Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζέστα

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2018 19:45
*ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ο επιταχυντής οπότε στη γραμμή και ταχύτατα ραντίστηκε και φωτογραφήθηκε στο Πανεπιστημιακό.  Ζ.   *ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ο επιταχυντής οπότε στη γραμμή και ταχύτατα ραντίστηκε και φωτογραφήθηκε στο Πανεπιστημιακό. Ζ.

*- ΈΦΤΑΣΕ η εποχή που βάζεις το πόδι σου στο καλοριφέρ για να δροσιστείς…

Οι Λαρισαίοι άρχισαν να επιστρατεύουν τις κρυάδες ως τελευταίο μέσο σωτηρίας.

***

*- ΚΑΙ τώρα το καλοκαίρι κόψτε τις βλακείες με το τσίπουρο στο ψυγείο σε μπουκάλια νερού. Έχουμε κατακάψει τα λαρύγγια μας.

***

*- ΟΙ άλλοι είχαν αρχίσει εγκαίρως να προετοιμάζουν κοιλιακούς για το καλοκαίρι. Εγώ για άλλη μια χρονιά θα βασιστώ στο χιούμορ μου.

Ζ.

 

Κάπως έτσι

*ΉΤΑΝ γλαφυρός και αρκούντως κατατοπιστικός ο Λαρισαίος.

- Για να καταλάβετε τι σημαίνει Μουντιάλ, οι γυναίκες, φανταστείτε εκπτώσεις 70% σε ρούχα και παπούτσια αλλά μόνο είκοσι μέρες κάθε τέσσερα χρόνια. (Δεν θα γινόταν πανικός;)

Ζ.

 

Ακάθεκτοι

*ΤΟΥΣ τα είχε πει ο Τσίπρας, το είχε ξεκαθαρίσει, όμως αυτοί…

Εγκαίρως ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τα στελέχη του να έχουν τελειώσει όλα ως το Μουντιάλ. Ταίριαζαν κι οι ημερομηνίες με τα Eurogroup, μια χαρά. Όντως η Βουλή ψήφισε χθες το μεσημέρι τα προαπαιτούμενα. Στη Λάρισα όμως απτόητοι. Μισή ώρα μετά την έναρξη της πρεμιέρας στη Μόσχα, συνεδρίαζε η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον γραμματέα του κόμματος Παν. Ρήγα. Έχει και τηλεόραση στην αίθουσα, άγνωστο αν θα την άνοιγαν, δεν ήταν δα και το ματς κρίσιμο.

Ζ.

 

Je suis

*ΟΠΟΥ και να τριγυρίσει η Λάρισα τον πληγώνει. Ως άλλος Σεφέρης ο Δημ. Γεωργάκης, τώρα είχε πάει για καφέ στην πλατεία στα Ταμπάκικα. Κάθεται μετά και γράφει το ποίμα Je suis Tampaki: «Τι το ‘θελα; Οι πέριξ της πλατείας με αιφνιδίασαν. Έλα να δεις.

Τα καλώδια τις ΔΕΗ από πάνω μας είναι μέσα στα κλαδιά και υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, κανένας δεν τα έκοψε. Τα κλαδιά. Τα δένδρα πέριξ και επί της πλατείας θεόρατα και με τον αέρα σπάνε κλωνάρια και πέφτουν στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και στα κεφάλια των περαστικών. Παιδική χαρά με ελάχιστα όργανα αφού εδώ και πολύ καιρό πήραν αρκετά για επισκευή κι ακόμη να επιστρέψουν. Και με τον προβολέα της καμένο, τα βράδια συσκότιση. Τα φωτιστικά της πλατείας είναι μέσα στα κλαριά και δεν φωτίζουν. Τα χόρτα άκοπα. Και επιπλέον το φρεάτιο της βρύσης βουλωμένο και τα νερά να τρέχουν εκτός».

Και ο αντιπολιτευόμενος δημοτικός σύμβουλος αναρωτιέται: «Κανένας της δημοτικής αρχής δεν πέρασε από την πλατεία; Μόνο στα έργα του κέντρου πάτε;»

Ζ.

