Συνεχίζει

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2018 19:45
*ΤΟ ραντεβού είχε κλειστεί τον Φεβρουάριο όταν ο αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Πασχόπουλου, δημοτικός σύμβουλος σήμερα Γιάννης Νάνος είχε καλέσει στην Ελασσόνα τον ΓΑΠ. Ο πρώην πρωθυπουργός κράτησε την υπόσχεσή του και προ ημερών βρέθηκε στην Ελασσόνα και φυσικά φρόντισε να αθληθεί, ανεβαίνοντας στον Όλυμπο με τον καλό του φίλο και τον ανιψιό του τελευταίου Στέργιο Νάνο. *ΤΟ ραντεβού είχε κλειστεί τον Φεβρουάριο όταν ο αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Πασχόπουλου, δημοτικός σύμβουλος σήμερα Γιάννης Νάνος είχε καλέσει στην Ελασσόνα τον ΓΑΠ. Ο πρώην πρωθυπουργός κράτησε την υπόσχεσή του και προ ημερών βρέθηκε στην Ελασσόνα και φυσικά φρόντισε να αθληθεί, ανεβαίνοντας στον Όλυμπο με τον καλό του φίλο και τον ανιψιό του τελευταίου Στέργιο Νάνο.

*ΚΑΙ να που συμπληρώθηκε μια ολόκληρη βδομάδα με ήλιο. Και με ζέστες. Χωρίς μπόρες, κρύα και χαλάζια. Το παράκανε ο Ιούλιος με την καλοκαιρία.

Ζ.

 

Μάλλον έκλεισε

*ΔΕΔΟΜΕΝΗ θεωρείται πια στο Δημαρχείο, από συμπολιτευόμενους αλλά και από την αντιπολίτευση, ότι ο Απ. Καλογιάννης έχει κλείσει τη ‘’μεγάλη μεταγραφή’’. Για το ψηφοδέλτιό του στις επόμενες εκλογές, μια μεταγραφή από το ‘’δεξιό πάνω ράφι’’, η οποία θα κάνει θόρυβο ‘’Ντιν ντιν ντιν’’. Για ανταλλάγματα και όρους της συμφωνίας, ουδέν έγινε γνωστό. Κι ούτε θα γίνει, θα φανεί μετά.

Ζ.

 

Απ’ τα καλάθια;

*«ΚΙ ο Τσίπρας ψωνίζει απ’ τα καλάθια…» σχολίαζε χθες Λαρισαίος νεοδημοκράτης. Τον κοίταζαν περίεργα οι υπόλοιποι στην παρέα, περίμεναν πού θα το πάει. «Όμως αυτός δεν έβγαλε και φωτογραφία με τη Μεγαλοοικονόμου, όταν εκείνη προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ…» (Οι περισσότεροι κατάλαβαν χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις.)

Ζ.

 

Βολιωτισμός

*ΟΙ Βολιώτες όλα τα χρόνια τη βολή τους, το βολί τους, σόρι το βιολί τους. Ό, τι πάει στη Λάρισα τους αναστατώνει. Πήραν το αεροδρόμιο στη Νέα Αγχίαλο και υπολόγιζαν μαζί με το λιμάνι, τα εμπορευματικά κέντρα κλπ. να αφαιρέσουν από τη Λάρισα το συγκριτικό της πλεονέκτημα, τον διοικητικό και συγκοινωνιακό κόμβο. Ακριβώς, με το επιχείρημα ότι διαθέτουν λιμάνι, αεροδρόμιο και εμπορευματικά κέντρα. Στις αρχές του 20ού αιώνα, δεν άφηναν τα δρομολόγια των τρένων από τον Βόλο, να αναχωρούν απογευματινές ώρες για Λάρισα, για να αναγκάζονται οι Λαρισαίοι έμποροι κλπ να διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία του Βόλου. Προ 15ετίας περίπου είχαν βγάλει και βιβλίο, με το τι θα χάσει ο Βόλος με την ίδρυση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα. Στρατηγοί της προπαγάνδας όλα τα χρόνια, με το «λέγε- λέγε» και τη γνωστή μίρλα τους, παίρνουν κομμάτια από την πίτα των άλλων. (Τα διηγούνταν πριν καιρό αυτά με έμπνευση, ο έμπειρος και παρατηρητικός Ε. Ρ., σε ανύποπτο χρόνο κατά το κοινώς λεγόμενο.)

***

*ΚΑΙ να που με το νέο Πανεπιστήμιο και τον αναδυόμενο ξανά ‘’Βολιωτισμό’’ καθίστανται απολύτως επίκαιρα: Το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου θεωρείται «κοντά» για όλους τους υπόλοιπους, με απόσταση περίπου 70 χλμ. από τη Λάρισα και 150 από τα Μετέωρα. Αντιθέτως, αν γίνει το εμπορευματικό κέντρο στη Λάρισα, το λιμάνι του Βόλου θα απέχει παρασάγγας…

Οι ίδιοι διεκδικούν και σωστά να ενωθεί το λιμάνι με τον σιδηρόδρομο. Άρα, ουδέν πρόβλημα, αν πάει το Εμπορευματικό στη Λάρισα και με την ηλεκτροκίνηση, η απόσταση θα είναι μισή ώρα και λιγότερο. Εξάλλου το Κέντρο, ουσιαστικά θα υποδέχεται εμπορεύματα που θα φτάνουν στη Θεσσαλία και θα προωθεί κυρίως γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα κλπ. Γιατί, όσο θα υπάρχουν τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, για πάντα δηλαδή, ο ρόλος του λιμανιού του Βόλου θα είναι μικρός, μόνο θεσσαλικός. Παράλληλα, ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα βρίσκεται στην αφετηρία εκτίναξης για μεγάλα πράγματα και η Λάρισα, έχει σημαντικό ρόλο να παίξει. Τα λιμάνια είχαν μεγαλύτερη αξία τις δεκαετίες του ‘50 και ’60 όταν το τρένο έκανε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 12 ώρες και οσονούπω θα γίνεται σε 4. Κάτι παραπάνω ξέρουν οι Κινέζοι.

***

*ΤΟ πρόσχημα του Βελεστίνου για το Εμπορευματικό το είχαν και πριν δεκαετίες, όταν διεκδικούσαν το Πανεπιστήμιο με έδρα το Βελεστίνο, για να αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα της Λάρισας. Ποιος ξεχνά την περίφημη αφίσα των Βολιωτών με ένα χέρι, των Λαρισαίων, έτοιμο να αρπάξει το «βολιώτικο» Πανεπιστήμιο.

Κι ο παλιός Λαρισαίος κατέληγε: Στο κάτω- κάτω η πολιτική συγκυρία είναι τώρα με το μέρος της Λάρισας. Ας την εκμεταλλευτεί. (Με μπροστά τον δήμαρχο, που έτσι κι αλλιώς τον καταγγέλλουν ως συριζαίο.)

Ζ.

 

Στιχοπλόκος

*ΚΙ ένα στοιχείο ακόμη στο υπό δημιουργία Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.

- Σάρισα, είναι το δόρυ της αρχαίας Μακεδονικής φάλαγγας αλλά κι αυτό που ρωτάει η Λαρισαία τον δικό της μετά το τσιφτετέλι.

***

*Ο άλλος απ’ την Ελασσόνα ήταν καλλιτεχνική φύση, μέγας στιχοπλόκος:

Στη στάνη που καθόμουνα και άρμεγα μια γίδα, εσένα εθυμήθηκα τα μάτια της σαν είδα.

Το κινητό το έβγαλα ευθύς απ’ το ταγάρι και μήνυμα σου έστειλα

‘’τι φκιάντς ορέ ζαγάρι;

Ζ.

 

Τριάντα τόσα χρόνια

*«ΠΡΟΤΑΣΗ του ΚΚΕ Εσωτερικού για καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές. Για να αποτυπώνονται οι πραγματικοί συσχετισμοί στα όργανα του λαού». Δημοσίευμα της ‘’Αυγής’’ από τον Νοέμβριο του 1985, χρειάστηκε να περάσουν πάνω από τριάντα χρόνια, αν και η πρόταση είναι ακόμη παλιότερη, ενώ ανάλογη ήταν και η θέση του ΚΚΕ από τότε. Το θυμίζει ο Βολιώτης περιφερειακός σύμβουλος Γ. Σταμπουλής. «Κάποιοι μας άνοιξαν κάποτε τον δρόμο, συνεχίζουμε…» τονίζει επιχαίροντας για το νομοσχέδιο Σκουρλέτη. (Γεγονός ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα της απλής αναλογικής οι συριζαίοι αποδεικνύονται απολύτως συνεπείς. Και οι νεοδημοκράτες, ως αντιτιθέμενοι, επίσης.)

Ζ.

 

Τομείς τομές

*ΜΙΑ πλήρης κυβέρνηση υπό τον Χρ. Καπετάνο στη ΝΟΔΕ Λάρισας, τοπικής εμβέλειας φυσικά. Με 17 υπουργούς και 28 υφυπουργούς καθώς ορισμένοι έχουν από κάτω τους δύο και τρεις υφ… υφισταμένους. Όλα τακτοποιήθηκαν στην εντέλεια, αρκεί να μην αρχίσουν οι κόντρες με την κατανομή αρμοδιοτήτων, αν δεν υπάρξει ομόνοια…

***

*ΠΡΟΕΚΥΨΕ και ανανέωση. Γνωστά επώνυμα στους αναπληρωτές τομεάρχες, άγνωστα πρόσωπα ευρύτερα οι περισσότεροι. Το κόμμα αναδεικνύει τα σπλάχνα του. Κι άρχισαν τα πειράγματα στην πιάτσα της Λάρισας. Και επειδή τα τομεάρχισσα και υποτομεάρχης δεν είναι και τόσο εύχρηστα, ξεκίνησαν τα υπουργέ μου, κύριε υφυπουργέ και τέτοια.

***

*ΓΙΑΤΙ χρειάστηκαν και οι αναπληρωτές τομεάρχες στη γαλάζια Νομαρχιακή; Δόθηκε η εξήγηση με παράδειγμα.

- Πες ότι κάποιος έχει ένα πολιτιστικό πρόβλημα. Αν δεν μπορεί να βρει τη Βάνα, πάει στη Βανέσσα.

-Ε;

-Να, η Κυρλόγλου είναι υπεύθυνη τομέα Πολιτισμού, όπως θα ξέρεις και η Σιώμου ορίστηκε αναπληρώτριά της.

***

*Ο άλλος εξακολουθούσε να έχει απορίες.

-Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας τι χρειάζεται στη Νομαρχιακή; Αφού άμα κάνουν απόβαση οι Τούρκοι θα προτιμήσουν την αμμουδιά του Λιτοχώρου κι όχι την απότομη ακτή του Αγιοκάμπου…

- Βρε; Για μεταθέσεις φαντάρων και τέτοια τους θέλουν…

- Α καλά… Αυτά τα καθαρίζει ο ασυναγώνιστος ανελίστα αδερφέεε, ο Γ. Ακριβούλης. Να βάλουν κανένα φίλο του τουλάχιστον να του ζητάει χάρες. (Αλήθεια τομεάρχης Εξωτερικών γιατί δεν ορίστηκε; Δεν είναι κρίσιμο πόστο;)

Ζ.

 

Μια ιδέα

*Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ενός Λαρισαίου... Αποτελεί την καινούργια ιδέα του Βαγγέλη Κολώνα. Ο οποίος αναφέρεται στον κρατήρα του Δερβενίου, που ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους σε ανασκαφές το 1962, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ο κρατήρας, που χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχος, είναι μοναδικός στο είδος του, σώζεται ακέραιος, έχει ύψος 0, 91 εκατοστά και ως κεντρικό θέμα του, σμιλευμένο μοναδικά, την Αριάδνη και τον Διόνυσο, μαζί με γρύπες, κισσούς, φύλλα αμπέλου. Η δημιουργία του τοποθετείται χρονολογικά γύρω στα 330-320 π.Χ. Στο χείλος του κρατήρα υπάρχει επιγραφή με αργυρά γράμματα ΑΣΤΙΟΥΝΕΙΟΣ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΙΟΙ ΕΣ ΛΑΡΙΣΑ ήτοι Αστιούνειος ο γιος του Αναξαγόρα από τη Λάρισα.

Τι γύρευε όμως ένας Λαρισαίος στη Μακεδονία; Η παρουσία συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός: το 344 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ πήρε όμηρους από την αριστοκρατική οικογένεια των Αλευαδών, ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρά τους να αποτινάξουν τη μακεδονική κυριαρχία.

***

*Ο Βαγγ. Κολώνας σκέφτεται λέει τη μοναξιά του Λαρισαίου 2500 χρόνια πριν, τη νοσταλγία της Λάρισας που θα πρέπει να τον τύλιγε πριν τον θάνατό του. Και προτείνει να ζητήσει το Μουσείο της Λάρισας, από εκείνο της Θεσσαλονίκης όπου φυλάσσεται, να εκτεθεί ο Κρατήρας στη Λάρισα. Να συνδυαστεί αυτό και με συνέδριο για την εποχή των Αλευαδών, με τον Αστιούνειο να επιστρέφει κάποια στιγμή στην πατρίδα, έστω τα υπολείμματα της τέφρας του. (Σημειωτέον ότι ο Κρατήρας το 1981 πήγε στην Ουάσιγκτον στο μουσείο Σμιθσόνιαν, όπου και εκτέθηκε για δύο μήνες.)

Ζ.

 

Τρελίτσες

*Ο Δ. Π. το συνειδητοποίησε.

- Τελικά η πιο ωραία εφηβεία δεν είναι στα 14 προς 15 αλλά στα 44 προς 45. Εκεί να δεις τρέλα…

***

*- ΚΑΛΑ, οδήγησες, μεθυσμένος;

- Τι να κάνω; Δεν ήμουν σε θέση να περπατήσω.

***

*- ΛΕΩ ρε παιδιά να βγάλω λίγους ξηρούς καρπούς για τα κουνούπια. Τόση ώρα με πίνουν ξεροσφύρι.

Ζ.

 

Αυτός ήξερε

*-ΜΕ συγχωρείτε που δεν έχω ψιλά…

Με ευγένεια η Λαρισαία προσέγγισε το ταμείο, τείνοντας το πενηντάρικο που κρατούσε.

-Α… Εμένα δεν με πειράζει. Εσύ έπρεπε να στενοχωριέσαι. Θα πρέπει να ξέρεις ότι άμα το χαλάσεις, πάει… Σε λίγο θα έχει εξανεμιστεί.

Ζ.

 

Κειμήλια

* ΚΑΤΑ την πρόσφατη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, ο Μ. Χαρακόπουλος είχε τη γνωστή αντιπαράθεση με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ. Πάει, πέρασε αυτό…

Ωστόσο, την τελευταία μέρα της Διάσκεψης, το επίσημο δείπνο ήταν στο αίθριο του Μουσείου Εθνικής Ιστορίας της Σόφιας. Εκεί, αντί να απολαύσει το κοκτέιλ, ο Λαρισαίος βουλευτής προτίμησε να περιδιαβεί τα εκθέματα, την έχει την έφεση. Ανάμεσά τους λοιπόν εντόπισε βυζαντινά κειμήλια της Μονής Εικοσιφοινίσσης της Δράμας, τα οποία είχαν κλαπεί κατά τη βουλγαρική κατοχή της Μακεδονίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πιο εντυπωσιακό που είδε; Από τις λειψανοθήκες είχαν αφαιρεθεί τα λείψανα Αγίων.

***

*ΖΗΤΩΝΤΑΣ την άδεια της παριστάμενης υπαλλήλου τα φωτογράφισε. Επικοινώνησε κατόπιν με τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο, που του έστειλε τον τόμο με το χρονικό της κλοπής με περισσότερα στοιχεία. Και επιστρέφοντας στην Αθήνα κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού για την επιστροφή των διαρπαγέντων χειρογράφων και κειμηλίων.

Το θέμα δεν ήταν καινούργιο για τον Μ. Χαρακόπουλο. Και στο παρελθόν έχει μιλήσει στη Βουλή σχετικά, ενώ ενημέρωσε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο οποίος στην τελευταία επίσκεψή του στη Βουλγαρία έθεσε το ζήτημα κατά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο Πατριάρχη, η βουλγαρική πλευρά ενοχλήθηκε τόσο που ακυρώθηκε η συνάντηση Βαρθολομαίου με τον πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοφ.

(Εκτός από τα Ελγίνεια και τις άλλες αρχαιότητες στα ξένα μουσεία, υπάρχουν και βυζαντινά κειμήλια που περιμένουν την επιστροφή τους.)

Ζ.

 

Χωρίς ΕΡΤ

*ΚΑΙ άλλα παράπονα για έλλειψη σήματος. Αυτή τη φορά από την Αλεξανδρινή, τον παραλιακό οικισμό δίπλα στο Στόμιο. Ο κάτοικος της περιοχής Τίτος Χαλούλης διαμαρτύρεται ότι ο οικισμός δεν έχει σήμα σε ό,τι αφορά στα κρατικά κανάλια της τηλεόρασης και ζητά να βρεθεί λύση. Σημειωτέον ότι στην Αλεξανδρινή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ, άρα οι 350 περίπου ιδιοκτήτες κατοικιών δεν πληρώνουν ΕΡΤ και λογαριασμό... οπότε προς τι τα παράπονα; Υπομονή μέχρι να έρθει το φως…

Κ.Τσ.

 

Προσωρινό

*ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ συνέχεια με παράπονα για την έντονη παρουσία τους και σε Στόμιο, Αλεξανδρινή κ.λπ. Σύμφωνα με τη διευθύντρια Υγιεινής της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φωτεινή Περώνη και του αρμόδιου υπαλλήλου κ. Απ. Τσαρτσαλή, η Π.Ε. Λάρισας έχει αρχίσει και φέτος συστηματικά ψεκασμούς κατά των κουνουπιών από τον Απρίλιο και συνεχίζει. Το έντονο φαινόμενο με τα σμήνη κουνουπιών είναι προσωρινό και οφείλεται στις τελευταίες βροχοπτώσεις. Σε λίγες ημέρες τα κουνούπια αυτής της γενιάς θα κάνουν τον βιολογικό τους κύκλο και το πρόβλημα θα μηδενιστεί. Υπομονή λοιπόν…

Κ.Τσ.

 

Τα συνδύαζε όλα

*ΕΙΧΑΝ πιάσει την κουβενταρία στη συντροφιά των μεσηλίκων Λαρισαίων, έλεγαν πολλά και διάφορα. Πήγε η συζήτηση στις γυναίκες, στις σχέσεις, στην απιστία, τα συνήθη. Έπεσε η ερώτηση για το ποιες κατηγορίες ανδρών κινδυνεύουν περισσότερο να τους απατήσουν οι γυναίκες τους. Κι άνοιξε κύκλος τοποθετήσεων.

- Ε καλά τώρα. Οι ναυτικοί. Θέλει και ρώτημα; Λείπουν τόσον καιρό στα πέλαγα, τι να κάνουν οι γυναίκες μόνες πίσω…

- Ναι αλλά και με τους στρατιωτικούς νομίζω εγώ υπάρχει ζήτημα. Φευγάτοι κι αυτοί, μεταθέσεις, ασκήσεις, δεν θέλει και πολύ…

- Σάμπως οι γιατροί βρε παιδιά; Με τόσο φόρτο εργασίας, μια διαρκή απουσία, εύκολο να νιώσει η γυναίκα μοναξιά…

- Απορώ που το συζητάτε. Οι πιο ευάλωτοι είναι οι συνταξιούχοι. Η ηλικία, η βαρεμάρα κι άμα την παραμελήσεις τη γυναίκα, ξέρεις…

***

*ΞΑΦΝΙΚΑ σηκώνεται κάποιος από τη διπλανή παρέα και φεύγει φουρκισμένος.

- Α παρατάτε μας μωρέ…

Γύρισαν παραξενεμένοι στους φίλους του.

-Τι έπαθε αυτός; Είπαμε κάτι;

- Ε πώς βρε παιδιά… Ο άνθρωπος είναι απόστρατος γιατρός του Πολεμικού Ναυτικού.

Ζ.


 

 

 OPOY O DHMARXOS TOPOUETEITAI*ΟΠΟΥ ο δήμαρχος τοποθετείται για το πού θα το πάει ο υπουργός με το ΤΕΙ της Λάρισας.

Ζ.

 

 

 

JEREIS APO BESPA*ΞΕΡΕΙΣ από βέσπα;

Ο μάγκας Λαρισαίος μπήκε μεν στο πάρκινγκ δικύκλων που έφτιαξε ο Δήμος στην Κεντρική

πλατεία, αποφάσισε όμως ότι τον βόλευε να κλείσει τις θέσεις των ποδηλάτων.

Α έτσι…

Ζ.

 

 

 

OTAN TA SKOYPIDIA DEN XVROYN* ΟΤΑΝ τα σκουπίδια δεν χωρούν στον κάδο απορριμμάτων, τα πετούν δίπλα σε αυτόν πολίτες της Λάρισας, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία.

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλούς κάδους της πόλης και όχι μόνο σε αυτόν στην οδό Κάρλας, που φαίνεται στη φωτογραφία.

Κάποιοι πιθανόν να διαμαρτυρηθούν λέγοντας: «Και πού να τα πετάξουμε;».

Ισως, θα μπορούσαν να κάνουν δύο βήματα παρακάτω στον επόμενο κάδο. Τόσο μακριά είναι;

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass