Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αι 'λιας…

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2018 19:45
*Η Λάρισα και η αναπτυξιακή της προοπτική, ως τον τρίτο -οικονομικά- πυλώνα της χώρας, ήταν το θέμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης, στον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, με την ευκαιρία της παρουσίας του τελευταίου προχθές στην πόλη. *Η Λάρισα και η αναπτυξιακή της προοπτική, ως τον τρίτο -οικονομικά- πυλώνα της χώρας, ήταν το θέμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης, στον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, με την ευκαιρία της παρουσίας του τελευταίου προχθές στην πόλη.

*"Τ’ Αϊ Λιός, γυρίζει ο καιρός αλλιώς"… Πολλές οι δοξασίες που συνοδεύουν τη σημερινή ημέρα της γιορτής του προφήτη Ηλία.

Κομβική, σημαδιακή ημερολογιακά η ημέρα. Σαν να προειδοποιεί, να προφητεύει για τις βροχές, τις βροντές και τους κεραυνούς, για την έλευση του φθινοπώρου… "‘Ηρθε ο Αη ‘λιάς βάλε τα ξύλα στη φωλιά 'ς"... κατ’ άλλους.

Πώς να το χωνέψεις όμως. Πραγματικό καλοκαίρι, κατακαλόκαιρο, κανείς δεν γεύτηκε ακόμη στη Λάρισα. Ευτυχώς έρχεται ο "μίνι" καύσωνας το Σαββατοκύριακο για να μας θυμίσει μερικές από τις χάρες του. Να απογειωθούμε στις ζέστες του, να οργανωθούμε σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους, να δούμε στα "κόκκινα" τη θερμοκρασία… Μπας και καταλάβουμε καλοκαίρι, να το προλάβουμε, πριν το χάσουμε…

Γ.Ν.

 

Στη θάλασσα

*ΚΛΕΙΣΤΑ τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα χθες το απόγευμα στο κέντρο της πόλης και οι Λαρισαίοι αναζήτησαν δροσιά στις κοντινές παραλίες. Από τις 3 και μετά το μεσημέρι η κίνηση προς τα παράλια των νομών Λάρισας και Πιερίας ήταν αυξημένη. Καμιά μέρα δεν πάει χαμένη ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν άδεια.

Ζ.Π.

 

Σκληρό ροκ

*ΜΕ αφορμή τη σκληρή απάντηση της Περιφέρειας στην καταγγελία αγρότη από το Καλαμάκι για το πλημμυρισμένο χωράφι του, αλλά και την ανταπάντηση προς τον Δήμο Λαρισαίων για τα έργα που έγιναν (ή δεν έγιναν), φαίνεται ότι η διάθεση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού είναι να μην αφήσει τίποτε να περάσει ασχολίαστο, όταν αμφισβητείται το έργο της Περιφερειακής Αρχής. Άλλωστε και στη συνεδρίαση της Ομάδας του, πριν την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, οι εντολές Αγοραστού στους συμβούλους του ήταν σαφείς: «Το γεγονός ότι επιζητούμε τη συνεργασία και τη συνέργεια, δεν πρέπει να παρεξηγείται και να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Επειδή όσο θα πλησιάζουμε σε εκλογές οι επιθέσεις που θα δεχόμαστε θα πυκνώνουν, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να μην αφήσουμε κανέναν να μας συκοφαντεί, χωρίς να δέχεται την απάντηση που του αρμόζει. Χωρίς ύβρεις και χαρακτηρισμούς, αλλά με επιχειρήματα, στοιχεία και νούμερα» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Γ.Ρ.

 

Μπάνιο

*ΌΧΙ στα βαθιά αλλά στα ρηχά… Ναι στα ρηχά. Εκεί που σκάει το κύμα συγκεκριμένα. Αυτό επισημαίνει ως επικίνδυνο σημείο της θάλασσας, μιλώντας στην «Ε» η ναυαγοσώστρια Ασημένια Τσιγαρίδα σε αντίστοιχο ρεπορτάζ που φιλοξενείται σήμερα στην «Ε». Βέβαια το πιο επικίνδυνο είναι πως οι γονείς τις περισσότερες φορές «χάνουν» από τα μάτια τους τα παιδιά. Εδώ που τα λέμε ωστόσο δεν είναι και εύκολο πράγμα να προσέχεις όλη την ώρα τα παιδιά στη θάλασσα.

Λίγο ο κόσμος, λίγο η ατμόσφαιρα. Ε, δεν θέλει και πολύ να ξεχαστείς. Να ηρεμήσεις λιγάκι και να βγεις από την καθημερινότητα. Όμως το κακό δεν αργεί να συμβεί. Μια καλή λύση λοιπόν για τα ζευγάρια είναι η εναλλάξ υπηρεσία. Λίγο ο μπαμπάς, λίγο η μαμά και έτσι όλοι περνάνε καλά. Και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια.

Κ.Γ.

 

Υπέρηχος

*ΝΑ και η πρόταση γιατρού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για την αξιοποίηση των χρημάτων, που εξασφάλισε η διοίκηση των δύο νοσοκομείων ως δωρεά του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ανέλαβε την κίνηση των κεφαλαίων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό. Να αγοραστεί ένας υπέρηχος για τις ανάγκες της Καρδιολογικής κλινικής, που είναι χαλασμένος εδώ και καιρό και η κλινική αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς της. Σε διαφορετική περίπτωση οι γιατροί θα συστήνουν στους ασθενείς και τους συνοδούς τους δημόσιες αντιδράσεις και οι πάντες θα αναζητούν δωρητές για την αγορά του υπέρηχου, αφού χρήματα από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου ως γνωστό δεν βγαίνουν για αντικατάσταση παλιού εξοπλισμού.

Δ.Κ.

 

Επέκταση

*Η απόφαση ελήφθη και αφορά στην πρώτη επέκταση του κτιριακού συγκροτήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από την ανέγερσή του μέχρι σήμερα. Μεταξύ δύο εναλλακτικών σεναρίων, η διοίκηση των δύο νοσοκομείων αποφάσισε επέκταση με την ανέγερση ενός κτιρίου 250 τετραγωνικών μέτρων στην πλευρά της ψυχιατρικής κλινικής προκειμένου να στεγαστεί το μηχάνημα petscan που θα δωρίσει το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.

Με την απόφαση ξεκινούν και οι διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών και της εκτίμησης του κόστους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανέγερσης του κτιρίου ειδικών προδιαγραφών. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να εγκατασταθεί το νέο μηχάνημα, όταν έρθει, γιατί δεν θέλουμε να χαθεί ούτε μια ημέρα, που είναι πολύτιμη για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών, λέει ο διοικητής Παν. Νάνος, αισιόδοξος για την ομαλή πορεία του έργου.

Δ.Κ.

 

Τα ’λεγε ο ΣΘΕΒ…

*ΣTA χνάρια του ΣΘΕΒ και οι Βιομήχανοι Βορείου Ελλάδος. Την πρόταση που είχε κάνει πριν από ένα χρόνο ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος, για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών με παράλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων, δείχνει να υιοθετεί και ο ΣΒΒΕ. Κατανοεί πως μόνο έτσι θα τονωθεί η ζήτηση και θα αυξηθεί η κατανάλωση.Η πρόταση του Θεσσαλικού συνδέσμου ήταν απόλυτα στοχευμένη με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες αλλά και με τη φύση της ελληνικής οικονομίας, που είναι κυρίως καταναλωτική. Είναι βέβαιο ότι μέσα από αυτό το μοντέλο, λόγω της αύξησης της ζήτησης υπηρεσιών και αγαθών αλλά και της αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων, θα τονωθεί και η ζήτηση εργασίας.

Όμως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η πρότασή του ΣΘΕΒ έχει διατυπωθεί και δημοσιοποιηθεί εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον και απευθύνεται σε μια αριστερή και φιλοεργατική κυβέρνηση, που μεταξύ άλλων εξελέγη και με την προεκλογική εξαγγελία περί αύξησης του κατώτατου μισθού, ουδεμία ανταπόκριση και δημόσια τοποθέτηση υπήρξε από πλευράς των κυβερνόντων μέχρι σήμερα. Για να δούμε μήπως αλλάξουν τα δεδομένα τώρα…

Γ.Ν.

 

Ελπίζουν…

*ΤΩΡΑ ξεκινάνε τα "στοίχημα" των φετινών εκπτώσεων...

Το πρώτο δεκαήμερο της καλοκαιρινής εκπτωτικής περιόδου, παραδοσιακά θεωρείται καλό. Η αγοραστική κίνηση πάντα αυξημένη και η διάθεση των καταναλωτών για ψώνια υψηλή. Αυτό συμβαίνει στην αγορά της Λάρισας σήμερα. Κατακλύζεται το ιστορικό της εμπορικό κέντρο από κόσμο, που δίνει ανάσες ρευστότητας στην αγορά γεμίζοντας ικανοποίηση και προσδοκίες τον εμπορικό κόσμο. Μετά από το δεκαήμερο όμως, το πολύ σε τρεις εβδομάδες, το αγοραστικό κύμα χαλαρώνει, μειώνεται…

Έτσι γίνεται πάντα, χρόνια ολόκληρα… Το ξέρουν πολύ καλά οι έμποροι και πάντα κρατούν μικρό "καλάθι". Από μέσα τους όμως ελπίζουν, προσδοκούν πως το κλίμα φέτος θα είναι διαφορετικό, αλλαγμένο, καλύτερο…

Γ.Ν.

 

Μετακόμιση…

*ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, με αρχές Οκτωβρίου προγραμματίζεται τώρα, η μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών του τ. ΙΚΑ από την καρδιά της Λάρισας στη Φιλιππούπολη. Ενάμιση χρόνος πέρασε από την υπογραφή της σύμβασης μεταστέγασης στο κτίριο της πρώην ΕΑΣ. Έμπλεξαν στα γραφειοκρατικά γρανάζια οι διαδικασίες. Από πέρυσι τον Μάιο έπρεπε να μετακομίσει στη νέα του στέγη το περιφερειακό κατάστημα του ΕΦΚΑ. Πέρασαν όμως γρήγορα οι μήνες, οι εποχές, οι ημέρες… Τα χρονοδιαγράμματα έπεσαν έξω, τα σχέδια ναυάγησαν.

Τώρα όλοι ευελπιστούν να ολοκληρωθούν γρήγορα και οι τελευταίες διαδικαστικού χαρακτήρα διεργασίες ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά των γραφείων, του αρχειακού υλικού και του προσωπικού αμέσως μετά το καλοκαίρι… Να γυρίσουν και οι αδειούχοι, για να βοηθήσουν όλοι στη μετακόμιση…

Γ.Ν.

 

Γκολ

*ΑΥΤΟ θα πει φιλοδώρημα. Το ποσό των 20.000 ευρώ που άφησε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στους υπαλλήλους υπερπολυτελέστατου ξενοδοχείου στη Μεσσηνία, καθώς ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την παραμονή του. Λίγο πριν αναχωρήσει, έκοψε ένα τσεκ, ζητώντας από τη διοίκηση της ξενοδοχειακής μονάδας να το μοιράσει ισόποσα στους ανθρώπους που ήταν δίπλα του. Σπουδαίος, αν ισχύει η είδηση γιατί έχουμε χορτάσει και με Fake News.

***

*ΑΚΟΜΑ βέβαια πιο σημαντική είδηση με ποδοσφαιρική χροιά ήταν αυτή που σχετίζεται με τους Κροάτες ποδοσφαιριστές. Εκτός από το γεγονός πως τα έβαλαν με τους πολιτικούς της χώρας τους, μοίρασαν τα πριμ τους σε φτωχούς. Αυτά τα γκολ θα τα θυμάται περισσότερο ο κόσμος. Όποια ομάδα κι αν υποστηρίζει.

Κ.Γ.

 

Κατάληψη

*«ΚΑΤΑΛΗΨΗ» του οδοστρώματος κάνει ένας ηλικιωμένος άντρας στην περιοχή των Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Διαθέτει δύο αυτοκίνητα, αλλά ούτε ένα παρκινγκ. Εδώ και μήνες έχει καταλάβει δύο θέσεις στάθμευσης. Στο σημείο αυτό νερά από την πολυκαιρία λιμνάζουν και συγκεντρώνονται σκουπίδια. Όταν, λοιπόν, παίρνει το ένα από τα δύο οχήματα, τότε το δεύτερο που θα αφήσει, θα το μετακινήσει έτσι ώστε να πιάνει και τις δύο θέσεις στάθμευσης. Κατά την επιστροφή του δεν θα χρειαστεί να αναζητήσει πάρκινγκ καθώς τον «περιμένει» η αρχική του θέση. Μπορεί ως κίνηση να μην είναι παράνομη αλλά είναι παμπόνηρη ειδικά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ζ.Π.

 

Φώτα

*ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ συμπολίτη: Εδώ και μέρες στην οδό Βενιζέλου, από τη Σκυλοσόφου έως το ποτάμι, τα φώτα το βράδυ δεν λειτουργούν και είναι αρκετά σκοτεινά, ειδικά όταν κλείνουν τα καταστήματα. Αντίθετα μέσα στη μέρα είναι ανοικτά και καίνε χωρίς λόγο…

 

 

NEOS TOPIKOS SYMBOYLOS PARLITSHS*ΝΕΟΣ τοπικός σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Γόννων ορκίστηκε χθες από τον δήμαρχο Τεμπών ο κ. Μιχάλης Παρλίτσης.

Μετά την ορκωμοσία, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στον νέο τοπικό σύμβουλο, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα συμβάλει με την παρουσία του στο επιτελούμενο έργο για τη Δημοτική Ενότητα Γόννων.

Κ.Τσ.

 

 

 

 

DYNAMVNEI KAI STIS GYNAIKES RONTOYLHS*ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ και στις γυναίκες η «Δράση Πολιτών» και ο Στέλιος Ροντούλης για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, με τη Γιάννα Μπαλιάφα, η οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητή παρουσία στον Τύρναβο. Οι δυο τους έδωσαν τα χέρια και ετοιμάζονται για το ραντεβού τον Μάϊο του 2019, στις δημοτικές εκλογές «με ενισχυμένο άρωμα γυναίκας», όπως λένε και οι δύο.

Κ.Τσ.

 

 

 

MEGALH PROSELEYSH EYXARISTO KLIMA NODEΜεγάλη προσέλευση, ευχάριστο κλίμα και πολιτικό κους κους μέχρι τα μεσάνυχτα περιλάμβανε η βραδιά επικοινωνίας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή (ΝΟ.Δ.Ε.) Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας χθες βράδυ στο «NONNA ROSSA» στον λόφο του Φρουρίου. Στην πρόσκληση του προέδρου της ΝΟΔΕ Χρ. Καπετάνου ανταποκρίθηκαν μεταξύ άλλων η βουλευτίνα Άννα Καραμανλή, η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη, πρόεδροι και διοικητικοί των άλλων 3 ΝΟΔΕ της Θεσσαλίας και πολλά τοπικά στελέχη της παράταξης.

Γ.Ρ.

 

 

 

PANV APO 2 EBDOMADES EINAI PESMENO*ΠΑΝΩ από 2 εβδομάδες είναι πεσμένο το εικονιζόμενο δέντρο στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου, στην πλατεία Νεάπολης μετά και τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις. Φυσιολογικό είναι οι κάτοικοι της περιοχής να αναρωτιούνται πόσες μέρες πρέπει να περάσουν για να απομακρυνθεί από τα συνεργεία του δήμου; Βλέπετε τις ζεστές μέρες ή καλύτερα νύκτες που διανύουμε ολοένα και περισσότεροι αναζητούν λίγη δροσιά στις πλατείες, άρα τέτοιες εκκρεμότητες ενοχλούν…