 

Τερψιθέα

*ΩΣ πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με αυτούς της Λάρισας αισθάνονται κάποιοι κάτοικοι της Τερψιθέας. Αυτό το παράπονο εξέφρασε χθες κάτοικος του χωριού που τηλεφώνησε στην «Ε», για να διαμαρτυρηθεί πως από προχθές το απόγευμα στις 6 μέχρι και χθες τουλάχιστον το μεσημέρι δεν είχαν ρεύμα. «Κάθε φορά που έχουμε κακοκαιρία αυτό συμβαίνει» και εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε σε λειτουργία τις αντλίες για να τραβήξουμε το νερό». Επιπροσθέτως ανέφερε ότι το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με τα κλαδιά των δένδρων που δεν έχουν μαζευτεί από τη στιγμή που κοπήκαν.

Κ.Γ.

 

Αίφνης

*TA έχουν λύσει στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας τα μεγάλα και τρανά με την αξιολόγηση, τα προαπαιτούμενα, τις συμφωνίες με τους δανειστές, όπως επίσης και τα μακεδονοσκοπιανά, όλα τα θεωρούν τακτοποιημένα. Ή απλώς τα έχουν εκχωρήσει στον Τσίπρα και τους συν αυτώ.

Πάντως τα στελέχη του κόμματος ασχολούνται με τα ακόμη πιο σοβαρά, όπως λένε, τα αναπτυξιακά. Όπως χθες που συνεδρίαζαν με τη συμμετοχή τριών μελών της κεντρικής επιτροπής, παρουσία μάλιστα του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Για να συζητήσουν τα αναπτυξιακά της Θεσσαλίας, είπαν στους δημοσιογράφους. Συνακόλουθα και τα αυτοδιοικητικά, χωρίς όμως να υπεισέλθουν σε ονόματα υποψηφίων δημάρχων και περιφερειάρχη, είπαν.

***

*- ΤΙ συνέβη, έφοδος του γραμματέα;

Ήταν το πείραγμα στους συριζαίους χθες, λόγω της αιφνίδιας επίσκεψης του Παν. Ρήγα. Πιο εξειδικευμένο για τον καθηγητή Στ. Σαΐτη.

-Τι έγινε, σας έβαλε πρόχειρο διαγώνισμα;

-Εμείς, δεν καταλαβαίνουμε Χριστό, σε εισαγωγικά έτσι; (Απάντησε ο φιλόλογος. Εισαγωγικά θρησκευτικού χαρακτήρα.)

Ζ.

 

Κι άλλη τώρα

*ΑΚΟΜΑ δεν ξεκινήσαμε και προέκυψε η ανάγκη διευκρινήσεων. Έλεγε για τα καλά της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. «… και βοηθάει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Εννοώ τη Μακεδονία της χώρας μας». (Δεν έλεγε για τη Σεβερνική).

Ζ.

 

Επαγγελματικά

*ΚΙ αφού έσφιξαν οι ζέστες, οι νεαροί Λαρισαίοι άρχισαν τα δικά τους, τα επαγγελματικά. Αν είχαν και δουλειά…

- Έλα αφεντικό δεν θα έρθω για δουλειά, δίνει 35 μέχρι το μεσημέρι και θα πάω θάλασσα, έλα κι εσύ άμα θες, εντάξει;

***

*- ΕΓΩ πάντως έχω δώσει το δικαίωμα στο αφεντικό μου να με ξυπνάει όποια ώρα κι αν χρειαστεί, μέσα στο οχτάωρό μου...

***

*- ΕννιΑ το πρωί ρε σεις και μερικοί πηγαίνουν στον δρόμο σαν κότες. Λες και δεν ξέρουν ότι υπάρχει κόσμος που βιάζεται γιατί πιάνει δουλειά στις εφτά…

***

*-ΈΛΑ αφεντικό θα έρθω νωρίς σήμερα στη δουλειά…

-Και γιατί με πήρες να μου το πεις;

-Για να έχεις αναμμένο το αιρκοντίσιον.

Ζ.

 

Σύμπτωση

* ΠΡΟΤΟΥ καλά – καλά τελειώσουν τα αλώνια, ξεκίνησαν φέτος και οι φωτιές σε καλαμιές. Δειλά – δειλά είναι η αλήθεια αλλά ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες φωτιές σε μικρές εκτάσεις υπολειμμάτων σιτοκαλλιεργειών και, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος θα επεκταθούν με… ολονύκτιες καύσεις ακριβώς επειδή «δεν» μπορεί να επιχειρήσει η Πυροσβεστική τα βράδια.

Οι πρώτες φωτιές πάντως, τι σύμπτωση, εκδηλώθηκαν προτού… εκδηλωθεί το ακραίο κύμα κακοκαιρίας, για το οποίο προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι. Με δεδομένο ότι οι καλαμιές δεν καίγονται βρεγμένες, εντελώς τυχαία χθες… άρπαξαν εκτάσεις.

Αν λειτουργήσει το σύστημα των προειδοποιήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε οι φωτιές θα περιορισθούν μόνο στα πραγματικά ατυχήματα αντί των σημερινών «ατυχημάτων».

Β.Κ.

 

Δεν ρυθμίζουν

*ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ να παραπονούνται οι Λαρισαίοι επισημαίνοντας την ανάγκη να τροποποιηθεί η λειτουργία των φαναριών στις ‘’νεκρές’’ λόγω έργων κεντρικές διασταυρώσεις. Τόσες φορές έχει φιλοξενηθεί η επισήμανση, εις μάτην. Ή η ευελιξία λείπει στις δημοτικές υπηρεσίες ή υπάρχει έλλειψη συνεργασίας μεταξύ τους. Να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση το υπερσύγχρονο σύστημα που ελέγχει κεντρικά τα φανάρια; Απίθανο.

Κι όμως αυτοκίνητα κάθονται και περιμένουν ασκόπως σε διασταυρώσεις, ανάλογα με το πού γίνονται έργα.

Ζ.

 

Αμοιβαία

*- ΔΕΝ το ΄πραξαν καλά Τσίπρας και Ζάεφ…

Αιφνιδίασε την παρέα ο Λαρισαίος, αφού δεν συνήθιζε να κριτικάρει τον πρωθυπουργό. Κι ανέλυε την πρότασή του, των πολιτικών ανταλλαγών.

- Να στείλουν τον πρόεδρο Ιβάνοφ να μιλήσει στην Ελλάδα για το πόσο χάλια είναι η συμφωνία για τους γείτονες, να αναλύσει πόσο πολύ τους βλάπτει. Και σε ανταπόδοση να πάει ο Σαμαράς στα Σκόπια να τους εξηγήσει πόσο απαράδεκτη είναι η ίδια συμφωνία, πόσο φρικτό κακό κάνει στην Ελλάδα. Θα βοηθούσαν πολύ κι οι δυο τους…

-Σωστά. Θα έπειθαν απολύτως περί του αντιθέτου.

Ζ.

 

Προσδιορισμένη

*ΠΑΕΙ είναι οριστικό… Και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, που τόσα παίζονται. Επιβεβαιώνεται ο γεωγραφικός προσδιορισμός της Λάρισας, ως κάτω από τα Τέμπη, ξεκάθαρα η θεσσαλική πρωτεύουσα ανήκει στη Νότια Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο Απ. Παπαπαρίσης για λογαριασμό της Συντονιστικής του συλλαλητηρίου, οι Λαρισαίοι θα μετάσχουν στη διαδήλωση του Σαββάτου στο Σύνταγμα μαζί με τους άλλους ‘’χαμουτζήδες’’. Οι Βορειοελλαδίτες στην αντίστοιχη των Πρεσπών. Δεν θα υπάρξουν μπερδέματα.

Ζ.

 

Ανεπανάληπτο

*ΟΥΔΕΙΣ προφήτης στον τόπο του; Ή μήπως εκεί που σε ξέρουν καλά… Απίστευτο και όμως αληθινό. Δεν τη λες και ‘’Times’’, μπορεί να μην έκανε το μεγάλο μπαμ, ωστόσο η «Μπαμ» είναι αθηναϊκή εφημερίδα. Και την περασμένη Κυριακή κυκλοφόρησε με κοτζάμ οκτασέλιδο ένθετο του Van der Μπαρτζ, ναι του προέδρου του κόμματος ‘’Ταυτότητα Δανειοληπτών’’, με αναλυτικές οδηγίες για τον νόμο Κατσέλη, όσα τον ακολούθησαν, την αντιμετώπιση των τραπεζών κ.λπ. Οκτώ ολόκληρες σελίδες εφημερίδας με τον ιδιότυπο λόγο του πορτοκαλένιου αρχηγού που γνωρίζουν οι αναγνώστες των ‘’Ψ’’, σε μια ανεπανάληπτη σούμα των μεγάλων του επιτυχιών και της σπινθηροβόλας σκέψης του. Κατόπιν τούτου, ποιος μπορεί να τον αντιμετωπίσει; Έχει ξεφύγει. Από τα τοπικά όρια.

Ζ.

 

Σωστό και δίκιο

*-ΚΙ όμως ο Μητσοτάκης έχει απόλυτο δίκιο…

Ο συριζαίος της παρέας Λαρισαίων ήταν κατηγορηματικός.

- Δεν μπορεί να δεχτεί μια συμφωνία που διχάζει τους Έλληνες…

-Μα τι λες; Έπαθες κάτι; Τι έφαγες και σε πείραξε;

-Μα δεν είναι Έλληνες οι νεοδημοκράτες; Και μάλιστα αυτοί με τους οποίους εκείνος συναναστρέφεται. Ε, δεν είναι διχασμένοι;

Ζ.

 

Ξεκόλλα

*ΔΕΝ βγαίνει πάντοτε σωστό συμπέρασμα. Να, όπως με τη Λαρισαία που ρωτούσε με αγωνία τον μάστορα για το τι έχει το αυτοκίνητό της.

-Τι να έχει κυρία μου; Το πας όλο δευτέρα και το ΄καψες, κόλλησε.

-Όχι μόνο Δευτέρα, όχι. Το κυκλοφορώ και άλλες μέρες.

Ζ.

 

Κι όμως…

*ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ... Από εκείνα που μονάχα στην Ελλάδα συμβαίνουν. Χρειάστηκε να γίνουν όλα αυτά τα φοβερά στην οδό Βόλου και μετά τις διαμαρτυρίες αποκαλύφθηκε το εξής οικτρό. Ο δρόμος του Βόλου, από Βελεστίνο μέχρι τον κόμβο Πλατυκάμπου είναι αδιάβατος για τα φορτηγά, απαγορευμένη η διέλευση. Ήρθε, έστω ετεροχρονισμένα η δικαίωση για τον νομάρχη Λουκά. Που επί τόσα χρόνια πίεζε να απαγορευτούν οι νταλίκες από τη ‘’σκοτώστρα’’. Και να που έγινε.

***

*ΟΜΩΣ, από Πλατύκαμπο προς Λάρισα, από την εθνική οδό ως την πόλη, επιτρέπεται η διέλευση των φορτηγών. Ναι, στην αστική περιοχή μπορούν να κυκλοφορούν νταλίκες, ενώ πιο πέρα στον ίδιο δρόμο, στα χωράφια, όχι. Ποιος φωστήρας στο υπουργείο το σκέφτηκε; Ποιοι αητοί τοπικά δεν αντελήφθησαν την αντίφαση; Τώρα λέει σιγά-σιγά και γραφειοκρατικά μπορεί να το διορθώσουν. Μπορεί.

Ζ.

 

Συνδυασμός

*ΑΡΘΡΟ του μήνα χαρακτηρίστηκε αυτό που δημοσίευσε ο Ηρακλής Γερογιώκας στην εφημερίδα με τίτλο «Το ράσο νικάει το στριγκάκι;» Αυτό το ερωτηματικό είναι που κάνει όλο το παιχνίδι. Που καταμπέρδεψε κυρίως τους αντιπάλους του στελέχους της ΝΔ. Ο οποίος αναφέρεται στον Σάμιουελ Χάντιγκτον, τον γνωστό αμερικανό φιλόσοφο της Σύγκρουσης των Πολιτισμών για να συνδέσει τη θεωρία του με τα τεκταινόμενα στη χώρα. Από τη μια τα συλλαλητήρια με σύνθημα ‘’όταν το ράσο γίνεται σημαία…’’ κι από την άλλη η προκλητική πολύχρωμη διαδήλωση του Athens Pride. Τα συνδύασε ο Λαρισαίος, προκαλώντας απίστευτη αναγνωσιμότητα.

Ζ.

 

Να πλακώνονται

*ΓΡΑΦΤΗΚΕ ξαναγράφτηκε, καμία αντίδραση από τη ΔΕΥΑΛ ή το Δημαρχείο. Ο γνωστός Λαρισαίος Α.Α. εκ των υποστηρικτών κιόλας της δημοτικής αρχής επανέρχεται στο ζήτημα: «Αν δεν πληρώσει τον λογαριασμό του νερού ο νοικάρης είναι υποχρεωμένος να τον πληρώσει ο ιδιοκτήτης, πρέπει να υπογράψει δεν σου βάζουν νερό διαφορετικά. Δηλαδή εγγυημένα θα πλακώνονται νοικάρης και ιδιοκτήτης. Αντί να βάλουν την οφειλή στο ΑΦΜ του νοικάρη/χρήστη και άμα θέλει ας μην το πληρώσει…» (Το εμπνευσμένο εισπρακτικό σύστημα υπήρχε και παλιά, αλλά καταργήθηκε επί Τζανακούλη, τώρα επανέρχεται).

Ζ.

 

Μαθηματικά

*«ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ δεν το υπολογίσαμε καλά. Ο χώρος είναι μικρός. Κάναμε ένα μαθηματικό λάθος το οποίο ευελπιστούμε να το διορθώσουμε».

Τάδε έφη, Σωτήρης Βούλγαρης που αν μη τι άλλο απέδειξε πως διαθέτει χιούμορ. Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης με τη Μαθηματική Εταιρεία για τη βράβευση μαθητών χειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο, το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου.

***

* ΓΟΝΕΙΣ, αδέρφια, παππούδες, γιαγιάδες προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τη βράβευση από 470 παιδιά που διακρίθηκαν. Ώρα 6 το απόγευμα με τη ζέστη να χτυπάει κόκκινο και οι βεντάλιες στην αίθουσα να έχουν πάρει φωτιά. Σίγουρα δεν ήταν και οι καλύτερες συνθήκες.

***

* ΠΑΡ’ όλα αυτά πάντως σπανίζει σε εκδήλωση να υπάρχει τόση ενέργεια και τόσος ενθουσιασμός, υπομονή, προσμονή και λαχτάρα. Η συγκεκριμένη πάντως εκδήλωση της Μαθηματικής Εταιρείας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας τα είχε όλα αυτά.

***

* ΚΑΠΟΙΟΣ πατέρας πάντως εξέφρασε απορία για το «αν το είχαν υπολογίσει με μαθηματική ακρίβεια να συμπίπτει με την ώρα έναρξης του Μουντιάλ». Όχι, απάντηση δεν πήρε…       

Κ.Γ.

 

ME KYANOKRANOYS ANAMESA TOYS*ΜΕ κυανόκρανους ανάμεσά τους, τους διοικούντες του Φαλανιακού; Αφενός Αγοραστός-Λαδόπουλος, ΝΔ της Περιφέρειας και απέναντι Αδαμόπουλος-Κωσταρόπουλος, ΣΥΡΙΖΑ της Δημαρχίας. Με τον Τάκη Παραφέστα να βαστάει άμυνα…

Ζ.

 

 

ME TON STRATHGO G. TOLIAS SHTN SYNUESH TOYS*ΜΕ τον στρατηγό Γ. Τόλια στη σύνθεσή της, παρότι δεν έπαιξε στον τελικό λόγω τραυματισμού, ήταν αδύνατο να χάσει η ομάδα της Αστυνομίας. Και με τον διευθυντή Β. Καραπιπέρη στον πάγκο, να γράφει. Συστήματα.

Ζ.