Άνοιξη

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2018 19:52
* ΓΛΙΤΩΣΕ από του χάρου τα δόντια ο άνθρωπος  Κ.Γ. * ΓΛΙΤΩΣΕ από του χάρου τα δόντια ο άνθρωπος Κ.Γ.

 * ΤΑ περί μαρτύρων, απόδειξης και ανταπόδειξης, στην αγωγή της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καραλαριώτου κατά του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, τα πληροφορηθήκατε από τη στήλη, την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως είναι γνωστό, στις 5 Ιουνίου, ως μάρτυρες της κ. Καραλαριώτου κατέθεσαν σε συμβολαιογραφείο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκ. Παπαγεωργίου (σ.σ. υποψήφιος της παράταξης στις περασμένες εκλογές) και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Δημ. Γεωργάκης.

Ενώ χθες, στο Ειρηνοδικείο Λάρισας, ως μάρτυρες του κ. Καλογιάννη κατέθεσαν, ο επίτιμος δικηγόρος Ιωάννης Διαμαντής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχος και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» και δημοτικός σύμβουλος, Ντίνος Διαμάντος.

Έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να προσδιορισθεί η δικάσιμος οπότε σε κάνα 8μηνο θα εκδοθεί η απόφαση. Την άνοιξη δηλαδή του 2019, η απόφαση εφόσον τελικά η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο. Η πρωτόδικη απόφαση…

Β.Κ.

 

Διαμεσολαβητής

*ΦΤΑΝΕΙ λοιπόν ο δήμαρχος, Απ. Καλογιάννης χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Προσκαλείται να απευθύνει χαιρετισμό για την εκδήλωση της 1ης αποφοίτησης του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας.

«Ούτε την πρόσκληση δεν πρόλαβα να δω», λέει και εξηγεί πως είναι από ταξίδι, αλλά μόλις κοιτάζει καλύτερα, τι να δει.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου, Τρύφωνας Τσάτσαρος που αυτό το διάστημα είναι ο δικηγόρος της Ρένας Καραλαριώτου με την οποία ο δήμαρχος έχει «ανοιχτό μέτωπο». Βλέπε αγωγή και δικαστική διαμάχη…

***

*ΔΙΝΕΙ λοιπόν τον λόγο, με την ιδιότητα του συντονιστή ο τυπικότατος δικηγόρος, Τρύφωνας Τσάτσαρος στον δήμαρχο και εκείνος καλείται τώρα να μιλήσει για τη διαμεσολάβηση. Αυτοί που γνωρίζουν την υπόθεση απ’ όλες τις πλευρές χαμογελούν και περιμένουν. Θα πει τίποτα σχετικά; αναρωτιούνται.

«Η ζωή είναι γεμάτη συμβιβασμούς» λέει ο δήμαρχος. «Κατά συνέπεια σωστά γίνεται» συμπληρώνει περί διαμεσολάβησης.

***

*ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ μερικά δευτερόλεπτα και συνεχίζει «Αν μιλήσω περισσότερο κινδυνεύω να αναφερθώ και στον δημοτικό διαμεσολαβητή». Ωπ. Κάποιοι αρχίζουν να ακούνε με μεγαλύτερη προσοχή. Τώρα θα πει κάτι σκέφτονται «… που εμπεριέχει ο Κλεισθένης», το γυρίζει ο δήμαρχος και το κλείνει ως εξής: «Εκεί όπου πράγματι υπάρχει μια σοβαρότατη προσέγγιση που έχει σχέση με ζητήματα των διαδικασιών που άπτονται του δήμου και του πολίτη. Της κακοδιοίκησης, της διαφάνειας και της εξυπηρέτησης του πολίτη». Αλλού το πήγαινε τελικά…

Κ.Γ.

Ντρίπλες…

* ΚΑΛΗ η ντρίπλα του υπ. Οικονομικών με τις αντικειμενικές και τον ΕΝΦΙΑ… Μουντιαλική, με δεξιότητα και υψηλή τεχνική. Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ισχύσουν μόνο για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και όχι για τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων.

Δηλαδή όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου με βάση τις ισχύουσες, σημερινές αντικειμενικές αξίες και όχι τις νέες. Για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης, τα συμβολαιογραφικά, των γονικών παροχών, των κληρονομιών, των δωρεών κλπ, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν με την έναρξη της νέας χρονιάς, από την Πρωτοχρονιά του 2019.

Φοβερή σε σύλληψη ιδέα. Από τη θέσπιση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, πρώτη φορά θα συμβεί αυτό. Πρακτικά, οι ιδιοκτήτες θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το τι θα πληρώσουν, θα σπεύδουν στα συμβολαιογραφεία και θα τακτοποιούν τα περιουσιακά τους για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις. Ομοίως όσοι γνωρίζουν ότι επίκειται μείωση, θα «παγώσουν» τις μεταβιβάσεις μέχρι να αλλάξει ο χρόνος… Μια χαρά, μόνο Έλληνες μπορούν να τα σκεφτούν αυτά. Μεγάλοι ντριμπλέρ είμαστε…

* * *

* ΚΑΙ δεν είναι η μόνη ντρίμπλα… Τους τελευταίους μήνες, όταν δηλαδή έγινε σαφές ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν θα μπορούσε να παραταθεί άλλο λόγω των πιέσεων που ασκούσαν οι δανειστές, το οικονομικό επιτελείο επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια δημιουργικής λογιστικής με διπλό στόχο.

Να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές τιμές δηλαδή χωρίς να θιγούν υπερβολικά οι χαμηλές οικονομικά κοινωνικές τάξεις και ταυτόχρονα να καταφέρει να εισπράξει και πάλι έσοδα πάνω από 3 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ. Το καταφέρνει και αυτό! Έφτιαξε αντικειμενικές προσεγγίζοντας μόνο τον ΕΝΦΙΑ, ξέροντας πολύ καλά ότι είναι ο πιο άδικος φόρος, που δεν σηκώνει διορθώσεις και αφήνει για αργότερα τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία κεφαλαίου.

Και όμως, αυτή η κυβέρνηση η οποία είχε κάνει προεκλογικά "σημαία" την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, είναι αυτή που σήμερα τον αυξάνει… Εντυπωσιακή και αυτή η ντρίμπλα.

Γ.Ν.

Θεσσαλοί

* ΣΤΗΝ «Πρωτοβουλία των 1-1-4 για τη Συνεργασία, την Κοινή Δράση και την Ενότητα» φυσικά και περιλαμβάνονται Θεσσαλοί. Το κείμενο δέκα σημείων, υπογράφουν 114 «μεμονωμένα πρόσωπα αλλά και πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, οικολογικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές, συνεργατικές, για τα δικαιώματα».

Τον «δεκάλογο» των θέσεων παρουσίασαν - σε συνέντευξη Τύπου που συντόνισε η Άννα Αμπατζόγλου - οι Αλέκος Αλαβάνος, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Λαπαβίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Μάνια Παπαδημητρίου, διαβάστηκε μήνυμα του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη ενώ ανακοινώθηκε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία και ο Μανώλης Γλέζος.

Από τη Θεσσαλία λοιπόν, μεταξύ άλλων υπέγραψαν οι: Τάκης Γιαλαμάς (περιφερειακός σύμβουλος), Λ. Καραγιώργος (καρδιολόγος), Νίκ. Μιχαλάκης (πρ. βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ), Κων. Δελημήτρος (πρ. βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ) και, Ηλ. Τσιαμαντάς (παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα).

Ο χώρος «θα λειτουργεί στη βάση του διαλόγου, της διαρκούς και ίσης πληροφόρησης, με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας κριτικά τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο».

Β.Κ.

Χρεοκοπία (1)

* ΟΤΙ τα νοσοκομεία της Λάρισας είναι «κερδοφόρα», που δήλωσε προχθές η διοίκηση του ΠΠΓΝΛ, έχει ειπωθεί και στο παρελθόν. Αλλά, είναι άλλο να λειτουργούν τα νοσοκομεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (κλειστά νοσήλια κλπ) και άλλο να παρουσιάζουν κέρδη.

Πώς μπορεί μια ΜΕΘ με πανάκριβο κόστος ημερήσιας νοσηλείας να παρουσιάζει κέρδη; Πώς μπορεί να παρουσιάζουν κέρδη όταν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων (όλης της χώρας) είναι μετέωροι αφού τα νοσοκομεία εισπράττουν νοσήλια όποτε – πραγματικά όποτε – θυμούνται να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εξ ου και οι διαρκείς ρυθμίσεις χρεών προς προμηθευτές, οι έκτακτες επιχορηγήσεις κλπ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Β.Κ.

Χρεοκοπία (2)

* ΟΤΑΝ η αναμονή σε εξωτερικά ιατρεία του ΠΠΓΝΛ φθάνει ή ξεπερνά τους 6 μήνες, τότε ο πολίτης θα καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα, θα πληρώσει πρόσθετα από την τσέπη του δηλαδή.

Όταν η αναμονή στα χειρουργεία του ΠΠΓΝΛ φθάνει σε διάστημα που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα (σ.σ. μήνες προφανώς, ενδεχομένως και έτος) τότε ο πολίτης ή θα πάει στον ιδιωτικό τομέα από μόνος του να βρει την υγεία του ή θα παροτρυνθεί να πάει στον ιδιωτικό τομέα, με πρόσθετη επιβάρυνση.

Ας μειώσουν λοιπόν τους χρόνους αναμονής, με νέες χειρουργικές αίθουσες, νοσηλευτικό προσωπικό κλπ και μετά να καταγγείλουν διαφθορά και σκάνδαλα.

«Δεκτά» τα περί κερδοφορίας στα οικονομικά μεγέθη αλλά η χρεοκοπία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια υγεία είναι ή θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη. Όσο το κόστος της ιατρικής και φαρμακευτικής δαπάνης μεταφέρεται στον χρήστη υγείας, τα υπόλοιπα είναι θεωρίες που βγάζουν ασπροπρόσωπες μνημονιακές πολιτικές.

Αλλά ας ερωτηθούν καλύτερα οι πολίτες…

Β.Κ.

Αγροτικές (αντί)δράσεις

* ΤΙΣ αμέσως επόμενες ημέρες κι αφού κοπάσουν οι αγροτικές εργασίες στα χωράφια (κυρίως τα ποτίσματα) θα συνεδριάσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας προκειμένου να καθορίσει το πλάνο των αγωνιστικών 10ήμερων δράσεων που χρονολογούνται περί τα τέλη του μήνα. Οι κινητοποιήσεις θα έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα, τελούν υπό την αιγίδα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, αλλά σίγουρα το βάρος θα σηκώσουν οι Ομοσπονδίες του κάμπου.

Με την ευκαιρία σύμφωνα με στελέχη της ΕΟΑΣΝΛ ο Καρδιτσιώτης συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας έχει πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο της Καρδίτσας, όπου νοσηλευόταν, μετά το ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του στο χωράφι και ακολουθεί πρόγραμμα αποθεραπείας. Τουλάχιστον οι συμπολίτες του στην Καρδίτσα θα επιδιώξουν οι όποιες διαμαρτυρίες πραγματοποιηθούν στο τέλος του μήνα, να έχουν συμμετοχή, προκειμένου να τονώσουν το ηθικό του …Βαγγέλα.

Γ.Ρ.

Φασαρία

*ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ Λαρισαία κάτοικος του κέντρου και μαμά υποψήφιας που δίνει Πανελλαδικές για τη φασαρία των μηχανημάτων που εκτελούν έργα στους δρόμους της πόλης. «Μα καλά τώρα βρήκαν να κάνουν έργα σε όλη τη πόλη; Μας έφαγε ο θόρυβος και η σκόνη ενώ τα παιδιά μας χρειάζονται ησυχία γιατί διαβάζουν για τις Πανελλαδικές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έχει τα δίκια της.

Ν.Π.

Ουρητήρια

* ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το θέαμα χθες μέρα – μεσημέρι στο κέντρο της Λάρισας. Μάρτυρες έγιναν περαστικοί της οδού Ηφαίστου, μετά τη Μανωλάκη όταν δύο άντρες ο καθένας στο «δικό» του πεζοδρόμιο γύρισαν την πλάτη και έκαναν την ανάγκη τους.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δυσανασχέτησαν στο θέαμα.

Ζ.Π.

Διλήμματα

* ΕΠΟΜΕΝΟ είναι… Ο προβληματισμός και η ανησυχία περισσεύει στους εργαζόμενους της Alpha Bank στη Λάρισα. Σε 1.500 υπαλλήλους στοχεύει το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που άρχισε να "τρέχει" από την περασμένη Δευτέρα και όπως είναι λογικό αγγίζει και αυτούς. Γύρω στα 700 άτομα εκτιμάται ότι θα φύγουν, θα αποδεχτούν τους όρους και θα αποχωρήσουν. Οι υπόλοιποι όμως, από πού θα βρεθούν;

Και εδώ αρχίζουν τα διλήμματα και οι ανησυχίες. Γιατί αν δεν υποκύψουν στην εθελουσία και μείνουν στις καρέκλες τους, πάλι δεν θα έχουν διασφαλισμένη τη θέση τους. Με μια μετάθεση, αλλάζουν τα δεδομένα και ανατρέπεται όλη τους η ζωή. Διαισθάνονται τις εξελίξεις, παίρνουν τα μηνύματα και ζυγίζουν τα θετικά και τα αρνητικά. Μέχρι την παραμονή της 22ας Ιουνίου, θα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα...

Γ.Ν.

Για τους εκπαιδευτικούς

*ΜΙΑ γενναία απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου για παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νησί ή την αναγκαιότητα εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί εκπαιδευτικοί μάτωναν για να καταφέρουν να βρουν μια στέγη σε κάποιο νησί, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις εκπαιδευτικών που κοιμούνταν στα αυτοκίνητά τους. Ας παραδειγματιστούν και άλλοι δήμοι από το παράδειγμα της Μυκόνου...

Ν.Π.

Συναυλία

* ΜΕ ανυπομονησία περιμένουν οι Λαρισαίοι τη συναυλία του καλοκαιριού «Με στόμα που γελά». Στις 29 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, ο δικός μας Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τον αγαπημένο Σωκράτη Μάλαμα θα ανεβούν στη σκηνή του πάρκου Αγίου Γεωργίου στον Αμπελώνα Λάρισας.

Ο νέος δίσκος του Θανάση με ερμηνευτή τον Σωκράτη, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, στάθηκε αφορμή για να αποφασίσουν, σαν έτοιμοι από καιρό, τη σύμπραξη για το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι. Έφτασε ο καιρός για να ακουστεί και πάλι το γνωστό διαχρονικό και μαζικό σύνθημα «ρε Θανάση, τι λες τώρα που θα παίζεις ως τις τέσσερις η ώρα».

Η προσμονή είναι μεγάλη.

Ζ.Π.

 

 

 GEMISE TH UESSLIA ME KYKLIKOYS KOMBOYS

* ΓΕΜΙΣΕ τη Θεσσαλία με κυκλικούς κόμβους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Κυκλικός λοιπόν και στα Μεσάγγαλα του Δήμου Τεμπών.

Στη φωτ. ο κ. Αγοραστός με τον δήμαρχο Τεμπών Κ. Κολλάτο και τον πρόεδρο Αιγάνης Κ. Ζαφείρη στον μέσον του κυκλικού κόμβου Μεσαγγάλων χωρίς να κινδυνεύουν από…οχήματα.

Κ.Τσ.

 

 

 

 EIKONA SE ANYPOPTO XRONO

* ΕΙΚΟΝΑ –σε ανύποπτο χρόνο- από τα σκαλοπάτια στην εξωτερική είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Καλοί οι απολογισμοί αλλά…

 

 

TO ERGO MPOREI NA OLOKLHRVUHKE

* ΤΟ έργο μπορεί να ολοκληρώθηκε αλλά ο τεχνίτης έκανε μισή δουλειά. Αφού ξηλώνοντας τη σωλήνα, το λάστιχο τι ήταν τέλος πάντων, άφησε στο πεζοδρόμιο, τον συρμάτινο συνδετήρα. Ως «ενθύμιο» προφανώς, αρκεί να μην την «πατήσει» κάποιος περαστικός και… μνημονεύει ες αεί, έργο και τεχνίτη.

Στην οδό Καραϊσκάκη, πίσω από τα σχολεία.

Β.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass