέρει τις θερμότερες ευχές του. Ο Πατριάρχης μίλησε επίσης στο τηλέφωνο με τον καθηγητή Α. Τζάκη που θα χειρουργήσει τον Λαρισαίο δεσπότη στην Αμερική.

Ζ.

 

‘’Βρέξει χιονίσει’’

*ΚΑΚΟΔΙΑΘΕΤΟΙ έως τρομοκρατημένοι κι οι Λαρισαίοι συνταξιούχοι. Τόσον καιρό υφίστανται τον καταιγισμό ειδήσεων για τις άγριες περικοπές που τους περιμένουν από το 2019, πανταχόθεν πληροφορίες για μειώσεις και επικείμενη απώλεια εισοδήματος. Κόβουν, έκοψαν, θα κόψουν, το κόψιμο σε όλες τις πτώσεις και τους χρόνους. (Θα πάθουν τίποτε οι άνθρωποι, πριν προλάβουν να δουν τη ζημιά.)

***

*ΒΕΒΑΙΑ, στη Λάρισα υπάρχουν και πολλοί αμέριμνοι συνταξιούχοι, καρφί δεν τους καίγεται για όσα απειλητικά ακούνε. Είναι εκείνοι του ΟΓΑ, οι ατρόμητοι χαμηλοσυνταξιούχοι. Πρώτη φορά στη ζωή τους, οι παλιοί αγρότες, που βλέπουν το ‘’βρέξει χιονίσει’’ να είναι υπέρ τους. Οι συντάξεις τους θα παραμείνουν άθικτες, στο ισόγειο. Πάλι χαμηλότερα από των υπολοίπων, όσο και αν περικοπούν αυτές, αλλά όχι πιο κάτω από όσο τώρα.

Ζ.

 

Λαρσινά

*ΚΑΙ λεξικά και άλλα συναφή Λαρσινά.

- Ρουμ είναι το δωμάτιο στ’ Αγγλικά και αυτό που παραγγέλνει να πιει στο μπαρ ένας Λαρισαίος.

***

*- ΠΗΓΑ στ’ Λάρσα χτε κι αγόρασα το ‘’Iphone 7’’…

- Το Plus, μαρή;

-Ούι… Γιατί να του πλ’ήσου, τώρα τ’ αγόρασα.

***

*ΝA και οι ρυθμίσεις στο GPS του κάμπου: Καταπάν, ντουγρού, σιακείθε, σιακάτ, σιαπάν, σιαπέρα, σιαδώθε, κατακάτ.

Ζ.

 

Επιπλέον

*ΕΠΙΠΛΕΟΝ γραφειοκρατία λέει φέτος στη διαδικασία των αιτήσεων Λαρισαίων γονιών για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Μέχρι πέρσι αρκούσε η βεβαίωση του εργοδότη, μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών. Φέτος ζητούνται και τα ένσημα, για να αποδεικνύεται ότι κάποιος-κάποια εργάζεται. Άρα χρειάζεται και μια βόλτα από το ΙΚΑ για τη σχετική βεβαίωση. Να αφαιρούσαν τουλάχιστον εκείνη του εργοδότη, δεν υπερκαλύπτεται από αυτή του ΕΦΚΑ; (Μάλλον θα την πάτησαν στον Δήμο άλλα χρόνια από επιτήδειους με πλαστές βεβαιώσεις επιχειρήσεων.)

Ζ.

 

Σπουδαία θέα

*ΤΟ καλύτερο σημείο για να αγναντέψει κάποιος από τη Λάρισα τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο είναι το Φρούριο, εκεί στην άκρη του παλιού ‘’φριγκράς’’, στο παρκάκι με τ’ αγάλματα, καθώς από κάτω χαμηλώνουν τα Ταμπάκικα και δεν εμποδίζουν οι οικοδομές.

Για την ακρίβεια πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο σημείο, μετά από το γραφείο του εκάστοτε προέδρου του ΤΕΕ, στο παραποτάμιο κτίριο των μηχανικών, καθώς από κει συμπεριλαμβάνεται στη θέα των βουνών και ο Πηνειός να διασχίζει τη Λάρισα.

Όπως και να ’χει, στο Φρούριο τώρα, εκεί μετά τη μαρμαρίλα του Ηρώου κι ως το πάρκο των αγαλμάτων φαίνεται να χρειάζεται ένα ξεσκαρτάρισμα στα κλαδιά των φυτών, να δημιουργηθεί ένα ξέφωτο για χάρη της σπουδαίας θέας. Φυσικά να τοποθετηθούν κάποια παγκάκια αλλά και να ομαλοποιηθεί κάπως το πρανές από κάτω. (Δεν είναι δα και σπουδαίες παρεμβάσεις.)

Ζ.

 

Μασκαρεύεται

*ΟΡΟΣΗΜΟ θεωρείται η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, η οποία σάρωσε την ακμάζουσα πολυπολιτισμική μητρόπολη, όπου χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι ζούσαν πλάι-πλάι, κοινότητες περίπου ίσες πληθυσμιακά.

Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και την ανταλλαγή των πληθυσμών κι ύστερα με το Ολοκαύτωμα, η Θεσσαλονίκη άλλαξε εντελώς. Σ’ αυτό το γεγονός στηρίζεται, αυτό εξιστορεί η δαιμόνια Βικτόρια Χίσλοπ στο υπέροχο ‘’ Νήμα’’.

Κι έρχεται τώρα να ακτινογραφήσει ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, που μόνο ως συριζαίος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί: Η βαθιά Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς συντηρητική. Είναι σκοτεινή. Είναι η πόλη των φαντασμάτων. Κουβαλάει μέσα της καλά κρυμμένους σκελετούς, για τους οποίους δεν θέλει να μιλά και παριστάνει πως δεν θυμάται. Γι’ αυτό μισεί τον Μπουτάρη.

Γιατί δεν την αφήνει ήσυχη να βολεύεται στον θυματοποιημένο ναρκισσισμό και στα ψέματά της.

***

*… Η Θεσσαλονίκη των αντισημιτικών και φασιστικών οργανώσεων του Μεσοπολέμου, που σιώπησε, αν δεν εκμεταλλεύτηκε, το ολοκαύτωμα των θεσσαλονικιών Εβραίων κλέβοντας τις περιουσίες τους, αυτή η Θεσσαλονίκη που απόλαυσε ακόμη και την καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου τρέχοντας να γραφτεί στις λίστες να πάρει και τις πλάκες των νεκρών για να τις χρησιμοποιήσει όπου βόλευε, αυτή η Θεσσαλονίκη των παρακρατικών και των εθνικοφρόνων σωματείων της μετεμφυλιακής Ελλάδας, των δοσιλόγων και μαυραγοριτών που έγιναν σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης, των τραμπούκων που πέταγαν με τις κλωτσιές από τις σκάλες ή από τα μπαλκόνια όσους δεν «συμμορφώνονταν», ναι υπάρχει ακόμη και διαμορφώνει ή έστω επηρεάζει το κλίμα.

Αυτό το βαρύ πνιγηρό κλίμα, την «ακροδεξιίλα» που όσοι γεννηθήκαμε στη Σαλονίκη ξέρουμε να ξεχωρίζουμε από χιλιόμετρα μακριά.

Τώρα η βαθιά Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται, μασκαρεύεται σε μια νέα εθνικοφροσύνη, που τρέχει με αλαλαγμούς στα συλλαλητήρια για τη «Μακεδονία μας» και στα διάφορα «εθνικά» μνημόσυνα, φοράει αρχαίες πανοπλίες, ορθόδοξους ή ρωσόφιλους μανδύες και βγαίνει δημόσια για να βρίσει χυδαία και να απειλήσει όποιον της αντιμιλά.

***

*ΚΑΙ η ανάλυση Μαραντζίδη καταλήγει: Αυτή η βαθιά Θεσσαλονίκη που υποκρίνεται πως ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά την ιστορία των Μακεδόνων βασιλέων 2500 χιλιάδες χρόνια πριν, που παριστάνει πως ξέρει καλά τι έγινε ακριβώς στο μικρασιατικό μέτωπο και στον Πόντο, αυτή η Θεσσαλονίκη, ιδέα δεν έχει αλλά ούτε και που της καίγεται καρφί τι απέγιναν οι άνθρωποι, που ήταν οι γείτονές της μέχρι προχθές, Εβραίοι, Τούρκοι, Βούλγαροι.

Κάνει πως δεν θυμάται ότι μέχρι και τη δεκαετία του ’80, όταν σε ρωτούσαν «Μακεδόνας είσαι;» απαντούσες «όχι πρόσφυγας», γιατί ήξερες πως Μακεδόνες ήταν οι ντόπιοι, οι άλλοι…

Ζ.

 

PANV APO 40 XRONIA KRATAEI* ΠΑΝΩ από 40 χρόνια κρατάει η φιλία του Φώτη Κουβέλη με τον βετεράνο –αλλά πάντα ανήσυχο- αγωνιστή της Ανανεωτικής Αριστεράς, Σωτήρη Κολλάτο. Και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα -κι ανάμεσα σε συναντήσεις του με στρατηγούς, απόστρατους και απλούς πολίτες- βρήκε χρόνο να (τα) ξαναπούν για τα παλιά αλλά και για τα μελλούμενα… Περισσότερο από δύο ώρες, μαζί με καμιά δεκαριά ακόμα αμετανόητους Ανανεωτικούς.

 

FYSIKA *ΦΥΣΙΚΑ και θα λάμβανε πατριαρχική ευλογία και ο Κ. Αγοραστός. Η Ελασσόνα είναι περιοχή του άλλωστε.

Ζ.

 

EUIMOTYPIKO XARAKTHRA1

EUIMOTYPIKO XARAKTHRA2* ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΟ χαρακτήρα είχε η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Λάρισας. Και αυτό γιατί ο επανεκλεγείς πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις για τον τρόπο διοίκησης της ΝΟΔΕ αλλά και για τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης (βλέπε Τομεάρχες). Ωστόσο μια πρώτη συζήτηση για τον προγραμματισμό δράσης με ορίζοντα το φθινόπωρο, οπότε και υπάρχει θέμα εθνικών εκλογών, έγινε.                      Γ.Ρ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass