Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βροχή… αναβολών

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2018 19:45 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουν 2018 19:48
*ΝΑΤΟ πετιέται… Έξω δεξιά γεννήθηκε ο φορέας του ευρωβουλευτή -έως και πρότινος Χρυσής Αυγής- Ελευθέριου Συναδινού που εδώ και λίγο διάστημα είχε αποχωρήσει από το κόμμα του Μιχαλολιάκου καταγγέλλοντας πολλά και διάφορα. Ονόμασε τη νέα του προσπάθεια «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση» (ΠΑΤ.ΡΙ.Ε.).  Εκεί έχουμε λαρισινό ενδιαφέρον καθώς εμπλέκεται η πρώην βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, Δέσποινα Σβερώνη. Στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου φορέα που έγινε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε η ιδρυτική του διακήρυξη, ανακοινώθηκαν τα ονόματα του Πολιτικού του Συμβουλίου. Ανάμεσά τους και η Λαρισαία δικηγόρος.  Κ.Γ. *ΝΑΤΟ πετιέται… Έξω δεξιά γεννήθηκε ο φορέας του ευρωβουλευτή -έως και πρότινος Χρυσής Αυγής- Ελευθέριου Συναδινού που εδώ και λίγο διάστημα είχε αποχωρήσει από το κόμμα του Μιχαλολιάκου καταγγέλλοντας πολλά και διάφορα. Ονόμασε τη νέα του προσπάθεια «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση» (ΠΑΤ.ΡΙ.Ε.). Εκεί έχουμε λαρισινό ενδιαφέρον καθώς εμπλέκεται η πρώην βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, Δέσποινα Σβερώνη. Στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου φορέα που έγινε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε η ιδρυτική του διακήρυξη, ανακοινώθηκαν τα ονόματα του Πολιτικού του Συμβουλίου. Ανάμεσά τους και η Λαρισαία δικηγόρος. Κ.Γ.

*Η ΝΑΤΑΣΑ Μποφίλιου ακυρώθηκε, η παράσταση «Διγενής Ακρίτης-Στα Όρια» ακυρώθηκε, είχαν προηγηθεί οι ακυρώσεις «των Ηλιθίων» του Νιλ Σάιμον και της παράστασης της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανυδρία στο φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι… Ευτυχώς δεν μας τα έκανε μούσκεμα ο καιρός και έγινε η τετραήμερη γιορτή της πόλης, το Φεστιβάλ Πηνειού. Ψάχνουν οι πολιτιστικοί φορείς να βρουν ποιος είναι τόσο… γουρλής και δεν έχει αφήσει εκδήλωση για εκδήλωση άβρεχτη.

***

*ΤΟΝ ίδιο ψάχνουν όμως και οι τοπικοί ΤΟΕΒ που βλέπουν το καλοκαίρι να περνάει σα νεράκι χωρίς να πονοκεφαλιάζουν από το μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης νερού. Τραγουδώντας βγαίνει η φετινή αρδευτική περίοδος… Ετσι όσοι στεναχωριούνται που ακυρώνονται παραστάσεις και δεν απολαμβάνουν θέατρο και μουσική, ας σπεύσουν στα γραφεία των ΤΟΕΒ, όπου διευθυντές και αιρετοί τραγουδούν τη «Μελωδία της Ευτυχίας»…

ΘΑ.

 

Φόροι

*ΣΤΟ νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης αναφέρεται συμπολίτης σημειώνοντας τη διαπίστωση ότι «έχει αφαιρεθεί ο κωδικός που αφορά στις ιατρικές δαπάνες.

 Άρα καμία φοροαπαλλαγή για ανθρώπους ταλαίπωρους και κατά βάση περασμένης ηλικίας. Πιο κάτω διαπιστώνεις ότι παραμένουν οι φοροαπαλλαγές για χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων ή υποψήφιων βουλευτών. Θεωρώ ότι είναι ντροπή και μάλιστα από μια κυβέρνηση “αριστεράς...”» καταλήγει ο συμπολίτης.

Μα γιατί αιφνιδιάζεται αφού η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Με τη νέα μείωση του αφορολόγητου να δείτε…

Β.Κ.

 

Για την υγεία

*ΠΥΚΝΕΣ τελευταίως οι επαφές του διοικητή των δύο νοσοκομείων Παν. Νάνου με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό.

Και όχι μόνο πυκνές αλλά όπως φαίνεται και αποδοτικές καθώς αναμένεται πακέτο έργων για εξοπλισμούς και υποδομές στον χώρο της υγείας μέσω του ΕΣΠΑ.

Η αρχή έγινε την προηγούμενη Παρασκευή με την ανακοίνωση της προμήθειας εξοπλισμού για το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και έπεται συνέχεια με άλλα έργα τις επόμενες ημέρες.

Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει και το ΕΣΠΑ και σώζεται κάπως η παρτίδα με την υγεία. Γιατί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα δεν υπάρχει φως εδώ και χρόνια…

Δ.Κ.

 

Ιστορία

*ΣΤΗΝ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (περίοδος 1918 -1949) αναφέρεται χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος. Η αναμόρφωση του Α’ Τόμου του Δοκιμίου είχε αποφασιστεί στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2013) και στο 20ό Συνέδριο (2017) αποφασίστηκε η διεξαγωγή Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Βάση συζήτησης της Συνδιάσκεψης αποτέλεσαν τα συμπεράσματα από επτά κεφάλαια, εκ των οποίων το 7ο Κεφάλαιο αφορούσε στην «εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ)».

Όπου σημειώνεται πως «η Συνδιάσκεψη ενέκρινε τη μεθοδολογία, τις κατευθύνσεις έρευνας των ιστορικών γεγονότων της ταξικής πάλης, τα ιδεολογικά-πολιτικά συμπεράσματα που καταγράφονται στα κείμενα, καθώς και την Εισήγηση της ΚΕ και Σχέδια Κομματικής Αποκατάστασης τριών στελεχών: του 'Αρη Βελουχιώτη, του Γιώργου Γεωργιάδη και του Γιώργου Γιαννούλη».

Ο Βελουχιώτης αποκαθίσταται πλέον και κομματικά μετά την πολιτική καταδίκη από το ΚΚΕ, το 1945. Προηγήθηκε βέβαια η πολιτική αποκατάσταση, το 1962.

Ενόψει της 100χρονης επετείου του, το ΚΚΕ ξαναγράφει την ιστορία του.

Β.Κ.

 

Βελίκα

*ΝΑ είσαι από την κεντρική Ευρώπη, να φεύγεις από τη χώρα σου και να έρχεσαι στην Ελλάδα για καλοκαιράκι. Σκέτη μαγεία. Αν έχει και μουντιάλ μάλιστα, τότε υποθέτεις πως θα είναι διπλή… απόλαυση. Αυτό είναι η θεωρία. Γιατί αν πάμε στην πράξη σκεφτείτε το εξής:

Να έχεις φύγει από την Πολωνία, να βρίσκεσαι στη Βελίκα και να έχει όλο βροχή και κύμα. Κρύο όχι πλάκα. Λες, από μέσα σου, δεν πειράζει τουλάχιστον έχει Μουντιάλ. Πάει Κυριακή βράδυ και στο ματς με την Κολομβία να τρως 3 γκολ.

Το λες και κατάρα… Πόσο μάλιστα όταν πρέπει να επιστρέψεις στην πατρίδα σου, αμέσως μετά. Γκολ και κρύο.

Κ.Γ.

 

Κινητά

*ΦΡΕΝΟ στην ανεξέλεγκτη χρήση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Παιδείας. Υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Υπουργό Παιδείας η εγκύκλιος με οδηγίες προς τα σχολεία, για τη χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες. Η απαγόρευση του κινητού στο σχολείο όμως δεν είναι κάτι καινούριο. Απλώς οι περισσότεροι μαθητές επέλεξαν να το αγνοούν και να βάζουν τις συσκευές τους στο αθόρυβο. Αν εφαρμοστεί πάντως μόνο θετικό θα είναι. Παράγινε το κακό με τα κινητά. Ας γίνουν τα παιδιά, παιδιά και πάλι.

Ν.Π.

 

Ναι μεν, αλλά…

*ΜΠΟΡΕΙ να καταγγέλλει τον Κ. Αγοραστό ότι δεν απαντά στα ερωτήματα για τα οικονομικά της ΚΕΚΑΝΕΜ, ωστόσο ούτε ο ίδιος φρόντισε να απαντήσει σε όσα του καταμαρτυρούν οι αντίπαλοι για την υψηλή μισθοδοσία του ως μέλος της διοίκησης του Υπερταμείου, παρά μόνο προσκόμισε το πλούσιο –πράγματι- επιστημονικό του βιογραφικό.

Ο λόγος για τον περιφερειακό σύμβουλο του «Δρόμου Ανατροπής» Γιώργου Σταμπουλή, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επικρίνει σφόδρα τον περιφερειάρχη, τον οποίο χαρακτηρίζει –όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- «Αυτοκράτορα» για την υπόθεση της Αναπτυξιακής ΚΕΚΑΝΕΜ. Όπως όλα δείχνουν η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας αναμένεται με ενδιαφέρον.

 Γ.Ρ.

 

Πορεία

*ΣΤΗΝ εποχή της ταχύτητας δεν θα μπορούσε να πάει πίσω και ο τρόπος μιας διαμαρτυρίας. Ο λόγος για τους Λαρισαίους που αύριο θα πραγματοποιήσουν για τρίτη φορά μηχανοκίνητη πορεία για το Μακεδονικό. «Το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο για να μπορούμε γρήγορα, άμεσα, μαζικά και με τον ανάλογο θόρυβο να γίνει αισθητή η παρουσία μας» εξηγούσε χθες στη στήλη ένας εκ των συντονιστών. Όσον αφορά τώρα στο πώς ξεκίνησε, πρόσθεσε «εντελώς αυθόρμητα».

Κ.Γ.

 

Πρόσβαση

*ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ; Ίσως αλλά με ολέθρια αποτελέσματα για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Δεν είναι μόνο η απουσία οποιασδήποτε πινακίδας για να πληροφορηθούν οι Λαρισαίοι για τη στέγαση της Πολεοδομίας στο κτίριο Καρανίκα όπου μετακόμισε ως γνωστόν πρόσφατα. Είναι κυρίως το γεγονός ότι το ασανσέρ ανεβαίνοντας δεν σταματά στον πρώτο όροφο όπου στεγάζεται τμήμα της Πολεοδομίας, με αποτέλεσμα συμπολίτης με ειδικές ανάγκες να μην έχει πρόσβαση στον χώρο. Εντάξει να ανέβει στον δεύτερο όροφο αλλά πώς να κατέβει τις σκάλες με το καροτσάκι; Γίνεται; Δεν γίνεται, οπότε το πρόβλημα χρήζει λύσης όπως επισημαίνει αναγνώστης της στήλης…

 

Φανάρια

*Η ΣΤΗΛΗ είχε θίξει προ ημερών το ζήτημα της λειτουργίας των φαναριών στα σημεία που γίνονται έργα στο κέντρο της πόλης. Ως παράδειγμα είχαμε φέρει το σημείο που συναντώνται οι οδοί Ανθίμου Γαζή, Μανδηλαρά και Ηπείρου. Είχαμε τονίσει πως ενώ είναι κλειστή η μια εκ των τριών ας καταργήσουν για λίγο διάστημα το φανάρι της, καθώς χάνουν χρόνο άδικα οι οδηγοί που περιμένουν στις άλλες δύο. Χθες μας τηλεφώνησε αναγνώστης για το σημείο όπου διασταυρώνονται Παπαναστασίου, Μανδηλαρά και Βελή. Η απάντηση ωστόσο από ανθρώπους της δημοτικής είναι απλή και απολύτως φυσιολογική. Στην εξίσωση πρέπει να μπούνε και οι πεζοί που με κάποιον τρόπο πρέπει να μπορούν να περάσουν απέναντι με ασφάλεια και άμεσα χωρίς να αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρα τετράγωνα. Αυτά για τέτοιου είδους απορίες.

Κ.Γ.

 

Διακοπές

*ΔΙΑΚΟΠΕΣ και όχι καλοκαιρινές για χαλάρωση και ξεκούραση αλλά ρεύματος είχαν χθες για πολλές ώρες στον Αετόλοφο Αγιάς. Οι κάτοικοι της περιοχής επικοινώνησαν με τη ΔΕΗ και η απάντηση που έλαβαν είναι ότι υπάρχει βλάβη στο δίκτυο και δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το πότε θα διορθωθεί. Οι πολίτες δυσανασχετούν με την κατάσταση και λένε ότι δεν είναι δυνατό να βρέχει και να σταματούν όλα, να μένουν χωρίς ρεύμα και να κλείνουν οι δρόμοι.

Ζ.Π.

 

Φυλακή

*ΓΙΑ την επανεκλογή του συνεχάρη χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν. Όπου ο κ. Τσίπρας έθεσε και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Οι οποίοι έλληνες στρατιωτικοί εδώ και 3,5 μήνες κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, αργά ή γρήγορα θα συναντηθούν ξανά στους διαδρόμους, είτε της ευρωπαϊκής – είτε της ΝΑΤΟϊκής πορείας των δύο χωρών. Εκείνο που απομένει να αποδειχθεί είναι η πολιτική της γειτόνου, την επομένη της επανεκλογής Ερντογάν. Καλά μέχρι χθες, τα ελληνοτουρκικά ήταν ψηλά στην αντζέντα για λόγους εκλογικής τακτικής του Ερντογάν. Από σήμερα, τι θα αλλάξει στο Αιγαίο και στην προκλητικότητα των εταίρων μας;

Β.Κ.

 

Πάρκα

*ΣΥΜΦΩΝΟΙ εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες σκύλων με τη δημοτική αρχή ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης που να προειδοποιούν για τη χρήση λουριού και το μάζεμα των ακαθαρσιών. Με αφορμή όμως αυτό επισημαίνουν και κάτι ακόμα: την έλλειψη ειδικά διαμορφωμένων χώρων για τα ζώα τους.

Μάλιστα αναφέρουν ότι καλά τα μέτρα ώστε να υπάρχει μια τάξη, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλοί ασυνείδητοι ιδιοκτήτες σκύλων, από την άλλη όμως αναφέρουν ότι το ζώο χρειάζεται χώρο για να τρέξει ελεύθερο ώστε να γυμναστεί, να παίξει και να εκτονώσει την ενέργειά του. Για αυτόν τον λόγο ζητούν από τη δημοτική αρχή να φροντίσει για πάρκα που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε ζώα. Εξάλλου το ποτάμι, ειδικά από την περιοχή των Αμπελοκήπων προς τη Νέα Σμύρνη διαθέτει αρκετούς ελεύθερους χώρους.

Μέσα σε έναν περιφραγμένο χώρο το σκυλί μπορεί να τρέξει, να παίξει και να μην ενοχλεί τους περαστικούς. Ο Δήμος, όπως προτείνουν, αρκεί να περιφράξει έναν μεγάλο χώρο –όχι σαν αυτόν κοντά στη ΔΕΥΑΛ- και να φροντίσει να τοποθετηθούν σακούλες και κάδοι απορριμμάτων.

Ζ.Π.

 

Αδέσποτα

*ΚΑΤΟΙΚΟΙ στη συνοικία Αβέρωφ, υποστηρίζουν ότι φοβούνται να περάσουν από τη συμβολή των οδών Ατλάντα και Καλλισθένους, λόγω δύο αδέσποτων σκυλιών, που βρίσκονται καθημερινά σε αυτό το σημείο και τρομάζουν κάθε περαστικό.

Αναφέρουν ότι τα σκυλιά έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους και μάλιστα έχουν δαγκώσει ένα παιδί, ενώ όρμησαν σε μια ηλικιωμένη και της έσκισαν το φόρεμα.

Οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί στον Δήμο Λαρισαίων, προκειμένου να αναλάβουν οι υπεύθυνοι του κυνοκομείου. Ακόμη περιμένουν…

Λ.Κ.

 

Στον Πλαταμώνα

*ΚΙ αλλού: ανάστατοι δηλώνουν κάτοικοι και παραθεριστές στον Πλαταμώνα για μια αγέλη σκυλιών. Πρόκειται όπως λένε για τέσσερα με πέντε σκυλιά μεγαλόσωμα που συχνάζουν στην οδό Φρουρίου και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν επιτεθεί σε περαστικούς.

Οι παραθεριστές έχουν ενημερώσει, όπως αναφέρουν, τη δημοτική αρχή και ζητούν την απομάκρυνση των ζώων τουλάχιστον για την καλοκαιρινή σεζόν.

Ζ.Π.

 

Μακεδονομάχος!

*ΕΝΑΝ αιώνα μετά, η επιστολή του Λαρισαίου προς τους δικούς του, από το ελληνοβουλγαρικό μέτωπο του «μεγάλου πολέμου».

«14 Οκτωμβρίου 1918

Αγαπητέ μου αδελφέ Παννο χαίρε

Υγιαίνω υγειαινεται.

Έλαβα την από της 4 του μηνός επιστολή σας και χάρηκα πολλύ δια το εσιον της υγια σας καθότι και εγω υγιαίνω. Λυπον καθός σας εχω και εις ετεραν επιστολή γράψει ότι έγιναι η μεγάλη παρέλαση δεν η το δυνατόν να προχωρήσουν τα καρρα και εβαλαμε σαμάρια και έτσι έφτασαμε στα Σκοπια.

Εγιρισαμε οπισο να πάρουμε τα καρρα και μας εκλισε ο χιμονας και αδιάκοπιμεν από την πυροβολαρχία και έχουμε πλέον 25 ημέρες, σμίζουμε – στην πυροβολαρχία και ζήτημα εινε και ει 15 ημέρες να την συναντίσουμε και την επιστολή σας την ελαβων εκ συμπτώσεως υσυναντυσαμε το ταχυδρομείο και την ελαβων και ελαβων και μια από το Σωτήρη και σας απαντώ προπορευόμενος εις τον δρόμον πιον γράφεις να σου γράψω. δια τους Πατριώταις εινε ει γεκει όλλοι καλα την ημέρα όπου τους ήδα δεν εγινε Μάχη πλέον, επηγα και τους ηβρα όλους οιγιοις. Μάλιστα και για τον Νιονιο τον Μελιγκωνη είναι ψέματα και εάν υπιρχε τιποτα εγω τουλαχιστο εις εσένα ηπα θα στο έγραφα απροκαλυπτος.

Μάθε δε ότι ο Παναγιώτης ο εξαδελφος ήρθε από Θεσσαλονίκη και επηγε εις την πυροβολαρχια και όταν ήρθε από Θεσσαλονίκη και τον είδα και αυτος μου το ειπε δια τον Ανδρέα και με εκαμε ενημερο διοτι ειχα μεγάλη ανισιχια διοτι του έγραφε κάθε μερα και απαντησι του δεν έλαβενα και με εκανε να ανησυχώ. Συνάντησα και τον Νικόλαο Κοκαλιαρη και Γεώργιο Β. Δημητροπουλο. Εινε καλα αλλα δεν εχω να σου γράψω. να μην εχης καμία ιδέα για τους Πατριωταις είναι όλοι καλα.

Οι Βούλγαροι τα επαραδοσανε τα όπλα και πόλεμο με Βουλγαρία δεν υπάρχει και δεν έπιασαν από την ως που τους είδα Μάχη από εδώ και στο εξής δεν γνωρίζω τι θα γίνη. άλλο δεν έχω να σας γράψω.

Χαιρετισμούς Μαγδαλινη Γιωργι γεροντιους και εν γενεί εις όλους τους συμπεθερους οικογενειακούς καθώς και εις τους γονείς μου. Άλλο δεν εχω να σας γράψω

Σας Γλυκοφιλω ο Αδελφός σας Απόστ. Β. Γκριλλας».

 

 

STO 58o XILIOMETRO STHN PALIOYRIA*ΣΤΟ 58ο χιλιόμετρο (στην Παλιουριά) η ελληνική αδιαφορία «βγάζει γλώσσα» στα μεγαλεπήβολα σχέδια για τον ντόπιο τουρισμό. Και όπως γράφει ο αναγνώστης της «Ε», περιμένουμε τον τουρίστα, αδιαφορώντας παραδειγματικά για τα κακώς κείμενα...

Να ελπίζουμε ότι το "ντουί" του φωτιστικού δεν έχει ρεύμα…

 

 

 

H XUESINH HTTA 3 0 HTAN*Η χθεσινή ήττα (3-0) ήταν βαριά. Η στήριξη των Ελλήνων προς τους χριστιανούς ορθόδοξους Ρώσους ας θεωρείται δεδομένη…

Κ.Γ.

 

 

 

KAI NEODHMOKRATVN ANTAMVMA STO PERTOYLI*ΚΑΙ Νεοδημοκρατών αντάμωμα στο Περτούλι, όπου συναντήθηκαν οι Σαρακατσαναίοι. Για την προσφορά τους στους αγώνες του Γένους μίλησε ο Χρήστος Κέλλας συγχαίροντας παράλληλα τους διοργανωτές, οι οποίοι τίμησαν τον Σαρακατσάνο Μακεδονομάχο Καπετάν Κώστα Γαρέφη.