Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αϊ-Λιας

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2018 20:07
 *ΕΠΙΑΣΑΝ για τα καλά οι ζέστες στην πόλη. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Λαρισαίοι που ξέρουν να απολαμβάνουν τις συνήθειες, το κάνουν τις κατάλληλες ώρες. Κάποιοι με τη δροσούλα. Άλλοι πάλι τα βραδάκια. Με μπιρίτσα, κουβεντούλα και Ελευθερία. Αγαπημένες καλοκαιρινές συνήθειες…  Κ.Γ. *ΕΠΙΑΣΑΝ για τα καλά οι ζέστες στην πόλη. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Λαρισαίοι που ξέρουν να απολαμβάνουν τις συνήθειες, το κάνουν τις κατάλληλες ώρες. Κάποιοι με τη δροσούλα. Άλλοι πάλι τα βραδάκια. Με μπιρίτσα, κουβεντούλα και Ελευθερία. Αγαπημένες καλοκαιρινές συνήθειες… Κ.Γ.

*ΗΤΑΝ ακριβώς πριν 44 χρόνια, ανήμερα του Αϊ-Λια. Το νεαρό ζευγάρι -φρεσκοαρραβωνιασμένο τότε- πήγε να εκκλησιαστεί σε ξωκλήσι διπλανού χωριού με τα… συμπεθέρια για συνοδεία, να τους δει κι ο κόσμος.

Εκεί τους βρήκε η είδηση για την επιστράτευση. Η αθώα χωριατοπούλα δεν πολυκατάλαβε τι σημαίνει «επιστράτευση», γιατί ο πατέρας του γαμπρού αγκάλιασε τον γιο του και άρχισε να κλαίει με λυγμούς, αλλά ούτε και γιατί εκλιπαρούσε τον εορτάζοντα θεσβίτη άγιο γονατιστός να βάλει το χέρι του.

***

*ΤΕΛΙΚΑ, ο Αϊ-Λιας έβαλε το χέρι του και οι νέοι της Ελλάδας γλίτωσαν από τον βροτολοιγό πόλεμο, αφού η επιστράτευση έληξε μετά από λίγες μέρες από την κήρυξή της. Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο και για τον λαό της Κύπρου. Πάνω από 150.000 Κύπριοι προσφυγοποιήθηκαν, τουλάχιστον 3.000 σκοτώθηκαν, και χιλιάδες αγνοούνται ακόμη. Ολέθριος απολογισμός εκπορευόμενος από γελοίους χειρισμούς.

***

*Η τότε νύφη, γιαγιά σήμερα, ξέρει πια τι σημαίνει επιστράτευση. Ξέρει και τα απότοκα ενός πολέμου. Και γελάει πικρά κάθε φορά που ακούει λεονταρισμούς από την τηλεόραση -κι όχι μόνο- τύπου να πάρουμε τη μια χώρα, να εισβάλουμε στην άλλη και να καταλάβουμε μια τρίτη. Και μετά κλαίει γιατί ξέρει ότι το θλιβερό καθήκον σε μια απευκταία τέτοια στιγμή είναι να ασπαστεί τα παιδιά της και να τα στείλει να πεθάνουν, γιατί έτσι κάνουν ανέκαθεν οι Ελληνίδες μάνες. Ποτέ ξανά άλλη «Κύπρος», ποτέ ξανά γεγονότα που οδήγησαν στην παράδοσή της.

ΘΑ.

Άδειασε

*ΤΙ έγινε βρε παιδιά; Πού πήγαν όλοι;

Από Πέμπτη βράδυ η πιο συχνή ερώτηση που άκουγες στους πεζόδρομους ήταν «Πού θα πάτε;» και οι απαντήσεις ήταν μεταξύ: Αγιοκάμπου, Βελίκας, Πλαταμώνα, Σωτηρίτσας, Μεσαγγάλων κ.ά.

Και ξαφνικά από χθες το μεσημέρι παρατηρείς τη διαφορά. Άδειασε κατά μεγάλο ποσοστό η πόλη. Πάει ο κόσμος, φεύγει και καλά κάνει. Να παίξουν λίγο οι γονείς με τα παιδιά, να βρεθούνε λιγάκι τρυφερά τα ανδρόγυνα, να δούνε οι παππούδες τα εγγόνια, να μαλώσουμε για το πόσο καμένα είναι τα παϊδάκια και γιατί δεν μπήκαν οι μπίρες στην κατάψυξη νωρίτερα… Όλα χρειάζονται. Ελληνικό καλοκαίρι.

Κ.Γ.

Μ. Αλεξάνδρου

*ΙΣΩΣ είμαστε πολύ τυχεροί για το γεγονός πως ακόμα δεν έχουμε ατύχημα στη Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ύψος της στοάς Κουτσίνα. Το ζήτημα είναι το εξής: Οι πεζοί γνωρίζουν πως ο δρόμος είναι κλειστός. Ξέρουν όμως πως το μέτρο δεν ισχύει καθολικά, καθώς υπάρχουν οχήματα που κινούνται στον χώρο. Η δύναμη της συνήθειας όμως είναι μεγάλη. Προερχόμενοι από τη στοά, κοιτάζουν προς τα δεξιά τους για να δούνε αν έρχεται κάποιο όχημα, δηλαδή κοιτάζουν προς την οδό Κύπρου. Δεν κοιτάζουν σε καμία περίπτωση προς τα αριστερά.

***

* ΤΗΝ ίδια ώρα πολλοί οδηγοί που κινούνται ανάποδα επί της Μ. Αλεξάνδρου με στόχο να επανέλθουν στην Κύπρου, δεν έχουν την επιθυμητή ορατότητα να δούνε τους πεζούς που πετάγονται στον δρόμο καθώς βγαίνουν πίσω από κάθε τύπου παρκαρισμένα οχήματα. Αν υπολογίσουμε πως υπάρχουν και κάποιοι που αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα τότε εύλογα μιλάμε και για… μεγάλη τύχη.

Κ.Γ.

Γεννητούρια

*ΜΕΓΑΛΩΣΕ η οικογένεια της «Ε» και των «Θεσσαλικών Επιλογών» καθώς η συνάδελφος Παναγιώτα Φούντα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Δεν θα μπορούσε να προσφέρει σπουδαιότερο δώρο στον σύντροφό της, Ηλία, για τη χθεσινή ονομαστική του εορτή. Τι καλύτερο από έναν πανέμορφο γιο. Να ’ναι γερός και τυχερός…

Κ.Γ.

Βλάβες

που κοστίζουν

* ΠΟΛΛΑ τα παράπονα των αγροτών για τις καθυστερήσεις που έχει η ΔΕΗ στη διαδικασία της αποκατάστασης των ζημιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι καλλιέργειές τους, ανάλογα και τα δημοσιεύματα της «Ε» για το πρόβλημα που απασχολεί τον κάμπο. Αναμενόμενη η αντίδραση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος με δηλώσεις του επιχείρησε να πιέσει κι αυτός την Επιχείρηση να σπεύδει γρηγορότερα για την αποκατάσταση των βλαβών, ενώ ταυτόχρονα έχουν υποβληθεί από διάφορους βουλευτές και σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή. Μέχρι στιγμής καμία θετική εξέλιξη. Είδες η ΔΕΗ;

Γ.Ρ.

Πινακίδες…

* ΟI μόνοι που δεν πρέπει να ανησυχούν για την επικείμενη καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων είναι οι Λαρισαίοι φορολογούμενοι της πρώην Β΄Δ.Ο.Υ. Φρόντισε η φωτιά γι’ αυτό…

Δόθηκε λοιπόν εντολή στις εφορίες να προχωρούν στην καταστροφή και ανακύκλωση των πινακίδων που έχουν κατατεθεί από τους ιδιοκτήτες τους εφόσον έχουν περάσει περισσότεροι από 18 μήνες από την ημερομηνία υποβολή δήλωσης ακινησίας του οχήματος… Πέρασε ενάμιση χρόνος δηλαδή από τότε; Δεν θα βρεις την πινακίδα σου, για να επανεκκινήσεις το όχημα. Θα έχει πάει για ανακύκλωση. Οπότε για να βγει καινούρια, εκτός από το κόστος έκδοσης, θα υπάρχει και ένα παράβολο των 30 ευρώ!

Τη σκοτούρα και τον "πονοκέφαλο" συνεπώς ας την έχουν οι της Α΄Δ.Ο.Υ. που κατέθεσαν εκεί τις πινακίδες. Αυτοί κινδυνεύουν να τις χάσουν. Οι άλλοι τις έχασαν προ πολλού, από τον περασμένο Μάρτιο…

Γ.Ν.

Σκωπτικός…

* ΣΤΟ θέμα των απευθείας αναθέσεων επανέρχεται ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Μάριος Ξηρομερίτης, με ένα αιχμηρό όσο και σκωπτικό σχόλιο κατά της δημοτικής αρχής.

Κάνει λόγο για «αχίλλειο πτέρνα» του δημάρχου, καθώς «από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο σημερινός δήμαρχος, λαλίστατος τότε, έκανε σκληρή αντιπολίτευση για τις απευθείας αναθέσεις, ενώ από την ώρα που ανέλαβε δήμαρχος, οι απευθείας αναθέσεις έχουν γίνει μια πραγματικότητα για την Δημοτική Αρχή της Λάρισας».

Κι αφού υπενθυμίζει ότι στον νόμο Σκουρλέτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (γνωστό ως «Κλεισθένη Ι») που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπεται να μην υπάρχει έλεγχος νομιμότητας για απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ, αναρωτιέται αν ο δήμαρχος Λαρισαίων συμφωνεί με το άρθρο ή αντιτάχθηκε, οπότε προτείνει το σώμα να εκδώσει ψήφισμα ζητώντας την κατάργησή του…

Ψαράδες

*ΑΥΤΟΣ είναι σύλλογος. Αν και ερασιτέχνες ψαράδες, νοιάζονται για όλα στα παράλια του Δήμου Τεμπών. Έφτιαξαν την ξύλινη προβλήτα στο «δέλτα» του Πηνειού στα Μεσάγγαλα, κάνουν γιορτές για το περιβάλλον, ακόμα και βόλτες άρχισαν να πηγαίνουν τους τουρίστες στο ποτάμι. Σήμερα και αύριο μάλιστα διοργανώνουν αιμοδοσία και «καπάκι» στο επόμενο Σαββατοκύριακο έχουν τη γιορτή της Ψαροκασέλας. Σταματημό δεν έχουν. Όπως και με τον Γιώργο Νάτση έτσι και με τον Δημήτρη Σούλτη στην προεδρία συνεχίζουν ακάθεκτοι. Φιλότιμα και ερασιτεχνικά.

Κ.Γ.

Δήλωμα στα… τρία

* ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ δηλωτής και μάλιστα με σεβαστό χρηματικό ποσό ως έπαθλο διοργανώνεται στον Λογγά. Το φόντο ειδυλλιακό όπως και το χωριό των Τρικάλων, από το οποίο έλκουν πολλοί Λαρισαίοι την καταγωγή τους: Δροσούλα, πλάτανος, σουβλάκια και κρύο κρασάκι. Ανεμπόδιστοι θα μπορούν οι ανά τον νομό «παιχταράδες» που θα δηλώσουν συμμετοχή να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, να δηλώσουν στα δύο, στα τρία ή και να… «νταλτήσουν». Αλλωστε όσοι ασχολούνται με το ευγενές αυτό χαρτοπαίγνιον θεωρούν εαυτό ως τον καλύτερο! Ιδού ο Λογγάς λοιπόν, ιδού και το δήλωμα...

ΘΑ.

Σκόρδα

*ΓΙΟΡΤΗ σκόρδου ξεκίνησε στον Πλατύκαμπο και μην φοβάστε δεν τους… ματιάζουν. Ξεκίνησαν με μεράκι και συνεχίζουν έτσι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η γιορτή γίνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά. Και δώστου DJ χθες, και πάρε λαϊκή μουσική απόψε και από πάνω χορευτικά συγκροτήματα την Κυριακή. Φτου – φτου σκόρδα, να μην χαλάσει τίποτα.

Κ.Γ.

Τσιγκούνης

* ΕΝΑΣ τσιγκούνης, που από την τσιγκουνιά του δεν είχε σκοπό να ανοίξει σπιτικό, τελικά παντρεύτηκε μία πολύ όμορφη γυναίκα γιατί θαμπώθηκε από την ομορφιά της.

Με τα χρόνια όμως ο ενθουσιασμός πέρασε και η τσιγκουνιά του αυξήθηκε.

Μια μέρα μπαίνει στο καφενείο μπουρινιασμένος.

– Τι έπαθες πάλι; τον ρωτούν.

– Με τέτοια γυναίκα που έχω, πώς να μην έχω πάρει ανάποδες; Όλο λεφτά μου ζητάει!

– Και τι τα κάνει;

– Ξέρω κι εγώ; Μήπως της έδωσα και ποτέ;

Σκυλιά

* ΚΑΘΕ καλοκαίρι οι ίδιες κουβέντες και αυτό γιατί ο νομοθέτης έχει φροντίσει να κάνει τη ζωή των σκυλιών δύσκολη και στις παραλίες. Στο ερώτημα, λοιπόν αν τα σκυλιά μπορούν να πάνε στη θάλασσα, η απάντηση είναι πως «ναι».

Ο ιδιόκτητης ενός ζώου μπορεί να κάνει μαζί με αυτό το μπάνιο του στη θάλασσα. Όμως με το που εμφανιστεί ο πρώτος, ο οποίος θα ενοχληθεί, δεν υποχρεούται να φύγει από την παραλία, αλλά είναι υποχρεωμένος, να κρατήσει το ζώο κοντά του εντός ή εκτός νερού και να το έχει δεμένο με λουρί. Η νομοθεσία ορίζει ότι αρμόδια αρχή για να επιβάλλει τον νόμο, για οτιδήποτε συμβαίνει στις παραλίες, είναι το Λιμενικό. Ούτε η Δημοτική Αστυνομία, ούτε η άλλη Αστυνομία.

Επιτρέπονται μεν αλλά...

Ζ.Π.

 

 

Γαλάζια βραδιά σε κόκκινους τόνους…

 

GALAZIA BRADIA1

 

 

GALAZIA BRADIA2

 

GALAZIA BRADIA3

Προεκλογική συγκέντρωση θύμιζε η προχθεσινοβραδινή βραδιά επικοινωνίας που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας στο μπαρ «Nonna Rossa» στο Φρούριο, καθώς η ανταπόκριση των στελεχών της παράταξης ήταν εντυπωσιακή, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω του θέρους και πως η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε αναβληθεί στο παρελθόν δύο φορές.

Στον υπαίθριο χώρο του δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από στελέχη της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας. Βουλευτές, υποψήφιοι, κομματικά στελέχη, απλοί στρατιώτες και φίλοι της παράταξης έδωσαν το παρών σε μια εκδήλωση, στην οποία περίσσεψαν τα φλας των φωτογράφων, οι συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης, οι προσεγγίσεις και η χαλαρή διάθεση.

Τα βλέμματα των περισσοτέρων συγκέντρωσαν τα τιμώμενα πρόσωπα που ήρθαν από την Αθήνα, η βουλευτής Άννα Καραμανλή και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη, οι οποίες δεν προλάβαιναν να φωτογραφίζονται, αποδεχόμενες σχετικές προσκλήσεις με τους λαρισαίους και τις λαρισαίες.

Με ένα μεγάλο ‘’ευχαριστώ’’ στην προσωπική του ιστοσελίδα ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΟΔΕ, ο πρόεδρος Χρήστος Καπετάνος, ο οποίος δεν έκρυβε την ικανοποίησή του και μάλλον το σκέφτεται σοβαρά να επαναλάβει αυτή την εκδήλωση και το φθινόπωρο, καθώς του το ζήτησαν αρκετοί που απουσίαζαν από την πόλη για διάφορους λόγους. Πολλές ευχαριστίες του Χρ. Καπετάνου και προς τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι κόπιασαν πολύ για να στεφθεί από επιτυχία η εκδήλωση. Και το κατάφεραν.

Και επειδή σύμφωνα με την παράδοση της Σικελικής Μαφίας για δεκαετίες, το Nonna Rossa ήταν το συνώνυμο της καλής μαγείρισσας, η προσωποποίηση της κλασικής ιταλικής κουζίνας, είναι σίγουρο ότι προχθές βράδυ έγιναν αρκετά εκλογομαγειρέματα. Τόσος κόσμος συγκεντρωμένος σε ένα χώρο, ήταν η χαρά του υποψηφίου. Και επειδή πλησιάζουν εκλογές, βουλευτικές και αυτές για την Αυτοδιοίκηση, οι υποψήφιοι βρήκαν την ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις.

Έτσι, εκτός από τον παριστάμενο βουλευτή Χρήστο Κέλλα, (ο έτερος βουλευτής κ. Χαρακόπουλος εκπροσωπήθηκε δια του συνεργάτη του Γ. Ζυγογιάννη), δεν προλάβαιναν να σφίγγουν χέρια και οι υποψήφιοι μνηστήρες για το ψηφοδέλτιο, ήτοι το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ελένη Αξιόγλου, η δικηγόρος Στέλλα Μπίζιου, ο μοριακός βιολόγος Γιώργος Καραβάνας, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Σάκης Παιδής, ο εκπαιδευτικός Γ. Αδαμούλης, η ειδική παιδαγωγός Θεοδώρα Κάλλα, η Κατ. Ζαχείλα, κ.ά.

Ειδική βραδιά ήταν η προχθεσινή και για τον νέο βουλευτή του κόμματος Γιώργο Κατσαντώνη, ο οποίος επιχείρησε να προσεγγίσει με τον τρόπο του και να γνωρίσει καλύτερα, το νεοδημοκρατικό κοινό.

«Φωτιά στα κόκκινα» τόσο για την Άννα Καραμανλή, όσο και για τη Ρένα Καραλαριώτου, ενώ η κοινή τους ενδυμασία δεν έμεινε ασχολίαστη (αν και γαλάζια βραδιά, το κόκκινο φορέθηκε πολύ από τον γυναικείο πληθυσμό). Η υποψήφια δήμαρχος Λάρισας συζήτησε αρκετή ώρα με τη βουλευτή, αλλά και με την κ. Ζαχαράκη, ενώ αποχώρησε τελευταία από τη βραδιά επικοινωνίας, καθώς είχε να πει πολλά με τους παριστάμενους.

Γ. Ρούστας

 

 

 LOGV ELLEICHS PRASINOY MPARGIVTAS

*ΛΟΓΩ έλλειψης… πράσινου βουλευτή στον Βόλο, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας περιόδευσε στην Κερασιά και τα Καλύβια. Μαζί με κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής επισκέφθηκαν τα σημεία που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές και συζήτησαν σχετικά με τη γρήγορη αποκατάστασή των πληγεισών περιοχών, ζητήματα που έθεσαν και στον δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας λοιπόν και… εκτός βουλευτικών συνόρων.